Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tutkinto-ohjelman nimi
Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusala
Tekniikan alat
Koulutusalan luokitus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön käyttämään kansainväliseen ISCED-koulutusalaluokitukseen.
Suuntautumisvaihtoehdot
- Auto- ja työkonetekniikka (valittavissa päivätoteutuksena)
- Kone- ja tuotantotekniikka
Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri (AMK)
Tutkinnon taso
Tutkinto-ohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area). Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework) ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework) kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.
Tutkinnon tasokuvaus on luettavissa säädöksessä sivulla
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170120
Valintaperusteet ja erityiset pääsyvaatimukset
Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014.
Valintaperusteet löytyvät tutkinto-ohjelman tiedoista osoitteista www.opintopolku.fi ja www.seamk.fi/haku
Tutkintovaatimukset ja -säännökset
Löytyvät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Tutkintosääntö ja arviointiasteikot
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Linkki
Opintojen rakenne
Tutkinto-ohjelman opinnot koostuvat ammattikorkeakoululain mukaisesti perusopinnoista, ammattiopinnoista, ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä. Opintojen laajuus on 60 opintopistettä vuodessa.
Koulutukseen sisältyy alan yrityksiin tehtävä ohjattu harjoittelu (30 opintopistettä). Auton ja Koneen opiskelijat ovat mukana yrityslähtöisissä projektiopinnoissa toteuttaen Projektipaja projekteja pienryhmänä sekä Projektiopintojaksolla henkilökohtaisina oppimistehtävinä (27 opintopistettä). Lisäksi ovat vapaasti valittavat opinnot (15 op) ja opinnäytetyö (15 op). Tutkinto-ohjelmalla on vahvat yhteydet Eurooppalaisiin ammattikorkeakouluihin. Tämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet opiskeluun tai työharjoitteluun ulkomailla.
Opiskelijan on mahdollista osallistua yksikkörajat ylittäviin opintokokonaisuuksiin esimerkiksi SeAMKPro. Näiden opintojen suorittaminen on mahdollista kolmantena opiskeluvuotena.
Opetusuunnitelmassa on viisi opintoja läpäisevää juonnetta, jotka kulkevat läpi opintojen. Ne perustuvat SeAMKin selvityksiin, tutkimuksiin ja strategiaan sekä ammattikorkeakoulutuksen kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin ja säädöksiin.
- Tiedonhankinta-juonne vahvistaa opiskelijan ammatillista ja alakohtaista tiedonhankintaosaamista läpi opintojen.
- Kansainvälisyys-juonne varmistaa opiskelijan kansainvälisen osaamisen kehittyminen opiskelun aikana. Juonne ilmenee opiskelijavaihtomahdollisuuksien ohella myös vierailevina luennoitsijoina, jolloin opetus on englanniksi sekä englanninkielisinä opiskelumateriaaleina.
- Yrittäjyys-juonteen mukaisilla opinnoilla autetaan opiskelijaa ymmärtämään yrittäjyyden ja yritystoiminnan keskeinen ja kasvava osuus yhteiskunnassa.
- Kestävä kehitys -juonne. Konetekniikan tutkinto-ohjelmassa kestävän kehityksen kompetenssit kulkevat läpileikkaavana opetussuunnitelmassa. Kestävän kehityksen juonteen tavoitteena on auttaa opiskelijoita tiedostamaan yhteiskuntavastuun ja ymmärtämään kestävän kehityksen monidimensionaalisen merkityksen niin työelämätaitona kuin koneiden suunnitteluun ja ylläpitoon liittyvänä osaamisena. Tutkinto-ohjelmassa opiskelija oppii myös soveltamaan käytäntöön kestävän kehityksen ja kierotalouden periaatteita.
- Uraohjaus juonteena auttaa opiskelijaa tunnistamaan omaa osaamistaan sekä omia vahvuuksiaan. Siihen kuuluvia alueita ovat myös työelämätuntemus, työnhakutaidot sekö elinikäinen oppiminen.
Opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa monialaisia työelämälähtöisiä projektiopintoja (SeAMKPro).
Osaamistavoitteet
Konetekniikan tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet käyvät yksityiskohtaisesti ilmi tutkinto-ohjelman sisällön kuvauksesta sekä tutkinto-ohjelmakohtaisesta kompetenssikuvauksesta.
Tutkinto-ohjelman koulutuksen sisältö
Auto- ja työkonetekniikan sv:
Auto- ja työkonetekniikan suuntautumisessa koulutetaan autoinsinöörejä, jotka hallitsevat koneenrakentajan perustaitojen lisäksi auto- ja työkonealan erikoistaitoja ja osaamista.
Opinnoissa perehdytään mm. koneensuunnitteluun, autojen rakennetekniikkaan, autoelektroniikkaan, työkonetekniikkaan ja yritystoimintaan. Työharjoittelussa ja projektiopinnoissa saadaan käytännön kokemus niin työntekijätason tehtävistä kuin myös todellisista insinöörinkin tehtävistä.
Autoala on yksi merkittävimmistä maailmaa muuttaneista teollisuuden aloista. Muutoksia on tapahtunut Henry Fordin ajoista tähän päivään tultaessa ja tulee edelleen tapahtumaan. Autoinsinöörin ammattikunta on tänäkin päivänä tekniikan suunnannäyttäjä ja osaamisellaan varmistaa tekniikan edelleen kehittymisen ja ammattikunnan arvostuksen säilymisen.
Kone- ja tuotantotekniikan sv:
Kone- ja tuotantotekniikan suuntautumisessa koulutetaan koneinsinöörejä, jotka hallitsevat kone- ja metalliteollisuuden tuotantoprosessit ja tuotannon johtamiseen liittyvät asiat. Valmistuneella koneinsinöörillä on valmiudet toimia kaikissa kone- ja metalliteollisuuden asiantuntija- ja esimiestehtävissä suunnittelusta tuotantoon sekä myyntiin ja markkinointiin.
Opinnoissa perehdytään mm. tuotantotekniikkaan, koneensuunnitteluun ja yritystoimintaan. Opinnoissa on mahdollista suuntautua teknillisen mekaniikan, materiaalisuunnittelun tai automaatiojärjestelmien syventäviin opintoihin. Työharjoittelussa ja projektiopinnoissa saadaan käytännön kokemusta niin työntekijätason tehtävistä kuin myös todellisista insinöörinkin tehtävistä.
Työllisyysnäkymät koneinsinööreillä ovat hyvät. Koneinsinöörejä tarvitaan kehittämään ja valmistamaan huipputuotteita hyvin laajalle asiakaskunnalle niin kotimaan markkinoille kuin vientiinkin. Valmiina insinöörinä on mahdollisuus valita itseään kiinnostava tehtävä ja vahvistaa suomalaisten insinöörien luomaa menestystarinaa.
Kompetenssit
Kompetenssit ovat laajoja osaamiskokonaisuuksia eli yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelmiä. Ne kuvaavat pätevyyttä, suorituspotentiaalia ja kykyä suoriutua ammattiin kuuluvista työtehtävistä.
Yhteiset/yleiset kompetenssit ovat eri tutkinto-ohjelmille yhteisiä osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit esitetään Arenen (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) suosituksen mukaisesti seuraavasti: oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen ja kansainvälistymisosaaminen. Edellisten lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opetuksessa painotetaan kaikille yhteisinä kompetensseina yrittäjyysosaamista ja laadunhallintaosaamista.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden kehittymisen perustan.
Auto- ja työkonetekniikan kompetenssit ovat:
1 Ajoneuvotekninen perusosaaminen
- tuntee fysiikan lainalaisuudet autoteknisissä sovelluksissa
- tuntee yleisimmät kemikaalit, materiaalit ja niiden käyttöominaisuudet
- tuntee valmistustekniikan menetelmät
- tuntee ajoneuvojen perusrakenteet, komponentit ja järjestelmät
- osaa auton dynaamisen käyttäytymisen ja osaa kuvata ja simuloida sitä matematiikan keinoin
- tuntee puolijohdetekniikan ja sen keskeiset komponentit
2 Autotekninen erityisosaaminen
- osaa ajoneuvojen alustan, korin, renkaan, moottorin ja voimansiirron tärkeimmät rakenteet, ymmärtää huollon merkityksen
- hallitsee liikenteen ympäristövaikutukset
- tuntee elektroniikan ja tietoliikenteen keskeiset sovellutukset autoissa
- osaa auton huoltoon liittyvän diagnostiikan
- tuntee anturitekniikat ja osaa mitata luotettavasti teknisiä suureita
3 Lainsäädäntöosaaminen
- tuntee ajoneuvojen rakenteeseen, liikenteeseen ja kuljettamiseen liittyvän lainsäädännön keskeiset kohdat
- tietää työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
- hallitsee työ- ja ympäristösuojelun
- tuntee kuluttajien oikeudet ja velvollisuudet
4 Yritystalous- ja asiakaspalveluosaaminen
- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset ja ymmärtää auto- ja kuljetusliikkeen businessidean
- tuntee asiakaspalvelun merkityksen palveluyrityksen toiminnassa
- osaa kommunikoida ja toimia kansainvälisessä organisaatiossa
- tietää johtamisen perusasiat ja osaa toimia esimiehenä
- tuntee ulkoisen ja sisäisen logistiikan merkityksen yrityksen toiminnassa
Kone- ja tuotantotekniikan kompetenssit ovat:
1 Konetekninen perusosaaminen
- pystyy hyödyntämään matematiikkaa ja fysiikkaa konetekniikan ilmiöiden kuvaamiseen ja ongelmien ratkaisuun
- pystyy hyödyntämään matematiikkaa ja fysiikkaa konetekniikan ilmiöiden kuvaamiseen ja ongelmien ratkaisuun
- tuntee yleisimmät konetekniikassa käytetyt komponentit ja kone-elimet sekä ymmärtää yleisimpien koneiden toimintaperiaatteet
- tuntee konetekniset perusmittaukset
- tuntee energiatekniikan ja -käytön perusteet
2 Suunnitteluosaaminen
- osaa teknisen dokumentoinnin perusteet ja osaa hyödyntää 3D-mallinnusta suunnittelutyössä
- tuntee yleisimmät rakennemateriaalit ja niiden käyttöominaisuudet
- tuntee standardoinnin merkityksen tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa
- osaa huomioida tuotteen koko elinkaaren suunnittelutyössä
- ymmärtää ryhmätyön merkityksen tuotesuunnittelussa ja pystyy toimimaan jäsenenä kansainvälisessä suunnitteluorganisaatiossa
3 Valmistustekninen osaaminen
- tuntee valmistustekniikan menetelmät, laitteet ja mahdollisuudet
- ymmärtää tuotantojärjestelmien ja - automaation perusteet ja vaikutuksen tuoterakenteeseen
- tuntee logistiikan perusteet
4 Koneturvallisuusosaaminen
- tietää konedirektiivin vaatimukset suunnittelutyölle
- osaa suunnitella turvallisia ja helppokäyttöisiä laitteita ja rakenteita
5 Yritystalousosaaminen
- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset
- osaa tehdä yksinkertaisia investointilaskelmia
Pedagoginen toimintamalli ja oppimisympäristö
Työelämä ja asiantuntijuus edellyttävät työntekijältä yhä enemmän tiedonhankinta ja -käsittelytaitoa, yhteistyökykyä, ongelmaratkaisutaitoa, jatkuvaa oppimista ja kykyä yhdistää eri tiedon lajeja ja eri tieteenaloja käytännön työssä. Tämä edellyttää, että opetettavat asiat ymmärretään. Tämän johdosta insinöörin koulutuksessa korostetaan konstruktivistista oppimiskäsitystä, jossa opiskelijan aktiivinen rooli ja oma kokemusmaailma on opetuksessa tärkeässä osassa. Opettajan tehtävänä on toimia oppimisen ohjaajana ja opiskelun koordinoijana.
Opetuksessa käytetään monipuolisia opiskelumenetelmiä, jolla tuetaan sekä opiskelijan ammatillista kehittymistä ja työelämävalmiuksia että ammatillista osaamista. Opiskelu sisältää pienryhmätyöskentelyä, asiantuntijaluentoja, laboratorioharjoituksia, yritysvierailuja, oppimistehtäviä, projektitöitä ja käytännön harjoittelua aidoissa työelämäympäristöissä.
Ahot-menettelyt
AHOT-menettely tarkoittaa opiskelijan aikaisemmin hankkiman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea osaamisensa tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa tutkinto-ohjelman osaamistavoitteita. Osaamisen tunnistamisprosessi nivoutuu läheisesti opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) laatimiseen ja sitä päivitetään henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen yhteydessä.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöt on esitetty SeAMKin osaamisen tunnustamisen ohjeessa. Siinä selvitetään, miten osaamisen tunnustamista haetaan, miten asiaa käsitellään ja miten siitä tiedotetaan. Ohjeessa on nimetty tutkinto-ohjelman osaamisen tunnustamisen yhteyshenkilöt, jotka antavat ohjausta prosessiin liittyvissä asioissa.
Aiemmin hankitun osaamisen arvioinnissa käytetään muun muassa
- vastaavansisältöisen ja muun koulutuksen todistuksia
- työtodistuksia ja työnantajalta saatuja lisäselvityksiä
- opiskelijan haastatteluja
- kirjallisia ja suullisia tenttejä tai raportteja
- toiminnallisia tai kirjallisia tehtäviä tai näyttöjä
- esitelmiä, portfolioita.
AHOT-menettelyn ulkopuolelle jäävät projektiopinnot, opinnäytetyö sekä kypsyyskoe.
Tutkinto-ohjelman AHOT-toimijat ovat koulutuspäällikkö, opinto-ohjaaja sekä tarvittaessa kyseisen opintojakson opettaja. Heidän tehtävänään on informoida opiskelijaa tunnistamis- ja tunnustamisprosessissa, käydä HOPS-keskustelu ja ohjata opiskelijaa osaamisen näyttämiseen.
Oppiaineiden aikaisemmat suoritukset vanhenevat tutkintosäännön mukaan 10 vuodessa.
Arviointi määräytyy opintojaksokohtaisesti ao. opettajan määrittelemällä tavalla. Arviointimenetelmiä ovat tentti (suullinen tai kirjallinen), harjoitustyö, laboratoriotyö, käyttökoe tai muu vastaava.
Työssäoppiminen ja harjoittelu
Opiskelijan opintojen aikaista työssäkäyntiä ja hänen siinä hankkimaansa osaamista voidaan hyödyntää opintojakson suorittamiseksi. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta ja se voi liittyä myös vapaaehtoistyöhön tai harrastustoimintaan. Olennaista on, että työn tekemisen kautta opittujen asioiden ja taitojen avulla voidaan näyttää opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamista. Opinnollistaen saavutettu osaaminen voidaan todentaa esimerkiksi näytöin ja tehtävin.
Ammatillinen osaamisprofiili
Auto- ja koneinsinöörien tehtäväkenttä on laaja ja monipuolinen. Tyypillisesti tehtäviin voi kuulua suunnittelu-, tuotanto- ja johtotehtäviä, markkinointi- ja myyntitehtäviä tai toimimista itsenäisenä yrittäjänä. Tuleva työpaikka voi olla konepajateollisuudessa tai suunnittelu- ja insinööritoimistossa sekä erityisesti autoinsinöörillä myös vakuutus- tai katsastusalalta.
Ammatilliset kieliopinnot suoritettuaan opiskelija osaa toimia oman alansa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, pystyy etsimään tietoa sekä seuraamaan oman ammattialansa kehitystä kohdekielillä.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys näkyy tutkinto-ohjelmassa monin tavoin. Luennot voivat olla joko suomeksi tai englanniksi riippuen siitä, onko luennoilla mukana ulkomaisia opiskelijoita tai tuleeko luennon pitäjä kansainvälisestä kumppanuusverkostosta. Näin opiskelijoiden kielitaito paranee, mikä rohkaisee lähtemään ulkomaille vaihto-opiskelemaan.
Kansainväliseen opiskelijavaihtoon on mahdollista mahdollista lähteä useissa opintojen vaiheissa. Tyypillisesti vaihtojaksot kestävät 3-5 kk. Kohdemaita on runsaasti ympäri maailmaa.
Jatko-opintokelpoisuus
Antaa kahden vuoden työkokemuksen jälkeen jatko-opintokelpoisuuden alan ylempään amk-tutkintoon.
Valmistumisen edellytykset
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä ja intrassa olevista valmistumista koskevista ohjeista.
Opiskelumuoto
Päivätoteutuksessa opiskelu on kokopäiväistä. Monimuotototeutuksessa koulutus on osa-aikaista ja toteutetaan monimuoto-opetuksena.
Koulutuspäällikkö / Vastuuyliopettaja
Pasi Junell, 040 830 2212, pasi.junell(at)seamk.fi
Opinto-ohjaaja
Heikki Heiskanen, 040 830 4269, heikki.heiskanen(at)seamk.fi
Harjoittelun koordinointi
Harjoitteluun valmentautumisesta ja ohjauksesta harjoittelujaksolla vastaavat ennakkoon nimetyt henkilöt. Päävastuu on koulutuspäälliköllä.
Kansainvälisen opiskeluvaihtojakson koordinointi
Tiina Välimäki, 040-830 4127, tiina.valimaki(at)seamk.fi, Eurooppaan vaihtojaksoa suunnittelevat
Maria Loukola, 040-830 2240, maria.loukola(at)seamk.fi, Euroopan ulkopuolelle vaihtojaksoa suunnittelevat
Ms Tiina Ojanperä, 040 6807100, tiina.ojanpera(a)seamk.fi. Saapuvat opiskelijat Euroopasta
Opiskelijapalvelut
Puh. 020 124 5055, opiskelijapalvelut(at)seamk.fi
Insinööri (AMK), Konetekniikka, Monimuotototeutus
Insinööri (AMK), Konetekniikka, Monimuotototeutus
Insinööri (AMK), Konetekniikka, Monimuotototeutus
Insinööri (AMK), Konetekniikka, Monimuotototeutus
Insinööri (AMK), Konetekniikka, Monimuotototeutus
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- esitellä auton jarruihin, jousitukseen, mukavuuskäyttöön ja ajovakautukseen liityvien elektronisten laitteiden ja järjestelmät, niiden perusominaisuudet ja käytön
- selittää testauksen ja vianhaun perusteet em. järjestelmistä
- esitellä väylätekniikan käytön ajoneuvoissa
- esitellä autonomiseen ajamiseen liittyvät seikat
- etsiä aihealuetta koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Lukkiutumisen- ja luistonestojärjestelmät,
- ajovakautus-järjestelmät,
- elektroninen jousituksen ja vaimennuksen säätö,
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaalia:
Rudhart ja Kiiskinen: Kuljettajaa Avustavat Järjestelmät (ADAS)
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset ja itsenäinen opiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 28 h, harjoitukset n. 20 h ja itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Esitietovaatimukset
Autosähkön perusteet sekä Ajoneuvoelektroniikan perusteet
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa määritellä eri tilanteissa auton ajovastusten muodostumisen
- osaa tunnistaa polttoainetalouteen vaikuttavat tekijät
- osaa määrittää auton suorituskykyä vastaavat suureet
- etsiä asiaa koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Tehon muodostuminen
- ajovastukset
- moottorin ja voimansiirtolaitteiden vastukset
- ajotilapiirros
- kiihtyvyys
- vetopyörästön välitysten merkitys
- polttoaineen kulutus
- sitkeys
- kiihtyvyyden ja nousun raja-arvot.
Autolaboraatiot:
- Rullausvastus ja ilmanvastuskertoimen määrittäminen
- punnitus ja painopisteen paikan määritys.
Oppimateriaalit
-Alan julkaisut
-Opettajan aineisto
-Theory of Ground Vehicles; J.Y Wong
-Fundumentals of Vehicle Dynamics; Thomas D. Gillespie
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- Ryhmä harjoitustyö
- Itsenäinen työskentely
- Autolaboratorio harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-Luennot 26 tuntia
-Laboratorioharjoitukset 4 tuntia
-Ryhmä harjoitustyö 28 tuntia
-Lopputentti 2 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti 50% ja ryhmäharjoitustyö 50% vaikutus arvosanaan
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Ari Saunamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- käyttää autoalaa koskevaa lainsäädäntö materiaalia ja osaa soveltaa sitä käytäntöön
- erottaa autoalaa koskevien direktiivien, lakien ja asetusten eron ja soveltaa näitä käytäntöön
- etsiä aihealuetta koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Direktiivi, laki, asetus ja ohje.
- Ajoneuvolaki, asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista, asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä, rakennemuutokset ja auton kokoaminen osista
- Asennus- ja korjausluvat
- Työsuojelulainsäädäntö
- Moottoriajoneuvojen korjausehdot
- Kuluttajansuoja autoalalla
Aika ja paikka
- Tieliikenne: lakikokoelmat
- Finlex, EUR-lex ja Edilex
- Opettajan kurssilla ilmoittama materiaali
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- tiedonhaku,
- ryhmätyöt ja
- itsenäinen työskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/muu tapa ja harjoitukset.
Läsnäolo (min 50%) ja tuntiaktiivisuus vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 07.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita, osaa ratkaista erilaisia yhtälöitä, osaa suorakulmaisen ja vinon kolmion ratkaisun, osaa taso- ja avaruusgeometrian perusteet, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, yhtälöiden ratkaiseminen, kolmion trigonometriaa, geometriaa
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 56 h
Itsenäistä opiskelua: 52 h
Lisätietoja opiskelijoille
arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin algebran ja geometrian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin algebraan ja geometriaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): ): Opiskelija tuntee kiitettävästi algebraan ja geometriaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita, osaa ratkaista erilaisia yhtälöitä, osaa suorakulmaisen ja vinon kolmion ratkaisun, osaa taso- ja avaruusgeometrian perusteet, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, yhtälöiden ratkaiseminen, kolmion trigonometriaa, geometriaa
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 56 h
Itsenäistä opiskelua: 52 h
Lisätietoja opiskelijoille
arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin algebran ja geometrian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin algebraan ja geometriaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): ): Opiskelija tuntee kiitettävästi algebraan ja geometriaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 05.11.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita, osaa ratkaista erilaisia yhtälöitä, osaa suorakulmaisen ja vinon kolmion ratkaisun, osaa taso- ja avaruusgeometrian perusteet, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, yhtälöiden ratkaiseminen, kolmion trigonometriaa, geometriaa
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 20 h
Itsenäistä opiskelua: 88 h
Lisätietoja opiskelijoille
arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin algebran ja geometrian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin algebraan ja geometriaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): ): Opiskelija tuntee kiitettävästi algebraan ja geometriaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita 2014, tai uudempi.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe ja suullinen esitys
Esitietovaatimukset
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita 2014, tai uudempi.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suullinen esitys ja kirjallinen koe
Esitietovaatimukset
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
0.5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
Cory Isaacs - Piia Pesso - Ritva Rasimus - Ilona Rönkä: Engineer Your English.
Opetusmenetelmät
Etäopetus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
Lisätietoja opiskelijoille
Toimiva kuulokemikrofoni pakollinen.
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe ja suullinen esitys
Esitietovaatimukset
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Sami Rinta-Valkama
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa koneautomaatiossa käytettävät perusanturit sekä osaa selittää antureiden toimintaperiaatteet, sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet sekä suoritusarvot. Opiskelija osaa valita oikean anturin ratkaistavaan tunnistus tai mittaus ongelmaan ja osaa suunnitella ja rakentaa antureiden sähköiset liitännät ja kytkemään ne ohjauslaitteisiin. Lisäksi opiskelija osaa liittää anturin myös yleiseen kenttäväylään.
Sisältö
- anturi- ja mittaustekniikan perusteet
- suojausluokat
- kaksitilaiset anturit
- läsnäoloa tunnistavat anturit
- suuretta mittaavat anturit
- tunnistusjärjestelmät
- liikkeen mittaus
- konenäön perusteet
- Anturien kytkentä- sekä mittausharjoitukset laboratoriossa
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- luentojen esimerkit
- harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin antureiden perustoiminnan ja - käsitteet. Hän kykenee ratkaisemaan perusantureissa olevia vikoja ja korvaamaan vioittuneen vastaavalla anturilla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija tuntee hyvin antureihin liittyvät peruskäsitteet ja niiden toimintaperiaatteet. Hän kykenee soveltamaan tietämystään erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja valitsemaan sopivan anturin joko vioittuneen tilalle tai uuteen kohteeseen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi erilaisten antureiden käsitteet ja toimintaperiaatteet. Hän kykenee valitsemaan perusantureiden lisäksi myös erikoisantureita erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Sami Rinta-Valkama
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa koneautomaatiossa käytettävät perusanturit sekä osaa selittää antureiden toimintaperiaatteet, sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet sekä suoritusarvot. Opiskelija osaa valita oikean anturin ratkaistavaan tunnistus tai mittaus ongelmaan ja osaa suunnitella ja rakentaa antureiden sähköiset liitännät ja kytkemään ne ohjauslaitteisiin. Lisäksi opiskelija osaa liittää anturin myös yleiseen kenttäväylään.
Sisältö
- anturi- ja mittaustekniikan perusteet
- suojausluokat
- kaksitilaiset anturit
- läsnäoloa tunnistavat anturit
- suuretta mittaavat anturit
- tunnistusjärjestelmät
- liikkeen mittaus
- konenäön perusteet
- Anturien kytkentä- sekä mittausharjoitukset laboratoriossa
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja seminaari etäopetuksena. Pakolliset laboratoriotyöt ja tentti lähiopetuksena.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h, josta suurin osa on itsenäistä opiskelua. Pienempi osa kokonaismäärästä on lähi- ja etäopetusta. Lähiopetus sisältää laboratoriotyöt ja tentin, yhteensä 20 h. Luennot etäopetuksena 8 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin antureiden perustoiminnan ja - käsitteet. Hän kykenee ratkaisemaan perusantureissa olevia vikoja ja korvaamaan vioittuneen vastaavalla anturilla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija tuntee hyvin antureihin liittyvät peruskäsitteet ja niiden toimintaperiaatteet. Hän kykenee soveltamaan tietämystään erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja valitsemaan sopivan anturin joko vioittuneen tilalle tai uuteen kohteeseen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi erilaisten antureiden käsitteet ja toimintaperiaatteet. Hän kykenee valitsemaan perusantureiden lisäksi myös erikoisantureita erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitukset, laboratoriotyöt+raportit, seminaari sekä tentti.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 07.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- Osaa tunnistaa laboratoriotyöskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä
- Osaa tunnistaa konelaboratorion perustyökalut ja niihin liittyvät käsitteet
- Osaa tunnistaa auto- ja työkonetekniikkaan liittyviä peruskäsitteitä
Sisältö
- Yleinen työturvallisuus auto- ja konetekniikan laboratorioissa.
- Konelaboratorion peruskoneiden käyttö
- CAM-ohjelmoinnin perusteet
- Autotekniikan perusteet
- Työkonetekniikan perusteet
Oppimateriaalit
Autoteknillinen taskukirja, 6.painos ISBN 951-9155-17-1
Koneistustekniikat, Keijo Maaranen ISBN978-951-0-27156-8
Moodlessa jaettava materiaali
Opetusmenetelmät
Kurssi koostuu käytännön harjoituksista auto- ja työkonetekniikan sekä konetekniikan laboratorioissa. Lisäksi kurssiin sisältyy ryhmätyö, joka palautetaan ja esitetään kurssin lopuksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet.
Taso 3 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin.
Taso 5; Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja soveltaa niitä käytäntöön
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet, laboratoriotyöskentelyn turvallisuusnäkökohdat ja osallistuu laboratoriotunneille sovitusti
Hylätty
Opiskelija ei hallitse peruskäsitteitä, laboratoriotyöskentelyn turvallisuutta ja/tai ei osallistu laboratoriotunneille aktiivisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty / Hylätty
Hyväksytty
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet, laboratoriotyöskentelyn turvallisuusnäkökohdat ja osallistuu laboratoriotunneille sovitusti. Opiskelija osaa tunnistaa ajoneuvotekniikan perusrakenteet sekä konetekniikan perustyökalut. Opiskelija osaa vertailla eri ajoneuvoteknisiä ratkaisuja sekä konetekniikan eri valmistusmenetelmiä.Opiskelija osallistuu ryhmätyön tekoon.
Hylätty
Opiskelija ei hallitse peruskäsitteitä, laboratoriotyöskentelyn turvallisuutta ja/tai ei osallistu laboratoriotunneille aktiivisesti. Opiskelija ei osaa tunnistaa ajoneuvotekniikan perusrakenteita tai konetekniikan perustyökaluja. Opiskelija ei osallistu ryhmätyön tekoon.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- Osaa tunnistaa laboratoriotyöskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä
- Osaa tunnistaa konelaboratorion perustyökalut ja niihin liittyvät käsitteet
- Osaa tunnistaa auto- ja työkonetekniikkaan liittyviä peruskäsitteitä
Sisältö
- Yleinen työturvallisuus auto- ja konetekniikan laboratorioissa.
- Konelaboratorion peruskoneiden käyttö
- CAM-ohjelmoinnin perusteet
- Autotekniikan perusteet
- Työkonetekniikan perusteet
Oppimateriaalit
Autoteknillinen taskukirja, 6.painos ISBN 951-9155-17-1
Koneistustekniikat, Keijo Maaranen ISBN978-951-0-27156-8
Moodlessa jaettava materiaali
Opetusmenetelmät
Kurssi koostuu käytännön harjoituksista auto- ja työkonetekniikan sekä konetekniikan laboratorioissa. Lisäksi kurssiin sisältyy ryhmätyö, joka palautetaan ja esitetään kurssin lopuksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet.
Taso 3 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin.
Taso 5; Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja soveltaa niitä käytäntöön
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet, laboratoriotyöskentelyn turvallisuusnäkökohdat ja osallistuu laboratoriotunneille sovitusti
Hylätty
Opiskelija ei hallitse peruskäsitteitä, laboratoriotyöskentelyn turvallisuutta ja/tai ei osallistu laboratoriotunneille aktiivisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty / Hylätty
Hyväksytty
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet, laboratoriotyöskentelyn turvallisuusnäkökohdat ja osallistuu laboratoriotunneille sovitusti. Opiskelija osaa tunnistaa ajoneuvotekniikan perusrakenteet sekä konetekniikan perustyökalut. Opiskelija osaa vertailla eri ajoneuvoteknisiä ratkaisuja sekä konetekniikan eri valmistusmenetelmiä.Opiskelija osallistuu ryhmätyön tekoon.
Hylätty
Opiskelija ei hallitse peruskäsitteitä, laboratoriotyöskentelyn turvallisuutta ja/tai ei osallistu laboratoriotunneille aktiivisesti. Opiskelija ei osaa tunnistaa ajoneuvotekniikan perusrakenteita tai konetekniikan perustyökaluja. Opiskelija ei osallistu ryhmätyön tekoon.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Jarno Arkko
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset
- osaa käyttää autokorjaamon laitteita ja varusteita
- osaa tehdä niiden avulla vianmäärityksiä.
Sisältö
- Ohjauslaite-, ilmastointi- ja moottoritutkimukset
- Moottorien polttoainelaite-, pakokaasu-, tähystys-, käynnistys-, lataus- ja sytytyslaitemittaukset.
Oppimateriaalit
- Autotekniikan oppimateriaalit
- korjaamokäsikirjat: säätöarvokirjat, laitekäsikirjat
Opetusmenetelmät
Laboratoriotyöt/työselosteet
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia ja pystyy tekemään niiden perusteella päätelmiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia kriittisesti ja kykenee soveltamaan, sekä löytämään uusia ratkaisuja ongelmatilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksyttävästi suoritetut työt/työselosteet
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 29.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Jarno Arkko
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset
- osaa käyttää autokorjaamon laitteita ja varusteita
- osaa tehdä niiden avulla vianmäärityksiä.
Sisältö
- Ajotila-, liiketila-, polttoainelaite- ja jarrutustutkimukset
- Tehodynamometri- ja jarrumittaukset
- Heilahtelututkimukset ja pyörän tasapainotukset.
Oppimateriaalit
- Autotekniikan oppimateriaalit
- korjaamokäsikirjat
- säätöarvokirjat, laitekäsikirjat
Opetusmenetelmät
Laboratoriotyöt/työselosteet
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia ja pystyy tekemään niiden perusteella päätelmiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia kriittisesti ja kykenee soveltamaan, sekä löytämään uusia ratkaisuja ongelmatilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksyttävästi suoritetut työt/työselosteet
Esitietovaatimukset
Autotekniikka 1 ja 2
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Jarno Arkko
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTO20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset
- osaa käyttää autokorjaamon laitteita ja varusteita
- osaa tehdä niiden avulla vianmäärityksiä
Sisältö
Autoelektroniikka-, kori-, virtaus-, moottoridynamometri- , pakokaasuemissio- ja voimansiirtotutkimukset.
Oppimateriaalit
- Auto- ja koritekniikan oppimateriaalit
- korjaamokäsikirjat
- säätöarvokirjat, laitekäsikirjat
Opetusmenetelmät
Suomeksi
Laboratoriotyöt/työselosteet ja harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia ja pystyy tekemään niiden perusteella päätelmiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa tehdä yleisimmät autoille tehtävät mittaukset, hyödyntäen korjaamon laitteita ja varusteita. Opiskelija osaa analysoida tuloksia kriittisesti ja kykenee soveltamaan, sekä löytämään uusia ratkaisuja ongelmatilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksyttävästi suoritetut työt/työselosteet ja harjoitustyö
Esitietovaatimukset
Opintojaksot: Autotekniikka 1, 2 ja 3, Auton sähkövarusteet, Auto- ja työkone-elektroniikka 1 ja 2
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Toni Luomanmäki
Opiskelijaryhmät
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- Ymmärtää simuloinnin merkityksen automaatiojärjestelmän suunnittelussa
- Osaa mallintaa simulointiohjelmistolla tuotannon automaattisten järjestelmien keskeisimpiä elementtejä (koneet, kuljettimet, robotit, varastot jne.).
- Osaa luoda simulointiohjelmistolla kappaletavaratuotannon simulointeja
Sisältö
- Simuloinnin merkitys automaatiojärjestelmien suunnittelussa (sovelluskohteet, edut/rajoitukset, simulointiprojektin vaiheet ja sisältö)
- Simulointiohjelmiston perusteet (käyttöliittymä, ohjelmiston ominaisuudet)
- Simulointiohjelmiston kirjastokomponentit
- Simulointiohjelmistolla mallinnetut komponentit
- Simulointimallien rakentaminen erityyppisiä komponentteja yhdistämällä
Oppimateriaalit
Opettajan materiaalit, verkko-pohjaiset tutoriaalit
Opetusmenetelmät
Lähiopetus, johon on mahdollista osallistua etänä. Teoriatehtäviä ja ohjelmistoharjoituksia.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 48 h, itsenäinen opiskelu 80 h
Sisällön jaksotus
- Simuloinnin perusteet, Visual Components 4.x käyttöliittymä
- Kirjastokomponenttipohjainen mallinnus
- Omien laitekomponenttien ja niiden toiminnallisuuden luonti
- Laitekomponenttien toiminnallisuuden lisääminen
- Automaattisten tuotantolinjojen simulaatioiden kehittämistä
- Robotiikan lisääminen tuotannon simulointeihin
- Loppuharjoitus
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa yksinkertaisia simulointimalleja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa simulointimalleja käyttämällä kirjastokomponentteja ja yksinkertaisia itserakennettuja komponentteja. Osaa tulkita Python-scriptiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa simulointimallin yhdistämällä itserakennettuja komponentteja ja kirjastokomponentteja laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Kykenee osittain soveltamaan Python-scriptiä simulaation rakentamisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Henkilökohtaiset harjoitustyöt, joiden arviointiperusteet annetaan opintojakson aikana. Teoritehtävät 30 % ja ohjelmistotehtävät 70 %
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Toni Luomanmäki
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- Ymmärtää simuloinnin merkityksen automaatiojärjestelmän suunnittelussa
- Osaa mallintaa simulointiohjelmistolla tuotannon automaattisten järjestelmien keskeisimpiä elementtejä (koneet, kuljettimet, robotit, varastot jne.).
- Osaa luoda simulointiohjelmistolla kappaletavaratuotannon simulointeja
Sisältö
- Simuloinnin merkitys automaatiojärjestelmien suunnittelussa (sovelluskohteet, edut/rajoitukset, simulointiprojektin vaiheet ja sisältö)
- Simulointiohjelmiston perusteet (käyttöliittymä, ohjelmiston ominaisuudet)
- Simulointiohjelmiston kirjastokomponentit
- Simulointiohjelmistolla mallinnetut komponentit
- Simulointimallien rakentaminen erityyppisiä komponentteja yhdistämällä
Oppimateriaalit
Opettajan materiaalit, verkko-pohjaiset tutoriaalit
Opetusmenetelmät
Lähiopetus, johon on mahdollista osallistua etänä. Teoriatehtäviä ja ohjelmistoharjoituksia.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 40 h, itsenäinen opiskelu 80 h
Sisällön jaksotus
- Simuloinnin perusteet, Visual Components 4.x käyttöliittymä
- Kirjastokomponenttipohjainen mallinnus
- Omien laitekomponenttien ja niiden toiminnallisuuden luonti
- Laitekomponenttien toiminnallisuuden lisääminen
- Automaattisten tuotantolinjojen simulaatioiden kehittämistä
- Robotiikan lisääminen tuotannon simulointeihin
- Loppuharjoitus
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa yksinkertaisia simulointimalleja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa simulointimalleja käyttämällä kirjastokomponentteja ja yksinkertaisia itserakennettuja komponentteja. Osaa tulkita Python-scriptiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija ymmärtää simuloinnin merkityksen automaattisten järjestelmien suunnittelussa ja osaa rakentaa simulointimallin yhdistämällä itserakennettuja komponentteja ja kirjastokomponentteja laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Kykenee osittain soveltamaan Python-scriptiä simulaation rakentamisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Henkilökohtaiset harjoitustyöt, joiden arviointiperusteet annetaan opintojakson aikana. Teoritehtävät 30 % ja ohjelmistotehtävät 70 %
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Tommi Ylimäki
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija pystyy erottamaan erilaiset automaatiojärjestelmät ja tunnistaa niissä käytettävät komponentit. Hän tunnistaa automaattisen järjestelmän toiminnan edellytykset. Rele- ja PLC - ohjauksien, yleisimpien antureiden ja toimilaitteiden rakenteen, toiminnan sekä niiden liitynnät. Opiskelija oppii automaatiotekniikassa tarvittavan loogisen ajattelutavan perusteet.
Sisältö
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys. Mitä on automaatio. Ohjaus ja säätö, automaation ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmän komponentit. Anturien ja toimilaitteiden yleisimmät kytkennät ohjelmoitaviin logiikoihin. Kytkentä harjoitukset laboraatiossa. Opintojaksolla tutustutaan käytännössä erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin.
Oppimateriaalit
- Opettajat materiaalit (Moodlessa/linkit Internetiin)
- Luentojen demonstraatiot
- Kotitehtävät
- Tuote- ja ohjelmointiohjekirjat/datalehdet
- Lessons in industrial instrumentation -käsikirja (maksuton PDF-kirja)
Opetusmenetelmät
Lähiopetus (luennot). Luentotallenteet tulevat saataville itseopiskelua varten.
Itsenäinen työskentely (kotitehtävät)
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssi suoritetaan tentillä. Tentti järjestetään toiseksi viimeisellä oppitunnilla. Yksi uusintatentti järjestetään kurssin jälkeen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 tuntia työtä, josta 28 kontaktiopetusta, loput itsenäistä työskentelyä.
Sisällön jaksotus
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys, mitä on automaatio. Säätö, automaattiset ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, relepiirit, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmien osat. Yleisimmät yhteydet ohjelmoitavilta logiikoilta antureihin ja toimilaitteisiin. Mahdollisesti vierailu(ja) laboratoriossa. Kurssilla tutustutaan erilaisiin ohjausjärjestelmiin simulaatioympäristössä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti. Kotitehtävistä saa lisäpisteitä tenttiin.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Ari Saunamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- selittää ajoneuvon jarrutuskäyttäytymiseen eri ajotilanteissa liittyvät seikat
- nimetä ajoneuvon jarrutukseen liittyvät suureet
- nimetä voimansiirtojärjestelmät ja komponentit, sekä selittää niiden toiminnan
- esittää jarrujen, jousituksen ja voimansiirron huollon perusteet
- etsiä asiaa koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Jarrutuskäyttäytyminen,
- rumpu- ja levyjarrut,
- hydrauliset jarrujärjestelmät,
- kytkimet,
- vaihteistot ja välityssuhteet ja
- veto- ja tasauspyörästöt
- 4wd järjestelmät
Oppimateriaalit
- Bosch: Autoteknillinen taskukirja
- alan julkaisut ja huoltokirjallisuus ja
- opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- ryhmätyöt ja
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/muu tapa ja harjoitukset: 50/50 - 70/30
Läsnäolo (min 50%) ja tuntiaktiivisuus vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Ajodynamiikka sekä Auton ohjaus ja pyöräntuenta
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Roni Kuru
- Ari Saunamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- selittää ajoneuvon ohjauskäyttäytymiseen liittyvät seikat
- selittää ajoneuvon pyöränkulmien merkityksen ajo-ominaisuuksiin
- selittää ajoneuvon renkaisiin ja vanteisiin liittyvät seikat
- selittää ajoneuvon sivutuulikäyttäytymiseen liittyvät seikat
- tunnistaa akselistorakenteet ja selittää niiden ominaisuuksiin liittyvät seikat
- selittää moottoripyörän ohjausgeometrian perusteet
- etsiä asiaa koskevaa uusinta tietoa
Sisältö
Pyörän- ja kääntöakselin kulmat sekä niiden mittaaminen,
- ohjauslaitteet,
- akselistorakenteet,
- renkaat, vanteet,
- kaarreajokäyttäytyminen ja
- sivutuuliominaisuudet
- moottoripyörän ohjausgeometria
Laboraatiot:
- nelipyöräsuuntaus
- rengastyöt.
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- ryhmätyöt ja
- itsenäinen työskentely.
- Autolaboraatiot.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/muu tapa ja harjoitukset: 50/50 - 70/30
Läsnäolo (min 50%) ja tuntiaktiivisuus vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Ajodynamiikka
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- tulkita erilaisia ajoneuvojen sähkökytkentäkaavioita
- selittää tärkeimpien auton sähkövarusteiden toiminnan sekä niiden ominaisuudet ja käytön
- tulkita ja laatia ajoneuvojen sähkökytkentäkaavioita, sähkövarusteiden asennus- ja kytkentäsuunnitelmia
- esittää tarkastuksen ja vianetsinnän periaatteet
- etsiä aihealuetta koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Sähkökaaviot,
- sähköiset kytkimet,
- akku,
- valot,
- sytytys-, lataus-, käynnistys- ja käynnistysapujärjestelmät ja
- muut sähkövarusteet,
- hybridi- ja sähköajoneuvojen sähkölaitteiden perusteet ja
- SFS 6002
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/harjoitukset: 70/30 - 90/10
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa mallintaa 3D-kappaleita ja kokoonpanoja PDM-järjestelmää (tuotetietojärjestelmä) käyttäen,
- osaa tuottaa laadukkaita valmistuspiirustuksia, kokoonpanopiirustuksia, osaluetteloita ja muita suunnittelun dokumentteja,
- osaa CAD:n avulla mallintaa koneenosia ohutlevytuotteena ja hitsattuna rakenteena,
- osaa suunnitella parametrisia osaperheitä,
- osaa käyttää CAD-ohjelmien keskeisiä analyysi- ja suunnittelutyökaluja kuten runkosuunnittelu, putkistosuunnittelu, visualisointi, liiketarkastelu, parametrisointi, standardiosakirjasto, .
sia parametrisia osia
Sisältö
Osien ja kokoonpanojen 3D-suunnittelu.
Valmistuspiirustuksien, kokoonpanopiirustuksen, osaluetteloita ja muita suunnittelun dokumenttien tuottaminen
Tuotetiedonhallintajärjestelmän ominaisuudet ja toiminnot,
Ohutlevykappaleen mallintaminen, hitsattavan koneenosan suunnittelu,
Tuoteperheen rakentaminen.
Visualisointi
Liiketarkastelu
Runkosuunittelu
Putkistosuunnittelu
Oppimateriaalit
Laakko, T. & Sukuvaara, A. & Borgman, J. & Simolin, & T. Björkstrand, R. & Konkola, M. & Tuomi, J. & Kaikonen, H. 1998. Tuotteen 3D-CAD-suunnittelu. WSOY. Helsinki. 312 s.
Hietikko, E. 1996 Tietokoneavusteinen tuotesuunnittelu. Otatieto Oy. Kirjasarja 567. Helsinki. 238 s.
Autio A. & Hasari H. 1999. Koneenpiirustus ammattikorkeakouluille ja teknisille oppilaitoksille. Otava. Keuruu. 290 s.
tai vaihtoehtoisesti:
Autio A. & Hasari Heikki. 1993. Koneenpiirustus ammatilliselle korkea- ja opistoasteelle. Otava. Keuruu. 290 s.
Pere, A. 1990. Koneenpiirustus 1 & 2. Offsetpiste Ky. Helsinki.
Opetusmenetelmät
Opetusmenetelmät
-teorialuennot
-ohjatut harjoitukset
-harjoitustyö
Kurssin CAD-ohjelmana on SolidEdge
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä
28t luennot, harjoitukset
28t harjoitustyöt
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa teknisen piirustuksen ja osa mallintaa 3D-malleja parametrisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa mallintaa parametrisia 3D-kappaleita ja tehdä piirustuksia. Lisäksi opiskelija osaa tehdä visualisoituja malleja, liiketarkasteluja, putkistosuunnittelua ja runkosuunnittelua.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa mallintaa parametrisia 3D-kappaleita ja tehdä piirustuksia. Lisäksi opiskelija osaa tehdä vaativia visualisoituja malleja, liiketarkasteluja, putkistosuunnittelua ja runkosuunnittelua.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmät
-tuntitehtävät ja harjoitustyö
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tuntitehtävien suorittaminen vähintään 50% ja harjoitustyön teko ja esittely.
Englanniksi
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Tuntitehtävien suorittaminen vähintään 70% ja harjoitustyön teko ja esittely.
Monipuolinen perehtyminen kurssin eri aiheisin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Tuntitehtävien suorittaminen vähintään 70% ja harjoitustyön teko ja esittely.
Monipuolinen perehtyminen kurssin eri aiheisin. Harjoitustyössä osoitetaan erityistä osaamista kurssin jollain osa-alueella.
Esitietovaatimukset
Tekninen piirustus ja CAD 1 sekä CAD 2
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokoniastyömäärä 81h
Luennot 28h
Itsenäinen työ 53h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Esitietovaatimukset
Algebra ja trigonometria
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28 h, itsenäinen työskentely 53 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pidetään tentti
Esitietovaatimukset
Algebra ja trigonometria
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 20 h, itsenäinen työskentely 61 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pietään tentti
Esitietovaatimukset
Algebra ja trigonometria
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa soveltaa dynamiikan perustietoja rakenteiden dynaamisen käyttäytymisen analysoinnissa
- osaa värähtelymekaniikan perusteet
- vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan ja suunnitteluosaamistaan
Sisältö
- dynamiikan peruslait
- partikkelin kinematiikka
- jäykän kappaleen kinematiikka
- kinetiikan perusteet
- energiaperiaate
- yhden vapausasteen systeemin värähtelyt
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot, itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pidetään tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa soveltaa dynamiikan perustietoja rakenteiden dynaamisen käyttäytymisen analysoinnissa
- osaa värähtelymekaniikan perusteet
- vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan ja suunnitteluosaamistaan
Sisältö
- dynamiikan peruslait
- partikkelin kinematiikka
- jäykän kappaleen kinematiikka
- kinetiikan perusteet
- energiaperiaate
- yhden vapausasteen systeemin värähtelyt
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely. Etäopetus Teamsin kautta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot, itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pidetään tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa soveltaa dynamiikan perustietoja rakenteiden dynaamisen käyttäytymisen analysoinnissa
- osaa värähtelymekaniikan perusteet
- vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan ja suunnitteluosaamistaan
Sisältö
- dynamiikan peruslait
- partikkelin kinematiikka
- jäykän kappaleen kinematiikka
- kinetiikan perusteet
- energiaperiaate
- yhden vapausasteen systeemin värähtelyt
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely. Etäopetus Teamsin kautta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot, itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pidetään tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa soveltaa elementtimenetelmää rakenteiden mitoituksessa
- osaa soveltaa ohjelmistoja rakenteiden staattisissa analyyseissä
Lisäksi opiskelija vahvistaa suunnittelu- sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- elementtimenetelmän perusajatus
- jäykkyysmatriisi
- sijoittelusummaus
- kuormitukset
- reunaehdot
- perusyhtälön ratkaisu
- Sauva- ja palkkirakenteet
Oppimateriaalit
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetuksen lisäksi kotitehtäviä. Kurssi järjestetään olosuhteista riippuen Teams:in kautta tarjoten etäopetusmahdollisuus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Lujuusoppi 1, Matriisialgebra
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan laboratoriotöiden työohjeet
Opetusmenetelmät
Fysiikan laboratoriotyöt ja niistä laaditut selostukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset ja töihin liittyvä kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Katja Miettinen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan laboratoriotöiden työohjeet
AMK Fysiikan kirjallisuus
Opetusmenetelmät
Fysiikan laboratoriotyöt ja niistä laaditut selostukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 05.11.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan laboratoriotöiden työohjeet
Opetusmenetelmät
Fysiikan laboratoriotyöt ja niistä laaditut selostukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset ja töihin liittyvä kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ajoitus
25.09.2023 - 31.07.2024
Laajuus
10 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy ja harjaantuu ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta alan keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä.
Sisältö
Tutustua ammattialaan ja soveltaa oppimiaan asioita käytäntöön. Käytännön työtä seitsemän viikon ajan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on näkemys oman alansa tehtävistä ja alansa tulevaisuuden visioista.
Osaa tarkastella kriittisesti reflektoiden omaa edistymistään alalla ja työyhteisön jäsenenä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
Opiskelijalla on näkemys oman alansa tehtävistä ja alansa tulevaisuuden visioista.
Osaa tarkastella kriittisesti reflektoiden omaa edistymistään alalla ja työyhteisön jäsenenä.
Hylätty
Opiskelija ei ole noudattanut tehtyä harjoittelusuunnitelmaa tai opiskelijalla ei ole näkemystä oman alansa tehtävistä ja alansa tulevaisuuden visioista tai ei osaa tarkastella omaa edistymistään alalla ja työyhteisön jäsenenä.
Esitietovaatimukset
Harjoittelu 1 ja 2
Lisätiedot
Harjoittelusta ja raportoinnista on erillinen ohjeistus, lisäksi harjoittelupaikan ohjeet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa arvioida yrityksen ulkoisen ympäristön muutosten vaikutuksia strategiaan, johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.
Opiskelija osaa analysoida strategian, organisaatiorakenteen ja henkilöstöjärjestelmien väliset vaikutussuhteet ja tuntee henkilöstöjohtamisen säätelyn keskeisimmät asiat, kuten työlainsäädännön lakien piirteet . Opiskelija osaa myös analysoida ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Opiskelija osaa tunnistaa perinteiset johtamisteoriat ja johtamiskäytännöt sekä osaa arvioida teorioiden ja käytäntöjen vaikutukset organisaation ilmapiiriin, henkilöstön sitoutumiseen toimintansa kehittämiseksi ja yksilöiden motivaatioon.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa.
Opiskelija osaa käyttää kehityskeskustelukäytänteitä organisaation osaamisen johtamisessa niin vastuuhenkilönä kuin alaisena.
Sisältö
- Henkilöstöjohtaminen tänään, tavoitteena oppiva organisaatio.
- Henkilöstöjohtamisen strateginen ulottuvuus ja yrityskulttuuri
-Työsuhdetta keskeisimmin säätelevät lait.
- Johtaminen muuttuvissa organisaatioissa, tilannejohtaminen ja vuorovaikutus
- Yksilöt työyhteisössä, motivaatio, sitoutuminen ja esihenkilö/alais -keskustelut
- Osaamisen kehittäminen, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö
Oppimateriaalit
Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen - Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit, 2021, Edita Publishing Oy
Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen - Strateginen kilpailutekijä, 2007, Edita Publishing Oy
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot
Luennoilla käydään läpi teoriaa ja tehdään harjoituksia sekä tehtäviä. Lisäksi oppimista syvennetään kotitehtävillä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssin alussa kerrotaan kurssin suoritusvaihtoehdoista
Mahdollinen tentti pidetään viimeisellä luentokerralla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö n. 81 tuntia.
Luennot: 32 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Osa materiaalista ja tehtävistä saattaa olla englanninkielisiä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa tulkita esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä ja soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat hyvin. Opiskelija osaa tulkita esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä ja soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet sekä osaa analysoida niitä.
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Hän osaa sujuvasti soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa, sopeuttaen näin johtamisensa tilanteen ja alaisten tarpeisiin soveltuvaksi.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön hyvin ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa sekä työlainsäädäntöä että työehtosopimusta työelämässä vastaan tuleviin kysymyksiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokeet ja arvosteluun vaikuttavat tehtävät
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa arvioida yrityksen ulkoisen ympäristön muutosten vaikutuksia strategiaan, johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.
Opiskelija osaa analysoida strategian, organisaatiorakenteen ja henkilöstöjärjestelmien väliset vaikutussuhteet ja tuntee henkilöstöjohtamisen säätelyn keskeisimmät asiat, kuten työlainsäädännön lakien piirteet . Opiskelija osaa myös analysoida ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Opiskelija osaa tunnistaa perinteiset johtamisteoriat ja johtamiskäytännöt sekä osaa arvioida teorioiden ja käytäntöjen vaikutukset organisaation ilmapiiriin, henkilöstön sitoutumiseen toimintansa kehittämiseksi ja yksilöiden motivaatioon.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa.
Opiskelija osaa käyttää kehityskeskustelukäytänteitä organisaation osaamisen johtamisessa niin vastuuhenkilönä kuin alaisena.
Sisältö
- Henkilöstöjohtaminen tänään, tavoitteena oppiva organisaatio.
- Henkilöstöjohtamisen strateginen ulottuvuus ja yrityskulttuuri
-Työsuhdetta keskeisimmin säätelevät lait.
- Johtaminen muuttuvissa organisaatioissa, tilannejohtaminen ja vuorovaikutus
- Yksilöt työyhteisössä, motivaatio, sitoutuminen ja esimies/alais -keskustelut
- Osaamisen kehittäminen, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö
Oppimateriaalit
- Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen, 2013
- Riitta Viitala, Johda osaamista, 2008
- Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Aktiivinen osallistuminen luentoihin ja ryhmätöihin. Seminaarityöt, hyväksytyt harjoitukset ja loppukoe.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus 28h.
Itseopiskelu ja etäopiskelu 50h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/harjoitukset: 60/40
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa. Lisäksi opiskelija osoittaa syvällistä ymmärtämystä ja perehtyneisyyttä aiheeseen .
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2.5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa arvioida yrityksen ulkoisen ympäristön muutosten vaikutuksia strategiaan, johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.
Opiskelija osaa analysoida strategian, organisaatiorakenteen ja henkilöstöjärjestelmien väliset vaikutussuhteet ja tuntee henkilöstöjohtamisen säätelyn keskeisimmät asiat, kuten työlainsäädännön lakien piirteet . Opiskelija osaa myös analysoida ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Opiskelija osaa tunnistaa perinteiset johtamisteoriat ja johtamiskäytännöt sekä osaa arvioida teorioiden ja käytäntöjen vaikutukset organisaation ilmapiiriin, henkilöstön sitoutumiseen toimintansa kehittämiseksi ja yksilöiden motivaatioon.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa.
Opiskelija osaa käyttää kehityskeskustelukäytänteitä organisaation osaamisen johtamisessa niin vastuuhenkilönä kuin alaisena.
Sisältö
- Henkilöstöjohtaminen tänään, tavoitteena oppiva organisaatio.
- Henkilöstöjohtamisen strateginen ulottuvuus ja yrityskulttuuri
-Työsuhdetta keskeisimmin säätelevät lait.
- Johtaminen muuttuvissa organisaatioissa, tilannejohtaminen ja vuorovaikutus
- Yksilöt työyhteisössä, motivaatio, sitoutuminen ja esihenkilö/alais -keskustelut
- Osaamisen kehittäminen, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö
Oppimateriaalit
Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen - Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit, 2021, Edita Publishing Oy
Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen - Strateginen kilpailutekijä, 2007, Edita Publishing Oy
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Verkko-opetus: sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta
Luennot toteutetaan Teamsin kautta.
Luennoilla käydään läpi teoriaa ja tehdään harjoituksia sekä tehtäviä. Lisäksi oppimista syvennetään kotitehtävillä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti pidetään viimeisellä luentokerralla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö n. 81 tuntia.
Luennot: 23 tuntia + tentti 3 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Osa materiaalista ja tehtävistä saattaa olla englanninkielisiä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa tulkita esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä ja soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat hyvin. Opiskelija osaa tulkita esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä ja soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää esihenkilötyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän osaa erotella johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet sekä osaa analysoida niitä.
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Hän osaa sujuvasti soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa, sopeuttaen näin johtamisensa tilanteen ja alaisten tarpeisiin soveltuvaksi.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön hyvin ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa sekä työlainsäädäntöä että työehtosopimusta työelämässä vastaan tuleviin kysymyksiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja arvosteluun vaikuttavat tehtävät
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- tuntee perustiedot tavallisimpien metallien hitsattavuudesta
- osaa soveltaa erilaisia hitsausmenetelmiä
- osaa suunnitella hitsauksen mekanisointia ja automatisointia
- ymmärtää laadun hallinnan merkityksen hitsauksessa
Sisältö
- hitsausmenetelmät
- hitsattavuus
- muodonmuutokset
- hitsausvirheet
- hitsausliitoksen suunnittelu
- laadunhallinta
- kustannukset
Oppimateriaalit
Luentomonisteet ja luennolla käsiteltävät asiat
Hitsaustekniikat ja teräsrakenteet, Pertti Lepola ja Matti Makkonen
Opetusmenetelmät
Luennot
Ryhmätyöt
Itseopiskelu
Yritysierailut
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 45%
Itseopiskelu ja ryhmätyöt 45%
Yritysvierailut 10%
Sisällön jaksotus
Hitsausmenetelmät
Hitsattavuus
Muodonmuutokset
Hitsausvirheet
Hitsausliitoksen suunnittelua
Kustannukset
Mekanisointi ja automatisointi
Robotisointi
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- tuntee perustiedot tavallisimpien metallien hitsattavuudesta
- osaa soveltaa erilaisia hitsausmenetelmiä
- osaa suunnitella hitsauksen mekanisointia ja automatisointia
- ymmärtää laadun hallinnan merkityksen hitsauksessa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa yleisimpiä hitsausmenetelmiä ja niiden käyttötarkoituksia sekä hitsattavia materiaaleja
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa valita olosuhteisiin parhaiten sopivan hitsausmenetelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suunnitella hitsausprosessia ja automaatiota hitsaukseen
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Ryhmätyöt
Läsnäolo
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa yleisimpiä hitsausmenetelmiä ja niiden käyttötarkoituksia sekä hitsattavia materiaaleja
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa valita olosuhteisiin parhaiten sopivan hitsausmenetelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella hitsausprosessia ja automaatiota hitsaukseen
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
04.09.2023 - 03.12.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Janne Perälä
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- tuntee perustiedot tavallisimpien metallien hitsattavuudesta
- osaa soveltaa erilaisia hitsausmenetelmiä
- osaa suunnitella hitsauksen mekanisointia ja automatisointia
- ymmärtää laadun hallinnan merkityksen hitsauksessa
Sisältö
- hitsausmenetelmät
- hitsattavuus
- muodonmuutokset
- hitsausvirheet
- hitsausliitoksen suunnittelu
- laadunhallinta
- kustannukset
Oppimateriaalit
Luentomonisteet ja luennolla käsiteltävät asiat
Hitsaustekniikat ja teräsrakenteet, Pertti Lepola ja Matti Makkonen
Opetusmenetelmät
Luennot ja laboratorio
Ryhmätyöt
Itseopiskelu
Yritysierailu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja laboratorio 45%
Itseopiskelu ja ryhmätyöt 45%
Yritysvierailu 10%
Sisällön jaksotus
Hitsausmenetelmät
Hitsattavuus
Muodonmuutokset
Hitsausvirheet
Hitsausliitoksen suunnittelua
Kustannukset
Mekanisointi ja automatisointi
Robotisointi
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- tuntee perustiedot tavallisimpien metallien hitsattavuudesta
- osaa soveltaa erilaisia hitsausmenetelmiä
- osaa suunnitella hitsauksen mekanisointia ja automatisointia
- ymmärtää laadun hallinnan merkityksen hitsauksessa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa yleisimpiä hitsausmenetelmiä ja niiden käyttötarkoituksia sekä hitsattavia materiaaleja
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa valita olosuhteisiin parhaiten sopivan hitsausmenetelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suunnitella hitsausprosessia ja automaatiota hitsaukseen
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Ryhmätyöt
Läsnäolo
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa yleisimpiä hitsausmenetelmiä ja niiden käyttötarkoituksia sekä hitsattavia materiaaleja
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa valita olosuhteisiin parhaiten sopivan hitsausmenetelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella hitsausprosessia ja automaatiota hitsaukseen
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Ari Saunamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija;
- osaa auto- ja työkonekorjaamon suunnittelun perusteet
- osaa esittää korjaamoprosessin vaiheet
- osaa tulkita keskeisiä korjaamon tunnuslukuja
- osaa ehdottaa toimenpiteitä korjaamotoiminnan tehostamiseksi
- osaa määritellä korjaamotoiminnan ympäristöasioiden hoitoon liittyvät vastuut
- osaa perustella asiakaspalvelun tärkeyden korjaamotoiminnassa
- etsiä aihealuetta koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- korjaamon rakenteet
- korjaamon verkostot
- korjaamon kalusteet ja laitteet
- korjaamon prosessi
- korjaamon kustannuslaskenta, kannattavuus ja rationalisointi
- korjaamon jätehuolto ja kestävä kehitys
- korjaamon asiakaspalvelu
- korjausehdot ja kuluttajasuoja
- Kestävä kehitys autoalalla
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- ryhmätyöt ja
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/muu tapa ja harjoitukset: 50/50 - 70/30
Läsnäolo (min 50%) ja tuntiaktiivisuus vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa hydrauliikan perusteet
- osaa keskeisten komponenttien toimintaperiaatteita
- osaa järjestelmien suunnittelun periaatteita ja laskentaa
- osaa valita käyttöön sopivia hydrauliikan sovelluksia
Sisältö
- hydrauliikan perusteoriaa
- paine-energiaa tuottavat laitteet, sekä ohjaavat ja säätävät komponentit
- komponenttien rakenteita ja toimintaperiaatteita
- järjestelmien suunnittelua, komponenttien mitoittamista ja valintaa
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaali:
Hydraulitekniikka
Kauranne, Heikki ; Kajaste, Jyrki ; Vilenius, Matti
ISBN 978-952-63-0707-7
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, itseopiskelu ja laboratiotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28h ja laboratorio työskentely 4h
Itseopiskelu ja laskuharjoitukset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Arvosanan saaminen edellyttää sisällössä mainittujen asioiden hallintaa perustasolla. Tämä tarkoittaa, että opiskelija tuntee aihealueeseen liittyvien laitteiden käyttötavat ja toimintaperiaatteet sekä osaa ratkaista yksinkertaisia aihepiiriin liittyviä ongelmia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Hyvä arvosana edellyttää edellisen lisäksi kehittyneempää ongelmanratkaisukykyä ja laaja-alaisempaa ymmärrystä aihepiiristä. Opiskelija osaa valita olosuhteisiin sopivan järjestelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Kiitettävä arvosana saavutetaan vain, kun edellä mainittu täyttyy ja opiskelija pystyy lisäksi käsittelemään arviointitilanteessa esitetyn vaativan tehtävän riittävän kattavasti ja oikein. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa järjestelmää.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laskuharjoitukset ja opintojakson lopuksi tentti. Laboratorio osallistuminen pakollista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 21.04.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2.5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa hydrauliikan perusteet
- osaa keskeisten komponenttien toimintaperiaatteita
- osaa järjestelmien suunnittelun periaatteita ja laskentaa
- osaa valita käyttöön sopivia hydrauliikan sovelluksia
Sisältö
- hydrauliikan perusteoriaa
- paine-energiaa tuottavat laitteet, sekä ohjaavat ja säätävät komponentit
- komponenttien rakenteita ja toimintaperiaatteita
- järjestelmien suunnittelua, komponenttien mitoittamista ja valintaa
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaali:
Hydraulitekniikka
Kauranne, Heikki ; Kajaste, Jyrki ; Vilenius, Matti
ISBN 978-952-63-0707-7
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, itseopiskelu ja laboratiotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28h ja laboratoriot 4h
Itseopiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Arvosanan saaminen edellyttää sisällössä mainittujen asioiden hallintaa perustasolla. Tämä tarkoittaa, että opiskelija tuntee aihealueeseen liittyvien laitteiden käyttötavat ja toimintaperiaatteet sekä osaa ratkaista yksinkertaisia aihepiiriin liittyviä ongelmia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Hyvä arvosana edellyttää edellisen lisäksi kehittyneempää ongelmanratkaisukykyä ja laaja-alaisempaa ymmärrystä aihepiiristä. Opiskelija osaa valita olosuhteisiin sopivan järjestelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Kiitettävä arvosana saavutetaan vain, kun edellä mainittu täyttyy ja opiskelija pystyy lisäksi käsittelemään arviointitilanteessa esitetyn vaativan tehtävän riittävän kattavasti ja oikein. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa järjestelmää.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laskuharjoitukset ja opintojakson lopuksi tentti. Laboratorio osallistuminen pakollista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
AUTO20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- selittää raskaan ajoneuvokaluston tekniikan perusteet
- selittää mitoitukseen ja rakennetekniikkaan liittyvät käsitteet
- esitellä raskaankaluston tekniikkaan liittyvät erityispiirteet
- selittää raskaankaluston jarruihin ja jousitukseen liittyvien komponenttien toiminnan ja järjestelmien toiminnan
- etsiä opintojaksoon liittyvää uusinta tietoa
Sisältö
- Raskaan ajoneuvokaluston koriteknillinen rakentaminen ja huolto.
- Mitoitusmääräykset, paino- ja mitoituslaskelmat,
- korirakenteet ja rakenneosat,
- ajoneuvokaluston suunnittelu ja valinta,
- paineilmajarrujärjestelmät,
- teli- ja voimansiirtorakenteet,
- napavälitykset,
- jarrusovitus,
- ajohidastimet ja
- elektroniikan erityispiirteet.
Oppimateriaalit
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- tiedonhaku,
- ryhmätyöt
- itsenäinen työskentely
- opintomatka
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa keskeiset osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja osaa hyödyntää niitä opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kattavasti ja osaa yhdistellä niitä analysoiden toisiinsa. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa toimia opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat syvällisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietoja ja löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset: 70/30
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
28.08.2023 - 24.09.2023
Ajoitus
25.09.2023 - 01.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Kulttuurituottaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Jussi Kareinen
- Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
-
KUTU23Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- ratkoa todellisia työelämästä (yritykset, organisaatiot, yhdistykset) saatuja kehittämistehtäviä pienryhmissä, jotka koostuvat eri alojen opiskelijoista.
- toteuttaa asiakastutkimuksen ja siihen perustuen kehittää ja testata erilaisia ratkaisuja toimeksiantajan ongelmaan
- osaa huomioita liiketoiminnalliset näkökulmat ratkaisua valittaessa
- esitellä ammattimaisesti ryhmän valitseman ratkaisun eli konseptin toimeksiantajalle
- soveltaa muotoiluajattelua (design thinking) sekä sen prosessia jatkossa oman alan kehittämistehtävissä.
Sisältö
Päivätoteutuksessa opintojakso toteutetaan viikon mittaisena intensiiviopintojaksona, SeAMK Innovaatioviikkona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen.
Monimuotototeutuksessa opintojakso toteutetaan verkko-opetuksena erikseen määritellyllä aikataululla.
- Ennakkotehtävä opintojakson käsitteistä sekä prosesseista (muotoiluajattelu, palvelumuotoilu, ryhmätyöskentely)
- Kehittämistehtävän ongelman analysointi
- Asiakastiedon keruu eri menetelmillä
- Ratkaisuvaihtoehtojen ideointi eri menetelmillä
- Ratkaisuvaihtoehtojen testaus sekä kehittäminen testauksen perusteella
- Ratkaisun eli konseptin esittely
- Ryhmätyöskentelytaidot sekä päivittäinen oman työskentelyn raportointi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
- Opiskelija osoittaa ennakkotehtävän hyväksytysti suorittamisella asiakaslähtöiseen kehittämisprosessiin liittyvien vaiheiden ja käsitteiden hallitsemisen.
- Opiskelija osoittaa hallitsevansa asiakaslähtöisen kehitysprosessin osallistumalla aktiivisesti kehittämistehtävän ratkomiseen ryhmässä.
- Opiskelija osaa kerätä asiakastietoa eri menetelmillä ja soveltaa aineistoa kehittämistehtävän ratkaisemisessa.
- Opiskelija on osallistunut ryhmän tulosten esittelyyn toimeksiantajalle.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yleisen ja epäorgaanisen kemian keskeisen liityntäpinnat ja vaikutusmekanismit omaan ammattialaansa.
Sisältö
Kurssilla käsitellään mm. atomit ja kemiallinen sitoutuminen, ainemäärä, konsentraatio, aineen olomuodot ja kemialliset reaktioyhtälöt. Kemian aihepiirijoukosta kekitytään tarkemmin seuraaviin aiheisiin ja sovelluksiin:
- Lämpökemia ja palaminen
- Sähkökemiaa ja korroosiota
- Pintakemia ja heterogeeninen katalyysi
Lisäksi käsitellään kemiallista työturvallisuutta.
Oppimateriaalit
Luento- ja verkkomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan myöhemmin
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä 81h
Luennot 24 h ja laskuharjoitukset 8 h / ryhmä
Itsenäistä opiskelua
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin kemian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin kemiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi kemiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
11.03.2024 - 05.05.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yleisen ja epäorgaanisen kemian keskeisen liityntäpinnat ja vaikutusmekanismit omaan ammattialaansa.
Sisältö
Kurssilla käsitellään mm. atomit ja kemiallinen sitoutuminen, ainemäärä, konsentraatio, aineen olomuodot ja kemialliset reaktioyhtälöt. Kemian aihepiirijoukosta kekitytään tarkemmin seuraaviin aiheisiin ja sovelluksiin:
- Lämpökemia ja palaminen
- Sähkökemiaa ja korroosiota
- Pintakemia ja heterogeeninen katalyysi
Lisäksi käsitellään kemiallista työturvallisuutta.
Oppimateriaalit
Opettajan materiaali, joka on saatavissa Moodlesta
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h
- Luennot ja laskuharjoitukset: 20 h
- Itsenäistä ja verkko opiskelua: 60 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin kemian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin kemiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi kemiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitustyö
Arviointiasteikko 1 - 5
Hylätty 0
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 04.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Juho Yli-Suomu
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa koneenosien toimintaperiaatteet ja mitoituslaskelmat
- osaa valita valmiita koneenosia standardeista ja luetteloista
Lisäksi opiskelija vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan, suunnitteluosaamistaan sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- koneenosien laskenta ja suunnitteluperusteet
- hitsausliitos
- ruuviliitos
- akseliliitokset
- vierintälaakerit
- jouset
- lieriöhammaspyörät
Oppimateriaalit
Luentomateriaali Moodlessa
Lisämateriaaliksi:
Björk, Timo, et al. Koneenosien Suunnittelu. 6. uud. p. Helsinki: Sanoma Pro, 2014.
(Myös vanhemmat painokset)
Tekniikan taulukkokirja
Standardit
Valmistajien luettelot
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 34 h, harjoitukset n. 40 h, itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Välikokeet tai tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa rakenteiden laskentamallien tekemisen periaatteet
- osaa FEM-ohjelmiston käytön koneiden ja rakenteiden mekaanisen toiminnan staattisessa ja dynaamisessa simuloinnissa
Lisäksi opiskelija vahvistaa suunnittelu- sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- esikäsittelijä, ratkaisija, jälikäsittelijä
- tiedonsiirto CAD-ohjelmistosta
- elementtityypit
- materiaalimallit
- staattinen ja dynaaminen analyysi
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Harjoitukset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Harjoitukset, joista suurin osa itseopiskeluna.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet ja kykenee hyödyntämään niitä työssään
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin ja osaa myös hahmottaa yhteyksiä opittujen asioiden välillä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa arvioida ja perustella opintojakson sisältöä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitukset
Esitietovaatimukset
Lujuusoppi 1, Matriisialgebra, Elementtimenetelmät, Värähtelymekaniikka
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa värähdysliikkeen, aaltoliikkeen ja fotometrian kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt.
- osaa kuvailla värähdysliikettä matemaattisilla malleilla sekä laskea malleista värähtelijöitä koskevia ennusteita.
- osaa analysoida erilaisten aaltoliikkeiden käyttäytymistä erilaisissa väliaineissa sekä kuvailla näitä suureyhtälöitä käyttäen
- osaa suunnitella ja tehdä standardin mukaiset äänitasomääritykset erilaisista koneista.
- osaa hyödyntää fotometriaa valaistuksen ja valoon perustuvien järjestelmien suunnitteluun.
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan.
Sisältö
- Värähdysliike
- Aaltoliike- ja äänioppi
- Aalto-optikkaa ja geometristä optiikkaa
- Fotometria
- Valosähköinen ilmiö ja siihen perustuvat järjestelmät
Oppimateriaalit
TBA
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä ja verkko-opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 32 h
Itsenäistä opiskelua: 48 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin värähdysliikkeen ja aaltoliikeopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin värähdysliikkeen, aaltoliikeoppiin ja fotometrian käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi värähdysliikkeen, aaltoliikeoppiin ja fotometrian käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti ja harjoitustyö
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Lämpö- ja sähköoppi
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa värähdysliikkeen, aaltoliikkeen ja fotometrian kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt.
- osaa kuvailla värähdysliikettä matemaattisilla malleilla sekä laskea malleista värähtelijöitä koskevia ennusteita.
- osaa analysoida erilaisten aaltoliikkeiden käyttäytymistä erilaisissa väliaineissa sekä kuvailla näitä suureyhtälöitä käyttäen
- osaa suunnitella ja tehdä standardin mukaiset äänitasomääritykset erilaisista koneista.
- osaa hyödyntää fotometriaa valaistuksen ja valoon perustuvien järjestelmien suunnitteluun.
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan.
Sisältö
- Värähdysliike
- Aaltoliike- ja äänioppi
- Aalto-optikkaa ja geometristä optiikkaa
- Fotometria
- Valosähköinen ilmiö ja siihen perustuvat järjestelmät
Oppimateriaalit
TBA
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä ja verkko-opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 20 h
Itsenäistä opiskelua: 60 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin värähdysliikkeen ja aaltoliikeopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin värähdysliikkeen, aaltoliikeoppiin ja fotometrian käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi värähdysliikkeen, aaltoliikeoppiin ja fotometrian käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti ja harjoitustyö
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Lämpö- ja sähköoppi
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Juho Yli-Suomu
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- Osaa tunnistaa laboratoriotyöskentelyn turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä
- Osaa tunnistaa konelaboratorion perustyökalut ja niihin liittyvät käsitteet
Sisältö
- Yleinen työturvallisuus konetekniikan laboratorioissa.
- Konelaboratorion peruskoneiden käyttö
- CAM-ohjelmoinnin perusteet
Oppimateriaalit
Koneistustekniikat, Keijo Maaranen ISBN978-951-0-27156-8
Opetusmenetelmät
Lähi- ja laboratorioopetus
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti kurssin lopuksi. Tentin uusinnat sovittava erikseen.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
AHOT -menettely
Lisätietoja opiskelijoille
Laboratoriotunneilla turvavarusteina käytetään turvajalkineita ja muita työkohtaisia suojaimia.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3 Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja soveltaa niitä käytäntöön.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi hyväksytty/hylätty.
Kurssi arvioidaan tentin ja/tai laboratoriotyöraportin perusteella.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen opiskelija tietää mihin asioihin koneturvallisuus perustuu, osaa hyödyntää koneturvallisuutta koskevaa lainsäädännöllistä materiaalia ja kykenee soveltamaan riskienarviointia koneiden turvallisuuden parantamiseksi. Opintojakson jälkeen opiskelija myös ymmärtää ja osaa selventää koneturvallisuuden vaikutuksen tuotekehitysprosessin aikana. Opiskelijalle muodostuu käsitys, miten riskienarviointiprosessi suoritetaan ja miten riskejä voidaan vähentää koneiden suunnittelulla. Opiskelija ymmärtää mistä tekijöistä CE-merkintä koostuu ja osaa hyödyntää saamaansa osaamista teknisen dokumentaation koostamiseen.
Sisältö
• Koneturvallisuuden perusteet
• Koneturvallisuutta koskeva lainsäädäntö
• CE-merkinnän perusteet
• Koneiden riskienarviointi ja hallinta
Oppimateriaalit
-Koneturvallisuus 1, EU-määräysten mukainen koneiden turvallisuus; Siirilä, Tapio
-Koneturvallisuus 2, EU:n direktiivien ja standardien soveltaminen käytännössä; Siirilä, Tapio
-Koneturvallisuus, Ohjausjärjestelmät ja turvalaitteet; Siirilä, Tapio
Opetusmenetelmät
-Luennot
-Tuntiharjoitukset
-Ryhmätyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 18h + tentti 3h
Ryhmätyö ja itsenäinen työskentely 30h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on käsitys koneturvallisuuteen liittyvistä keskeisimmistä käsitteistä ja prosesseista. Opiskelija pystyy osoittamaan mitkä tekijät vaikuttava koneiden turvallisuuteen ja miten turvallisuutta voidaan parantaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee koneturvallisuuden keskeisimmät käsitteet ja prosessit. Opiskelija kykenee arvioimaan koneiden riskejä sekä hahmottamaan riskien syntyperän. Opiskelijalla on vahva käsitys siitä, miten lainsäädäntö ohjaa koneturvallisuutta ja mistä asioista CE-merkinnän vaatimuksen koostuvat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija pystyy muodostamaan kattavan ehdotuksen toimenpiteistä koneen turvallisuuden parantamiseksi ottaen huomioon koneturvallisuuden lainsäädännön sekä koneen riskien arvioinnin. Opiskelijalla on myös vahva käsitys, mistä vaiheista CE-merkinnän prosessi koostuu ja miten se on osa koneiden suunnitteluprosessia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-Harjoitukset 30%
-Tentti 70%
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 21.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 03.03.2024
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen opiskelija tietää mihin asioihin koneturvallisuus perustuu, osaa hyödyntää koneturvallisuutta koskevaa lainsäädännöllistä materiaalia ja kykenee soveltamaan riskienarviointia koneiden turvallisuuden parantamiseksi. Opintojakson jälkeen opiskelija myös ymmärtää ja osaa selventää koneturvallisuuden vaikutuksen tuotekehitysprosessin aikana. Opiskelijalle muodostuu käsitys, miten riskienarviointiprosessi suoritetaan ja miten riskejä voidaan vähentää koneiden suunnittelulla. Opiskelija ymmärtää mistä tekijöistä CE-merkintä koostuu ja osaa hyödyntää saamaansa osaamista teknisen dokumentaation koostamiseen.
Sisältö
• Koneturvallisuuden perusteet
• Koneturvallisuutta koskeva lainsäädäntö
• CE-merkinnän perusteet
• Koneiden riskienarviointi ja hallinta
Oppimateriaalit
-Koneturvallisuus 1, EU-määräysten mukainen koneiden turvallisuus; Siirilä, Tapio
-Koneturvallisuus 2, EU:n direktiivien ja standardien soveltaminen käytännössä; Siirilä, Tapio
-Koneturvallisuus, Ohjausjärjestelmät ja turvalaitteet; Siirilä, Tapio
Opetusmenetelmät
-Luennot
-Tuntiharjoitukset
-Ryhmätyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-Luennot 13h + tentti 3h
-Ryhmätyö ja itsenäinen opiskelu 35h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on käsitys koneturvallisuuteen liittyvistä keskeisimmistä käsitteistä ja prosesseista. Opiskelija pystyy osoittamaan mitkä tekijät vaikuttava koneiden turvallisuuteen ja miten turvallisuutta voidaan parantaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee koneturvallisuuden keskeisimmät käsitteet ja prosessit. Opiskelija kykenee arvioimaan koneiden riskejä sekä hahmottamaan riskien syntyperän. Opiskelijalla on vahva käsitys siitä, miten lainsäädäntö ohjaa koneturvallisuutta ja mistä asioista CE-merkinnän vaatimuksen koostuvat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija pystyy muodostamaan kattavan ehdotuksen toimenpiteistä koneen turvallisuuden parantamiseksi ottaen huomioon koneturvallisuuden lainsäädännön sekä koneen riskien arvioinnin. Opiskelijalla on myös vahva käsitys, mistä vaiheista CE-merkinnän prosessi koostuu ja miten se on osa koneiden suunnitteluprosessia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-Harjoitukset 50%
-Tentti 50%
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 07.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Anu Latva-Reinikka
- Pia-Mari Riihilahti
- Tiina Välimäki
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, esittelyt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Anu Latva-Reinikka
- Pia-Mari Riihilahti
- Tiina Välimäki
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, esittelyt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pia-Mari Riihilahti
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, esittelyt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen
Ajoitus
30.09.2023 - 15.04.2024
Laajuus
2 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Tiina Hietala
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Ilmoittautumisaika
15.12.2023 - 21.04.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 31.05.2024
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Johanna Koivula
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
Opettajan jakama materiaali moodlessa
Opetusmenetelmät
Verkkokurssi
Itsenäisesti suoritettavat tehtävät moodlessa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä n. 54 h itsenäistä työskentelyä
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Lisätietoja opiskelijoille
Opettaja lähettää opintojakson aloitusviestin, jossa moodlen tiedot SeAMKin sähköpostiin kerran viikossa uusille ilmoittautuneille.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson kaikkien tehtävien palauttaminen hyväksytysti arviointikriteerien mukaisesti.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kone Nimeämätön
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tärkeimpien liikkuvien työkoneiden tehtävät, rakenteet ja toiminnat, sekä etsiä opintojaksoon liittyvää uusinta tietoa.
Sisältö
Liikkuvat pyörä- ja tela-alustaiset työkoneet.
Oppimateriaalit
- valmistajien materiaali
- luentomateriaali
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- tiedonhaku,
- ryhmätyöt
- itsenäinen työskentely
- opintomatka
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa keskeiset osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja osaa hyödyntää niitä opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kattavasti ja osaa yhdistellä niitä analysoiden toisiinsa. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa toimia opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat syvällisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietoja ja löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset: 70/30
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa kimmo- ja lujuusopin perustietoja rakenteiden mitoittamisessa. Lisäksi opiskelija vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan, suunnitteluosaamistaan sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- lujuusopin peruskäsitteet
- rakenteiden jännitykset, muodonmuutokset ja mitoitus veto-, puristus-, leikkaus-, taivutus- ja vääntökuormitustapauksissa
- nurjahdus
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaaliksi (esim):
erityisesti Karhunen ym: Lujuusoppi, Otatieto
myös Salmi & Pajunen: Lujuusoppi, Pressus
tai Saarineva: Lujuusoppi: peruskurssi, Pressus
Opetusmenetelmät
Luennot
Laskuharjoitukset
Itseopiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 50 h
Laskutehtävät ja itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kaksi välikoetta tai tentti.
Laskutehtävät vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Statiikka
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa kimmo- ja lujuusopin perustietoja rakenteiden mitoittamisessa. Lisäksi opiskelija vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan, suunnitteluosaamistaan sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- lujuusopin peruskäsitteet
- rakenteiden jännitykset, muodonmuutokset ja mitoitus veto-, puristus-, leikkaus-, taivutus- ja vääntökuormitustapauksissa
- nurjahdus
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaaliksi (esim):
erityisesti Karhunen ym: Lujuusoppi, Otatieto
myös Salmi & Pajunen: Lujuusoppi, Pressus
tai Saarineva: Lujuusoppi: peruskurssi, Pressus
Opetusmenetelmät
Luennot
Laskuharjoitukset
Itseopiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 50 h
Laskutehtävät ja itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kaksi välikoetta tai tentti.
Laskutehtävät vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Statiikka
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa soveltaa kimmo- ja lujuusopin perustietoja rakenteiden mitoittamisessa. Lisäksi opiskelija vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan, suunnitteluosaamistaan sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- lujuusopin peruskäsitteet
- rakenteiden jännitykset, muodonmuutokset ja mitoitus veto-, puristus-, leikkaus-, taivutus- ja vääntökuormitustapauksissa
- nurjahdus
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaaliksi (esim):
erityisesti Karhunen ym: Lujuusoppi, Otatieto
myös Salmi & Pajunen: Lujuusoppi, Pressus
tai Saarineva: Lujuusoppi: peruskurssi, Pressus
Opetusmenetelmät
Luennot
Laskuharjoitukset
Itseopiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 30 h
Laskutehtävät ja itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kaksi välikoetta tai tentti.
Laskutehtävät vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Statiikka
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Järvi
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa lineaarisen kimmoteorian perusteet. Lisäksi opiskelija vahvistaa koneteknistä perusosaamistaan, suunnitteluosaamistaan sekä koneturvallisuusosaamistaan.
Sisältö
- kaarevan sauvan taivutus
- jännitystila
- muodonmuutostila
- jännitys- ja muodonmuutostilojen välinen yhteys
- lujuushypoteesit
- väsyminen
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Lisämateriaaliksi (esim):
erityisesti Karhunen ym: Lujuusoppi, Otatieto
myös Salmi & Pajunen: Lujuusoppi, Pressus
tai Saarineva: Lujuusoppi: peruskurssi, Pressus
Opetusmenetelmät
Luennot
Laskutehtävät
Itseopiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28 h
Laskutehtävät ja itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt suurpiirteisesti ja osaa kertoa sanallisesti miten ilmiöt vaikuttavat. Lisäksi opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät oleellisimmat kaavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija pystyy vastaamaan aiheeseen liittyviin sanallisiin kysymyksiin oikein. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa aiheeseen liittyviä kaavoja todellisissa laskutehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija ymmärtää aiheeseen liittyvät ilmiöt ja kykenee soveltamaan oppimiaan laskentamenetelmiä työelämän mitoitustehtävissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, laskutehtävät
Esitietovaatimukset
Statiikka, Lujuusoppi 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jori Lahti
Vastuuhenkilö
Jori Lahti
Opiskelijaryhmät
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- selittää tärkeimpien maatalouskoneiden rakenteet, toiminta- ja suunnitteluperiaatteet
- esitellä maatalouskoneiden tekniikkaan liittyvät erityispiirteet
- etsiä opintojaksoon liittyvää uusinta tietoa
Sisältö
Traktorien
- rakenne,
- ominaisuudet,
- moottorit,
- ohjauslaitteet,
- voimansiirto,
- jarrut,
- renkaat,
- työkoneiden kytkentä sekä
- hydrauliikka.
Leikkuupuimurien
- leikkuu- ja puintikoneistot,
- seulat ja kuljettimet,
- voimansiirto ja
- elektroniikan hyödyntäminen.
Maanmuokkauskoneet, kylvö- ja lannoitteenlevitinkoneet, kasvinsuojeluruiskut, heinä- ja rehuntekokoneet
Oppimateriaalit
- Alan kirjallisuus ja julkaisut sekä
- opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- tiedonhaku
- ryhmätyöt
- itsenäinen työskentely
- opintomatka
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa keskeiset osaamistavoitteissa esitetyt asiat ja osaa hyödyntää niitä opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kattavasti ja osaa yhdistellä niitä analysoiden toisiinsa. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa toimia opintojakson alaan liittyvissä työtehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat syvällisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietoja ja löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset: 70/30
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Helena Myllymäki
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu kuluttajamarkkinoinnin peruskäsitteisiin ja oppii ymmärtämään markkinoinnin osana yrityksen liiketoimintaa. Opiskelija tunnistaa asiakassuuntaisen markkinoinnin käsitteet ja mallit, erilaisia markkinointistrategioita ja löytää keinoja niiden operatiiviseen toteuttamiseen. Opiskelija sisäistää asiakaskeskeisen markkinoinnin kriittiseksi menestystekijäksi.
Sisältö
- markkinoinnin toimintaympäristö ja toimintamuodot
- asiakaskeskeinen markkinointi, segmentointi ja yksilömarkkinointi
- sisäinen markkinointi ja markkinoinnin organisointi: rakenne ja resurssit
- markkinoinnin kilpailukeinot
- palvelutalouden uusi kilpailu ja asiakkuuden hallinta
- viestinnän rooli markkinoinninssa ja palvelukulttuuri
Oppimateriaalit
Bergström & Leppänen: Yrityksen asiakasmarkkinointi
Lahtinen & Isoviita: Asiakaspalvelun ja markkinoinnin perusteet
Grönroos: Palveluiden johtaminen ja markkinointi
Opetusmenetelmät
Tiimioppiminen verkossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
27 h/op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset seikat ja osaa nimetä sekä esittää ne. Asioiden tarkastelu on pintapuolista. Teorian ja käytännön yhteyttä ei ole ymmärretty selkeästi. Joko teoriaa tai käytäntöä on käsitelty suppeasti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat seikat. Asioiden tarkastelu on pintapuolista ja melko laajaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaan ja tehdä johtopäätöksiä sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa. Jokaiseen osa-alueeseen on paneuduttu huolellisesti. Asioiden käytännön tarkastelu on erittäin hyvää, asiat nähdään laajasti. Asioihin on tutustuttu syvällisesti ja oma pohdinta on runsasta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen kurssille ja sovittujen oppimistehtävien tekeminen. Tiedon haku, teorian soveltaminen käytäntöön, oman oppimisen arviointi sekä oppimisprosessin näkyväksi tekeminen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset seikat ja osaa nimetä sekä esittää ne. Asioiden tarkastelu on pintapuolista. Teorian ja käytännön yhteyttä ei ole ymmärretty selkeästi. Joko teoriaa tai käytäntöä on käsitelty suppeasti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat seikat. Asioiden tarkastelu on pintapuolista ja melko laajaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaan ja tehdä johtopäätöksiä sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa. Jokaiseen osa-alueeseen on paneuduttu huolellisesti. Asioiden käytännön tarkastelu on erittäin hyvää, asiat nähdään laajasti. Asioihin on tutustuttu syvällisesti ja oma pohdinta on runsasta.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 29.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Helena Myllymäki
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu kuluttajamarkkinoinnin peruskäsitteisiin ja oppii ymmärtämään markkinoinnin osana yrityksen liiketoimintaa. Opiskelija tunnistaa asiakassuuntaisen markkinoinnin käsitteet ja mallit, erilaisia markkinointistrategioita ja löytää keinoja niiden operatiiviseen toteuttamiseen. Opiskelija sisäistää asiakaskeskeisen markkinoinnin kriittiseksi menestystekijäksi.
Sisältö
- markkinoinnin toimintaympäristö ja toimintamuodot
- asiakaskeskeinen markkinointi, segmentointi ja yksilömarkkinointi
- sisäinen markkinointi ja markkinoinnin organisointi: rakenne ja resurssit
- markkinoinnin kilpailukeinot
- palvelutalouden uusi kilpailu ja asiakkuuden hallinta
- viestinnän rooli markkinoinninssa ja palvelukulttuuri
Oppimateriaalit
Bergström & Leppänen: Yrityksen asiakasmarkkinointi
Lahtinen & Isoviita: Asiakaspalvelun ja markkinoinnin perusteet
Grönroos: Palveluiden johtaminen ja markkinointi
Opetusmenetelmät
Tiimioppiminen verkossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
27 h/op
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset seikat ja osaa nimetä sekä esittää ne. Asioiden tarkastelu on pintapuolista. Teorian ja käytännön yhteyttä ei ole ymmärretty selkeästi. Joko teoriaa tai käytäntöä on käsitelty suppeasti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat seikat. Asioiden tarkastelu on pintapuolista ja melko laajaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaan ja tehdä johtopäätöksiä sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa. Jokaiseen osa-alueeseen on paneuduttu huolellisesti. Asioiden käytännön tarkastelu on erittäin hyvää, asiat nähdään laajasti. Asioihin on tutustuttu syvällisesti ja oma pohdinta on runsasta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen kurssille ja sovittujen oppimistehtävien tekeminen. Tiedon haku, teorian soveltaminen käytäntöön, oman oppimisen arviointi sekä oppimisprosessin näkyväksi tekeminen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset seikat ja osaa nimetä sekä esittää ne. Asioiden tarkastelu on pintapuolista. Teorian ja käytännön yhteyttä ei ole ymmärretty selkeästi. Joko teoriaa tai käytäntöä on käsitelty suppeasti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat seikat. Asioiden tarkastelu on pintapuolista ja melko laajaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaan ja tehdä johtopäätöksiä sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa. Jokaiseen osa-alueeseen on paneuduttu huolellisesti. Asioiden käytännön tarkastelu on erittäin hyvää, asiat nähdään laajasti. Asioihin on tutustuttu syvällisesti ja oma pohdinta on runsasta.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 07.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee murtoluvuilla laskemisen ja potenssien laskusäännöt sekä käyttää niitä yksikkölaskentaan. Opiskelija hallitsee polynomilausekkeiden ja yksinkertaisten murtolausekkeiden käsittelyn.
Sisältö
- murtoluvut
- potenssien laskusäännöt
- yksiköillä laskeminen
- polynomilausekkeet
- murtolausekkeet
Oppimateriaalit
Annetaan moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokoniaistyömäärä 54 h
Luennot ja harjoitukset 14 h
Itsenäinen työ 40 h
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa murtoluvuilla laskemisen. Hän osaa käsitellä yksiköitä ja suorittaa niiden laskutoimituksia. Opiskelija hallitsee yksinkertaiset potenssi- ja polynomilausekkeet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tyydyttävän osaamistason kriteerien lisäksi käsitellä monipuolisesti potenssi- ja polynomilausekkeita. Lisäksi opiskelija hallitsee yksinkertaiset murtolausekkeet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa edellä olevien kriteereiden lisäksi käsitellä vaativampia murtolausekkeita. Hän osaa soveltaa kirjainlaskentaa käytännön elämässä esiintyviin ongelmiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee murtoluvuilla laskemisen ja potenssien laskusäännöt sekä käyttää niitä yksikkölaskentaan. Opiskelija hallitsee polynomilausekkeiden ja yksinkertaisten murtolausekkeiden käsittelyn.
Sisältö
- murtoluvut
- potenssien laskusäännöt
- yksiköillä laskeminen
- polynomilausekkeet
- murtolausekkeet
Oppimateriaalit
Annetaan moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokoniaistyömäärä 54 h
Luennot ja harjoitukset 14 h
Itsenäinen työ 40 h
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa murtoluvuilla laskemisen. Hän osaa käsitellä yksiköitä ja suorittaa niiden laskutoimituksia. Opiskelija hallitsee yksinkertaiset potenssi- ja polynomilausekkeet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tyydyttävän osaamistason kriteerien lisäksi käsitellä monipuolisesti potenssi- ja polynomilausekkeita. Lisäksi opiskelija hallitsee yksinkertaiset murtolausekkeet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa edellä olevien kriteereiden lisäksi käsitellä vaativampia murtolausekkeita. Hän osaa soveltaa kirjainlaskentaa käytännön elämässä esiintyviin ongelmiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa tunnistaa materiaalien valintaan liittyvät periaatteet
- osaa suorittaa materiaalin valintaprosessin
Sisältö
- yleisiä periaatteita
- valintaprosessi
- rasitustyypit
- valintakartat
- taloudellisten seikkojen huomioiminen
Oppimateriaalit
Luentomateriaali, moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot, tuntiharjoitukset ja palautettavat harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
50% luennot ja 50% itsenäinen työskentely
Lisätietoja opiskelijoille
Toteutuksen työkalut:
Excel/mathcad laskennnat ja cad mallintaminen ja fem analyysit
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa tunnistaa materiaalinvalintaan liittyvät vaatimukset.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa suorittaa materiaalinvalintaprosessin ja osaa perustella valintansa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suorittaa materiaalinvalintaprosessin hyvin ja pystyy soveltamaan tuotteen käyttöympäristön ja valmistustekniikan vaatimukset huomioiden valintaprosessin vaihtoehdot.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tuntiaktiivisuus
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa tunnistaa materiaalien valintaan liittyvät periaatteet
- osaa suorittaa materiaalin valintaprosessin
Sisältö
- yleisiä periaatteita
- valintaprosessi
- rasitustyypit
- valintakartat
- taloudellisten seikkojen huomioiminen
Oppimateriaalit
Luentomateriaali, moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot, tuntiharjoitukset ja palautettavat harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
50% luennot ja 50% itsenäinen työskentely
Lisätietoja opiskelijoille
Toteutuksen työkalut:
Excel/mathcad laskennnat ja cad mallintaminen ja fem analyysit
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa tunnistaa materiaalinvalintaan liittyvät vaatimukset.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa suorittaa materiaalinvalintaprosessin ja osaa perustella valintansa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suorittaa materiaalinvalintaprosessin hyvin ja pystyy soveltamaan tuotteen käyttöympäristön ja valmistustekniikan vaatimukset huomioiden valintaprosessin vaihtoehdot.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tuntiaktiivisuus
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa suunnitella ja valmistaa tuotteen ottaen huomioon tuotteen sekä sen valmistustekniset vaatimukset
- osaa tunnistaa standardien vaatimukset tuotteelle
- osaa toimia itsenäisesti tutkimusmenetelmän toteuttamisessa
Sisältö
- tuotteen suunnittelu
- piirtäminen
- mitoittaminen
- valmistaminen
- konepajan koneiden itsenäinen käyttäminen
- standardit
- näytteiden tekeminen ja analysointi
Oppimateriaalit
Aiemmat materiaalitekniikan kurssit
Opetusmenetelmät
Laboratoriotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Labratyöt lukujärjestyksen mukaan + raportit itseopiskeluna
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssi suoritetaan konelabrassa valmistusteknisellä painotuksella.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa käyttää nykyaikaisia suunnitteluvälineita tuotteen suunnitteluun ja pystyy käyttämään manuaali koneita osien valmistamiseen
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa standardien tuomat vaatimukset valmistettavaan tuotteeseen ja pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan sen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa materiaalin ominaisuuksia valmistusmenetelmään, standardeihin ja nykyaikaisten työvälineiden käyttöön.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Labraosallistuminen ja raportit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
30.10.2023 - 21.01.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa suunnitella ja valmistaa tuotteen ottaen huomioon tuotteen sekä sen valmistustekniset vaatimukset
- osaa tunnistaa standardien vaatimukset tuotteelle
- osaa toimia itsenäisesti tutkimusmenetelmän toteuttamisessa
Sisältö
- tuotteen suunnittelu
- piirtäminen
- mitoittaminen
- valmistaminen
- konepajan koneiden itsenäinen käyttäminen
- standardit
- näytteiden tekeminen ja analysointi
Oppimateriaalit
Aiemmat materiaalitekniikan kurssit
Opetusmenetelmät
Laboratoriotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Labratyöt lukujärjestyksen mukaan + raportit itseopiskeluna
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssi suoritetaan konelabrassa valmistusteknisellä painotuksella.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa käyttää nykyaikaisia suunnitteluvälineita tuotteen suunnitteluun ja pystyy käyttämään manuaali koneita osien valmistamiseen
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa standardien tuomat vaatimukset valmistettavaan tuotteeseen ja pystyy suunnittelemaan ja toteuttamaan sen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa materiaalin ominaisuuksia valmistusmenetelmään, standardeihin ja nykyaikaisten työvälineiden käyttöön.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Labraosallistuminen ja raportit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 05.11.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee konstruktiomateriaalit, niiden ominaisuudet, käsittelyn, standardit ja valinnan.
Sisältö
- Materiaalien käyttöominaisuudet ja aineenkoetus
- metallien sisäinen rakenne
- olotilapiirros
- lämpökäsittelyt
- teräkset ja valuraudat
- alumiinit
- muut metalliseokset
- luonnonvarojen kulutus ja materiaalien kierrätys
Oppimateriaalit
Luentomateriaalit
Lisämateriaali:
Konetekniikan Materiaalioppi
Koivisto, Kaarlo ; Laitinen, Esko ; Niinimäki, Matti ; Tiainen, Tuomo ; Tiilikka, Pentti ; Tuomikoski, Juho
Opetusmenetelmät
Oppimateriaali julkaistaan moodlessa
Luennot, itseopiskelu ja laboraatiotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28h ja laboratorio työskentely 4h
Itseopiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1 - 2: Opiskelija tunnistaa peruskonstruktiomateriaalit ja niiden aineenkoestuksen
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3 - 4: Opiskellija osaa metallien eri tilan käsittelyä ja niihin liittyvät toimenpiteet sekä näistä saatavat materiaaliominaisuudet
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa metallien lämpökäsittelyn vaatimukset, näiden ominaisuuksien tuottamisen ja testaamisen
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
KONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa metallien tutkimustekniikkaan liittyvät ainetta rikkomattomat ja ainetta rikkovat tarkastus- ja tutkimusmenetelmät
- osaa ohutlevyn muovauksen periaatteet
- osaa teräksen pinnoittamismenetelmiä
- osaa tunnistaa superplastiset materiaalit
- osaa tunnistaa erilaisia rakenneteräksiä
Sisältö
- metallien muovaus
- ohutlevyn muovauksen suunnittelu
- metallien tutkiminen, vaurioanalyysi
- teräksen karkenevuus
- alumiiniseokset
- teräslaatuja, pinnoittaminen
- superplastiset ominaisuudet ja materiaalit
- materiaalistandardit
- korroosio
- auton korin rakennemateriaalit
Oppimateriaalit
Kurssimateriaali moodlessa, sekä materiaalitoimittajien esitteet
Opetusmenetelmät
Luennot, tuntiharjoitukset, itseopiskelu, ryhmätyöt
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältö, ainetta rikkovat aineenkoetusmenetelmät, lujuus, kovuus, sitkeys
Metallien muovaaminen, parametrit ja tunnusluvut, ohutlevyn muovauksen suunnittelu
Metallin tutkiminen, vaurioanalyysi, lämpökäsittelyn kertaus.
Terästen lämpökäsittelyt, kylmät olosuhteet.
Materiaalistandardit
Superplastinen muovausprosessi,
Suurlujuusterästen työstäminen, ruostumattomat teräkset, korroosio, ruostumattoman teräksen hitsaaminen, työstö, lämpökäsittely
Alumiini
Komposiitit, jäännösjännitys
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa metallimateriaalien ominaisuuksia ja niiden käyttömahdollisuuksia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa materiaaliominaisuuksien vaikutuksen niiden käyttömahdollisuuksiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa valmistuksen ja tuotteen käytön vaatimuksia materiaaliominaisuuksiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tuntiharjoitukset
Esitietovaatimukset
Materiaalitekniikka 1, Muovien teknologia
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
12.02.2024 - 14.04.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
Opiskelijaryhmät
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa metallien tutkimustekniikkaan liittyvät ainetta rikkomattomat ja ainetta rikkovat tarkastus- ja tutkimusmenetelmät
- osaa ohutlevyn muovauksen periaatteet
- osaa teräksen pinnoittamismenetelmiä
- osaa tunnistaa superplastiset materiaalit
- osaa tunnistaa erilaisia rakenneteräksiä
Sisältö
- metallien muovaus
- ohutlevyn muovauksen suunnittelu
- metallien tutkiminen, vaurioanalyysi
- teräksen karkenevuus
- alumiiniseokset
- teräslaatuja, pinnoittaminen
- superplastiset ominaisuudet ja materiaalit
- materiaalistandardit
- korroosio
- auton korin rakennemateriaalit
Oppimateriaalit
Kurssimateriaali moodlessa, sekä materiaalitoimittajien esitteet
Opetusmenetelmät
Luennot, tuntiharjoitukset, itseopiskelu, ryhmätyöt
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältö, ainetta rikkovat aineenkoetusmenetelmät, lujuus, kovuus, sitkeys
Metallien muovaaminen, parametrit ja tunnusluvut, ohutlevyn muovauksen suunnittelu
Metallin tutkiminen, vaurioanalyysi, lämpökäsittelyn kertaus.
Terästen lämpökäsittelyt, kylmät olosuhteet.
Materiaalistandardit
Superplastinen muovausprosessi,
Suurlujuusterästen työstäminen, ruostumattomat teräkset, korroosio, ruostumattoman teräksen hitsaaminen, työstö, lämpökäsittely
Alumiini
Komposiitit, jäännösjännitys
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa metallimateriaalien ominaisuuksia ja niiden käyttömahdollisuuksia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa materiaaliominaisuuksien vaikutuksen niiden käyttömahdollisuuksiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa valmistuksen ja tuotteen käytön vaatimuksia materiaaliominaisuuksiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tuntiharjoitukset
Esitietovaatimukset
Materiaalitekniikka 1, Muovien teknologia
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
MKONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija tuntee matriisilaskennan perusteet ja omaa riittävät tiedot matriisialgebrasta Elementtimenetelmien, Värähtelymekaniikan sekä Koneiden simuloinnin suorittamiseksi.
Sisältö
- määritelmät, transponointi, determinantti, käänteismatriisi
- lineaarisen yhtälöryhmän ratkaisu
- Gaussin eliminointimenetelmä
- ominaisarvot ja -vektorit
- diagonalisointi
- matematiikkaohjelmiston käyttö
Oppimateriaalit
ilmoitetaan kurssin alussa
Opetusmenetelmät
luentoja ja laskuharjoituksia
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin matriisialgebran peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin matriisialgebran peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi matriisialgebran peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
koe
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen sekä skalaari- että vektorimuodossa
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä
- osaa tulkita mekaniikan mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa analysoida kappaleiden ja nesteiden käyttäytymistä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa arvioida omaa mekaniikan osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Impulssi, liikemäärä
- Pyörimisliike ja jäykän kappaleen mekaniikka
- Olomuotojen mekaniikkaa.
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Lisämateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja kotitehtävät sekä laskuharjoitukset, joissa on läsnäolovelvoite 80 %
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 32 h
Itsenäistä opiskelua: 49 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mekaniikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin mekaniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi mekaniikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
30.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen sekä skalaari- että vektorimuodossa
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä
- osaa tulkita mekaniikan mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa analysoida kappaleiden ja nesteiden käyttäytymistä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa arvioida omaa mekaniikan osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Impulssi, liikemäärä
- Pyörimisliike ja jäykän kappaleen mekaniikka
- Olomuotojen mekaniikkaa.
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Lisämateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja kotitehtävät sekä laskuharjoitukset, joissa on läsnäolovelvoite 80 %
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 20 h
Itsenäistä opiskelua: 61 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mekaniikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin mekaniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi mekaniikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Ari Saunamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kurssin suoritettuaan,
- selittää ajoneuvojen polttomoottorien rakenteet
- laskea polttomoottorin termisen prosessiin liittyvät seikat
- selittää mekanismien rasitukset suunnittelun, käytön ja huollon kannalta
- esitellä polttoaine- ja pakokaasujärjestelmän laitteet ja huollot
- etsiä aihealuetta koskevaa uusinta tietoa.
Sisältö
- Polttomoottorit,
- termodynamiikka,
- teho- ja hyötysuhdekäsitteet,
- kampi- ja venttiilikoneiston rakenteet ja huollot,
- värähtelyn vaimennus,
- voitelu ja jäähdytys, polttoainelaitteet,
- polttoaineet,
- pakokaasut ja niiden jälkikäsittely,
- pakokaasujen mittaus,
- ahtaminen ja
- huolto
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset,
- ryhmätyöt ja
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa nimetä ja esittää osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden keskeiset kohdat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet kattavasti ja osaa yhdistellä sekä esitellä niitä. Opiskelijan toiminta osoittaa kokonaisuuksien hallintaa ja hän osaa selittää opintojakson sisältöön kuuluvat asiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat laaja-alaisesti ja osaa yhdistellä niitä monipuolisesti toisiinsa, sekä perustella ja arvioida toimintaansa ja päätelmiään. Opiskelija osaa soveltaa tietojaa ja tehdä johtopäätöksiä, sekä löytää ratkaisuja uusissa tilanteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/muu tapa ja harjoitukset: 50/50 - 70/30
Läsnäolo (min 50%) ja tuntiaktiivisuus vaikuttavat arvosanaan.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa polymeerikemian peruskäsitteet
- osaa tunnistaa teknillisesti tärkeät muovit
- osaa tunnistaa muovien käyttöominaisuudet ja käyttöalat
Sisältö
- Muovien rakenne
- fysikaaliset ja mekaaniset ominaisuudet
- valmistus, työstö ja liittäminen
- muovien käyttöalat
Oppimateriaalit
Moodle
Opetusmenetelmät
Luentomateriaali
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan kurssin alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija tuntee yleisimmät muovilaadut ja niiden käyttöympäristön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija pystyy tunnistamaan yleisimmät muovilaadut ja niiden ominaisuuksia ja tuntee valmistustekniikkaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa muovilaatujen valintaa vaatimusten mukaisissa kohteissa käyttäen hyväksi nykyaikaista valmistustekniikkaa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ilmoitetaan kurssin alussa
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
19.02.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa polymeerikemian peruskäsitteet
- osaa tunnistaa teknillisesti tärkeät muovit
- osaa tunnistaa muovien käyttöominaisuudet ja käyttöalat
Sisältö
- Muovien rakenne
- fysikaaliset ja mekaaniset ominaisuudet
- valmistus, työstö ja liittäminen
- muovien käyttöalat
Oppimateriaalit
Moodle
Opetusmenetelmät
Luentomateriaali
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan kurssin alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija tuntee yleisimmät muovilaadut ja niiden käyttöympäristön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija pystyy tunnistamaan yleisimmät muovilaadut ja niiden ominaisuuksia ja tuntee valmistustekniikkaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa soveltaa muovilaatujen valintaa vaatimusten mukaisissa kohteissa käyttäen hyväksi nykyaikaista valmistustekniikkaa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ilmoitetaan kurssin alussa
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Janne Perälä
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa automaattisten tuotantoyksiköiden ohjausten perusrakenteita
- osaa työstökoneen mekaanista rakennetta
- osaa työstökoneen ohjelmointia
Sisältö
- NC-koneet ja niiden rakenne
- ohjelmakoodit
- CAD/CAM-järjestelmä
Oppimateriaalit
Luentomonisteet ja luennolla käsiteltävät asiat
NC-tekniikan perusteet, Eero Pikkarainen
Koneistustekniikat, Maaranen Keijo
CNC Programming Handbook, Peter Smid
CAD/CAM Principles and Applications McGraw-Hill. Iowa USA
Opetusmenetelmät
Luennot ja laboratorio
Ryhmätyöt
Itseopiskelu
Yritysvierailu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja laboratorio 45%
Itseopiskelu ja ryhmätyöt 45%
Yritysvierailut 10%
Sisällön jaksotus
NC työstökoneet ja niiden rakenne sekä toiminta
Ohjelmoinnin perusteet
CAD/CAM järjestelmä
Työväline- ja menetelmätietoa
NC-Lastuava työstöä
NC-Levyntyöstöä
NC-mittausta
Kunnossapito
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa NC ohjausten perusrakenteita
- osaa työstökoneen mekaanista rakennetta
- osaa työstökoneen ohjelmointia
- osaa NC osavalmistusta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa NC-koneen rakennetta ja ohjelmointia
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa NC-työstöllä valmistusta
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suunnitella NC-valmistusprosessia
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ryhmätyöt ja esitelmät
Opettajalle palautetut tehtävät ja dokumentit
Läsnäolo
Tentti (vaihtoehtoinen arviointi)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa NC-koneen rakennetta ja ohjelmointia
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa NC-työstöllä valmistusta
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella NC-valmistusprosessia
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa automaattisten tuotantoyksiköiden ohjausten perusrakenteita
- osaa työstökoneen mekaanista rakennetta
- osaa työstökoneen ohjelmointia
Sisältö
- NC-koneet ja niiden rakenne
- ohjelmakoodit
- CAD/CAM-järjestelmä
Oppimateriaalit
Luentomonisteet ja luennolla käsiteltävät asiat
NC-tekniikan perusteet, Eero Pikkarainen
Koneistustekniikat, Maaranen Keijo
CNC Programming Handbook, Peter Smid
CAD/CAM Principles and Applications McGraw-Hill. Iowa USA
Opetusmenetelmät
Luennot ja laboratorio
Ryhmätyöt
Itseopiskelu
Yritysvierailu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja laboratorio 45%
Itseopiskelu ja ryhmätyöt 45%
Yritysvierailut 10%
Sisällön jaksotus
NC työstökoneet ja niiden rakenne sekä toiminta
Ohjelmoinnin perusteet
CAD/CAM järjestelmä
Työväline- ja menetelmätietoa
NC-Lastuava työstöä
NC-Levyntyöstöä
NC-mittausta
Kunnossapito
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa NC ohjausten perusrakenteita
- osaa työstökoneen mekaanista rakennetta
- osaa työstökoneen ohjelmointia
- osaa NC osavalmistusta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa NC-koneen rakennetta ja ohjelmointia
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa NC-työstöllä valmistusta
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa suunnitella NC-valmistusprosessia
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ryhmätyöt ja esitelmät
Opettajalle palautetut tehtävät ja dokumentit
Läsnäolo
Tentti (vaihtoehtoinen arviointi)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa NC-koneen rakennetta ja ohjelmointia
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa NC-työstöllä valmistusta
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella NC-valmistusprosessia
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa pneumatiikan perusteita
- osaa keskeisten komponenttien toimintaperiaatteita
- osaa järjestelmien suunnittelun periaatteita ja laskentaa
- osaa valita käyttöön sopivia pneumatiikan sovelluksia
Sisältö
- pneumatiikan perusteoriaa
- paine-energiaa tuottavat laitteet, sekä ohjaavat ja säätävät komponentit
- komponenttien rakenteet ja toimintaperiaatteet
- järjestelmien suunnittelua, komponenttien mitoittamista ja valintaa
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, itseopiskelu ja laboratiotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 16h ja laboratorio työskentely/simulointiharjoitukset 4h
Itseopiskelu ja laskuharjoitukset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Arvosanan saaminen edellyttää sisällössä mainittujen asioiden hallintaa perustasolla. Tämä tarkoittaa, että opiskelija tuntee aihealueeseen liittyvien laitteiden käyttötavat ja toimintaperiaatteet sekä osaa ratkaista yksinkertaisia aihepiiriin liittyviä ongelmia. Opiskelija osaa perusteoriaa ja laskentaa sekä komponentteja
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Arvosana edellyttää edellisen lisäksi kehittyneempää ongelmanratkaisukykyä ja laaja-alaisempaa ymmärrystä aihepiiristä. Opiskelija osaa valita olosuhteisiin sopivan järjestelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Arvosana saavutetaan vain, kun edellä mainittu täyttyy ja opiskelija pystyy lisäksi käsittelemään arviointitilanteessa esitetyn vaativan tehtävän riittävän kattavasti ja oikein. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa järjestelmän
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laskuharjoitukset ja opintojakson lopuksi tentti. Laboratorio osallistuminen pakollista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
08.04.2024 - 05.05.2024
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1.5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jussi Yli-Hukkala
- Janne Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa pneumatiikan perusteita
- osaa keskeisten komponenttien toimintaperiaatteita
- osaa järjestelmien suunnittelun periaatteita ja laskentaa
- osaa valita käyttöön sopivia pneumatiikan sovelluksia
Sisältö
- pneumatiikan perusteoriaa
- paine-energiaa tuottavat laitteet, sekä ohjaavat ja säätävät komponentit
- komponenttien rakenteet ja toimintaperiaatteet
- järjestelmien suunnittelua, komponenttien mitoittamista ja valintaa
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, itseopiskelu ja laboratiotyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 16h ja laboratorio työskentely/simulointiharjoitukset 4h
Itseopiskelu ja laskuharjoitukset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Arvosanan saaminen edellyttää sisällössä mainittujen asioiden hallintaa perustasolla. Tämä tarkoittaa, että opiskelija tuntee aihealueeseen liittyvien laitteiden käyttötavat ja toimintaperiaatteet sekä osaa ratkaista yksinkertaisia aihepiiriin liittyviä ongelmia. Opiskelija osaa perusteoriaa ja laskentaa sekä komponentteja
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Arvosana edellyttää edellisen lisäksi kehittyneempää ongelmanratkaisukykyä ja laaja-alaisempaa ymmärrystä aihepiiristä. Opiskelija osaa valita olosuhteisiin sopivan järjestelmän
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Arvosana saavutetaan vain, kun edellä mainittu täyttyy ja opiskelija pystyy lisäksi käsittelemään arviointitilanteessa esitetyn vaativan tehtävän riittävän kattavasti ja oikein. Opiskelija osaa suunnitella ja mitoittaa järjestelmän
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Laskuharjoitukset ja opintojakson lopuksi tentti. Laboratorio osallistuminen pakollista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 31.07.2024
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Monitekninen ja kansainvälinen opiskelijatiimi toteuttaa ohjatusti yritysten tuote-ja tuotannonkehitystoimeksiantoja SeAMKin laboratorioita hyödyntäen.
Opiskelijat kehittävät teknistä osaamistaan ja projektitaitojaan sekä syventävät suhteita niin yrityksiin kuin muihinkin toimijoihin.
Sisältö
Opiskelijat ratkovat yritysten antamia tehtäviä insinöörimäiseti ryhmätyönä. Projektiryhmille asetetaan selkeät tehtävän ratkomiseen liittyvät oppimistavoitteet ja -tehtävät.
Yritysten toimeksiannot ovat selkeästi määriteltäviä, oppimista tukevia kehittämistehtäviä, jotka voivat vaihdella lyhytkestoisista selvitystöistä laajempiinkin tehtäviin.
Toimeksianto voi olla esim. laatuun liittyvää selvitystyötä, koekappaleiden valmistusta, koekappaleiden testausta, työmenetelmien testausta ja vertailua tai perinteistä harjoitus- ja suunnittelutyötä. Toimeksianto voi myös olla yrityksessä jo aikaisemmin tehty kehittämishanke, jonka toimivuus, hienosäädön tarve tai kustannustehokkuus halutaan jälkikäteen varmistaa.
Yritysten toimeksiantoihin sisältyvät liikesalaisuudet ovat aina luottamuksellisia.
Opetusmenetelmät
Projektien tekemistä insinöörimäiseti ryhmätyönä.
Toimeksiannot ovat selkeästi määriteltäviä, oppimista tukevia kehittämistehtäviä, jotka voivat vaihdella lyhytkestoisista selvitystöistä laajempiinkin tehtäviin.
Lisätietoja opiskelijoille
Työskentelet projektiryhmässä ja opettelet projektityöskentelyn periaatteita.
Opettelet erilaisten roolien merkitystä projektitoiminnassa.
Opettelet kehittämistä ja suunnittelua projektiryhmässä.
Opettelet dokumentoimaan tapahtumia, projektin etenemistä ja tuloksia.
Opettelet suunnittelutehtävien tekemistä tavoitteiden mukaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa toimia projektiryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet. Hän työskentelee aktiivisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa toimia suunnittelijana ryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen kehittäjä ryhmässä. Opiskelija dokumentoi tuloksia ja projektin etenemistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa ratkaista suunnittelutehtäviä tavoitteen mukaan ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen ryhmässä. Opiskelija tuottaa hyvää dokumentaatiota projektista.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija osaa toimia projektiryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet. Hän myös työskentelee aktiivisesti.
Opiskelija osaa toimia suunnittelijana ryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen kehittäjä ryhmässä.
Opiskelija dokumentoi projektin etenemistä ja tuloksia.
Opiskelija osaa ratkaista suunnittelutehtäviä tavoitteen mukaan ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen ryhmässä. Opiskelija tuottaa hyvää dokumentaatiota projektista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 28.04.2024
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Monitekninen ja kansainvälinen opiskelijatiimi toteuttaa ohjatusti yritysten tuote-ja tuotannonkehitystoimeksiantoja SeAMKin laboratorioita hyödyntäen.
Opiskelijat kehittävät teknistä osaamistaan ja projektitaitojaan sekä syventävät suhteita niin yrityksiin kuin muihinkin toimijoihin.
Sisältö
Opiskelijat ratkovat yritysten antamia tehtäviä insinöörimäiseti ryhmätyönä. Projektiryhmille asetetaan selkeät tehtävän ratkomiseen liittyvät oppimistavoitteet ja -tehtävät.
Yritysten toimeksiannot ovat selkeästi määriteltäviä, oppimista tukevia kehittämistehtäviä, jotka voivat vaihdella lyhytkestoisista selvitystöistä laajempiinkin tehtäviin.
Toimeksianto voi olla esim. laatuun liittyvää selvitystyötä, koekappaleiden valmistusta, koekappaleiden testausta, työmenetelmien testausta ja vertailua tai perinteistä harjoitus- ja suunnittelutyötä. Toimeksianto voi myös olla yrityksessä jo aikaisemmin tehty kehittämishanke, jonka toimivuus, hienosäädön tarve tai kustannustehokkuus halutaan jälkikäteen varmistaa.
Yritysten toimeksiantoihin sisältyvät liikesalaisuudet ovat aina luottamuksellisia.
Opetusmenetelmät
Projektien tekemistä insinöörimäiseti ryhmätyönä.
Toimeksiannot ovat selkeästi määriteltäviä, oppimista tukevia kehittämistehtäviä, jotka voivat vaihdella lyhytkestoisista selvitystöistä laajempiinkin tehtäviin.
Lisätietoja opiskelijoille
Työskentelet projektiryhmässä ja opettelet projektityöskentelyn periaatteita.
Opettelet erilaisten roolien merkitystä projektitoiminnassa.
Opettelet kehittämistä ja suunnittelua projektiryhmässä.
Opettelet dokumentoimaan tapahtumia, projektin etenemistä ja tuloksia.
Opettelet suunnittelutehtävien tekemistä tavoitteiden mukaan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa toimia projektiryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet. Hän työskentelee aktiivisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa toimia suunnittelijana ryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen kehittäjä ryhmässä. Opiskelija dokumentoi tuloksia ja projektin etenemistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa ratkaista suunnittelutehtäviä tavoitteen mukaan ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen ryhmässä. Opiskelija tuottaa hyvää dokumentaatiota projektista.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opiskelija osaa toimia projektiryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet. Hän myös työskentelee aktiivisesti.
Opiskelija osaa toimia suunnittelijana ryhmässä ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen kehittäjä ryhmässä.
Opiskelija dokumentoi projektin etenemistä ja tuloksia.
Opiskelija osaa ratkaista suunnittelutehtäviä tavoitteen mukaan ja hallitsee projektityöskentelyn periaatteet ja on aktiivinen ryhmässä. Opiskelija tuottaa hyvää dokumentaatiota projektista.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Sisältö
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Oppimateriaalit
Jokin projektinhallinnan perusteet sisältävä oppikirja sekä Projektin Johdon pätevyys 3.0 ( http://www.pry.fi/UserFiles/33fa4818-2dbf-44aa-a497-0e74914327b1/Web/IPMA-sertifiointi/ENG/PMAF_NCB_3.0_v1.3.pdf )
Esimerkkejä mainitut perusteet sisältävistä kirjoista:
- Pelin, R. (2011). Projektihallinnan käsikirja. (7. painos). Keuruu: Otava.
- Kettunen, S. (2009). Onnistu projektissa. (2. painos). WSOYpro.
- Artto, K., Martinsuo, M., Kujala, J. (2011). Projektiliiketoiminta. (3. painos) (löytyy myös netistä)
- Ruuska, K. (2012). Pidä projekti hallinnassa. (7. painos).
Opetusmenetelmät
Luennot ja itseopiskelu
Projektiryhmätyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja itseopiskelu 50%
Projektiryhmätyö 50%
Sisällön jaksotus
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2:
Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4:
Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5:
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Projektin hallinta ja suunnitelma osaaminen
Käsitteiden osaaminen
Projektin kulun ja etenemisen osaaminen
Projektin analysointi- ja johtamisosaaminen
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Kimmo Kitinoja
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Sisältö
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Oppimateriaalit
Jokin projektinhallinnan perusteet sisältävä oppikirja sekä Projektin Johdon pätevyys 3.0 ( http://www.pry.fi/UserFiles/33fa4818-2dbf-44aa-a497-0e74914327b1/Web/IPMA-sertifiointi/ENG/PMAF_NCB_3.0_v1.3.pdf )
Esimerkkejä mainitut perusteet sisältävistä kirjoista:
- Pelin, R. (2011). Projektihallinnan käsikirja. (7. painos). Keuruu: Otava.
- Kettunen, S. (2009). Onnistu projektissa. (2. painos). WSOYpro.
- Artto, K., Martinsuo, M., Kujala, J. (2011). Projektiliiketoiminta. (3. painos) (löytyy myös netistä)
- Ruuska, K. (2012). Pidä projekti hallinnassa. (7. painos).
Opetusmenetelmät
Luennot ja itseopiskelu
Projektiryhmätyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja itseopiskelu 50%
Projektiryhmätyö 50%
Sisällön jaksotus
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2:
Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4:
Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5:
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Projektin hallinta ja suunnitelma osaaminen
Käsitteiden osaaminen
Projektin kulun ja etenemisen osaaminen
Projektin analysointi- ja johtamisosaaminen
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
AUTO21Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
IEPIP23International Professional Studies
Tavoitteet
The student is able to understand the fundamental concepts of quality as a tool of industrial and business environment.
Sisältö
- Introduction to quality management. What does this concept include?
- Quality standards, ISO 9000 and its derivatives, Malcom Baldridge quality award.
- Quality evaluation tools;
- Pareto analysis
- fishbone diagram
- FMEA
- QFD
- balance score card
- the Deming quality cycle, PDCA
- overview to the pioneers of quality, W. Deming, K. Ishikawa, J. Juran
Oppimateriaalit
Barrie G. Dale. 2016. Managing Quality. Sixth Edition
Opettajan luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot
Luennoilla käydään läpi teoriaa ja tehdään harjoituksia sekä tehtäviä. Lisäksi oppimista syvennetään kotitehtävillä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssin alussa kerrotaan kurssin suoritusvaihtoehdoista
Mahdollinen tentti pidetään viimeisellä luentokerralla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö n. 81 tuntia.
Luennot: 21 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Materiaali on englanninkielisiä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
The student can answer some of arbitrary questions about the contents described above. However, the student is not able to produce any deeper picture about the entire concept.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
The student is clearly showing capability to understand the entire concept. He or she can give a comprehensive answer to any question related to contents.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
In addition to what is required for grade 3-4 the exercise, quality manual, must represent a complete and realistic description of a real quality manual.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokeet ja arvosteluun vaikuttavat tehtävät
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
25.09.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarkko Pakkanen
Opiskelijaryhmät
-
MKONE20Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee eri robottityypit. Hän pystyy tarkastelemaan robottia ja robotin käyttöä sekä tehdasautomaatiossa sekä muilla robotiikan sovellusalueilla. Tuntee teollisuusrobotin rakenteen, ominaisuudet, koordinaatistot, roboteissa käytettävät lisälaitteet. Oppii käsittelemään sekä ohjelmoimaan teollisuusrobotteja On- ja Off-line ohjelmointitavoilla. Antaa perusvalmiudet suunnitella ja valita teollisuusrobotin lisävarusteineen tuotteiden automaatiokäsittelyyn.
Sisältö
Robottityypit, teollisuusrobotin mekaaninen rakenne, ohjausjärjestelmät, ominaisuudet, koordinaatistot sekä robottien lisävarusteet. ABB-, Fanuc-, Yaskawa teollisuusrobottien On- ja Offline-ohjelmointi eri teollisuuden sovelluksissa. Yhteistyörobottien ominaisuudet ja Universal Robots –yhteistyörobottien ohjelmointi. Mobiilirobotiikan sovellukset sekä
ohjelmointi Omron-mobiilirobotilla. Anturitekniikan ja tekoälyn soveltaminen robotiikassa. Konenäön soveltaminen robotiikassa.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Kirja: Teollisuuden Robotiikka. Suomen robotiikkayhdistys Ry (2023).
Opetusmenetelmät
Teorialuentoja, ohjelmointiharjoituksia simulointiympäristössä, laboratorioharjoituksia ABB, Fanuc, Yaskawa, Omron (mobiili) ja Universal roboteilla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso käsittää n. 100 tuntia opiskelua, joista 20 tuntia sisältää luokkaopetusta ja 20 tuntia laboratorioharjoituksia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee eri robottityypit, niiden rakenteet ja sovelluskohteet. Opiskelija osaa ohjelmoida ABB robotille yksinkertaisia liikekäskyjä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija tuntee eri robottityypit, niiden rakenteet ja sovelluskohteet. Opiskelija osaa ohjelmoida ABB robotille yksinkertaisia liikekäskyjä. Opiskelija osoittaa kykyä soveltaa luennoilla opittua tietoa laboratorioharjoituksissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee eri robottityypit, niiden rakenteet ja sovelluskohteet. Opiskelija osaa ohjelmoida ABB ja Motoman vaativampia ohjelmia sekä On-Line, että Off-Line ohjelmointina.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Teoriakoe (50%) ja robottiohjelmointikoe (50%)
Opintojakson arvostelu 1-5.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Yleiset osaamistavoitteet (3 op)
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
Itsestä ja opinnoista kertominen
Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
Kohteliaisuusfraasit ja small talk
Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
Oman alan ammattitekstejä
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Kurssilla käytetään myös kirjaa:
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita.
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Suullinen tentti kasvokkain.
Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h. Lähiopetus + itsenäinen työ
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla. Läsnäolo 80 %.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen koe, palautetut harjoitustehtävät, läsnäolo.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista ja opetuksessa riittävää läsnäoloa.
Esitietovaatimukset
B1-taitotaso
Lisätiedot
80 % läsnäolovaatimus
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Yleiset osaamistavoitteet (3 op)
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
Itsestä ja opinnoista kertominen
Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
Kohteliaisuusfraasit ja small talk
Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
Oman alan ammattitekstejä
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Kurssilla käytetään myös kirjaa:
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita.
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Suullinen tentti kasvokkain.
Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h. Lähiopetus + itsenäinen työ
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla. Läsnäolo 80 %.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen koe, palautetut harjoitustehtävät, läsnäolo.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista ja opetuksessa riittävää läsnäoloa.
Esitietovaatimukset
B1-taitotaso
Lisätiedot
80 % läsnäolovaatimus
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
06.11.2023 - 21.01.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Yleiset osaamistavoitteet (3 op)
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
Itsestä ja opinnoista kertominen
Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
Kohteliaisuusfraasit ja small talk
Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
Oman alan ammattitekstejä
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Kurssilla käytetään myös kirjaa:
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita.
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Suullinen tentti kasvokkain.
Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h. Lähiopetus + itsenäinen työ
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla. Läsnäolo 80 %.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen koe, palautetut harjoitustehtävät, läsnäolo.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista ja opetuksessa riittävää läsnäoloa.
Esitietovaatimukset
B1-taitotaso
Lisätiedot
80 % läsnäolovaatimus
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa laatia partikkelin ja jäykän tasokappaleen vapaakappalekuvat, muodostaa niistä tasapainoyhtälöt ja ratkaista tuntemattomat tukireaktiot,
- osaa laskea palkin normaalivoimat, leikkausvoimat, taivutusmomentin ja vääntömomentin sekä laatia näitä vastaavat kuormituskaaviot,
- osaa laskea tasokappaleen painopisteen koordinaatit,
- osaa ratkaista tasoristikon sauvavoimat ja palkkirakenteeseen kohdistuvat voimat ja momentit sekä
- Osaa ottaa kitkan vaikutukset huomioon staattisissa rakenteissa.
Sisältö
Mekaniikan peruslait, voimien yhdistäminen, voiman momentti, tuet, painopiste, partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoperiaate, palkin rasitukset ja rasituskuviot, rakenteiden statiikka, kitka, virtuaalisen työn periaate, mekaniikan koneet.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyö 80 h
Luennot ja harjoitukset 35 h
Itsenäinen työ 45 h
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä 1 - 2: Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää perusasioiden hallintaa niin, että opiskelija pystyy suorittamaan oikein vähintään kaksi viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä 3 - 4: Hyvä arvosana edellyttää opiskelijalta kykyä suorittaa oikein vähintään kolme viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä 5: Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää statiikan syvällistä ymmärtämistä. Tämä mitataan arvioinnin yhteydessä vaativalla viimeisellä tehtävällä. Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää tämän tehtävän hallintaa muiden tehtävien lisäksi.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Vektorit ja matriist
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa laatia partikkelin ja jäykän tasokappaleen vapaakappalekuvat, muodostaa niistä tasapainoyhtälöt ja ratkaista tuntemattomat tukireaktiot,
- osaa laskea palkin normaalivoimat, leikkausvoimat, taivutusmomentin ja vääntömomentin sekä laatia näitä vastaavat kuormituskaaviot,
- osaa laskea tasokappaleen painopisteen koordinaatit,
- osaa ratkaista tasoristikon sauvavoimat ja palkkirakenteeseen kohdistuvat voimat ja momentit sekä
- Osaa ottaa kitkan vaikutukset huomioon staattisissa rakenteissa.
Sisältö
Mekaniikan peruslait, voimien yhdistäminen, voiman momentti, tuet, painopiste, partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoperiaate, palkin rasitukset ja rasituskuviot, rakenteiden statiikka, kitka, virtuaalisen työn periaate, mekaniikan koneet.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyö 80 h
Luennot ja harjoitukset 28 h
Itsenäinen työ 52 h
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä 1 - 2: Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää perusasioiden hallintaa niin, että opiskelija pystyy suorittamaan oikein vähintään kaksi viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä 3 - 4: Hyvä arvosana edellyttää opiskelijalta kykyä suorittaa oikein vähintään kolme viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä 5: Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää statiikan syvällistä ymmärtämistä. Tämä mitataan arvioinnin yhteydessä vaativalla viimeisellä tehtävällä. Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää tämän tehtävän hallintaa muiden tehtävien lisäksi.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Vektorit ja matriist
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
12.02.2024 - 05.05.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa laatia partikkelin ja jäykän tasokappaleen vapaakappalekuvat, muodostaa niistä tasapainoyhtälöt ja ratkaista tuntemattomat tukireaktiot,
- osaa laskea palkin normaalivoimat, leikkausvoimat, taivutusmomentin ja vääntömomentin sekä laatia näitä vastaavat kuormituskaaviot,
- osaa laskea tasokappaleen painopisteen koordinaatit,
- osaa ratkaista tasoristikon sauvavoimat ja palkkirakenteeseen kohdistuvat voimat ja momentit sekä
- Osaa ottaa kitkan vaikutukset huomioon staattisissa rakenteissa.
Sisältö
Mekaniikan peruslait, voimien yhdistäminen, voiman momentti, tuet, painopiste, partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoperiaate, palkin rasitukset ja rasituskuviot, rakenteiden statiikka, kitka, virtuaalisen työn periaate, mekaniikan koneet.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyö 80 h
Luennot ja harjoitukset 25 h
Itsenäinen työ 55 h
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointiasteikko 1 - 5
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä 1 - 2: Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää perusasioiden hallintaa niin, että opiskelija pystyy suorittamaan oikein vähintään kaksi viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä 3 - 4: Hyvä arvosana edellyttää opiskelijalta kykyä suorittaa oikein vähintään kolme viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä 5: Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää statiikan syvällistä ymmärtämistä. Tämä mitataan arvioinnin yhteydessä vaativalla viimeisellä tehtävällä. Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää tämän tehtävän hallintaa muiden tehtävien lisäksi.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Lopputentti
Esitietovaatimukset
Vektorit ja matriist
Ilmoittautumisaika
01.09.2023 - 15.05.2024
Ajoitus
01.09.2023 - 31.08.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Vastuuhenkilö
Heikki Kokkonen
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija,
- osaa laatia partikkelin ja jäykän tasokappaleen vapaakappalekuvat, muodostaa niistä tasapainoyhtälöt ja ratkaista tuntemattomat tukireaktiot,
- osaa laskea palkin normaalivoimat, leikkausvoimat, taivutusmomentin ja vääntömomentin sekä laatia näitä vastaavat kuormituskaaviot,
- osaa laskea tasokappaleen painopisteen koordinaatit,
- osaa ratkaista tasoristikon sauvavoimat ja palkkirakenteeseen kohdistuvat voimat ja momentit sekä
- Osaa ottaa kitkan vaikutukset huomioon staattisissa rakenteissa.
Sisältö
Mekaniikan peruslait, voimien yhdistäminen, voiman momentti, tuet, painopiste, partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoperiaate, palkin rasitukset ja rasituskuviot, rakenteiden statiikka, kitka, virtuaalisen työn periaate, mekaniikan koneet.
Oppimateriaalit
- Kärkkäinen M. & Mikkonen P. Insinöörin mekaniikka.
- Outinen H. Statiikka tekniikan opiskelijoita varten I ja II.
- luentomateriaali
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä 1 - 2: Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää perusasioiden hallintaa niin, että opiskelija pystyy suorittamaan oikein vähintään kaksi viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä 3 - 4: Hyvä arvosana edellyttää opiskelijalta kykyä suorittaa oikein vähintään kolme viidestä arviointitilaisuudessa esitetystä tehtävästä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä 5: Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää statiikan syvällistä ymmärtämistä. Tämä mitataan arvioinnin yhteydessä vaativalla viimeisellä tehtävällä. Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää tämän tehtävän hallintaa muiden tehtävien lisäksi.
Esitietovaatimukset
Vektorit ja matriist
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Junell
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tulkita lämpö- ja sähköopillisia lainalaisuuksia likimääräisinä empiirisinä kuvauksina todellisesta ilmiöistä
- osaa analysoida varattuihin hiukkasiin kohdistuvaa sähköstaattista vuorovaikutusta erilaisten symmetristen sähkökenttien tapauksissa
- osaa ratkaista monimutkaisempiakin tasavirtapiirejä
- osaa sähkön tuotantoon ja siirtoon liittyviä prosesseja kuten esimerkiksi kolmivaihevirran käytön, muuntajan, generaattorin ja oikosulkumoottorin toiminnan
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- lämpöopin perusteet
- sähköstatiikka
- tasavirtapiirit
- vaihtovirtapiirin perusteita
- Magnetismin perusteita
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 32 h
Itsenäistä opiskelua: 49 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sekä lämpöopin että sähköopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tulkita lämpö- ja sähköopillisia lainalaisuuksia likimääräisinä empiirisinä kuvauksina todellisesta ilmiöistä
- osaa analysoida varattuihin hiukkasiin kohdistuvaa sähköstaattista vuorovaikutusta erilaisten symmetristen sähkökenttien tapauksissa
- osaa ratkaista monimutkaisempiakin tasavirtapiirejä
- osaa sähkön tuotantoon ja siirtoon liittyviä prosesseja kuten esimerkiksi kolmivaihevirran käytön, muuntajan, generaattorin ja oikosulkumoottorin toiminnan
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- lämpöopin perusteet
- sähköstatiikka
- tasavirtapiirit
- vaihtovirtapiirin perusteita
- Magnetismin perusteita
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Lisämateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 20 h
Itsenäistä opiskelua: 61 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sekä lämpöopin että sähköopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Alpo Anttonen
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää tärkeimmät teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät sekä osaa tulkita sähkön käyttömahdollisuuksista konetekniikan yhteydessä. Opiskelija tunnistaa tärkeimmät elektroniikassa käytettävät komponentit ja hallistsee niiden perusmitoitukseen liittyvät laskentamenetelmät.
Sisältö
Sähkötekniikan perusteet ja laskentamenetelmät. Moottorityyppien perusrakenteet ja ominaisuudet. Elektroniikan peruskomponentit: diodit, transistorit, operaatiovahvistin, niiden toimintaperiaate ja analogiatekniikan peruskytkennät.
Oppimateriaalit
Luento- ja verkkomateriaali, laboratoriomateriaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, laboratorioharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 108 h, josta:
- Luennot: 32 h
- Laboratorio-opetus: 24
- Itsenäinen opiskelu: 52 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): opiskelija osaa perusasiat teoreettisen sähkötekniikan käsitteistä ja laskentamenetelmistä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): opiskelija osaa keskeiset teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5):opiskelija osaa tärkeimmät teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät ja osaa soveltaa niitä harjoitustehtävissä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja laboratoriotyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 05.05.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Alpo Anttonen
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää tärkeimmät teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät sekä osaa tulkita sähkön käyttömahdollisuuksista konetekniikan yhteydessä. Opiskelija tunnistaa tärkeimmät elektroniikassa käytettävät komponentit ja hallistsee niiden perusmitoitukseen liittyvät laskentamenetelmät.
Sisältö
Sähkötekniikan perusteet ja laskentamenetelmät. Moottorityyppien perusrakenteet ja ominaisuudet. Elektroniikan peruskomponentit: diodit, transistorit, operaatiovahvistin, niiden toimintaperiaate ja analogiatekniikan peruskytkennät.
Oppimateriaalit
Luento- ja verkkomateriaali, laboratoriomateriaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, laboratorioharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 108 h, josta:
- Luennot: 16 h
- Laboratorio-opetus: 15
- Itsenäinen opiskelu: 77 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): opiskelija osaa perusasiat teoreettisen sähkötekniikan käsitteistä ja laskentamenetelmistä
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): opiskelija osaa keskeiset teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5):opiskelija osaa tärkeimmät teoreettisen sähkötekniikan käsitteet ja laskentamenetelmät ja osaa soveltaa niitä harjoitustehtävissä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja laboratoriotyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan peruslaskusäännöt. Opiskelija osaa laskea yksinkertaisen koron ja koronkoron. Opiskelija hallitsee erilaiset investointilaskelmamenetelmät. Opiskelija tuntee tavanomaiset tilastolliset tunnusluvut ja osaa käyttää niitä mittaustulosten analysoinnissa.
Sisältö
Talousmatematiikka
- prosenttilaskennan perustehtävät
- yksinkertainen korko ja koronkorko
- investointilaskelmat
Tilastomatematiikka
- tilastolliset tunnusluvut
- tavanomaiset tilastolliset jakaumat
- mittausvirheet ja niiden käsittely
Oppimateriaalit
Materiaali moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
luennot ja harjoitukset 28 h
itsenäinen työskentely 54 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa yksinkertaisen korkolaskun ja koronkorkolaskun perusteet. Hän osaa laskea mittaustuloksista tilastollisessa analyysissä tarvittavia tunnuslukuja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa soveltaa korkolaskennan menetelmiä käytännön ongelmien ratkaisussa. Hän osaa hyödyntää tilastollisia analyysimenetelmiä mittaustulosten käsittelyssä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija hallitsee korkolaskennan hyvin ja osaa hyödyntää investointilaskelmia investointien kannattavuusarvioinnissa. Hän osaa hankkia tietoa tilastollisista analyysimenetelmistä eri typpisten käytännön ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
tentti
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan peruslaskusäännöt. Opiskelija osaa laskea yksinkertaisen koron ja koronkoron. Opiskelija hallitsee erilaiset investointilaskelmamenetelmät. Opiskelija tuntee tavanomaiset tilastolliset tunnusluvut ja osaa käyttää niitä mittaustulosten analysoinnissa.
Sisältö
Talousmatematiikka
- prosenttilaskennan perustehtävät
- yksinkertainen korko ja koronkorko
- investointilaskelmat
Tilastomatematiikka
- tilastolliset tunnusluvut
- tavanomaiset tilastolliset jakaumat
- mittausvirheet ja niiden käsittely
Oppimateriaalit
Materiaali moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
luennot ja harjoitukset 28 h
itsenäinen työskentely 54 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa yksinkertaisen korkolaskun ja koronkorkolaskun perusteet. Hän osaa laskea mittaustuloksista tilastollisessa analyysissä tarvittavia tunnuslukuja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa soveltaa korkolaskennan menetelmiä käytännön ongelmien ratkaisussa. Hän osaa hyödyntää tilastollisia analyysimenetelmiä mittaustulosten käsittelyssä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija hallitsee korkolaskennan hyvin ja osaa hyödyntää investointilaskelmia investointien kannattavuusarvioinnissa. Hän osaa hankkia tietoa tilastollisista analyysimenetelmistä eri typpisten käytännön ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
tentti
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan peruslaskusäännöt. Opiskelija osaa laskea yksinkertaisen koron ja koronkoron. Opiskelija hallitsee erilaiset investointilaskelmamenetelmät. Opiskelija tuntee tavanomaiset tilastolliset tunnusluvut ja osaa käyttää niitä mittaustulosten analysoinnissa.
Sisältö
Talousmatematiikka
- prosenttilaskennan perustehtävät
- yksinkertainen korko ja koronkorko
- investointilaskelmat
Tilastomatematiikka
- tilastolliset tunnusluvut
- tavanomaiset tilastolliset jakaumat
- mittausvirheet ja niiden käsittely
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäinen työskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 15 h, itsenäinen työskentely 66 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa yksinkertaisen korkolaskun ja koronkorkolaskun perusteet. Hän osaa laskea mittaustuloksista tilastollisessa analyysissä tarvittavia tunnuslukuja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa soveltaa korkolaskennan menetelmiä käytännön ongelmien ratkaisussa. Hän osaa hyödyntää tilastollisia analyysimenetelmiä mittaustulosten käsittelyssä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija hallitsee korkolaskennan hyvin ja osaa hyödyntää investointilaskelmia investointien kannattavuusarvioinnissa. Hän osaa hankkia tietoa tilastollisista analyysimenetelmistä eri typpisten käytännön ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson lopuksi pidetään tentti
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 07.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- osaa tulkita ja käyttää teknisen piirustuksen standardimenetelmiä, -merkintöjä ja -mittakaavoja,
- osaa teknisen piirustuksen kuvausmenetelmät ja kykenee tuottamaan suunniteltavasta kohteesta tarvittavat projektiot,
- tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia,
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää yksinkertaisten mallien tekemiseen ja laatia sen avulla standardien mukaisia teknisiä dokumentteja
Sisältö
Koneenpiirustuksen merkitys, standardointi, projektiot, leikkaukset, mitoitus, kokoonpanopiirustukset, 3D-suunnittelujärjestelmän käyttö koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus 1&2
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti, itseopiskelu ja harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan kurssin alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2) Opiskelija osaa teknisen piirustuksen ja CAD:iin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnittelun merkityksen. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet tyydyttävästi
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4) Opiskelija osaa lukea piirustuksia. Opiskelija osaa laatia CAD-piirustuksia annetuista tehtävistä. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5) Opiskelija tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Hän tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- osaa tulkita ja käyttää teknisen piirustuksen standardimenetelmiä, -merkintöjä ja -mittakaavoja,
- osaa teknisen piirustuksen kuvausmenetelmät ja kykenee tuottamaan suunniteltavasta kohteesta tarvittavat projektiot,
- tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia,
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää yksinkertaisten mallien tekemiseen ja laatia sen avulla standardien mukaisia teknisiä dokumentteja
Sisältö
Koneenpiirustuksen merkitys, standardointi, projektiot, leikkaukset, mitoitus, kokoonpanopiirustukset, 3D-suunnittelujärjestelmän käyttö koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus 1&2
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti, itseopiskelu ja harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan kurssin alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2) Opiskelija osaa teknisen piirustuksen ja CAD:iin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnittelun merkityksen. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet tyydyttävästi
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4) Opiskelija osaa lukea piirustuksia. Opiskelija osaa laatia CAD-piirustuksia annetuista tehtävistä. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5) Opiskelija tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Hän tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
18.09.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
MKONE23Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- osaa tulkita ja käyttää teknisen piirustuksen standardimenetelmiä, -merkintöjä ja -mittakaavoja,
- osaa teknisen piirustuksen kuvausmenetelmät ja kykenee tuottamaan suunniteltavasta kohteesta tarvittavat projektiot,
- tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia,
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää yksinkertaisten mallien tekemiseen ja laatia sen avulla standardien mukaisia teknisiä dokumentteja
Sisältö
Koneenpiirustuksen merkitys, standardointi, projektiot, leikkaukset, mitoitus, kokoonpanopiirustukset, 3D-suunnittelujärjestelmän käyttö koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus 1&2
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti, itseopiskelu ja harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan kurssin alussa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2) Opiskelija osaa teknisen piirustuksen ja CAD:iin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnittelun merkityksen. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet tyydyttävästi
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4) Opiskelija osaa lukea piirustuksia. Opiskelija osaa laatia CAD-piirustuksia annetuista tehtävistä. Opiskelija täyttää opintojakson tavoitteet hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5) Opiskelija tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Hän tuntee koneenpiirustuksen keskeiset mitoitusperiaatteet ja osaa laatia näitä käyttäen koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia. Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
KONE23AInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee koneenpiirustuksen pinnankarheuteen, toleransseihin, sovitteisiin, geometrisiin toleransseihin ja hitsaukseen liittyvät standardimerkinnät ja osaa tulkita ja käyttää niitä laatiessaan koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia sekä
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää, laatia sen avulla kolmiulotteisia osa- ja kokoonpanomalleja käyttäen apuna tietokoneavusteisten koneensuunnitteluohjelmistojen kirjastoja ja standardikomponentteja sekä luoda niistä standardien mukaisia teknisiä dokumentteja.
Sisältö
Pinnankarheusmerkinnät, hitsausmerkinnät, toleranssit ja sovitteet osa- ja kokoonpanopiirustukset käyttäen 3D-suunnittelujärjestelmää koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
-Luennot,
-Harjoitukset,
-Teknisten piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti,
-Itseopiskelu ja
-Ryhmä harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
28t luennot, harjoitukset
32t harjoitustyöt, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1 - 2)
Opiskelija tuntee konepiirustuksen standardisymbolit ja osaa mallintaa 3d-työkappaleita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3 - 4)
Opiskelija osaa mallintaa 3d-työkappaleita, tehdä piirustuksia ja pieniä kokoonpanoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa tuotesuunnittelua
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Tekninen piirustus ja CAD 1
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 20.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
KONE23BInsinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee koneenpiirustuksen pinnankarheuteen, toleransseihin, sovitteisiin, geometrisiin toleransseihin ja hitsaukseen liittyvät standardimerkinnät ja osaa tulkita ja käyttää niitä laatiessaan koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia sekä
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää, laatia sen avulla kolmiulotteisia osa- ja kokoonpanomalleja käyttäen apuna tietokoneavusteisten koneensuunnitteluohjelmistojen kirjastoja ja standardikomponentteja sekä luoda niistä standardien mukaisia teknisiä dokumentteja.
Sisältö
Pinnankarheusmerkinnät, hitsausmerkinnät, toleranssit ja sovitteet osa- ja kokoonpanopiirustukset käyttäen 3D-suunnittelujärjestelmää koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
-Luennot,
-Harjoitukset,
-Teknisten piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti,
-Itseopiskelu ja
-Ryhmä harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
28t luennot, harjoitukset
32t harjoitustyöt, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1 - 2)
Opiskelija tuntee konepiirustuksen standardisymbolit ja osaa mallintaa 3d-työkappaleita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3 - 4)
Opiskelija osaa mallintaa 3d-työkappaleita, tehdä piirustuksia ja pieniä kokoonpanoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa tuotesuunnittelua
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Tekninen piirustus ja CAD 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 08.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- tuntee koneenpiirustuksen pinnankarheuteen, toleransseihin, sovitteisiin, geometrisiin toleransseihin ja hitsaukseen liittyvät standardimerkinnät ja osaa tulkita ja käyttää niitä laatiessaan koneenosien valmistuspiirustuksia sekä kokoonpanokuvia sekä
- osaa käyttää tietokoneavusteista 3D-suunnittelujärjestelmää, laatia sen avulla kolmiulotteisia osa- ja kokoonpanomalleja käyttäen apuna tietokoneavusteisten koneensuunnitteluohjelmistojen kirjastoja ja standardikomponentteja sekä luoda niistä standardien mukaisia teknisiä dokumentteja.
Sisältö
Pinnankarheusmerkinnät, hitsausmerkinnät, toleranssit ja sovitteet osa- ja kokoonpanopiirustukset käyttäen 3D-suunnittelujärjestelmää koneensuunnittelijan työkaluna.
Oppimateriaalit
- Hasari-Salonen: Teknillinen piirtäminen
- Pere: Koneenpiirustus
- Tunnilla jaettava harjoitusmateriaali
Opetusmenetelmät
-Luennot,
-Harjoitukset,
-Teknisten piirustusten laadinta tietokoneavusteisesti,
-Itseopiskelu ja
-Ryhmä harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
28t luennot, harjoitukset
32t harjoitustyöt, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1 - 2)
Opiskelija tuntee konepiirustuksen standardisymbolit ja osaa mallintaa 3d-työkappaleita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3 - 4)
Opiskelija osaa mallintaa 3d-työkappaleita, tehdä piirustuksia ja pieniä kokoonpanoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa tuotesuunnittelua
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja harjoitukset
Esitietovaatimukset
Tekninen piirustus ja CAD 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
AUTO22Insinööri (AMK), Konetekniikka
-
KONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee yrityksen tuotantotalouteen liittyvät perusasiat ja osaa
-määritellä liiketoiminnan peruskäsitteet, erityyppisiä ja eri toimialojen liiketoimintatapoja, -konsepteja ja toiminta- ja ansaintamalleja
- analysoida uuden liiketoiminnan luomisen ja suunnittelun merkitystä ja tarkoitusta
- analysoida olemassa olevan liiketoiminnan osien merkitystä ja tarkoitusta
- tuottaa ainakin teoreettisen tason liiketoimintasuunnitelman; yksin tai yhdessä ryhmän kanssa
- nimeää alkavaa ja kehittyvää yritystoimintaa tukevat keskeiset julkiset ja yksityiset toimijat, rahoitus- ja tiedonlähteet Suomessa.
Sisältö
- Tuottavuus, kasvu, kannattavuus, likviditeetti ja vakavaraisuus
- Liikeidea, sen sisältö ja käyttötarkoitukset
- Liiketoiminnan peruskustannukset
- Investointilaskelmat, budjetointi, tunnusluvut
- Materiaalihallinto sekä markkinoinnin perusasioita
- Laatu osana tuotantoa ja toimintaa.
Oppimateriaalit
Uusi-Rauva, Haverila, Kouri & Miettinen 2009 Teollisuustalous (6 painos tai aikaisempi), Infacts johtamistekniikka Oy
Martinsuo, Mäkinen, Suomala ja Lyly-Yrjänäinen 2016 Teollisuustalous kehittyvässä liiketoiminnassa (1. painos tai uudempi), Edita Publishing Oy
Opettajan luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot
Luennoilla käydään läpi teoriaa ja tehdään harjoituksia sekä tehtäviä. Lisäksi oppimista syvennetään kotitehtävillä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssin alussa kerrotaan kurssin suoritusvaihtoehdoista
Mahdollinen tentti pidetään viimeisellä luentokerralla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö n. 54 tuntia.
Luennot: 21 tuntia
Lisätietoja opiskelijoille
Osa materiaalista ja tehtävistä saattaa olla englanninkielisiä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ja määritellä keskeiset liiketoimintaosaamista kuvaavat käsitteet ja osaa tarkastella yritystoimintaa näiden käsitteiden avulla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa selittää yritys- ja liiketoiminnan prosesseja ja tuottaa niistä esimerkkejä ja suunnitelmia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa käsitteiden avulla arvioida ja analysoida oppimaansa. Opiskelija osaa esitellä ja soveltaa prosessien hallintaa. Opiskelija osaa soveltaa oppimiaan liiketoimintaosaamisen teorioita tavoitteellisesti ja realistisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokeet ja arvosteluun vaikuttavat tehtävät
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
02.10.2023 - 19.11.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1.5 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
MKONE22Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee yrityksen tuotantotalouteen liittyvät perusasiat ja osaa
-määritellä liiketoiminnan peruskäsitteet, erityyppisiä ja eri toimialojen liiketoimintatapoja, -konsepteja ja toiminta- ja ansaintamalleja
- analysoida uuden liiketoiminnan luomisen ja suunnittelun merkitystä ja tarkoitusta
- analysoida olemassa olevan liiketoiminnan osien merkitystä ja tarkoitusta
- tuottaa ainakin teoreettisen tason liiketoimintasuunnitelman; yksin tai yhdessä ryhmän kanssa
- nimeää alkavaa ja kehittyvää yritystoimintaa tukevat keskeiset julkiset ja yksityiset toimijat, rahoitus- ja tiedonlähteet Suomessa.
Sisältö
- Tuottavuus, kasvu, kannattavuus, likviditeetti ja vakavaraisuus
- Liikeidea, sen sisältö ja käyttötarkoitukset
- Liiketoiminnan peruskustannukset
- Investointilaskelmat, budjetointi, tunnusluvut
- Materiaalihallinto sekä markkinoinnin perusasioita
- Laatu osana tuotantoa ja toimintaa.
Oppimateriaalit
Uusi-Rauva, Haverila, Kouri & Miettinen 2009 Teollisuustalous (6 painos tai aikaisempi), Infacts johtamistekniikka Oy
Martinsuo, Mäkinen, Suomala ja Lyly-Yrjänäinen 2016 Teollisuustalous kehittyvässä liiketoiminnassa (1. painos tai uudempi), Edita Publishing Oy
Opettajan luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Verkko-opetus: sisält