Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Laajuus:
240 op

Tutkinto-ohjelman nimi

Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Koulutusala

Tekniikan alat
Koulutusalan luokitus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön käyttämään kansainväliseen ISCED-koulutusalaluokitukseen.

Suuntautumisvaihtoehdot

Rakennustekniikan tutkinto-ohjelman suuntautumisvaihtoehtona on
talonrakennustekniikka. Voit syventyä opinnoissasi 2 viimeisen vuoden aikana joko rakennesuunnitteluun tai tuotantotekniikkaan.

Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus

Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri (AMK)

Tutkinnon taso

Tutkinto-ohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area). Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework) ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework) kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.
Tutkinnon tasokuvaus on luettavissa säädöksessä sivulla
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170120

Valintaperusteet ja erityiset pääsyvaatimukset

Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014.
Valintaperusteet löytyvät tutkinto-ohjelman tiedoista osoitteista www.opintopolku.fi ja www.seamk.fi/haku

Tutkintovaatimukset ja -säännökset

Löytyvät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.

Tutkintosääntö ja arviointiasteikot

Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Linkki

Opintojen rakenne

Tutkinto-ohjelman opinnot koostuvat ammattikorkeakoululain mukaisesti perusopinnoista, ammattiopinnoista, ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä. Opintojen laajuus on noin 60 opintopistettä vuodessa.
Perusopinnoissa keskitytään insinööritieteiden perusteisiin, kieliopintoihin sekä vuorovaikutustaitoihin.
Talonrakennustekniikan suuntautumisvaihtoehdon ammattiopinnoissa opiskellaan rakennusalan perusopintoja, ja 2 viimeisen opiskeluvuoden aikana syvennytään joko tuotantotekniikkaan tai rakennesuunnitteluun.
Koulutukseen sisältyy alan yrityksiin tehtävää ohjattua harjoittelua (30 opintopistettä). Lisäksi on projektiopinnot (10 op), vapaasti valittavat opinnot (10 op) ja opinnäytetyö (15 op). Rakennustekniikan tutkinto-ohjelmalla on hyvät yhteydet eurooppalaisiin ammattikorkeakouluihin. Tämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet opiskeluun tai harjoitteluun ulkomailla.
Vapaasti valittaviin opintoihin voi sisällyttää oman tutkinto-ohjelman tarjoamia vapaasti valittavia opintoja sekä muiden tutkinto-ohjelmien ja yksiköiden tarjoamia opintojaksoja.
Opetusuunnitelmassa on viisi opintoja läpäisevää juonnetta, jotka kulkevat läpi opintojen. Ne perustuvat SeAMKin selvityksiin, tutkimuksiin ja strategiaan sekä ammattikorkeakoulutuksen kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin ja säädöksiin.
- Tiedonhankinta-juonne vahvistaa opiskelijan ammatillista ja alakohtaista tiedonhankintaosaamista läpi opintojen.
- Kansainvälisyys-juonne varmistaa opiskelijan kansainvälisen osaamisen kehittyminen opiskelun aikana.
- Yrittäjyys-juonteen mukaisilla opinnoilla autetaan opiskelijaa ymmärtämään yrittäjyyden ja yritystoiminnan keskeinen ja kasvava osuus yhteiskunnassa.
- Kestävä kehitys juonteena auttaa opiskelijaa tiedostamaan yhteiskuntavastuun ja ymmärtämään kestävän kehityksen moninaisuuden työelämätaitona.
- Uraohjaus juonteena auttaa opiskelijaa tunnistamaan omaa osaamistaan sekä omia vahvuuksiaan. Siihen kuuluvia alueita ovat myös työelämätuntemus, työnhakutaidot sekö elinikäinen oppiminen.
Opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa monialaisia työelämälähtöisiä projektiopintoja (SeAMKPro).

Osaamistavoitteet

Millaista yhteiskuntaa Sinä haluat rakennettavan? Suomen kansallisvarallisuus perustuu rakennettuun ympäristöön ja rakentamisen ympäristövaikutuksilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Energiatehokkaiden ratkaisujen löytämiseksi, ympäristöystävällisten materiaalien käyttämiseksi ja rakennushankkeiden sekä koko rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarvitaan tekniikan ammattilaisia. Digitaalisuus, eri asiantuntijoiden yhteistyö sekä Suomessa että kansainvälisellä tasolla, uusien innovaatioiden kehittäminen ja käyttöönottaminen, uusiutuvien luonnonvarojen ja kiertotalouden parempi hyödyntäminen kustannustehokkaasti avaavat ovet kestävään kehitykseen. Kattava yhteistyö suunnittelusta toteutukseen takaa laadukkaammat rakennukset ja terveellisemmän rakennetun ympäristön. Sekä meille että ympäristölle.

Tutkinto-ohjelman koulutuksen sisältö

Rakennuksista ja ympäristöstä huolehtimaan tarvitaan nykyaikaisen talonrakennustekniikan, talouden ja ekologian taitajia ja toteuttajia.

Talonrakennustekniikan suuntautumisvaihtoehto valmentaa talonrakennustyömaan tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtäviin sekä rakennusprojektien hallintaan tai rakennesuunnittelutehtäviin. Työpaikkoja tarjoavat rakennusliikkeet, rakennesuunnittelutoimistot, rakennusteollisuus, kiinteistöala ja julkishallinnon organisaatiot.

Kompetenssit

Kompetenssit ovat laajoja osaamiskokonaisuuksia eli yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelmiä. Ne kuvaavat pätevyyttä, suorituspotentiaalia ja kykyä suoriutua ammattiin kuuluvista työtehtävistä.
Yhteiset/yleiset kompetenssit ovat eri tutkinto-ohjelmille yhteisiä osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit esitetään Arenen (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) suosituksen mukaisesti seuraavasti: oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen ja kansainvälistymisosaaminen. Edellisten lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opetuksessa painotetaan kaikille yhteisinä kompetensseina yrittäjyysosaamista ja laadunhallintaosaamista.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden kehittymisen perustan.
Rakennustekniikan kompetenssit ovat:
- Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
- Rakenteiden suunnitteluosaaminen
- Rakentamisprosessiosaaminen
- Rakennusalan kustannusosaaminen
- Korjausrakentamisen erityisosaaminen

Pedagoginen toimintamalli ja oppimisympäristö

Työelämä ja asiantuntijuus edellyttävät työntekijältä yhä enemmän tiedonhankinta- ja -käsittelytaitoa, yhteistyökykyä, ongelmaratkaisutaitoa, jatkuvaa oppimista ja kykyä yhdistää eri tiedon lajeja ja eri tieteenaloja käytännön työssä. Tämä edellyttää, että opetettavat asiat osataan. Opiskelijan aktiivinen rooli ja oma kokemusmaailma ovat opetuksessa tärkeässä osassa. Opettajan tehtävänä on toimia oppimisen ohjaajana ja opiskelun koordinoijana.
Opetuksessa käytetään monipuolisia opiskelumenetelmiä, joilla tuetaan sekä opiskelijan ammatillista kehittymistä ja työelämävalmiuksia että ammatillista osaamista. Opiskelu sisältää pienryhmätyöskentelyä, asiantuntijaluentoja, laboratorioharjoituksia, yritysvierailuja, oppimistehtäviä ja työharjoittelua.

Ahot-menettelyt

AHOT-menettely tarkoittaa opiskelijan aikaisemmin hankkiman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea osaamisensa tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa tutkinto-ohjelman osaamistavoitteita. Osaamisen tunnistamisprosessi nivoutuu läheisesti opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (hops) laatimiseen ja sitä päivitetään henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen yhteydessä.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöt on esitetty SeAMKin osaamisen tunnustamisen ohjeessa. Siinä selvitetään, miten osaamisen tunnustamista haetaan, miten asiaa käsitellään ja miten siitä tiedotetaan. Ohjeessa on nimetty tutkinto-ohjelman osaamisen tunnustamisen yhteyshenkilöt, jotka antavat ohjausta prosessiin liittyvissä asioissa.
Aiemmin hankitun osaamisen arvioinnissa käytetään muun muassa
- vastaavansisältöisen ja muun koulutuksen todistuksia
- työtodistuksia ja työnantajalta saatuja lisäselvityksiä
- opiskelijan haastatteluja
- kirjallisia ja suullisia tenttejä tai raportteja
- toiminnallisia tai kirjallisia tehtäviä tai näyttöjä
- esitelmiä, portfolioita.
AHOT-menettelyn ulkopuolelle jäävät opinnäytetyö ja kypsyyskoe.
Tutkinto-ohjelman AHOT-toimijat ovat koulutuspäällikkö, opinto-ohjaaja sekä tarvittaessa kyseisen opintojakson opettaja. Heidän tehtävänään on informoida opiskelijaa tunnistamis- ja tunnustamisprosessissa, käydä HOPS-keskustelu ja ohjata opiskelijaa osaamisen näyttämiseen.
AHOT-menettelyn piiriin eivät kuulu projektiopinnot ja opinnäytetyö.
Oppiaineiden aikaisemmat suoritukset vanhenevat tutkintosäännön mukaan 10 vuodessa.
Arviointi määräytyy opintojaksokohtaisesti ao. opettajan määrittelemällä tavalla. Arviointimenetelmiä ovat tentti (suullinen tai kirjallinen), harjoitustyö, laboratoriotyö, käyttökoe tai muu vastaava.

Työssäoppiminen ja harjoittelu

Rakennusinsinöörin opintoihin kuuluu yhteensä 30 op työharjoittelua, josta ensimmäinen osa (10 op) tehdään 2. vuoden kesällä ja toinen osa (20 op) 3. vuoden keväällä ja kesällä.
Opiskelijan opintojen aikaista työssäkäyntiä ja hänen siinä hankkimaansa osaamista voidaan hyödyntää opintojakson suorittamiseksi. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta ja se voi liittyä myös vapaaehtoistyöhön tai harrastustoimintaan. Olennaista on, että työn tekemisen kautta opittujen asioiden ja taitojen avulla voidaan näyttää opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamista. Opinnollistaen saavutettu osaaminen voidaan todentaa esimerkiksi näytöin ja tehtävin.

Ammatillinen osaamisprofiili

Tyypillisiä tehtäviä ovat rakennusalan suunnittelu-, tuotanto- ja johtotehtävät, vienti ja markkinointi sekä yrittäjyys. Tyypillisiä tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi rakennesuunnittelija, kustannussuunnittelija, suunnittelupäällikkö, projektipäällikkö, työmaainsinööri, rakennusvalvoja, rakennuttajainsinööri, kiinteistöpäällikkö tai työpäällikkö.
Ammatilliset kieliopinnot suoritettuaan opiskelija osaa toimia oman alansa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, pystyy etsimään tietoa sekä seuraamaan oman ammattialansa kehitystä kohdekielillä.

Kansainvälisyys

Rakennusala kehittyy ja kansainvälistyy nopeasti. Voit aloittaa kv-verkostojen, kielitaidon ja rajat ylittävän yhteistyön kehittämisen jo opiskeluaikanasi esimerkiksi vaihto-opiskelujaksolla kolmantena vuonna tai toteuttamalla kansainvälisiä projektiopintoja. Opiskele kansainvälisesti Seinäjoella valitsemalla esimerkiksi englanninkielisiä, monikulttuurillisia kursseja tai muita kansainväliseen toimintaan liittyviä opintoja. Voit myös tutustua kansainvälisiin rakennushankkeisiin tekemällä harjoittelusi tai opinnäytetyösi joko kokonaan tai osittain ulkomailla.

Jatko-opintokelpoisuus

Rakennusalan kahden vuoden työkokemuksen jälkeen on jatko-opintokelpoisuus

Valmistumisen edellytykset

Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä ja intrassa olevista valmistumista koskevista ohjeista.

Opiskelumuoto

Päiväkoulutuksessa opiskelu on kokopäiväistä. Monimuotokoulutus on osa-aikaista ja toteutetaan monimuoto-opetuksena. Monimuotokoulutuksen lähipäivät ilmoitetaan erikseen.

Koulutuspäällikkö / Vastuuyliopettaja

Marita Viljanmaa, 040 830 2192, marita.viljanmaa(at)seamk.fi

Opinto-ohjaaja

Anne Vuokila, 040 830 1334, anne.vuokila(at)seamk.fi

Harjoittelun koordinointi

Marita Viljanmaa, 040 830 2192, marita.viljanmaa(at)seamk.fi

Kansainvälisen opiskeluvaihtojakson koordinointi

Tiina Välimäki, 040-830 4127, tiina.valimaki(at)seamk.fi, Eurooppaan vaihtojaksoa suunnittelevat
Maria Loukola, 040-830 2240, maria.loukola(at)seamk.fi, Euroopan ulkopuolelle vaihtojaksoa suunnittelevat

Opiskelijapalvelut

Puh. 020 124 5055, opiskelijapalvelut(at)seamk.fi

Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatia työmaan eri aikatauluja käyttäen projektinhallintaohjelmistoja.
Opiskelija osaa suunnitella työmaan aikataulun kustannustehokkaasti.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa laatia korjausrakennustyömaan eri aikatauluja.

Sisältö

- työmaan ajallinen suunnittelu
- eri aikataulumuodot
- työmaan yleissuunnittelu, rakennusvaihesuunnittelu ja viikkosuunnittelu ja eri aikataulujen suunnittelu
- työmaan projektinhallintaohjelmistot

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali.

Opetusmenetelmät

Harjoitustyö.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 108 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija tuntee työmaan eri aikataulut ja osaa laatia yksinkertaisia aikatauluja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja ottaen huomioon myös työmaan resurssit.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustehtävät.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous.

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opiskelijaryhmät
  • MRKM20
    Rakennusmestari (AMK), Jyväskylä

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatia työmaan eri aikatauluja käyttäen projektinhallintaohjelmistoja.
Opiskelija osaa suunnitella työmaan aikataulun kustannustehokkaasti.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa laatia korjausrakennustyömaan eri aikatauluja.

Sisältö

- työmaan ajallinen suunnittelu
- eri aikataulumuodot
- työmaan yleissuunnittelu, rakennusvaihesuunnittelu ja viikkosuunnittelu ja eri aikataulujen suunnittelu
- työmaan projektinhallintaohjelmistot

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija tuntee työmaan eri aikataulut ja osaa laatia yksinkertaisia aikatauluja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja ottaen huomioon myös työmaan resurssit.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

2 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee reaalilukulaskennan alkeet. Opiskelija osaa määritellä lausekkeen arvon käyttäen hyväksi laskentavälineitä. Opiskelija hallitsee potenssilaskusäännöt ja polynomien käsittelysäännöt. Opiskelija kykenee ratkaisemaan yksinkertaiset algebralliset yhtälöt ja yhtälöryhmät. Opiskelija osaa suorittaa lineaarisen interpoloinnin taulukkoarvoille.

Työyhteisöosaaminen
Opiskelija osaa esittää algebrallisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja algebrallisiin ongelmiin.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.

Sisältö

Aritmetiikka:
- Reaalilukujen eri esitysmuodot, laskutoimitukset ja laskujärjestys
- Likiarvot ja lukujen esitystarkkuus

Algebralliset lausekkeet:
- Matemaattinen lauseke ja sen arvo
- Laajennettu potenssikäsite
- Potenssien ja juurien laskusäännöt
- Polynomit

Algebralliset yhtälöt:
- Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälö ja niiden ratkaiseminen
- Lineaariset yhtälöryhmät ja niiden ratkaiseminen
- Suoraan ja kääntäen verrannollisuus
- Verrannollisuus potenssiin ja juureen
- Lineaarinen interpolointi

Funktio ja sen kuvaaja:
- Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktion kuvaajat
- Murtofunktiot ja niiden kuvaajat

Oppimateriaalit

Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka.
Rakentajain kalenteri.
Opettajan luentoaineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

53 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia perusmuotoisia ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän osaa eksponentti- ja logaritmilaskennan perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisia eksponenttiyhtälöitä. Opiskelija osaa lineaarisen interpoloinnin perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisesti muotoillun interpolointiongelman.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa ratkaista myös ei-standardimuotoisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän kykenee soveltamaan lineaarista interpolointia myös ei-tavanomaisissa ongelmatilanteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin erilaisten yhtälöiden ratkaisuvaiheet. Hän kykenee itse muotoilemaan käytännön ongelman matemaattisen yhtälön muotoon ja ratkaisemaan tämän. Hän osaa hankkia itse tietoa pyrkiessään selvittämään ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe arvioidaan asteikolla 0-5.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.

Sisältö

- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely

Oppimateriaalit

Isaacs - Pesso - Rasimus - Rönkä: Engineer Your English. Edita. viimeisin painos
Tehtävät Moodlessa

Opetusmenetelmät

Luennot ja itsenäiset tehtävät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 28 h ja itsenäiset tehtävät

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suullinen ja kirjallinen koe kurssin lopussa. Läsnäolo 80%

Esitietovaatimukset

Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

30.01.2023 - 04.04.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.

Sisältö

- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely

Aika ja paikka

lähiopetus

Oppimateriaalit

Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. Uusin painos tai sähköinen versio.
- Muu kurssilla jaettu materiaali.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Esitietovaatimukset

Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa kyseisten rakenteiden mitoitukseen.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelijaa osaa suorittaa tavanomaisten teräsbetonirakenteiden mitoituksen sekä murto- että käyttörajatilassa eurokoodien mukaan.

Sisältö

- Materiaalien ominais- ja mitoituslujuudet
- Materiaalien kimmo-ominaisuudet
- Rasitusluokat
- Palkkien, yhteen suuntaan kantavien laattojen, pilarien, seinien ja maanvaraisten seinäanturoiden mitoitus murtorajatilassa
- Raudoituksen ankkurointi ja jatkokset
- Käyttörajatilamitoitus: halkeilu ja taipuma
- Rakenteelliset ohjeet: raudoitus ja rakenneosat
- Raudoituspiirustukset
- Betonirakenteiden jäykistäminen
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen betonirakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa

Oppimateriaalit

Betonirakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja niiden kansalliset liitteet soveltuvin osin. Betonirakenteiden suunnittelu ja mitoitus 2005. BY 210. Suomen betoniyhdistys. Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2013 – Osa 1, by 211. Suomen betoniyhdistys (2013). Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2014 – Osa 2, by 211. BY-Koulutus (2014). Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja laboratorioharjoitus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 69 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää betonirakenteiden eurokoodia yksinkertaisen palkin mitoituksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää betonirakenteiden eurokoodia erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa betonirakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lujuusoppi, Staattisesti määräämättömät sauvarakenteet, Betonitekniikka, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

15.08.2022 - 06.11.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Veli Autio
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa kyseisten rakenteiden mitoitukseen.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelijaa osaa suorittaa tavanomaisten teräsbetonirakenteiden mitoituksen sekä murto- että käyttörajatilassa eurokoodien mukaan.

Sisältö

- Materiaalien ominais- ja mitoituslujuudet
- Materiaalien kimmo-ominaisuudet
- Rasitusluokat
- Palkkien, yhteen suuntaan kantavien laattojen, pilarien, seinien ja maanvaraisten seinäanturoiden mitoitus murtorajatilassa
- Raudoituksen ankkurointi ja jatkokset
- Käyttörajatilamitoitus: halkeilu ja taipuma
- Rakenteelliset ohjeet: raudoitus ja rakenneosat
- Raudoituspiirustukset
- Betonirakenteiden jäykistäminen
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen betonirakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa

Oppimateriaalit

Betonirakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja niiden kansalliset liitteet soveltuvin osin. Betonirakenteiden suunnittelu ja mitoitus 2005. BY 210. Suomen betoniyhdistys. Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2013 – Osa 1, by 211. Suomen betoniyhdistys (2013). Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja 2014 – Osa 2, by 211. BY-Koulutus (2014). Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja laboratorioharjoitus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 69 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää betonirakenteiden eurokoodia yksinkertaisen palkin mitoituksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää betonirakenteiden eurokoodia erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa betonirakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lujuusoppi, Staattisesti määräämättömät sauvarakenteet, Betonitekniikka, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelijan betonirakenteiden suunnittelutaitojen syventäminen.

Sisältö

- Pilari- ja paaluanturoiden, ristiin kantavien laattojen, pilarilaattojen, perusmuurien ja maanvaraislaattojen mitoitus murtorajatilassa
- Laattojen myötöviivateoria
- Jännitettyjen betonirakenteiden suunnittelu- ja toimintaperiaatteet
- Betonielementtirakenteet
- Muurattujen rakenteiden mitoitusperiaatteet
- Rakennesuunnitteluun liittyvien ohjelmien esittely ja käytön opastus

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa teräsbetonirakenteiden ja muurattujen rakenteiden suunnitteluun liittyvät perusasiat. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisia teräsbetonirakenteita. Opiskelija osaa lukea teräsbetonirakenteiden rakennepiirustuksia sekä ymmärtää suunnittelun merkityksen rakennushankkeessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa mitoittaa erilaisia teräsbetoni- ja muurattuja rakenteita. Opiskelija osaa huomioida elementtirakenteet suunnittelussa. Opiskelija osaa laatia piirustuksia annetuista tehtävistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Esitietovaatimukset

Betonirakenteet 1

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Janne Pihlajaniemi
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat silmävammoista ja kemiallisista palovammoista ja osaa varustautua työhön sen mukaisin varustein.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteutuksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet ja osaa valita tehtävään sopivan betonin notkeuden ja tarvittavat lisäaineet. Hän tuntee betonin erilaisia valutekniikoita ja muottikalustoja sekä osaa valita niistä kulloiseenkin tehtävään sopivat menetelmät. Hän hallitsee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset ja osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä oloissa. Hän osaa välttää myös massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Paikalla jännitetyt betonirakenteet erityisesti lujuuden kehityksen kannalta.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija tuntee betonin karbonatisoitumisilmiön ja siihen liittyvän terästen korroosion ja betonin korkkausilmiön sekä pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen, vesitiiviysvaatimukset ja pakkasenkestävyysvaatimukset sekä niihin liittyvän koestusmenettelyn sekä osaa arvioida tulosten perusteella täyttääkö käytetty betoni sille asetetun vaatimuksen.

Sisältö

- suhteitusmenetelmät ja reseptit
- massan ominaisuuksien hallinta, valmistus- ja siirtotekniikat
- muottikalusto
- valutekniikat ja jälkihoito
- työmaaolosuhteiden hallinta eri vuodenaikoina
- lujuuden kehityksen seuranta
- laadunvalvonnan menetelmät ja niissä testattavat ominaisuudet
- ympäristöolosuhdeluokitus ja betonin keskeisimmät
- ympäristöolosuhteista johtuvat vauriomekanismit
- betonimateriaalin kierrätettävyys
- materiaalien ja henkilöiden kelpoisuusvaatimukset
- laboratorioharjoitukset
- yritysvierailu

Oppimateriaalit

Betonitekniikan oppikirja by201-2004 tai uudempi,
Betoninormit by50-2004 tai uudempi
Excel-laskentaohjelmia
opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laboratorioharjoitukset sekä työmaavierailut

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa betonitekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteutuksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet. Opiskelija tuntee betonin erilaisia valutekniikoita ja muottikalustoja, talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset sekä betonin karbonatisoitumisilmiön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen ja osaa laatia paikallavaluihin työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa valita betonille sopivan rasitusluokan ja tuntee betonin erilaiset ominaisuudet. Opiskelija osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä- ja standardiolosuhteissa sekä tuntee massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Opiskelija tuntee pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti. Arviointi asteikolla 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

15.08.2022 - 06.11.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat silmävammoista ja kemiallisista palovammoista ja osaa varustautua työhön sen mukaisin varustein.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteutuksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet ja osaa valita tehtävään sopivan betonin notkeuden ja tarvittavat lisäaineet. Hän tuntee betonin erilaisia valutekniikoita ja muottikalustoja sekä osaa valita niistä kulloiseenkin tehtävään sopivat menetelmät. Hän hallitsee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset ja osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä oloissa. Hän osaa välttää myös massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Paikalla jännitetyt betonirakenteet erityisesti lujuuden kehityksen kannalta.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija tuntee betonin karbonatisoitumisilmiön ja siihen liittyvän terästen korroosion ja betonin korkkausilmiön sekä pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen, vesitiiviysvaatimukset ja pakkasenkestävyysvaatimukset sekä niihin liittyvän koestusmenettelyn sekä osaa arvioida tulosten perusteella täyttääkö käytetty betoni sille asetetun vaatimuksen.

Sisältö

- suhteitusmenetelmät ja reseptit
- massan ominaisuuksien hallinta, valmistus- ja siirtotekniikat
- muottikalusto
- valutekniikat ja jälkihoito
- työmaaolosuhteiden hallinta eri vuodenaikoina
- lujuuden kehityksen seuranta
- laadunvalvonnan menetelmät ja niissä testattavat ominaisuudet
- ympäristöolosuhdeluokitus ja betonin keskeisimmät
- ympäristöolosuhteista johtuvat vauriomekanismit
- betonimateriaalin kierrätettävyys
- materiaalien ja henkilöiden kelpoisuusvaatimukset
- laboratorioharjoitukset
- yritysvierailu

Oppimateriaalit

Betonitekniikan oppikirja by201-2004 tai uudempi,
Betoninormit by50-2004 tai uudempi
Excel-laskentaohjelmia
opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laboratorioharjoitukset sekä työmaavierailut

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa betonitekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteutuksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet. Opiskelija tuntee betonin erilaisia valutekniikoita ja muottikalustoja, talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset sekä betonin karbonatisoitumisilmiön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen ja osaa laatia paikallavaluihin työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa valita betonille sopivan rasitusluokan ja tuntee betonin erilaiset ominaisuudet. Opiskelija osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä- ja standardiolosuhteissa sekä tuntee massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Opiskelija tuntee pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti. Arviointi asteikolla 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jarkko Piikkilä
  • Juho Lohilahti
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa käyttää CAD-pohjaisia suunnitteluohjelmia. Opiskelija tuntee piirustuksen ja tietomallin ominaisuudet ja erot sekä tietomallin mallinnussääntöjen perusteet.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmius toimia tietomallipohjaisessa talonrakennusprojektissa. Opiskelija ymmärtää tietomallinnuksen periaatteet rakennusprosessissa ja osaa tietomallinnuksessa käytettävien ohjelmistojen peruskäytön. Opiskelija ymmärtää tietomallinnushankkeessa toimivien henkilöiden roolit ja tehtävät sekä yleisimmät käytännöt. Opiskelija osaa huomioida yleisten tietomallivaatimusten YTV2012 edellyttämiä reunaehtoja ja toimintatapoja. Opiskelija osaa hyödyntää eri ohjelmistojen ominaisuuksia toimialakohtaisissa tehtävissä.

Sisältö

- CADin monipuolisempi käyttäminen
- tietomallinnusprosessi
- tietomallinnusohjelmien peruskäyttöä: tietomallin luomisen perusteita (arkkitehti- ja rakennemalli)
- tietomallin tarkastusohjelmiston peruskäyttöä
- Yleiset tietomallivaatimukset

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelijalla on perustiedot ja -taidot CADin ja tietomallin käyttämisestä ja hyödyntämisestä rakennesuunnittelussa ja rakennustyömaalla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää CADia ja tuottaa tietomallin ja analysoida valmista mallia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tuottaa ja käyttää CAD-ohjelmia ja tietomalleja monipuolisesti erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin.

Esitietovaatimukset

Talonrakennus, rakennussuunnittelu.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 22.01.2023

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa sauvarakenteiden elementtimenetelmän perusteet. .

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa määrittää sauvarakenteiden elementtimenetelmällä palkin, ristikon ja kehän siirtymä- ja rasitustilan. Opiskelija osaa käyttää sauvarakenteiden elementtimenetelmää stabiiliustehtävissä rakenteen kriittisen kuorman määrittämiseen.

Sisältö

Sauvarakenteiden elementtimenetelmä
• Laskentamallin muodostaminen
• Vapausasteet
• Jäykkyysmatriisit
• Kuormitusvektorit
• Laskentamallia vastaavan lineaarisen yhtälöryhmän ratkaiseminen ja ratkaisun hyödyntäminen siirtymä- ja rasitustilan selvittämiseksi
Rakenteiden stabiilius
• Toisen kertaluvun mukainen tarkastelu
• Elementtimenetelmä stabiiliustehtävissä: geometrinen jäykkyysmatriisi
• Ominaisarvotehtävä: ominaisarvot ja ominaisvektorit
• Kriittisen kuorman määrittäminen elementtimenetelmällä

Oppimateriaalit

Opettajan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h.
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua 60 h
- mistä itsenäistä opiskelua 47 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa muodostaa solmuvoimien välisen tasapainoyhtälöryhmän yksinkertaisten sauvarakenteiden tapauksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa sauvarakenteiden elementtimenetelmää erilaisten palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden siirtymä- ja rasitustilan ratkaisemiseksi. Opiskelija osaa määrittää yksinkertaisen sauvarakenteen kriittisen kuorman.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa erinomaisesti sauvarakenteiden elementtimenetelmää erilaisten palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden siirtymä- ja rasitustilan ratkaisemiseksi. Opiskelija osaa määrittää vaativamman sauvarakenteen kriittisen kuorman.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Lineaarialgebra, staattisesti määräämättömät sauvarakenteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Tero Turja
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa elementtien asennustyötä ja laatia elementtien asennussuunnitelman ottaen huomion työturvallisuuden vaatimukset. Opiskelija osaa huomioida logistiikan vaatimukset ja suunnittelun työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee työmaalogistiikan perusteet. Opiskelija ymmärtää, että logistiikan suunnittelu on osa koko rakennushankkeen tuotannonsuunnittelua.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa laatia elementtien asennussuunnitelman.

Sisältö

- Elementtien logistiikka työmaalla
- Työmaalogistiikan suunnittelu
- Elementtien nostotyö
- Elementtien asennussuunnitelman sisältö ja laatiminen
- Elementtiliitokset elementtien asennuksessa
- Elementtikohteen suunnittelun ja läpiviennin erityispiirteet projektinjohdon näkökulmasta
- Pakollinen tehdasvierailu

Oppimateriaalit

Koulutusaineisto. Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustyö ja itsenäinen opiskelu.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 81 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa elementtirakentamisen peruskäsitteistöt ja työturvallisuuden vaatimat toimenpiteet. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä yksinkertaisesta työmaasta hyväksyttävän asennussuunnitelman. Opiskelija pystyy kertomaan logistiikan merkityksestä elementtirakentamisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää elementtirakentamisen käsitteistöjä ja osaa päätellä valittujen ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä työmaasta hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa käyttää hyväkseen logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa erilaisiin tilainteisiin elementtirakentamisen käsitteistöjä, huomioiden ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa suunnitella erinomaisesti työmaan elementtien asennustyön toteuttamisen ja hän osaa tehdä työmaasta erittäin hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa vertailla ja soveltaa erilaisia logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen tuotantoketjun turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyö ja tentti, pakollinen excursio. Arviointi 0-5.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opiskelijaryhmät
  • MRKM20
    Rakennusmestari (AMK), Jyväskylä

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa elementtien asennustyötä ja laatia elementtien asennussuunnitelman ottaen huomion työturvallisuuden vaatimukset. Opiskelija osaa huomioida logistiikan vaatimukset ja suunnittelun työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee työmaalogistiikan perusteet. Opiskelija ymmärtää, että logistiikan suunnittelu on osa koko rakennushankkeen tuotannonsuunnittelua.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa laatia elementtien asennussuunnitelman.

Sisältö

- Elementtien logistiikka työmaalla
- Työmaalogistiikan suunnittelu
- Elementtien nostotyö
- Elementtien asennussuunnitelman sisältö ja laatiminen
- Elementtiliitokset elementtien asennuksessa
- Elementtikohteen suunnittelun ja läpiviennin erityispiirteet projektinjohdon näkökulmasta
- Pakollinen tehdasvierailu

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa elementtirakentamisen peruskäsitteistöt ja työturvallisuuden vaatimat toimenpiteet. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä yksinkertaisesta työmaasta hyväksyttävän asennussuunnitelman. Opiskelija pystyy kertomaan logistiikan merkityksestä elementtirakentamisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää elementtirakentamisen käsitteistöjä ja osaa päätellä valittujen ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä työmaasta hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa käyttää hyväkseen logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa erilaisiin tilainteisiin elementtirakentamisen käsitteistöjä, huomioiden ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa suunnitella erinomaisesti työmaan elementtien asennustyön toteuttamisen ja hän osaa tehdä työmaasta erittäin hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa vertailla ja soveltaa erilaisia logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen tuotantoketjun turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Jorma Tuomisto
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida geotekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida sen vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.

Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kallioperän muodostumisesta sekä maa-ainesten erilaisesta koostumuksesta ja niiden soveltuvuudesta rakennuspohjaksi. Opiskelija osaa perustiedot maanpaineista, roudasta, kuivatuksesta sekä hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.

Sisältö

- Suomen kallio- ja maaperä
- Maaluokitukset
- Maalajien ominaisuudet
- Maapohjan kantavuus ja vakavuus rakennesuunnittelussa
- Maanpaine
- Määräykset ja ohjeet
- Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Jääskeläinen R. Geotekniikan perusteet
Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, laboratorio-, harjoitustyöt ja ekskursiot.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa maa- ja kallioperän muodostumiseen sekä maa-ainesten koostumukseen liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maa-ainesten soveltuvuuden rakennuspohjaksi ja ymmärtää sen merkityksen rakennushankkeessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa maaperän kantavuuden, vakavuuden ja kokoonpuristuvuuden sekä ymmärtää niiden merkityksen rakentamisessa. Opiskelija osaa ottaa huomioon maanpaineet ja niiden vaatimukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet ja harjoitustyöt arvioidaan asteikolla 1-5, laboratoriotyöt asteikolla hylätty/hyväksytty. Kokeiden painoarvo on 80 % harjoitustöiden 20%. Kokeissa suorituksen hyväksymisraja on 40 % maksimipisteistä

Esitietovaatimukset

Rakenteiden mekaniikka, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Paula Pihlaja
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa huomioida sopimusten vaikutukset työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee talonrakennuksessa yleisimmin käytettävät sopimusehdot ja niiden erityispiirteet. Opiskelija tietää työmaahankintojen suunnittelun ja ohjauksen perusteet. Opiskelija osaa hankintojen suunnittelun päävaiheet. Opiskelija osaa laatia urakkasopimuksen.

Sisältö

- Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998
- Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot KSE 2013
- Rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot RYHT 2000
- Urakkasopimuksen laadinta
- Hankintatyypit
- Hankkeen hankintojen suunnittelu ja ohjaus
- Hankinnan tehtäväsuunnittelu
-Yksittäisen hankinnan suunnittelu ja toteutus
-Tilaajavastuulaki

Oppimateriaalit

Antero Oksanen, Ville Laine&Kim Kaskiaro: Urakkasopimukset. 2019. Kauppakamari.
Rakennusalan yleiset sopimusehdot (YSE).
Rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot (RYHT 2000).
Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu, harjotiustyöt/esitelmä/muut oppimistehtävät, luennot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaistyömäärä 108h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa hankintatoimen ja sopimusten peruskäsitteistöt. Opiskelija osaa hankintatoimen prosessin perusteet ja osaa käyttää oikeita sopimusehtoja erilaisissa sopimuksissa. Opiskelija osaa YSE 1998 sopimusehtojen keskeisimmät asiat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa hankintatoimen ja sopimusten keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa hankintatoimen prosessin ja osaa käyttää oikeita sopimusehtoja erilaisissa sopimuksissa. Opiskelija osaa YSE 1998 sopimusehtojen keskeisimmät asiat ja osaa soveltaa niitä työelämän tilanteisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa hankintatoimen ja sopimusten keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa hankintatoimen prosessin erittäin hyvin ja osaa käyttää oikeita sopimusehtoja erilaisissa sopimuksissa. Opiskelija osaa YSE 1998 sopimusehtojen keskeisimmät asiat ja osaa soveltaa niitä erittäin hyvin työelämän haastaviin tilanteisiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyö, seminaariesitys, tentti. Arviointi 0-5

Esitietovaatimukset

Työmaatekniikka.

Ilmoittautumisaika

10.01.2023 - 31.05.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 25.08.2023

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Harjoittelun yleistavoitteena on perehdyttää opiskelija rakennusalan keskeisiin työtehtäviin sekä antaa mahdollisuuksia tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännössä. Lisäksi tavoitteena on yhdistää teoriaopetusta ja käytäntöä sekä antaa todellisuuteen perustuva näkemys rakennusalan vaatimuksista ja käytännöistä.

Sisältö

Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Harjoittelunsa yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää tuntipäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija palauttaa harjoittelusta työsopimuksen, harjoitteluraportin, tuntipäiväkirjan sekä työtodistuksen.

Lisätiedot

Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.

Ilmoittautumisaika

02.01.2023 - 31.05.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 30.04.2024

Laajuus

20 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija tuntee nuoren rakennusinsinöörin työtehtäviä ja niiden vaatimuksia.

Sisältö

Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Harjoittelu toteutetaan ammatissa toimivien mestarien ja insinöörien apulaisena. Harjoittelunsa yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää tuntipäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija palauttaa harjoittelusta työsopimuksen, harjoitteluraportin, päiväkirjan sekä työtodistuksen.

Lisätiedot

Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.

Ilmoittautumisaika

07.02.2022 - 31.05.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 25.08.2023

Laajuus

20 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Veli Autio
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija tuntee nuoren rakennusinsinöörin työtehtäviä ja niiden vaatimuksia.

Sisältö

Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Harjoittelu toteutetaan ammatissa toimivien mestarien ja insinöörien apulaisena. Harjoittelunsa yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää tuntipäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija palauttaa harjoittelusta työsopimuksen, harjoitteluraportin, päiväkirjan sekä työtodistuksen.

Lisätiedot

Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Tero Turja
  • Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Ympäristövastuu ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa työelämässä tarvittavan työlainsäädännön sekä osaa lukea rakennusalan työntekijöiden työehtosopimusta.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa erilaiset organisaatiomallit, erilaiset johtamistyylit ja osaa käyttää erilaisia luovuusmenetelmiä sekä osaa henkilöstöhallinnon perusteet. Opiskelija osaa työelämässä tarvittavan työlainsäädännön sekä osaa lukea rakennusalan työntekijöiden työehtosopimusta.

Sisältö

- organisaatiot, johtamistaito ja -toiminnot
- johtamismallit, työpsykologian ja henkilöstöhallinnon perusteet
- opiskelijan johtamisprofiilin arviointi sekä luovuus
- työsopimuslaki
- työaikalaki
- vuosilomalaki
- talonrakennusalan työehtosopimus.

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan luennoilla, Talonrakennusalan työehtosopimus

Opetusmenetelmät

Luennot, luennoilla tehtävät harjoitukset, harjoitustyöt ja esitelmät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa johtamistaidon perusteet. Opiskelija osaa työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä tietoa työehtosopimuksesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat. Hän osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön keskeisimmät asiat ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa työehtosopimusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Hän osaa sujuvasti soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa, sopeuttaen näin johtamisensa tilanteen ja alaisten tarpeisiin soveltuvaksi. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön hyvin ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa sekä työlainsäädäntöä että työehtosopimusta työelämässä vastaan tuleviin kysymyksiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentin hyväksytysti suorittaneiden kurssisuorituksen arviointi 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

15.08.2022 - 09.10.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Ympäristövastuu ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa työelämässä tarvittavan työlainsäädännön sekä osaa lukea rakennusalan työntekijöiden työehtosopimusta.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa erilaiset organisaatiomallit, erilaiset johtamistyylit ja osaa käyttää erilaisia luovuusmenetelmiä sekä osaa henkilöstöhallinnon perusteet. Opiskelija osaa työelämässä tarvittavan työlainsäädännön sekä osaa lukea rakennusalan työntekijöiden työehtosopimusta.

Sisältö

- organisaatiot, johtamistaito ja -toiminnot
- johtamismallit, työpsykologian ja henkilöstöhallinnon perusteet
- opiskelijan johtamisprofiilin arviointi sekä luovuus
- työsopimuslaki
- työaikalaki
- vuosilomalaki
- talonrakennusalan työehtosopimus.

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan luennoilla, Talonrakennusalan työehtosopimus

Opetusmenetelmät

Luennot, luennoilla tehtävät harjoitukset, harjoitustyöt ja esitelmät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa johtamistaidon perusteet. Opiskelija osaa työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä tietoa työehtosopimuksesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat. Hän osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön keskeisimmät asiat ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa työehtosopimusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Hän osaa sujuvasti soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa, sopeuttaen näin johtamisensa tilanteen ja alaisten tarpeisiin soveltuvaksi. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön hyvin ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa sekä työlainsäädäntöä että työehtosopimusta työelämässä vastaan tuleviin kysymyksiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentin hyväksytysti suorittaneiden kurssisuorituksen arviointi 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.05.2023

Laajuus

0 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 31.05.2023

Laajuus

0 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Arviointiasteikko

1-5

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2024

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Paula Pihlaja
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa eri kaavojen käsittelyjen vaiheet. Opiskelija osaa lukea kaavoja.
Opiskelija hahmottaa maankäytön suunnittelun ja ymmärtää kaavamääräysten vaikutukset rakennushankkeessa.

Sisältö

- maakuntakaava, yleiskaava ja asemakaava
- eri kaavojen merkinnät
- tonttijako
- katusuunnitelmat
- maa-alueiden lunastus
- maankäytön suunnittelu
- kestävän kehityksen huomioiminen kaavoituksessa

Oppimateriaalit

Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä -asetus osin, kaavamerkinnät ja -määräykset

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustyö.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 53 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa eri kaavatasot ja kaavoitusprosessin perusteet. Opiskelija osaa etsiä asemakaavasta tietoa rakennushankettaan varten.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa eri kaavatasot ja kaavoitusprosessin. Opiskelija osaa etsiä erilaisista kaavoista tietoa ja soveltaa niitä työelämän eri tilanteisiin ja erilaisiin rakennushankkeisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa eri kaavatasot ja kaavoitusprosessin kokonaisvaltaisesti. Opiskelija osaa etsiä erilaisista kaavoista tietoa, tulkita kaavoja ja soveltaa niistä saatuja tietoja työelämän haastaviin tilanteisiin ja rakennushankkeisiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyö ja tentti. Arviointi asteikolla 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 26.02.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa arvostaa olemassa olevaa rakennuskantaa ja rakennettua ympäristöä.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa nimetä korjaamistarpeeseen johtavat syyt sekä luetella eri aikakausien rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot. Opiskelija osaa laatia kuntoarvioraportin valitsemastaan korjausrakennuskohteesta. Opiskelija osaa lukea vanhoja piirustuksia ja korjauspiirustuksia. Opiskelija tuntee taloteknisten järjestelmien vaatimuksia korjausrakentamisessa.

Sisältö

- korjausrakentamisen merkitys kansantaloudessa
- korjausrakentamistarpeeseen johtavat syyt
- korjausrakentamisen peruskäsitteet
- eri materiaalien vaurioitumisilmiöt
- materiaalien kierrätettävyys
- eri aikakausia edustavat rakennustyylit, -tekniikat ja -materiaalit sekä rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot sekä korjaustavat
- korjausrakentamiseen liittyvien purkutöiden sisältö
- korjauspiirustusten tarkastelu sekä ekologinen suunnittelu
- kuntoarvion sisältö ja tekeminen

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto ja Rakennustiedon kortisto

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, mahdolliset ekskursiot

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtäviä työmaille.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 134 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee tärkeimpien rakennusosien vauriot ja korjausmenetelmät sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa korjausrakentamistoiminnan perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat ja rakenteet. Opiskelija hallitsee kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija tuntee olosuhteiden muuttuvat vaikutukset rakenteille ja niiden aiheuttamia riskejä. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Pakollinen harjoitustyö ja tentti arvostellaan asteikolla 1-5

Esitietovaatimukset

Rakennusmateriaalit. Talonrakennus. Työturvallisuus.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

16.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa arvostaa olemassa olevaa rakennuskantaa ja rakennettua ympäristöä.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa nimetä korjaamistarpeeseen johtavat syyt sekä luetella eri aikakausien rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot. Opiskelija osaa laatia kuntoarvioraportin valitsemastaan korjausrakennuskohteesta. Opiskelija osaa lukea vanhoja piirustuksia ja korjauspiirustuksia. Opiskelija tuntee taloteknisten järjestelmien vaatimuksia korjausrakentamisessa.

Sisältö

- korjausrakentamisen merkitys kansantaloudessa
- korjausrakentamistarpeeseen johtavat syyt
- korjausrakentamisen peruskäsitteet
- eri materiaalien vaurioitumisilmiöt
- materiaalien kierrätettävyys
- eri aikakausia edustavat rakennustyylit, -tekniikat ja -materiaalit sekä rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot sekä korjaustavat
- korjausrakentamiseen liittyvien purkutöiden sisältö
- korjauspiirustusten tarkastelu sekä ekologinen suunnittelu
- kuntoarvion sisältö ja tekeminen

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto ja Rakennustiedon kortisto

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, mahdolliset ekskursiot

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtäviä työmaille.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 134 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee tärkeimpien rakennusosien vauriot ja korjausmenetelmät sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa korjausrakentamistoiminnan perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat ja rakenteet. Opiskelija hallitsee kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija tuntee olosuhteiden muuttuvat vaikutukset rakenteille ja niiden aiheuttamia riskejä. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Pakollinen harjoitustyö ja tentti arvostellaan asteikolla 1-5

Esitietovaatimukset

Rakennusmateriaalit. Talonrakennus. Työturvallisuus.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa hoitaa hankkeen kustannusohjausta.

Rakennusalan kustannusosaaminen
Opiskelija osaa laskea tavoitehinnan, laajuuslaskelman sekä rakennusosa-arvion hankkeelle.

Sisältö

- Tavoitehintalaskelma
- laajuuslaskelma
- rakennusosa-arvio
- Taku-ohjelmiston käyttö
- kustannusohjaus.

Oppimateriaalit

Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h, luennot 10 h, harjoitustyö 70 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laskea hankkeen tavoitehinnan. Opiskelija osaa laskea suunnitelmiin pohjautuen rakennusosa-arvion hankkeelle. Opiskelija osaa kehittää hanketta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laskea vaativamman hankkeen tavoitehinnan. Opiskelija osaa laskea suunnitelmiin pohjautuen rakennusosa-arvion vaativammalle hankkeelle sekä kehittää hanketta pohjautuen laatimiinsa laskelmiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laskea erittäin vaativan hankkeen tavoitehinnan. Opiskelija osaa laskea suunnitelmiin pohjautuen rakennusosa-arvion erittäin vaativalle hankkeelle sekä opiskelija osaa kehittää hanketta pohjautuen laatimiinsa laskelmiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyö. Arviointi asteikolla 1-5

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous, Tarjouslaskenta.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Rak Nimeämätön
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RKM19
    Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa laatia työmaan laatusuunnitelman sekä osaa laatia tehtävän laatusuunnitelman ottaen huomioon työturvallisuuden vaatimukset.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatujärjestelmät sekä osaa soveltaa niitä rakennusprojektiin. Opiskelija osaa rakennusyrityksen laatujärjestelmän sisällön ja osaa laatia työmaan laatusuunnitelman.

Sisältö

- ISO9000-laatustandardit
- laadunohjausmenetelmät teollisuudessa sekä rakennusyrityksessä
- työmaan ja tehtävän laatusuunnitelmat
- prosessikaaviot laadunohjauksen työkaluina
- rakennusliikkeen laatujärjestelmä
- CE-merkintä rakennusalalla.

Oppimateriaalit

Ratu-kirjasarja, RT-kortit
Luennoitsijan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Itsenäiset oppimistehtävät joissa paneudutaan oppisisältöjen ja opiskelijoiden omasta viitekehyksestä nousevaan tiedonhankintaan ja sen jalostamiseen käytännön ongelmien ratkaisemiseksi. Luennot ja tentti.

Sisällön jaksotus

Opiskelijaa kohden: 80h teoriatyötä, sisältäen luennot, oppimistehtävät ja -työt, sekä tenttiin valmistumisen

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan perusteet. Opiskelija osaa perusteet yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen rakennustyömaan laatusuunnitelman sekä hyväksyttävän tehtäväsuunnitelman yksittäisestä tehtävästä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle kokonaisvaltaisesti laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat. Opiskelija osaa ohjata ja kehittää yrityksen/työmaan laatutoimintoja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi 0-5, muodostuu tentistä ja harjoitustöistä/oppimistehtävistä.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opiskelijaryhmät
  • MRKM20
    Rakennusmestari (AMK), Jyväskylä

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa laatia työmaan laatusuunnitelman sekä osaa laatia tehtävän laatusuunnitelman ottaen huomioon työturvallisuuden vaatimukset.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatujärjestelmät sekä osaa soveltaa niitä rakennusprojektiin. Opiskelija osaa rakennusyrityksen laatujärjestelmän sisällön ja osaa laatia työmaan laatusuunnitelman.

Sisältö

- ISO9000-laatustandardit
- laadunohjausmenetelmät teollisuudessa sekä rakennusyrityksessä
- työmaan ja tehtävän laatusuunnitelmat
- prosessikaaviot laadunohjauksen työkaluina
- rakennusliikkeen laatujärjestelmä
- CE-merkintä rakennusalalla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan perusteet. Opiskelija osaa perusteet yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen rakennustyömaan laatusuunnitelman sekä hyväksyttävän tehtäväsuunnitelman yksittäisestä tehtävästä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle kokonaisvaltaisesti laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat. Opiskelija osaa ohjata ja kehittää yrityksen/työmaan laatutoimintoja.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa tunnistaa erilaiset teräs-betoni liittorakenteet, tietää niiden tavanomaiset käyttökohteet ja ymmärtää niiden toiminnan.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa suorittaa tavanomaisten teräs-betoni liittorakenteiden mitoituksen eurokoodien mukaan.

Sisältö

- Tavanomaisten taivutettujen teräs-betoni liittorakenteiden (palkit ja laatat) mitoitus murto- ja käyttörajatilassa eurokoodien mukaan
- Liittopilarin mitoitus eurokoodien mukaan

Oppimateriaalit

Liittorakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja kansalliset soveltamisasiakirjat. Teräs ja betonirakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja kansalliset soveltamisasiakirjat. Liittorakenteiden suunnittelu ja mitoitus, Eurocode 4 –oppikirja by58. Opettajan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 40 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 40 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää liittorakenteiden eurokoodia yksinkertaisen taivutetun rakenteen mitoituksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää liittorakenteiden eurokoodia erilaisten sauvarakenteiden, kuten palkin ja pilarin mitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa liittorakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden, kuten palkin ja pilarin mitoituksessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Betonirakenteet 1, Teräsrakenteet 1.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kaksi- ja kolmiulotteisten vektoreiden laskutoimitukset, osaa käyttää vektoreita taso- ja avaruusgeometrian ongelmien ratkaisuun, osaa matriisien peruslaskutoimitukset, osaa laskennan apuvälineiden käytön, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä.

Työyhteisöosaaminen
Opiskelija osaa esittää lineaarialgebraan liittyvän ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja lineaarialgebrallisiin ongelmiin.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella.

Sisältö

Vektorit
- Vektoreiden yhteen- ja vähennyslasku
- Yksikkövektori
- pistetulo
- ristitulo
- skalaari- ja vektorikomponentit
- statiikan vektorisovellukset: resultantti, momentti

Matriisit
- matriisialgebra
- käänteismatriisi
- determinantit
- ominaisarvot ja -vektorit

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä opiskelua

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laskea tasovoimien summia ja momentteja vektorilaskennan menetelmillä. Hän hallitsee matriisilaskennan peruslaskusäännöt ja osaa hyödyntää myös graafista laskintaan vektori- ja matriisiongelmien tehokkaassa ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa vektorilaskennan menetelmiä 3-ulotteisissa voimatehtävissä. Hän pystyy hyödyntämään matriisilaskennan menetelmiä erityyppisissä sovelluksissa taulukkolaskentaympäristössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa hyödyntää vektori- ja matriisilaskennan menetelmiä ei-standardinomaisissa ongelmissa. Hän pystyy tarvittaessa myös hankkimaan eri lähteistä lisätietoa aiheesta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe

Esitietovaatimukset

Matemaattinen analyysi

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa soveltaa lujuusopin peruskäsitteitä tavanomaisissa rasitustapauksissa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa lujuusopin peruskäsitteet. Opiskelija osaa määrittää yksinkertaisten sauvarakenteiden jännitykset veto-, puristus-, taivutus- ja vääntörasitustapauksissa. Opiskelija osaa määrittää muodonmuutos- ja siirtymäsuureet eri rasitustapauksissa. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisen nurjahdustehtävän. Opiskelija osaa käyttää plastisuusteoriaa yksinkertaisten sauvarakenteiden analysoinnissa.

Sisältö

- Normaalijännitys
- Venymä
- Materiaalivakiot
- Materiaalilait, Hooken laki
- Lämpötilan vaikutukset
- Taivutus, normaalijännitys
- Poikkileikkauksen geometriset suureet
- Leikkaus, leikkausjännitys
- Vääntö
- Staattisesti määräämätön sauva
- Taipuma
- Nurjahdus
- Plastisuusteorian perusteet

Oppimateriaalit

Outinen, Koski, Salmi: Lujuusopin perusteet, Pressus Oy, Tampere.
Karhunen, Lassila, Pyy, Ranta, Räsänen, Saikkonen & Suosara: Lujuusoppi, Otatieto.
F. P. Beer, E.R. Johnston: Mechanics of Materials. (Metric Edition), McGraw-Hill.
Opettajan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja kotitehtävät.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää lujuusopin perusteita yksinkertaisten tehtävien ratkaisemisessa tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää lujuusopin perusteita erilaisten sauvarakenteiden ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa lujuusopin teoriaa erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden jännitys- ja muodonmuutostilojen ratkaisemiseksi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaksi välikoetta tai tentti.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Matemaattinen analyysi.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

27.03.2023 - 14.05.2023

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Olli Isopahkala
  • Veli Autio
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa maarakennustöiden (mm. raivaus, kaivu, louhinta) merkityksen työ- ja ympäristöturvallisuudessa.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida maarakennustekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin paikalleen mittausmitat.
Opiskelija osaa mitata vanhojen rakenteiden paikkoja ja sijoittaa uudet rakenteet paikoilleen.

Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee maa-ainesten tärkeimmät maanrakennusominaisuudet sekä niiden ja työskentelyolosuhteiden vaikutukset maarakennustöiden suorittamiseen. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät. Opiskelija osaa valita maarakentamiseen tarvittavan kaluston. Opiskelija tuntee maarakentamiseen liittyvät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
Opiskelija tuntee pilaantuneiden maiden tutkimusmenetelmät ja tavanomaiset käsittelytekniikat sekä kestävän kehityksen periaatteiden soveltamisen maa- ja pohjarakentamisessa.

Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta mitata rakenteita paikalleen.

Sisältö

- Maa-ainesten maarakennusominaisuudet
- Maarakennuskoneet ja niiden mitoitus
- Maarakennushankkeen toteutus.
- Maarakentamisen tärkeimmät työvaiheet (mm. raivaus, kaivu, louhinta, paalutus, täyttö ja tiivistystyöt, putkiasennukset, piharakenteet ja aluevarustelutyöt)
- Kuormaus- ja kuljetuskaluston yhteensovittaminen
- Maarakentamisessa käytettävät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
- Pilaantuneiden maa-ainesten vaikutus rakentamisessa
- Ylijäämämaiden käyttökelpoisuuden arviointi ja käytön suunnittelu
- Louhintatärinän syntymekanismi ja vaikutus rakenteille sekä liikenteen/rakentamisen aiheuttama tärinä
- Tontin ja rakennuksen paikalleenmittaus
- Rakennuksen moduulimitat ja rakenteiden paikalleenmittaus
- Keskeiset mittauskojeet ja niiden käyttö

Oppimateriaalit

RT-kortisto soveltuvin osin.
Suomen rakentamismääräyskokoelma.
Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät, työmaakäynnit.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtäviä työmaille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa maarakentamisen ja mittaustekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin mitat sekä sijoittaa niiden perusteella rakennuksen tontille. Opiskelija osaa soveltaa massakertoimia ja tilavuuskäsityksiä annetuista tehtävistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti arvioidaan asteikolla 1-5.
Harjoitustyö asteikolla hylätty/hyväksytty.

Esitietovaatimukset

Geotekniikan perusteet. Pohjarakentamisen perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Geotekniikka. Pohjarakennus. (rakennustekniikka)

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.

Sisältö

- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 81 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Puurakenteet / puurakenteet 1

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opiskelijaryhmät
  • MRKM20
    Rakennusmestari (AMK), Jyväskylä

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.

Sisältö

- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Esitietovaatimukset

Puurakenteet / puurakenteet 1

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija osaa käyttää matemaattisia ohjelmistoja (Excel, Mathcad, Matlab) hyväkseen käytännön matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi

Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää matemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella.

Sisältö

Excel-, Mathcad- ja Matlab-ohjelmien perusteet ja niiden käyttö matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin matemaattisten ohjelmistojen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin matemaattisten ohjelmistojen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi matemaattisten ohjelmistojen käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe arvioidaan asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Algebra, Rakennustekniikan geometria

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

03.10.2022 - 04.12.2022

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija osaa käyttää matemaattisia ohjelmistoja (Excel, Mathcad, Matlab) hyväkseen käytännön matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi

Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää matemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella.

Sisältö

Excel-, Mathcad- ja Matlab-ohjelmien perusteet ja niiden käyttö matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin matemaattisten ohjelmistojen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin matemaattisten ohjelmistojen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi matemaattisten ohjelmistojen käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe arvioidaan asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Algebra, Rakennustekniikan geometria

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 15.05.2023

Ajoitus

15.08.2022 - 10.06.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • Vapaasti valittavat opinnot
  • Avoin amk
Opettaja
  • Juhani Paananen

Tavoitteet

Opiskelija kykenee hyödyntämään matemaattisia menetelmiä matematiikan, fysiikan ja kemian perustason laskutehtävissä

Sisältö

- Matematiikka (lausekkeet, yhtälöt, suorakulmainen kolmio, prosenttilaskenta, pinta-alat, tilavuudet)
- Fysiikka (liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteita)
- Kemia (reaktioyhtälöt, ainemäärälaskut)
- Logiikka (loogiset päättelytehtävät)

Opetusmenetelmät

Etäopetus ja etäohjaus

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työskentelyä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Hän kykenee laskemaan yksinkertaisen kemiallisen yhdisteen moolimassan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia liikeopin, lämpöopin ja sähköopin yhtälöitä. Hän osaa tasapainottaa yksinkertaisen kemiallisen yhtälön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista perusmuodossa olevan yhtälöparin. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia sovellusongelmia, jotka käsittelevät suorakaiteen, suorakulmaisen kolmion ja ympyröiden geometriaa. Hän hallitsee liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteet. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia kemiallisia ainemäärä-, konsentraatio ja pH-laskuja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustöistä muodostuu pistemäärä väliltä 0...100 pistettä. Näiden mukaan muodostetaan arvosanat asteikolla 0-5.

Ajoitus

04.04.2023 - 02.05.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • Vapaasti valittavat opinnot
  • Avoin amk
Opettaja
  • Juhani Paananen

Tavoitteet

Opiskelija kykenee hyödyntämään matemaattisia menetelmiä matematiikan, fysiikan ja kemian perustason laskutehtävissä

Sisältö

- Matematiikka (lausekkeet, yhtälöt, suorakulmainen kolmio, prosenttilaskenta, pinta-alat, tilavuudet)
- Fysiikka (liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteita)
- Kemia (reaktioyhtälöt, ainemäärälaskut)
- Logiikka (loogiset päättelytehtävät)

Opetusmenetelmät

Video-opetus

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäistä työskentelyä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Hän kykenee laskemaan yksinkertaisen kemiallisen yhdisteen moolimassan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia liikeopin, lämpöopin ja sähköopin yhtälöitä. Hän osaa tasapainottaa yksinkertaisen kemiallisen yhtälön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista perusmuodossa olevan yhtälöparin. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia sovellusongelmia, jotka käsittelevät suorakaiteen, suorakulmaisen kolmion ja ympyröiden geometriaa. Hän hallitsee liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteet. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia kemiallisia ainemäärä-, konsentraatio ja pH-laskuja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustöistä muodostuu pistemäärä väliltä 0...100 pistettä. Näiden mukaan muodostetaan arvosanat asteikolla 0-5.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita ja ratkaista ensimmäisen asteen yhtälön. Opiskelija osaa käsitellä yksikkömuunnoksia. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää matemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin.

Sisältö

Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen asteen yhtälö, suorakulmainen kolmio

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä suhteellisen monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän kykenee tekemään monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Opiskelija kykenee hankkimaan itse tietoa ja soveltamaan opintojaksolla oppimiaan asioita käytännön tilanteisiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt. Opiskelija osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen sekä skalaari- että vektorimuodossa. Opiskelija osaa analysoida kappaleiden ja nesteiden käyttäytymistä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen. Opiskelija osaa arvioida omaa mekaniikan osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan

Innovaatio-osaaminen
Opiskelija osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä. Opiskelija osaa tulkita mekaniikan mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina.

Sisältö

- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Impulssi, liikemäärä
- Pyörimisliike ja jäykän kappaleen mekaniikka
- Olomuotojen mekaniikkaa.

Oppimateriaalit

Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei ole

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 40 h
Itsenäistä opiskelua: 40 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mekaniikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin mekaniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi mekaniikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

11.04.2022 - 30.09.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.07.2023

Laajuus

15 op

Virtuaaliosuus (op)

15 op

T&K-osuus

15 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Marita Viljanmaa
  • Jorma Tuomisto
  • Paula Pihlaja
  • Jarkko Piikkilä
  • Helena Myllymäki
  • Olli Isopahkala
  • Veli Autio
  • Martti Perälä
  • Petri Koistinen
  • Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa kehittää ja osoittaa valmiuksiaan soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida tutkimus-, suunnittelu- tai kehityshankkeen soveltaen opiskeluaikana opittuja tietojaan ja etsimällä puuttuvat tiedot ongelmien ratkaisemiseksi. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa.

Sisältö

- Opinnäytetyön suunnittelu, toteutus ja raportointi
- Opinnäytetyön aiheen esittely
- Opinnäytetyöseminaari
- Kypsyysnäyte

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

400 tuntia.

Sisällön jaksotus

- Opinnäytetyön suunnittelu, toteutus ja raportointi
- Opinnäytetyön aiheen esittely
- Opinnäytetyöseminaari
- Kypsyysnäyte

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Anu Latva-Reinikka
  • Tiina Välimäki
  • Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis-, opiskelu- ja työnhakutaitojaan
- käyttää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla
- tunnistaa omat kansainvälistymismahdollisuutena

Sisältö

opintojen rakenne ja eri opiskelumahdollisuudet
- opiskeluun orientoituminen ja SeAMK yhteisönä
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta
- SeAMKin kirjastopalvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä niissä kehittyminen
- opintososiaaliset palvelut ja hyvinvointipalvelut SeAMKissa
- urasuunnittelu ja työnhakutaidot
- kansainvälisen osaamisen merkitys
- jatko-opintomahdollisuudet

Oppimateriaalit

- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, tehtävät, ryhmätyöskentelyt, esittelyt, verkko-opiskelu, ohjatut harjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

17 tuntia kontaktiopetusta, 37 tuntia itsenäistä työskentelyä

realization.localizedApproveRejectDescription

Aktiivinen läsnäolo kontaktiopetuksessa ja vaaditut tehtävät tehty ajallaan.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja/tai suorittamalla opintojaksoon mahdollisesti kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida pohjarakentamisen osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.

Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä paalutuksesta ja hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.

Sisältö

- Pohjatutkimukset
- Määräykset ja ohjeet
- Kalliolle ja maanvaraan perustaminen
- Paalutus
- Kuivatus- ja routasuojaus
- Kaivannot
- Täyttö ja tiivistys
- Pohjanvahvistus

Oppimateriaalit

Jääskeläinen: Pohjarakennuksen perusteet.
Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustyöt ja ekskursiot.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija tuntee pohjatutkimuksen merkityksen pohjarakentamisessa ja niihin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee roudan ja kuivatuksen merkityksen rakennushankkeen eri vaiheissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa valita perustustavan maaperän olosuhteiden mukaan ja osaa ottaa huomioon niiden vaatimukset. Opiskelija osaa lukea ja ottaa huomioon alueella olevat kaapeli- ja putkikartat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Välikokeet ja harjoitustyöt arvioidaan asteikolla 1-5. Kokeiden painoarvo on 80 % harjoitustöiden 20%. Kokeissa suorituksen hyväksymisraja on 40% maksimipisteistä.

Esitietovaatimukset

Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet. Geotekniikka.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 13.03.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Veli Autio
  • Martti Perälä
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa puurakenteiden mitoituksessa. Opiskelija ymmärtää puun erityisominaisuudet työmaan kannalta.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää puun erityisominaisuudet kantavana rakentaana. Opiskelija osaa suorittaa itsenäisesti tavanomaisten kantavien puurakenteiden mitoituksen murto- ja käyttörajatilassa. Opiskelija osaa mitoittaa naulaliitoksen.

Sisältö

- Materiaaliominaisuudet
- Kantavien puurakenteiden rakennesuunnittelun perusteet
- Mitoitus murtorajatilassa taivutukselle, leikkaukselle ja normaalivoimalle sekä yhdistetyille rasituksille
- Palkin ja pilarin mitoitus. Tukipaine
- Liitoksen mitoituksen perusteet. Naulaliitos
- Puurakenteiden jäykistäminen
- Käyttörajatilamitoitus taipumalle ja värähtelylle
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen puurakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa
- Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Puurakenteiden eurokoodi EN 1995-1-1 ja suomen kansallinen liite.
RIL 205-1-2017: Puurakenteiden suunnitteluohje Eurokoodi, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2017)
Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 132 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lujuusoppi, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 22.01.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Veli Autio
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa puurakenteiden mitoituksessa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa suorittaa mekaanisin liittimin koottujen puurakenteiden liitosten mitoituksen. Opiskelija osaa suorittaa vaativampien puurakenteden mitoitusta.

Sisältö

- Puurakenteiden liitokset. Mekaanisin liittimin kootut liitokset: naula-, ruuvi- ja pulttiliitokset
- Leikkauskuormitetut, pituussuunnassa kuormitetut ja leikkauksen ja monentin kuormittamat puikkoliitokset.
- Korkeudeltaan muuttuvan palkin mitoitus, reikien ja lovien vaikutus
- Puurakenteiden jäykistys
- Puurakenteiden palomitoituksen perusteet
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen puurakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa
- Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Puurakenteiden suunnitteluun liittyvät euronormit ja kansalliset soveltamisasiakirjat soveltuvin osin.
RIL 205-1-2009: Puurakenteiden suunnitteluohje, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2009)
Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset, harjoitustyöt, laboratoriotyöt ja ekskursiot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 134 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Puurakenteet 1

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön. Pientalon lupapiirustukset.
Opiskelija mitoittaa pientalon rakenteet ja laatii rakennepiirustukset.

Sisältö

Pientalon lupapiirustukset
Pientalon rakennesuunnittelu
- kuormat
- rasitukset
- kantavien rakenteiden mitoitus ja rungon jäykistys
- lupa- ja rakennepiirustusten laadinta CAD-ohjelmalla

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija osaa ohjatusti mitoittaa puurunkoisen pientalon rakenteet sekä laatia sen pohjalta rakennepiirustukset.

Esitietovaatimukset

-rakennussuunnittelu
- runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet
- puurakenteet 1
- rakennusfysiikka 1

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön. Pientalon lupapiirustukset.
Opiskelija mitoittaa pientalon rakenteet ja laatii rakennepiirustukset.

Sisältö

Pientalon lupapiirustukset
Pientalon rakennesuunnittelu
- kuormat
- rasitukset
- kantavien rakenteiden mitoitus ja rungon jäykistys
- lupa- ja rakennepiirustusten laadinta CAD-ohjelmalla

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija osaa ohjatusti mitoittaa puurunkoisen pientalon rakenteet sekä laatia sen pohjalta rakennepiirustukset.

Esitietovaatimukset

-rakennussuunnittelu
- runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet
- puurakenteet 1
- rakennusfysiikka 1

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 26.02.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön.
Opiskelija mitoittaa hallin tai muun suuremman rakennuksen rakenteet ja laatii rakennepiirustukset. Raportointi.

Sisältö

- kuormat
- rasitukset
- kantavien rakenteiden mitoitus ja jäykistys
- liitostarkastelu
- rakennepiirustusten laadinta CAD-ohjelmalla
- raportointi

Opetusmenetelmät

Oppimateriaali on Moodlessa. Luennot, itsenäinen työskentely.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 50h, itsenäistä opiskelua ja ryhmätyötä 85h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija tuntee rakennesuunnitteluprojektin rakenteen ja pystyy osallistumaan eri suunnitteluvaiheisiin suurissakin projekteissa. Lisäksi opiskelija tunnistaa suunnitteluprojektiin kuuluvat rakennelaskelmat ja -piirustukset, ja osaa tuottaa tarvittavat projektidokumentit

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija tuntee rakennesuunnitteluprojektin rakenteen ja pystyy osallistumaan eri suunnitteluvaiheisiin suurissakin projekteissa. Lisäksi opiskelija tunnistaa suunnitteluprojektiin kuuluvat rakennelaskelmat ja -piirustukset, ja osaa tuottaa tarvittavat projektidokumentit

Esitietovaatimukset

- rakennussuunnittelu
- runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet
- puurakenteet 1
- rakennusfysiikka 1
- betonirakenteet 1
- teräsrakenteet 1
- puurakenteet 2
- betonirakenteet 2
- geotekniikka ja pohjarakennus
- rakenteiden mekaniikan opintojaksot

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija ymmärtää rungon tuentatarpeen työmaalla

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää erilaisten runkojen jäykistämistavat rungon materiaalin ja rakennustyypin mukaan. Opiskelija osaa määrittää jäykistyskuormat.

Sisältö

- Betoni-, puu- ja teräsrunkojen jäykistämistavat
- Tuulikuorman määrittäminen umpinaisille ja avonaisille rakennuksille
- Kiepahdus- ja nurjahdustuennasta aiheutuvat vaakavoimat, rungon vinoudesta aiheutuvat vaakavoimat
- Vaakavoimien siirtyminen jäykistäville rakenteille

Oppimateriaalit

Suunnitteluperusteisiin ja rakenteiden kuormiin liittyvät euronormit ja kansalliset soveltamisasiakirjat soveltuvin osin.
RIL 201-1-2011: Suunnitteluperusteet ja rakenteiden kuormat, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2011)
Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Veli Autio
  • Petri Koistinen
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa ottaa huomioon työmaaolosuhteet ja johtaa eristystöitä laadullisesti hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää rakennusfysiikan keskeiset ilmiöt. Opiskelija tuntee ja osaa ottaa huomioon rakenteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa rakennusfysikaaliset tekijät ja niihin liittyvät viranomaismääräykset. Opiskelija tietää tavanomaisten eristysmateriaalien rakennusfysikaaliset ominaisuudet ja käyttökohteet.

Sisältö

- Rakennusfysikaalisen suunnittelun pääsisällöt
- Rakennuksen painesuhteet
- Rakenteen U-arvo ja lämpötilajakauma, lämmön siirtyminen
- Kosteus: peruskäsitteet
- Rakenteen kosteusjakauma, kosteuden siirtyminen
- Rakenteiden rakennusfysikaalinen toiminta
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen rakennusfysikaalisessa suunnittelussa
- Rakennusfysikaaliset mittaukset

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Mekaniikka. Talonrakennus.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Petri Koistinen
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija hallitsee äänen etenemiseen, vaimentamiseen ja eristämiseen liittyvät periaatteet.
Opiskelija tuntee ääneen ja meluun liittyvät viranomaissäädökset, ohjeet ja suositukset.

Sisältö

Aaltoliike ja värähtely
Ääni ja äänen vaimeneminen:
- Äänenpaine ja äänenpainetaso
- Absorptio
- Jälkikaiunta-aika
Äänen eristys
- Sivutiesiirtymät
- Ilmaääneneristys
- Askelääneneristys
Äänitekniset mittaukset

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 54 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin äänen etenemiseen, vaimentamiseen ja eristämiseen liittyvät periaatteet sekä kykenee soveltamaan niitä yksinkertaisten tilanteiden ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin äänen etenemiseen, vaimentamiseen ja eristämiseen liittyvät periaatteet sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi äänen etenemiseen, vaimentamiseen ja eristämiseen liittyvät periaatteet sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee soveltamaan oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt

Esitietovaatimukset

Mekaniikka. Talonrakennus.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Anu Latva-Reinikka
  • Olli Isopahkala
  • Veli Autio
Ajoitusryhmät
  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien materiaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät, tuoteryhmät, soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin sekä asennus- ja työtapojen vaatimukset. Opiskelija ymmärtää materiaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee materiaalien ekologisuuden ja kierrätettävyyden. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.

Sisältö

- Tärkeimpien materiaalien valmistusmenetelmät
- Materiaalien ominaisuudet
- Materiaaleista valmistettavat tuotteet
- Terveys- ja ympäristövaikutukset
- Materiaalien palo-ominaisuudet

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto.
RT-kortisto soveltuvin osin.
Suomen rakentamismääräyskokoelma RakMK.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät, mahdolliset vierailut.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien tavanomaisten rakennusmateriaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät sekä soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin. Opiskelija hallitsee rakennusmateriaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia tietoa itsenäisesti, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee tavanomaisten rakennusmateriaalien oikean säilytyksen ja asennusolosuhteet. Opiskelija osaa yhdistää rakennusmateriaaleja sopivaksi tuoteryhmäksi ja osaa huomioida kosteuden vaikutuksen materiaaleihin. Opiskelija osaa tunnistaa rakennusmateriaalien keskeisiä ominaisuuksia, mitkä vaikuttavat niiden käyttöön rakentamisessa. Opiskelija tuntee rakennusmateriaalien aiheuttamia vaaroja ja vaikutusta terveyteen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti arvioidaan asteikolla 1-5.
Harjoitustyö asteikolla hylätty/hyväksytty.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 26.02.2023

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
  • Marita Viljanmaa
Ajoitusryhmät
  • Ryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Ryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
  • Ryhmä 1
  • Ryhmä 2

Tavoitteet

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa lukea rakennepiirustuksia.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa lukea rakennus- ja rakennepiirustuksia ja kykenee yhteensovittamaan niitä. Rakennuslupaprosessiin tutustuminen.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa lukea korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia ja kykenee yhteensovittamaan niitä.

Sisältö

- Piirustusmerkinnät ja niiden käyttäminen
- Pää-, työ- ja detaljipiirustukset
- Rakennuslupapiirustusten vaatimukset
- CAD-ohjelman käytön perusteet piirustusten laadinnassa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa rakennussuunnitteluun liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnittelun merkityksen rakennushankkeessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia. Opiskelija osaa laatia CAD-piirustuksia annetuista tehtävistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee trigonometristen funktioiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion. Opiskelija tuntee tavallisimmat tasokuviot ja kappaleet ja osaa laskea näiden pinta-alat ja tilavuudet.

Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää geometrisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja geometrisiin ongelmiin.

Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.

Sisältö

Trigonometria:
- Trigonometriset funktiot, erityisesti sini, kosini ja tangentti.
- Tavallisimmat trigonometriset laskukaavat
- Suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen

Tasokuviot:
- Tavallisimpien tasokuvioiden pinta-alat
- Yhdenmuotoisuuden käsite ja sen hyödyntäminen
- Poikkileikkauksen painopiste
- Jäyhyysmomentti ja taivutusvastus

Avaruusgeometria:
- Tavanomaisimmat kappaleet: lieriö, kartio, katkaistu kartio, pallo ja näiden osat.
- Tilavuuden ja pinta-alojen laskeminen
- Mittakaava kolmiulotteisessa avaruudessa

Oppimateriaalit

Opettajan luentoaineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen kolmion sivut ja kulmat Pythagoraan lausetta ja trigonometrisia funktioita hyödyntämällä. Hän osaa käyttää sini- ja kosinilauseita vinokulmaisen kolmion laskennassa. Hän hallitsee yksinkertaisten tasokuvioiden pinta-alojen laskentaperusteet. Hän osaa laskea yksinkertaisen poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaisumenetelmiä myös ei-standardimuotoisissa ongelman asetteluissa. Hän osaa laskea mielivaltaisen suorakaiteen muotoisista osista koostuvan poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa hyödyntää kolmioiden ratkaisumenetelmiä käytännön ongelmiin. Hän hallitsee monimutkaisten poikkileikkausten pintakeskiöiden paikan ja jäyhyysmomentin laskemisen. Opiskelija hankkii itse tietoa eri lähteistä ja hyödyntää tätä tietämystä käytännön ongelmien ratkaisuissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Loppukoe ja harjoitustyöt, arvioidaan asteikolla 0-5.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Paula Pihlaja
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa talonrakennushankkeessa mukana olevien osapuolien vastuut ja velvoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee rakentamisen merkityksen yhteiskunnalle. Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeiset periaatteet ja tehtävät. Opiskelija ymmärtää käyttäjien tarpeiden ja markkinatilanteen merkityksen rakennuttamisessa. Opiskelija osaa laatia hankesuunnitelman sekä tehdä tilaohjelman suunnittelun ohjaamiseksi. Opiskelija ymmärtää suunnittelijoiden ja valvojien valinnan merkityksen ja konsulttisopimustoiminnan perusteet.Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.

Sisältö

- rakentaminen yhteiskunnassa
- rakennuttajan vastuut ja velvollisuudet rakennushankkeen eri vaiheissa
- hankesuunnitelman ja tilaohjelman laatiminen
- hankkeen aikataulutus ja projektin läpivienti rakennuttamisen näkökulmasta
- konsulttien valintaprosessi
- konsulttisopimustoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE)
- rakennushankkeen eri vaiheissa tarvittavat sopimukset

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan luennoilla.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa rakennuttamisen perusteet. Opiskelija osaa kertoa kuinka rakennushanketta kehitetään ja missä vaiheessa hankkeen eri ominaisuuksiin on vaikutettava ja miten. Opiskelija pystyy tekemään yksinkertaisen hankesuunnitelman hyväksyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa kehittää rakennushanketta ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä hankkeelle hankesuunnitelman.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa
kehittää erilaisia rakennushankkeita ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä monimutkaiselle hankkeelle hankesuunnitelman.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitukset ja lopputentti

Esitietovaatimukset

Talonrakennusprojektin perusteet

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa perusteet suunnitella rakennushankkeen toteutusta ja aluesuunnitelmaa.

Rakennusalan kustannusosaaminen
Opiskelija osaa tarjouslaskennan perusteet.

Sisältö

- Nimikkeistöjärjestelmät
- määrälaskenta ja hinnoittelu
- rakentamispalvelujen kustannukset
- tarjouslaskenta
- tuotannonsuunnittelu
- rakennustyömaan aikataulut
- työmaan yleissuunnittelu
- materiaalitoiminnot
- taloudellinen suunnittelu
- seuranta ja ohjaus

Oppimateriaalit

Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h, luennot 20 h, harjoitukset 36 h, opiskelijan oma työ 77 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä perustasoa olevia rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun periaatteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä monimutkaisia rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun periaatteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut harjoitukset sekä välikokeet tai lopputentti. Arviointi asteikolla 1-5.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija tuntee rakennesuunnittelua koskevan normiohjauksen periaatteet.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa talonrakentamisen runkojärjestelmät, niiden toimintaperiaatteet ja runkojärjestelmän valintaan vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa määrittää rakennuksiin ja rakenteisiin kohdistuvat kuormat. Opiskelija tuntee kantavien rakenteiden suunnitteluperiaatteet.

Sisältö

- Rakennesuunnittelutehtävät ja suunnitteluprosessin kulku
- Rakennuksen runkojärjestelmät ja kantavat rakenneosat
- Runko rakennustyypin ja rakennusmateriaalin mukaan
- Kuormien siirtyminen rakennusosalta toiselle
- Rakenteiden kuormat
- Kuormitusyhdistelmät

Oppimateriaalit

Suunnitteluperusteisiin ja rakenteiden kuormiin liittyvät euronormit ja kansalliset soveltamisasiakirjat soveltuvin osin.
RIL 201-1-2011: Suunnitteluperusteet ja rakenteiden kuormat, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2011)
Opettajan oma aineisto

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset, harjoitustyöt ja ekskursiot.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt.

Esitietovaatimukset

Statiikka. Talonrakennus.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

16 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa

Sisältö

- Itsestä ja opinnoista kertominen
- Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
- Kohteliaisuusfraasit ja small talk
- Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
- Oman alan ammattitekstejä

Oppimateriaalit

Anna-Maija Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita 2016. Tehtäviä Moodlessa.

Opetusmenetelmät

Lähiopetusta, kuullunymmärtämis- sekä puheharjoituksia ja kirjallisia harjoituksia pari- ja pienryhmä-työskentelynä sekä itsenäisesti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 t.

Lisätietoja opiskelijoille

Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen 80 %.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Suullinen ja kirjallinen koe.

Esitietovaatimukset

Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Ilmoittautumisaika

29.08.2022 - 01.12.2022

Ajoitus

13.03.2023 - 17.03.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Kulttuurituottaja

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • Restonomi (AMK)
  • Agrologi (AMK)
  • Insinööri (AMK), Tietotekniikka
  • Kulttuurituottaja (AMK)
  • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
  • Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
  • Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
  • KITI22
    Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
  • SOS22C
    Sosionomi (AMK)
  • KONE22B
    Insinööri (AMK), Konetekniikka
  • KUTU22
    Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
  • RESTO22
    Restonomi (AMK)
  • LITA22D
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • FYS22
    Fysioterapeutti (AMK)
  • BIELI22
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
  • KONE22A
    Insinööri (AMK), Konetekniikka
  • LITA22B
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AGRO22A
    Agrologi (AMK)
  • RKM22
    Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • SOS22B
    Sosionomi (AMK)
  • LITA22C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AGRO22B
    Agrologi (AMK)
  • AUTE22A
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • LITA22A
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AUTE22B
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • TITE22
    Insinööri (AMK), Tietotekniikka
  • SH22S
    Sairaanhoitaja (AMK)

Tavoitteet

1. Käyttäjäkeskeisen ongelmanratkaisumenetelmän ymmärtäminen ja sen hyödynnettävyys kehitystehtävissä
2. Kehitystehtävän analysointi
3. Asiakasongelman ymmärtäminen
4. Kehitystehtävän määrittely
5. Konseptointi
6. Asiakaspalautteen hankkiminen
7. Ryhmätyöskentelytaidot

Sisältö

Opintojakso toteutetaan päiväopinnoissa viikon mittaisena intensiiviopintojaksona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen. SeAMK Innovaatioviikon aikana ratkotaan todellisia työelämän ongelmia monialaisissa opiskelijaryhmissä Design Thinking -menetelmän mukaisesti. Sen mukaisesti perehdytään asiakas- ja liiketoimintanäkökulmiin. Innovaatioviikon tuotos on testattu ratkaisukonsepti.
Monimuoto-opinnoissa opinto toteutetaan verkko-opetuksena.

Oppimateriaalit

Luentoaineisto

Opetusmenetelmät

Ennakkotentti, ryhmätyöskentelyyn aktiivinen osallistuminen innovaatioviikon aikana. Reflektointi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 tuntia

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Läsnäolon seuranta, aktiivinen työskentelyyn osallistuminen, tehtävien kriteerien mukainen suoritus. Monimuotototeutuksessa hyväksytty suoritus edellyttä aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ennakkotentti, ryhmätyöskentely, reflektointi

Esitietovaatimukset

Ei ole.

Ilmoittautumisaika

29.08.2022 - 01.12.2022

Ajoitus

13.03.2023 - 17.03.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Kulttuurituottaja

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • Restonomi (AMK)
  • Agrologi (AMK)
  • Insinööri (AMK), Tietotekniikka
  • Kulttuurituottaja (AMK)
  • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
  • Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
  • Anne-Mari Latvala
  • Katja Jaskari
  • Seliina Päällysaho
  • Johanna Ikola
  • Emmi Tuurinkoski
  • Ilkka Latomäki
  • Pirkko Mäntykivi
  • Pirita Hakoneva
  • Margit Mannila
  • Satu Lautamäki
  • Janika Hautaviita
  • Viljo Arohonka
  • Nina Sillvan
  • Jukka Saarela
  • Milka Volanto
  • Jussi Kareinen
  • Terhi Anttila
  • Noora Kivimäki
  • Tiina Salmeskari
  • Merja Juppo
  • Suvi Hakala
  • Tiina Hietala
  • Jussi-Matti Kallio
  • Elina Ojala
  • Taru Mäki
  • Salla Kettunen
  • Matti Panula
  • Terhi Junkkari
  • Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
  • KITI22
    Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
  • SOS22C
    Sosionomi (AMK)
  • KONE22B
    Insinööri (AMK), Konetekniikka
  • KUTU22
    Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
  • RESTO22
    Restonomi (AMK)
  • LITA22D
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • FYS22
    Fysioterapeutti (AMK)
  • BIELI22
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
  • KONE22A
    Insinööri (AMK), Konetekniikka
  • LITA22B
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AGRO22A
    Agrologi (AMK)
  • RKM22
    Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • SOS22B
    Sosionomi (AMK)
  • LITA22C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AGRO22B
    Agrologi (AMK)
  • AUTE22A
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • LITA22A
    Tradenomi (AMK), Liiketalous
  • AUTE22B
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • TITE22
    Insinööri (AMK), Tietotekniikka
  • SH22S
    Sairaanhoitaja (AMK)

Tavoitteet

1. Käyttäjäkeskeisen ongelmanratkaisumenetelmän ymmärtäminen ja sen hyödynnettävyys kehitystehtävissä
2. Kehitystehtävän analysointi
3. Asiakasongelman ymmärtäminen
4. Kehitystehtävän määrittely
5. Konseptointi
6. Asiakaspalautteen hankkiminen
7. Ryhmätyöskentelytaidot

Sisältö

Opintojakso toteutetaan päiväopinnoissa viikon mittaisena intensiiviopintojaksona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen. SeAMK Innovaatioviikon aikana ratkotaan todellisia työelämän ongelmia monialaisissa opiskelijaryhmissä Design Thinking -menetelmän mukaisesti. Sen mukaisesti perehdytään asiakas- ja liiketoimintanäkökulmiin. Innovaatioviikon tuotos on testattu ratkaisukonsepti.
Monimuoto-opinnoissa opinto toteutetaan verkko-opetuksena.

Oppimateriaalit

Luentoaineisto

Opetusmenetelmät

Ennakkotentti, ryhmätyöskentelyyn aktiivinen osallistuminen innovaatioviikon aikana. Reflektointi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 tuntia

realization.localizedApproveRejectDescription

Hylätty: Ennakkotehtävä läpäisemättä. Puutteellinen osallistuminen ryhmätyöskentelyyn.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Läsnäolon seuranta, aktiivinen työskentelyyn osallistuminen, tehtävien kriteerien mukainen suoritus. Monimuotototeutuksessa hyväksytty suoritus edellyttä aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Ennakkotentti, ryhmätyöskentely, reflektointi

Esitietovaatimukset

Ei ole.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisuuden ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Hän osaa puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä ja sisäilmaongelmien kunnostusmenetelmiä.

Sisältö

- Rakennusten sisäilmaston tavoitearvot
- rakentamisen kosteudenhallinta
- kosteus- ja mikrobivauriot
- haihtuvat orgaaniset yhdisteet, pöly, asbesti, radon,
- rakennusmateriaalien päästöluokitus ja ekologisuus
- ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus
- puhdas rakentaminen ja puhtausluokitukset
- puhtauden määritys ja siivous
- IV-kanaviston nuohous
- sisäilmaston kuntotutkimus
- kosteuden mittaus- ja kuivaustekniikat
- hajunpoisto
- purkutöiden terveysvaikutukset ja suojautuminen niitä vastaan
- rakennuttaminen herkille ihmisryhmille

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto ja Rakennustiedon kortisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, mahdolliset ekskursiot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 54 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sisäilmastoon liittyvät perustiedot ja ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisen vaikutuksen ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Opiskelija tuntee puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä sekä sisäilmaongelmien erilaisia kunnostusmenetelmiä. Opiskelija tuntee sisäilman puhtausluokat ja niiden vaikutuksen rakentamisen työmenetelmiin.
Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Pakollinen harjoitustyö ja tentti arvostellaan asteikolla 1-5

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

13.03.2023 - 14.05.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisuuden ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Hän osaa puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä ja sisäilmaongelmien kunnostusmenetelmiä.

Sisältö

- Rakennusten sisäilmaston tavoitearvot
- rakentamisen kosteudenhallinta
- kosteus- ja mikrobivauriot
- haihtuvat orgaaniset yhdisteet, pöly, asbesti, radon,
- rakennusmateriaalien päästöluokitus ja ekologisuus
- ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus
- puhdas rakentaminen ja puhtausluokitukset
- puhtauden määritys ja siivous
- IV-kanaviston nuohous
- sisäilmaston kuntotutkimus
- kosteuden mittaus- ja kuivaustekniikat
- hajunpoisto
- purkutöiden terveysvaikutukset ja suojautuminen niitä vastaan
- rakennuttaminen herkille ihmisryhmille

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto ja Rakennustiedon kortisto.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, mahdolliset ekskursiot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 54 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa sisäilmastoon liittyvät perustiedot ja ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisen vaikutuksen ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Opiskelija tuntee puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä sekä sisäilmaongelmien erilaisia kunnostusmenetelmiä. Opiskelija tuntee sisäilman puhtausluokat ja niiden vaikutuksen rakentamisen työmenetelmiin.
Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Pakollinen harjoitustyö ja tentti arvostellaan asteikolla 1-5

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa tunnistaa staattisesti määräämättömän sauvarakenteen.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa määrittää staattisen määräämättömyyden kertaluvun ja sivusiirtyvyyden kertaluvun. Opiskelija osaa ratkaista staattisesti määräämättömien sauvarakenteiden siirtymä- ja rasitustilan.

Sisältö

• Staattisen määräämättömyyden kertaluku
• Yleinen voimamenetelmä
• Sivusiirtyvyvät ja sivusiirtymättömät rakenteet
• Momenttimenetelmä
• Lämpötilan muutoksen vaikutus
• Tuen painumisen vaikutus

Oppimateriaalit

Opettajan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa staattisesti määräämättömän sauvarakenteen. Opiskelija osaa määrittää staattisen määräämättömyyden kertaluvun ja sivusiirtyvyyden kertaluvun. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisen staattisesti määräämättömän sauvarakenteen rasitustilan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa opintojaksolla opetettuja staattisesti määräämättömien sauvarakenteiden ratkaisumenetelmiä erilaisten palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden siirtymä- ja rasitustilan ratkaisemiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa erinomaisesti opintojaksolla opetettuja staattisesti määräämättömien sauvarakenteiden ratkaisumenetelmiä erilaisten palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden siirtymä- ja rasitustilan ratkaisemiseksi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaksi välikoetta tai tentti.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lineaarialgebra.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa tunnistaa erilaiset sauvarakenteet, kuten palkin, ristikon ja kehän.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija osaa käyttää statiikan perussuureita sauvarakenteiden analysoinnissa. Opiskelija osaa piirtää vapaakappalekuvion. Opiskelija osaa muodostaa tasapainoyhtälöt. Opiskelija osaa ratkaista voimasuureita tasapainoyhtälöiden avulla sekä määrittää rasituskuvioita tavanomaisille staattisesti määrätyille sauvarakenteille kuten palkille, ristikolle ja kehälle.

Sisältö

- Voima, voiman komponentit ja voimien resultantti
- Momentti ja voimaparin momentti
- Vapaakappalekuvio
- Tasapainoyhtälöt
- Pintakeskiö
- Tukireaktiot
- Staattisesti määrätyn sauvarakenteen tunnistaminen
- Ristikon sauvavoimat
- Palkki- ja kehärakenteen sisäiset voimasuureet ja rasituskuviot
- Kalteva palkki
- Nivelpalkki ja nivelkehä
- Lineaarisesti muuttuva kuorma

Oppimateriaalit

Tapio Salmi: Statiikka, Pressus Oy, Tampere.
Hannu Outinen: Statiikka tekniikan opiskelijoita varten, Osat 1 ja 2, Pressus Oy, Tampere.
Hannu Outinen: Mekaniikan harjoitustehtäviä, I osa Statiikka, Pressus Oy, Tampere.
R.C. Hibbeler: Engineering Mechanics, Statics, 13th Edition. Prentice Hall.
Opettajan oma materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää statiikan peruslakeja yksinkertaisten tehtävien ratkaisemisessa tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää statiikan peruslakeja palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden rasitustilojen määrittämiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa statiikan peruslakeja erinomaisesti palkki-, ristikko- ja kehärakenteiden rasitustilojen määrittämiseksi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kaksi välikoetta tai tentti.

Esitietovaatimukset

Algebra, Rakennustekniikan geometria, Mekaniikka.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Oppimisen taidot
Opiskelija osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt. Opiskelija osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen. Opiskelija osaa tulkita lämpö- ja sähköopillisia lainalaisuuksia likimääräisinä empiirisinä kuvauksina todellisesta ilmiöistä. Opiskelija osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan

Sisältö

- lämpöopin perusteet
- sähköstatiikka
- tasavirtapiirit
- vaihtovirtapiirin perusteita
- magnetismin perusteita

Oppimateriaalit

Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot

Opetusmenetelmät

Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua
Luokkaopetus

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 81 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 35 h
Itsenäistä opiskelua: 46 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sekä lämpöopin että sähköopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen tentti

Esitietovaatimukset

Mekaniikka

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää ja osaa huomioida rakennustyömaan työturvallisuuden sekä ymmärtää rakennusmateriaalien materiaalivalintojen vaikutuksen ekologisessa rakentamisessa.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija oppii työmaan aloitustehtävät ja tuntee tavanomaiset perustus- ja runkorakenteen rakenneratkaisut, työsuoritukset ja laatuvaatimukset. Opiskelija oppii runkoon liittyvien rakenteiden ja erikoisrakenteiden työsuoritustavat ja rakenneratkaisut. Opiskelija osaa täydentävät rakennusosat ja niiden laatuvaatimukset. Opiskelija osaa pintakäsittelyt ja pintamateriaalit, tuntee työskentelyolosuhteet ja valmiin rakennuksen laatutekniikan. Opiskelija tuntee työssä käytettäviä koneita ja kalustoa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija tuntee rakenusten paloluokitusta, ääneneristystä sekä lämmöneristystä koskevat rakentamismääräykset.

Sisältö

- Rakennusten ja rakennusmateriaalien paloluokitus
- Lämmön- ja ääneneristysvaatimukset
- Perustukset
- Alapohjarakenteet
- Runkorakenteet: puu, betoni, muurattu ja teräs
- Täydentävät rakennusosat: ei-kantavat rakenteet, ikkunat, ovet, kalusteet, vesikatto- ja julkisivurakenteet
- Erikoisrakenteet
- Työmaakäynnit

Oppimateriaalit

RT-kortisto soveltuvin osin.
Suomen rakentamismääräyskokoelma RakMK.
Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät, työmaakäynnit.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa talonrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee talonrakentamiseen liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee työmaan aloitustehtävät ja tavanomaiset perustus- ja runkorakenteen rakenneratkaisut, työsuoritukset ja laatuvaatimukset. Opiskelija tuntee rakennusten paloluokitusta, ääneneristystä sekä lämmöneristystä koskevat rakentamismääräykset. Opiskelija tuntee työssä käytettäviä koneita ja kalustoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa talonrakentamisen perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat. Opiskelija hallitsee tavanomaisiin perustuksiin, runkoon ja vesikattoon liittyvien rakenteiden työsuoritustavat ja rakenneratkaisut. Opiskelija osaa rakennuksen täydentävät rakennusosat ja niiden laatuvaatimukset. Opiskelija tuntee pintamateriaalit, oikeat työskentelyolosuhteet ja niiden vaikutuksen rakentamisen laatuun. Opiskelija tuntee väestönsuojan luokituksen. .

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti arvioidaan asteikolla 1-5.
Harjoitustyö asteikolla hylätty/hyväksytty.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Paula Pihlaja
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa talonrakennushankkeessa mukana olevien osapuolien tehtävät ja vastuut

Rakentamisprosessiosaaminen
- Opiskelija osaa projektityyppisen työskentelyn luonteen, projektin suunnittelun ja työn perusteet sekä projektiin liittyvät käsitteet.
- Opiskelija tuntee projektin elinkaaren käsitteet.
- Opiskelija tietää rakennusprojektin perusosapuolet, ja heidän tehtävänsä sekä vastuunsa hankkeen eri vaiheissa.
- Opiskelija osaa laskea rakennushankkeen keskeisimmät pinta-alat ja tilavuudet.
- Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.

Sisältö

- Projekti, käsitteet ja toimintatavat
- Projektin vaiheet ja eri vaiheiden perusteet
- Projektin viestintä, muutokset, riskit ja haasteet
- Talonrakentamisprojektin osapuolet ja heidän päätehtävät
- Rakennuksen peruspinta-alojen ja tilavuuksien laskentamenetelmä

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto verkossa, projektijohtamisen kirjallisuus.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu virtuaaliympäristössä, luennot ja harjoitustyöt.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa talonrakennusprojektitoiminnan ja kurssin sisällön perusteet. Opiskelija osaa rakennushankkeen vaiheet ja eri osapuolten tehtävät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa talonrakennusprojektitoiminnan ja kurssin sisällön keskeiset asiat. Opiskelija osaa rakennushankkeen prosessin kokonaisvaltaisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa talonrakennusprojektitoiminnan ja kurssin sisällön keskeiset asiat. Opiskelija osaa monimuotoisen rakennushankkeen prosessin kokonaisvaltaisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitustyöt ja tentti. Arviointi 1-5.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta. Opiskelija osaa tunnistaa rakennusprojektin erityispiirteet, ja -projektin vaiheet. Opiskelija saa tehtyä rakennusprojektista yksinkertiasen laajuuslaskelman ja tunnistaa rakennushankkeen erilaiset neliöt ja niiden laskentatavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta. Opiskelija hallitsee rakennusprojektin erityispiirteet, ja -projektin vaiheet. Opiskelija hallitsee hyvin rakennusprojektin laajuuslaskelman tekemisen ja osaa soveltaa teoriaa oikeaan kohteeseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Opiskelija osaa soveltaa projektiosaamisen teoriaa rakennushankkeiden suunnitteluun ja analysoida talonrakennushanketta projektina. Opiskelija hallitsee erittäin hyvin hankkeiden laajuuslaskelmien teon ja osaa soveltaa teoriaa haastaviin rakennushankkeisiin.

Esitietovaatimukset

Talonrakennus

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa lukea taloteknisiä piirustuksia. Opiskelija tuntee tavanomaisimmat talotekniset järjestelmät, asennukset ja niiden valintakriteerit. Opiskelija hahmottaa talotekniikan roolin rakentamisprosessissa sekä kiinteistön ylläpidossa.

Sisältö

- Talotekniset piirustusmerkinnät.
- Tyypillisimmät LVISA- ja paloturvajärjestelmät.
- Taloteknisten järjestelmien tilantarve ja asennusreitit.
- Laitevalintoja tehtäessä otetaan huomioon hyötysuhde ja energiatehokkuus.
- Talotekniikan huomioon ottaminen työmaalla.
- Kunnallistekniset järjestelmät.
- Työmaavierailut

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa talotekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja ymmärtää talotekniikan merkityksen rakennushankkeessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen taloteknisiä piirustuksia. Opiskelija osaa ottaa huomioon rakentamisessa talotekniset vaatimukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Esitietovaatimukset

Rakennussuunnittelu

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 22.01.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatia talonrakennustyömaan rakennusteknisten töiden kustannusarvion.

Rakennusalan kustannusosaaminen
Opiskelija osaa laskea rakennusteknisten töiden kustannusarvion.

Sisältö

- Urakkalaskennan tekeminen nimikkeistöjärjestelmän mukaan
- Määrälaskenta ja hinnoittelu
- Rakentamisen johtotehtävien ja työmaatehtävien kustannukset
- Tarjouksen muodostaminen

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laskea talonrakennustyömaan määriä ja laskea niiden tekemisestä aiheutuvia kustannuksia. Opiskelija osaa laskea työmaan käyttö- ja yhteiskustannukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laskea vaativampia talonrakennustyömaan määrä- ja kustannuslaskentatehtäviä. Opiskelija osaa suunnitella työmaan toimintoja ja sen pohjalta laskea työmaan käyttö- ja yhteiskustannukset hankkeelle.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa laskea erittäin vaativia talonrakennustyömaan määrä- ja kustannuslaskentatehtäviä. Opiskelija osaa suunnitella työmaan toimintoja ja sen pohjalta laskea työmaan käyttö- ja yhteiskustannukset hankkeelle.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 26.02.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa teräsrakenteiden mitoituksessa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelijaa osaa suorittaa tavanomaisten teräsrakenteiden mitoituksen sekä murto- että käyttörajatilassa eurokoodien mukaan. Opiskelija osaa suorittaa yksinkertaisten teräsrakenteiden liitosten mitoituksen eurokoodien mukaan.

Sisältö

- Teräs rakennusmateriaalina
- Teräksen lujuus ja kimmo-ominaisuudet
- Teräslajit
- Poikkileikkausluokitus
- Poikkileikkauksen kestävyys veto-, puristus-, taivutus-, leikkaus- ja vääntörasitustapauksissa sekä yhdistetyissä rasitustapauksissa
- Leikkauslommahdus
- Taipumatarkastelu
- Sauvan kestävyys stabiiliustilanteissa kuten nurjahduksessa ja kiepahduksessa
- Ruuviliitosten mitoituksen perusteet
- Hitsiliitosten mitoituksen perusteet
- Teräsrakenteiden jäykistäminen
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen teräsrakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa
- Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Teräsrakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja niiden kansalliset liitteet soveltuvin osin. Hitsatut profiilit EN 1993-käsikirja, Ruukki. Rakenneputket EN-1993-käsikirja, Ruukki. Teräsrakenteiden suunnittelu- ja mitoitus Eurocode 3 –oppikirja, TRY. Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset. Laboratorioharjoitus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 69 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia yksinkertaisen perusmitoitustilanteen yhteydessä. Opiskelija osaa määrittää poikkileikkausluokan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa teräsrakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa huomioiden rakenteiden stabiliteetin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lujuusoppi, Staattisesti määräämättömät sauvarakenteet, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

12.12.2022 - 09.04.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Jorma Tuomisto
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa teräsrakenteiden mitoituksessa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelijaa osaa suorittaa tavanomaisten teräsrakenteiden mitoituksen sekä murto- että käyttörajatilassa eurokoodien mukaan. Opiskelija osaa suorittaa yksinkertaisten teräsrakenteiden liitosten mitoituksen eurokoodien mukaan.

Sisältö

- Teräs rakennusmateriaalina
- Teräksen lujuus ja kimmo-ominaisuudet
- Teräslajit
- Poikkileikkausluokitus
- Poikkileikkauksen kestävyys veto-, puristus-, taivutus-, leikkaus- ja vääntörasitustapauksissa sekä yhdistetyissä rasitustapauksissa
- Leikkauslommahdus
- Taipumatarkastelu
- Sauvan kestävyys stabiiliustilanteissa kuten nurjahduksessa ja kiepahduksessa
- Ruuviliitosten mitoituksen perusteet
- Hitsiliitosten mitoituksen perusteet
- Teräsrakenteiden jäykistäminen
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen teräsrakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa
- Laboratorioharjoitukset

Oppimateriaalit

Teräsrakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja niiden kansalliset liitteet soveltuvin osin. Hitsatut profiilit EN 1993-käsikirja, Ruukki. Rakenneputket EN-1993-käsikirja, Ruukki. Teräsrakenteiden suunnittelu- ja mitoitus Eurocode 3 –oppikirja, TRY. Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset. Laboratorioharjoitus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 69 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia yksinkertaisen perusmitoitustilanteen yhteydessä. Opiskelija osaa määrittää poikkileikkausluokan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa teräsrakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa huomioiden rakenteiden stabiliteetin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Statiikka, Lujuusoppi, Staattisesti määräämättömät sauvarakenteet, Runkojärjestelmät ja rakennesuunnittelun perusteet.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Martti Perälä
Opiskelijaryhmät
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa teräsrakenteiden mitoituksessa.

Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija syventää teräsrakenteiden mitoitusvalmiuksia. Opiskelija osaa suorittaa vaativampien teräsrakenteiden mitoituksen eurokoodien mukaan. Opiskelija osaa suorittaa vaativampien teräsrakenteisten liitosten mitoituksen eurokoodien mukaan. Opiskelija osaa teräsrakenteiden palomitoituksen perusteet.

Sisältö

- Sauvan kestävyys yhteisvaikutustilanteissa, joissa stabiilius mitoittava
- Pistekuormakestävyys
- Jäykisteiden mitoitus
- Syventävää liitosten mitoitusta (jatkoa perusteille)
- Teräsrakenteiden palomitoituksen perusteet
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen teräsrakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa

Oppimateriaalit

Teräsrakenteiden suunnitteluun liittyvät eurokoodit ja niiden kansalliset liitteet soveltuvin osin. Hitsatut profiilit EN 1993-käsikirja, Ruukki. Rakenneputket EN-1993-käsikirja, Ruukki. Teräsrakenteiden suunnittelu- ja mitoitus Eurocode 3 –oppikirja, TRY. Opettajan oma materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot ja laskuharjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 133 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 64 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 69 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia sauvojen perusmitoitustilanteissa sekä yksinkertaisten liitosten mitoituksessa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa käyttää teräsrakenteiden eurokoodia sauvojen perusmitoitustilanteissa, liitosten mitoituksessa sekä palomitoituksessa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa teräsrakenteiden eurokoodia erinomaisesti erilaisten sauvarakenteiden mitoituksessa, liitosten mitoituksessa, palomitoituksessa ja mitoituksessa yhdistetyille rasitustapauksille huomioiden rakenteiden stabiliteetin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi asteikolla 0-5.

Esitietovaatimukset

Teräsrakenteet 1, Lujuusoppi, Elementtimenetelmän perusteet .

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

- Opiskelija osaa käyttää käytössä olevia toimisto-ohjelmia, erilaisia verkkopalveluita ja verkko-oppimisympäristöä.
- Opiskelija osaa soveltaa tietoteknisiä perustaitoja uusissa laite- ja ohjelmistoympäristöissä.

Sisältö

- Johdatus toimisto-ohjelmiin
- Tekstinkäsittely
kirjallisten töiden ohjeen mukaiset asetukset
asiakirjastandardi
- Taulukkolaskenta
laskentamallit
kaaviot
- Esitysgrafiikka
esityksen sisältö ja rakenne
esityksen asetukset
- Verkkopalvelujen hyödyntäminen
pilvipalvelut
verkkoneuvottelu työvälineenä

Oppimateriaalit

Alan julkaisut ja opettajan aineisto Moodlessa

Opetusmenetelmät

- Luennot,
- harjoitukset ja
- itsenäinen työskentely.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 h, lähiopetusta 28 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tunnistaa yleisimpien toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee toimisto-ohjelmien yksinkertaisen peruskäytön.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmär-tää niiden toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet henkilökohtaisen työskentelyn apuväli-neinä. Opiskelija osaa käyttää toimisto-ohjelmia erilaisissa käyttötilanteissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmär-tää niiden toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa toimisto-ohjelmia ja verkkopalveluita erilaisissa käyttötilanteissa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitukset

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Anu Latva-Reinikka
  • Noora Kivimäki
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK19SU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa tieteellisen ja arkiajattelun eroja
- määritellä tutkimuksellisia lähestymistapoja ja tutkimuksen peruskäsitteitä
- esitellä tutkimusprosessin ja raportoinnin vaiheet (rakenne)
- selittää kriittisen ajattelun merkityksen tutkivassa ja kehittävässä työotteessa
- antaa esimerkkejä tutkimusetiikan merkityksestä

Sisältö

- tieteellinen ajattelu ja arkiajattelu
- yleinen tutkimusetiikka
- keskeisiä tutkimusmenetelmiä
- tutkimuksen peruskäsitteet ja rakenne
- tutkimusprosessin ja - raportin vaiheet
- tutkiva ja kehittävä työote

Oppimateriaalit

Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2009. Tutki ja kirjoita. 15. uudistettu painos. Helsinki: Tammi.
- muu opettajan osoittama materiaali

Opetusmenetelmät

luennot
oman alan tutkimusraportteihin tai artikkeleihin tutustuminen ja niiden analysointi
itsenäinen työskentely
ryhmätyöskentely

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 t.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

- Hyväksytty/hylätty
- Hyväksytty: Opiskelija osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisensa suorittamalla opintojaksoon kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
- Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

kirjalliset oppimistehtävät

Esitietovaatimukset

Aikaisempia opintoja ei tarvita

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

- Opiskelija osaa kuvata omaa koulutustaan suullisesti ja kirjallisesti.
- Opiskelija osaa työnhaun vaiheet ja niihin liittyvän sanaston.
- Opiskelija tunnistaa viestinnän muodollisuustasot ja osaa käyttää muodollista tyyliä viestinnässään.
- Opiskelija osaa viestiä kohteliaasti ja ammattimaisesti sähköpostitse ja puhelimessa.
- Opiskelija osaa kokouksiin ja neuvotteluihin liittyviä fraaseja ja sanastoa.
- Opiskelija osaa pitää esitelmän oman alansa aiheesta.
- Opiskelija osaa oman koulutusalan keskeisintä sanastoa ja käyttää sitä puheessa ja kirjoittamisessa.

Sisältö

- tehokas kommunikointi
- koulutus ja työ
- kokoukset ja neuvottelut
- asiakaskontaktit
- esitelmät
- oman alan keskeistä terminologiaa

Oppimateriaalit

Isaacs, Palmroth, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. 2014 tai uudempi painos
Muu materiaali.

Opetusmenetelmät

Kontaktitunnit ja itsenäinen opiskelu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti kurssin viimeisillä tunneilla. Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa vuoden kuluessa kurssin päättymisestä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

32h kontaktitunteja, 49h itsenäistä opiskelua

Lisätietoja opiskelijoille

Lähtökohtana lukiotason opinnot tai vastaavat taidot englannin kielessä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kirjallinen koe, suullinen esitys ja aktiivisuus tunneilla

Hylätty (0)

Kirjallisessa kokeessa tuotetussa tekstissä on niin paljon virheitä, että tekstin viesti ei välity ja /tai tekstin sisältö ei vastaa tehtävänantoa.

Suullisen esityksen sisältö ei vastaa tehtävänantoa, ja /tai opiskelija ei kykene esittäämään valitsemaansa aihetta ymmärrettävästi. Isot puutteet kieliopissa ja ääntämisessä estävät viestin välittymisen.

Poissaolot tunneilta yli 50%.

Vaadittuja tehtäviä palauttamatta.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Esitietovaatimukset

Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 19.02.2023

Ajoitus

11.02.2023 - 31.07.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön. Tavoitteena on kehittää työmaalla toimimisen taitoja.

Sisältö

Rakennustyömaan projekti
- esimerkiksi työturvallisuuteen, aikataulusuunnitteluun, työmaasuunnitteluun tai hankintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen ja raportointi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty työ edellyttää projektin onnistunutta läpivientiä sekä dokumentointia.

Esitietovaatimukset

työturvallisuus

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • RAK19TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija tuntee vuodenaikojen vaihtelut tehtäväsuunnittelussa.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa korjausrakennustyömaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua korjausrakennustyömaalla.

Sisältö

- työmaatekniikan suunnittelu
- työmaasuunnitelma
- työkohdesuunnittelu
- menetelmäsuunnittelu
- LVIS-aputyöt
- työmaan ajallinen ja taloudellinen suunnittelu

Oppimateriaalit

Opettajan oma aineisto ja RT- ja RATU-kortisto

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustehtävät, mahdolliset ekskursiot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 107 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaatekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa työmaatekniikan perusteet ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut, niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä korjausrakennustyömaan erilaisuuden. Opiskelija osaa huomioida rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä ja usein esiintyviä ongelmia. Opiskelija osaa huomioida työvaiheiden ja työmenetelmien aiheuttamia vaaroja ja riskitekijöitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja lopputentti. Arviointi asteikolla 1-5.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • RAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija tuntee vuodenaikojen vaihtelut tehtäväsuunnittelussa ja kosteudenhallintasuunnittelussa..

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa korjausrakennustyömaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua korjausrakennustyömaalla.

Sisältö

- työmaatekniikan suunnittelu
- työmaasuunnitelma
- työmaan jätehuolto ja materiaalien kierrätettävyys
- työkohdesuunnittelu
- menetelmäsuunnittelu
- kosteudenhallintasuunnittelu
- LVIS-aputyöt
- työmaan ajallinen ja taloudellinen suunnittelu

Oppimateriaalit

RT-kortisto soveltuvin osin.
Suomen rakentamismääräyskokoelma.
Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät, työmaakäynnit.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtäviä työmaille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaatekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa työmaatekniikan perusteet ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut, kosteudenhallinnan, ja niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä korjausrakennustyömaan erilaisuuden. Opiskelija osaa huomioida rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä ja usein esiintyviä ongelmia. Opiskelija osaa huomioida työvaiheiden ja työmenetelmien aiheuttamia vaaroja ja riskitekijöitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti arvioidaan asteikolla 1-5.
Harjoitustyö asteikolla hylätty/hyväksytty.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

24.05.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 22.01.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
  • MRAK20TU
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija tuntee vuodenaikojen vaihtelut tehtäväsuunnittelussa ja kosteudenhallintasuunnittelussa..

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa korjausrakennustyömaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua korjausrakennustyömaalla.

Sisältö

- työmaatekniikan suunnittelu
- työmaasuunnitelma
- työmaan jätehuolto ja materiaalien kierrätettävyys
- työkohdesuunnittelu
- menetelmäsuunnittelu
- kosteudenhallintasuunnittelu
- LVIS-aputyöt
- työmaan ajallinen ja taloudellinen suunnittelu

Oppimateriaalit

RT-kortisto soveltuvin osin.
Suomen rakentamismääräyskokoelma.
Opettajan oma aineisto.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustehtävät, työmaakäynnit.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Harjoitustehtäviä työmaille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaatekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa työmaatekniikan perusteet ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut, kosteudenhallinnan, ja niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä korjausrakennustyömaan erilaisuuden. Opiskelija osaa huomioida rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä ja usein esiintyviä ongelmia. Opiskelija osaa huomioida työvaiheiden ja työmenetelmien aiheuttamia vaaroja ja riskitekijöitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti arvioidaan asteikolla 1-5.
Harjoitustyö asteikolla hylätty/hyväksytty.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

01.08.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.12.2022

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opiskelijaryhmät
  • MRKM20
    Rakennusmestari (AMK), Jyväskylä

Tavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija tuntee vuodenaikojen vaihtelut tehtäväsuunnittelussa.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa korjausrakennustyömaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua korjausrakennustyömaalla.

Sisältö

- työmaatekniikan suunnittelu
- työmaasuunnitelma
- työkohdesuunnittelu
- menetelmäsuunnittelu
- LVIS-aputyöt
- työmaan ajallinen ja taloudellinen suunnittelu

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa työmaatekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa työmaatekniikan perusteet ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut, niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä korjausrakennustyömaan erilaisuuden. Opiskelija osaa huomioida rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä ja usein esiintyviä ongelmia. Opiskelija osaa huomioida työvaiheiden ja työmenetelmien aiheuttamia vaaroja ja riskitekijöitä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Esitietovaatimukset

Rakentamistalous

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 22.02.2023

Ajoitus

06.03.2023 - 30.04.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Paula Pihlaja
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät rakennustyömaalla.

Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät korjausrakennustyömaalla.

Sisältö

- Rakennustyömaan turvallisuus
- TR-mittaus
- Turvalliset työskentelytavat ja käytänteet rakennustyömaalla
- Työturvallisuuslaki
- Valtioneuvoston päätös turvallisuudesta rakennustyössä
- Työturvallisuuskortti

Oppimateriaalit

Työturvallisuuslaki, VNp 629/94 ja VNa 426/04 ? rakennustyön turvallisuus, STMp 156/98 - telineiden ja kaiteiden käyttö rakennustyössä, VNp 578/03 ? elementtirakentamisen työturvallisuus

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, työturvallisuuskortti- ja tulityökorttitutkinto

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa rakennustyömaan työturvallisuuden perusteet ja osaa toimia työmaalla turvallisesti. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja tietää kuinka mittaus toteutetaan yksinkertaisella työmaalla. Opiskelijalla on työturvallisuuskortti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa hyvin rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen työmaalla. Opiskelijalla on työturvallisuuskortti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kokonaisvaltaisesti rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat ja osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen haastavillakin työmailla. Opiskelija osaa kehittää työturvallisuutta ja siihen liittyviä toimintoja. Opiskelijalla on työturvallisuuskortti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytyt harjoitustyöt sekä tentti ja hyväksytyt työturvallisuuskortti- ja tulityökorttitutkinto. Arviointi asteikolla 1-5.

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 16.10.2022

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
  • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
  • RKM22
    Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa keskeisimmät kielioppirakenteet.
Opiskelija osaa keskeisintä päivittäistä sanastoa.
Opiskelija osaa etsiä tietoja kielestä.

Sisältö

- keskeisimmät kielioppirakenteet
- keskeisin päivittäinen sanasto

Oppimateriaalit

Materiaali Moodlessa

Opetusmenetelmät

luennot ja harjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 t.
Kontaktituntien lisäksi tarvittava määrä itsenäistä harjoittelua omalla ajalla.

Lisätietoja opiskelijoille

Läsnäolovelvollisuus vähintään 50% tunneista.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hallitsee yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee laajan sanaston. Opiskelija käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin lopussa koe.

Esitietovaatimukset

Ei tarvita

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

2 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

16 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Marita Viljanmaa
  • Tiina Välimäki
  • Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
  • RKM21
    Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
  • RAK21
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa mukaisesti
- kehittää monipuolisesti työnhakutaitojaan
- tunnistaa omia uramahdollisuuksia
- ennakoida työelämän muuttuvia tarpeita
- tunnistaa monikulttuurisuuden ja globalisaation vaikutukset työelämään ja vuorovaikutukseen
- toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä ja hyödyntää kansainvälisiä verkostoja
- suunnitella omaa kansainvälistymistä opinnoissa ja työelämässä

Sisältö

- työelämän pelisäännöt ja työelämätaidot
- tulevaisuuden työelämän tarpeiden ennakointi
- urasuunnittelu- ja työnhakutaidot
- opintojen tavoitteellinen suunnittelu omien uratoiveiden näkökulmasta
- oman kansainvälistymisen suunnittelu
- opiskelu- ja harjoittelumahdollisuudet ulkomailla
- kansainvälinen toimintaympäristö ja monikulttuurisuus
- kansainväliset verkostot ja niiden hyödyntäminen

Oppimateriaalit

Opettajan laatima materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot, tehtävät, ryhmätyöskentelyt, esittelyt, verkko-opiskelu, ohjatut harjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

54 t.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja/tai suorittamalla opintojaksoon mahdollisesti kuuluvat tehtävät hyväksytysti.

Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Harjoitusten ja oppimistehtävien suorittaminen

Esitietovaatimukset

Edeltävä osaaminen: Opintojakso: Opiskelu ammattikorkeakoulussa

Suositeltavat muut opinnot: Ohjauksessa esiin tulevat suositeltavat opinnot

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 18.12.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

16 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Noora Kivimäki
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteissa
- analysoida ja arvioida viestintätaitoja osana ammatillista kehittymistä.
- tuottaa asiatyylistä tekstiä ja soveltaa SeAMKin kirjallisten töiden ohjeita.

Sisältö

- Viestintätyylin analysointi
- Esiintymistaito ja vuorovaikutus
- Ryhmäviestintätaito (esim. palaverit, neuvottelut, kokoukset)
- Asiatyylisen tekstin tuottaminen
- SeAMKin kirjallisten töiden ohjeet

Oppimateriaalit

- Opettajan osoittama materiaali (tarkennetaan opintojakson alussa)
- Verkkomateriaali esim. Kirjoittajan ABC (http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/)
- Kielijelppi (http://www.kielijelppi.fi/),
- Kielikompassi https://kielikompassi.jyu.fi/opetus/kirjoitus/kirjoituskurssi/index.shtml
https://kielikompassi.jyu.fi/uploads/document_userfiles/kokoustekn/
- SeAMKin kirjallisten töiden ohje

Opetusmenetelmät

- Kontaktiopetus, verkko-opetus soveltuvin osin
- Kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät yksin ja ryhmässä
- Tentit
- Itsenäinen opiskelu

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 t.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

- Tyydyttävä (2-1):
Opiskelija osaa viestiä lähettäjälähtöisesti: hän ei osaa ottaa tavoitetta, vastaanottajaa tai tilannetta huomioon riittävästi. Tekstin rakenne on hajanainen ja epälooginen ja argumentointi on yksipuolista ja niukkaa. Havainnollistaminen on suppeaa ja epätarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä vain viestin lähettäjän näkökulmasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

- Hyvä (4-3):
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa osittain huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Osaa ylläpitää viestinnän vuorovaikutusta. Tunnistaa jossain määrin viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Tekstin rakenne on pääosin selkeää ja johdonmukaista ja argumen-tointi on monipuolista ja uskottavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä joiltakin osin ja osittain realistisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

- Kiitettävä (5):
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa erinomaisesti ja vakuuttavasti huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan, hän osaa toimia vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Viestinnän vuorovaikutus on erittäin taitavaa. Osaa tunnistaa viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Tekstin rakenne noudattaa tekstilajille ominaista rakennetta, teksti on loogista, selkeää ja sidosteista ja argumentointi on monipuolista ja eri näkökulmia huomioon ottavaa ja vakuuttavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista, tehokasta ja harkittua. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä monipuolisesti ja realistisesti tavoitteen, tarkoituksen, vastaanottajan ja oman ammattialansa kannalta.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi koostuu seuraavista osioista: kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät, itsearviointi ja vertaisarviointi ja tentit.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Opiskelija ja opinto-ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
  • Margit Mannila
Opiskelijaryhmät
  • RAK22
    Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

Tavoitteet

Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• tunnistaa ihmisen kognition rakenteet itsessään ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa
• ymmärtää epävarmuuden sietämisen merkityksen toiminnassaan ja vuorovaikutuksessa
• osaa kuvata ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista arvoa ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• tunnistaa arvon ympäristösidonnaisuuden sekä erilaiset rakenteet, joissa sitä voidaan tuottaa
• osaa analysoida erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja.
• osaa kuvata yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa ja tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja elämässä.
• osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• tuntee yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tuntee yrittäjyyteen liittyvät mahdollisuudet SeAMKissa

Sisältö

• Yrittäjyyskompetenssi, itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät, epävarmuuden sieto ja pettymyksen käsittely
• Arvon luominen, arvoketjujen; ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna (muille kuin liiketalouden alalle)
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa, yrittäjyys osana elämää
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)

Oppimateriaalit

Opettajan ilmoittama materiaali Moodlessa.

Opetusmenetelmät

Lähiopetus, tehtävät, ryhmätyöt, itsenäinen työskentely.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan kokonaistyömäärä on 81 tuntia. Määrä sisältää luennot ja opiskelijan itsenäisen työn.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

x

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssitehtävien hyväksytty suorittaminen.