Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tutkinto-ohjelman nimi
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusala
Tekniikan alat
Koulutusalan luokitus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön käyttämään kansainväliseen ISCED-koulutusalaluokitukseen.
Suuntautumisvaihtoehdot
Talonrakennustekniikka
Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, rakennusmestari (AMK)
Tutkinnon taso
Tutkinto-ohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area). Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework) ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework) kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.
Tutkinnon tasokuvaus on luettavissa säädöksessä sivulla
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170120
Valintaperusteet ja erityiset pääsyvaatimukset
Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014.
Valintaperusteet löytyvät tutkinto-ohjelman tiedoista osoitteista www.opintopolku.fi ja www.seamk.fi/haku
Tutkintovaatimukset ja -säännökset
Löytyvät tutkinto-ohjelman tiedoista osoitteista www.opintopolku.fi ja www.seamk.fi/haku.
Tutkintosääntö ja arviointiasteikot
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Linkki
Opintojen rakenne
Tutkinto-ohjelman opinnot koostuvat ammattikorkeakoululain mukaisesti perusopinnoista, ammattiopinnoista, ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä. Opintojen laajuus on noin 60 opintopistettä vuodessa.
Talonrakennustekniikan suuntautumisvaihtoehdon ammattiopinnoissa keskitytään muun muassa aikataulusuunnitteluun ja työmaan ohjaukseen, rakentamistalouteen, työmaatekniikkaan, työmaa- ja työnsuunnitteluuun, johtamiseen, rakennetekniikkaan sekä tietotekniikan soveltamiseen.
Koulutukseen sisältyy alan yrityksiin tehtävää harjoittelua (30 op). Lisäksi ovat projektiopinnot (10 op), vapaasti valittavat opinnot (5 op) ja opinnäytetyö (15 op).
Opetusuunnitelmassa on viisi opintoja läpäisevää juonnetta, jotka kulkevat läpi opintojen. Ne perustuvat SeAMKin selvityksiin, tutkimuksiin ja strategiaan sekä ammattikorkeakoulutuksen kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin ja säädöksiin.
- Tiedonhankinta-juonne vahvistaa opiskelijan ammatillista ja alakohtaista tiedonhankintaosaamista läpi opintojen.
- Kansainvälisyys-juonne varmistaa opiskelijan kansainvälisen osaamisen kehittyminen opiskelun aikana.
- Yrittäjyys-juonteen mukaisilla opinnoilla autetaan opiskelijaa ymmärtämään yrittäjyyden ja yritystoiminnan keskeinen ja kasvava osuus yhteiskunnassa.
- Kestävä kehitys juonteena auttaa opiskelijaa tiedostamaan yhteiskuntavastuun ja ymmärtämään kestävän kehityksen moninaisuuden työelämätaitona.
- Uraohjaus juonteena auttaa opiskelijaa tunnistamaan omaa osaamistaan sekä omia vahvuuksiaan. Siihen kuuluvia alueita ovat myös työelämätuntemus, työnhakutaidot sekö elinikäinen oppiminen.
Opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa monialaisia työelämälähtöisiä projektiopintoja (SeAMKPro).
Osaamistavoitteet
Millaista yhteiskuntaa Sinä haluat rakennettavan? Suomen kansallisvarallisuus perustuu rakennettuun ympäristöön ja rakentamisen ympäristövaikutuksilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys.
Energiatehokkaiden ratkaisujen löytämiseksi, ympäristöystävällisten materiaalien käyttämiseksi ja rakennushankkeiden sekä koko rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseksi tarvitaan tekniikan ammattilaisia. Uusiutuvien luonnonvarojen ja kiertotalouden parempi hyödyntäminen kustannustehokkaasti avaavat ovet kestävään kehitykseen. Kattava yhteistyö suunnittelusta toteutukseen takaa laadukkaammat rakennukset ja terveellisemmän rakennetun ympäristön.
Opinnossasi laajennat osaamistasi kestävän yhteiskunnan rakentajana ja kehittäjänä.
Tutkinto-ohjelman koulutuksen sisältö
Rakennuksista ja ympäristöstä huolehtimaan tarvitaan nykyaikaisen talonrakennustekniikan, talouden ja ekologian taitajia ja toteuttajia.
Talonrakennustekniikan suuntautumisvaihtoehto valmentaa talonrakennustyömaan tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtäviin sekä rakennusprojektien hallintaan. Työpaikkoja tarjoavat rakennusliikkeet, rakennusteollisuus, kiinteistöala ja julkishallinnon organisaatiot. Työllistyminen rakennusalalla on erinomainen, koska varsinkin työnjohtajista on pulaa.
Kompetenssit
KOMPETENSSIT
Kompetenssit ovat laajoja osaamiskokonaisuuksia eli yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelmiä. Ne kuvaavat pätevyyttä, suorituspotentiaalia ja kykyä suoriutua ammattiin kuuluvista työtehtävistä.
Yhteiset/yleiset kompetenssit ovat eri tutkinto-ohjelmille yhteisiä osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit esitetään Arenen (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) suosituksen mukaisesti seuraavasti: oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen ja kansainvälistymisosaaminen. Edellisten lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opetuksessa painotetaan kaikille yhteisinä kompetensseina yrittäjyysosaamista ja laadunhallintaosaamista.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden kehittymisen perustan.
Rakennustekniikan kompetenssit ovat:
- Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
- Rakennetekninen osaaminen
- Rakentamisprosessiosaaminen
- Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Pedagoginen toimintamalli ja oppimisympäristö
Työelämä ja asiantuntijuus edellyttävät työntekijältä yhä enemmän tiedonhankinta- ja tiedonkäsittelytaitoa, yhteistyökykyä, ongelmanratkaisutaitoa, jatkuvaa oppimista ja kykyä yhdistää eri tiedon lajeja käytännön työssä. Tämä edellyttää, että opetettavat asiat osataan. Opiskelijan aktiivinen rooli ja oma kokemusmaailma on opetuksessa tärkeässä osassa. Opettajan tehtävänä on toimia oppimisen ohjaajana ja opiskelun koordinoijana.
Opetuksessa käytetään monipuolisia opiskelumenetelmiä, jolla tuetaan sekä opiskelijan ammatillista kehittymistä ja työelämävalmiuksia että ammatillista osaamista. Opiskelu sisältää ryhmätyöskentelyä, asiantuntijaluentoja, laboratorioharjoituksia, yritysvierailuja, oppimistehtäviä ja harjoittelua.
Ahot-menettelyt
AHOT-MENETTELY
AHOT-menettely tarkoittaa opiskelijan aikaisemmin hankkiman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea osaamisensa tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa tutkinto-ohjelman osaamistavoitteita. Osaamisen tunnistamisprosessi nivoutuu läheisesti opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (hops) laatimiseen ja sitä päivitetään henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen yhteydessä.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöt on esitetty SeAMKin osaamisen tunnustamisen ohjeessa. Siinä selvitetään, miten osaamisen tunnustamista haetaan, miten asiaa käsitellään ja miten siitä tiedotetaan. Ohjeessa on nimetty tutkinto-ohjelman osaamisen tunnustamisen yhteyshenkilöt, jotka antavat ohjausta prosessiin liittyvissä asioissa.
Aiemmin hankitun osaamisen arvioinnissa käytetään muun muassa
- vastaavansisältöisen ja muun koulutuksen todistuksia
- työtodistuksia ja työnantajalta saatuja lisäselvityksiä
- opiskelijan haastatteluja
- kirjallisia ja suullisia tenttejä tai raportteja
- toiminnallisia tai kirjallisia tehtäviä tai näyttöjä
- esitelmiä, portfolioita.
AHOT-menettelyn ulkopuolelle jäävät opinnäytetyö ja kypsyyskoe.
Tutkinto-ohjelman AHOT-toimijat ovat koulutuspäällikkö, opinto-ohjaaja sekä tarvittaessa kyseisen opintojakson opettaja. Heidän tehtävänään on informoida opiskelijaa tunnistamis- ja tunnustamisprosessissa, käydä HOPS-keskustelu ja ohjata opiskelijaa osaamisen näyttämiseen.
Oppiaineiden aikaisemmat suoritukset vanhenevat tutkintosäännön mukaan 10 vuodessa.
Arviointi määräytyy opintojaksokohtaisesti ao. opettajan määrittelemällä tavalla. Arviointimenetelmiä ovat tentti (suullinen tai kirjallinen), harjoitustyö, laboratoriotyö, käyttökoe tai muu vastaava.
Työssäoppiminen ja harjoittelu
Rakennusalan työnjohdon koulutukseen kuuluu yhteensä 30 op työharjoittelua, josta ensimmäinen osa (5 op) tehdään 1. vuoden kesällä, toinen osa (10 op) 2. vuoden kesällä ja syksyllä sekä kolmas osa (15 op) kolmannen vuoden keväällä ja kesällä.
Opiskelijan opintojen aikaista työssäkäyntiä ja hänen siinä hankkimaansa osaamista voidaan hyödyntää opintojakson suorittamiseksi. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta ja se voi liittyä myös vapaaehtoistyöhön tai harrastustoimintaan. Olennaista on, että työn tekemisen kautta opittujen asioiden ja taitojen avulla voidaan näyttää opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamista. Opinnollistaen saavutettu osaaminen voidaan todentaa esimerkiksi tentillä.
Ammatillinen osaamisprofiili
Talonrakennusalan työnjohdon koulutuksen tavoitteena on antaa valmiudet toimia rakennustyömaan työnjohtotehtävissä.
Rakennusmestarin tehtävä koostuu monipuolisista rakennusalan työnjohto- ja tuotannonsuunnittelutehtävistä. Tehtävä edellyttää vahvaa rakennustuotannon ammatillista, teknistä ja taloudellista osaamista.
Rakennusmestarista voi tulla esim. vastaava työnjohtaja, työkohdemestari, rakennusvalvoja tai työpäällikkö. Rakennusmestarit ovat myös olleet perustamassa monia huomattavia ja hyvin menestyneitä rakennusalan yrityksiä.
Ammatilliset kieliopinnot suoritettuaan opiskelija osaa toimia oman alansa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, pystyy etsimään tietoa sekä seuraamaan oman ammattialansa kehitystä kohdekielillä.
Kansainvälisyys
Rakennusala kehittyy ja kansainvälistyy nopeasti. Voit aloittaa kv-verkostojen, kielitaidon ja rajat ylittävän yhteistyön kehittämisen jo opiskeluaikanasi esimerkiksi vaihto-opiskelujaksoilla kolmantena vuonna tai toteuttamalla kansainvälisiä projektiopintoja. Opiskele kansainvälisesti Seinäjoella valitsemalla esimerkiksi englanninkielisiä, monikulttuurillisia kursseja tai muita kansainväliseen toimintaan liittyviä opintoja. Voit myös tutustua kansainvälisiin rakennushankkeisiin tekemällä harjoittelusi tai opinnäytetyösi joko kokonaan tai osittain ulkomailla.
Valmistumisen edellytykset
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä ja intrassa olevista valmistumista koskevista ohjeista.
Opiskelumuoto
Päivätoteutuksessa opiskelu on kokopäiväistä. Monimuotototeutuksessa opiskelu on osa-aikaista ja toteutetaan monimuoto-opetuksena. Lähiopetuspäivät ilmoitetaan erikseen.
Koulutuspäällikkö / Vastuuyliopettaja
Marita Viljanmaa, 040 830 2192, marita.viljanmaa(at)seamk.fi
Opinto-ohjaaja
Anne Vuokila, 040 830 1334, anne.vuokila(at)seamk.fi
Harjoittelun koordinointi
Marita Viljanmaa, 040 830 2192, marita.viljanmaa(at)seamk.fi
Kansainvälisen opiskeluvaihtojakson koordinointi
Tiina Välimäki, 040-830 4127, tiina.valimaki(at)seamk.fi, Eurooppaan vaihtojaksoa suunnittelevat
Maria Loukola, 040-830 2240, maria.loukola(at)seamk.fi, Euroopan ulkopuolelle vaihtojaksoa suunnittelevat
Opiskelijapalvelut
Puh. 020 124 5055, opiskelijapalvelut(at)seamk.fi
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Päivätoteutus
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Päivätoteutus
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Päivätoteutus
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Päivätoteutus
Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Päivätoteutus
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatia työmaan eri aikatauluja käyttäen projektinhallintaohjelmistoja.
Opiskelija osaa suunnitella työmaan aikataulun kustannustehokkaasti.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa laatia korjausrakennustyömaan eri aikatauluja.
Sisältö
- työmaan ajallinen suunnittelu
- eri aikataulumuodot
- työmaan yleissuunnittelu, rakennusvaihesuunnittelu ja viikkosuunnittelu ja eri aikataulujen suunnittelu
- työmaan projektinhallintaohjelmistot
Oppimateriaalit
Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija tuntee työmaan eri aikataulut ja osaa laatia yksinkertaisia aikatauluja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa työmaan ajallisen suunnittelun perusteet ja osaa laatia jana- ja vinoviiva-aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää ajallisessa suunnittelussa aikatauluohjelmistoja. Opiskelija osaa työmaalla käytettävät aikataulut ja osaa laatia vaativampia aikatauluja ottaen huomioon myös työmaan resurssit.
Esitietovaatimukset
Rakentamistalous. Tarjouslaskenta.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1.5 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee reaalilukulaskennan alkeet. Opiskelija osaa määritellä lausekkeen arvon käyttäen hyväksi laskentavälineitä. Opiskelija hallitsee potenssilaskusäännöt ja polynomien käsittelysäännöt. Opiskelija kykenee ratkaisemaan yksinkertaiset algebralliset yhtälöt ja yhtälöryhmät. Opiskelija osaa suorittaa lineaarisen interpoloinnin taulukkoarvoille.
Työyhteisöosaaminen
Opiskelija osaa esittää algebrallisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja algebrallisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Aritmetiikka:
- Reaalilukujen eri esitysmuodot, laskutoimitukset ja laskujärjestys
- Likiarvot ja lukujen esitystarkkuus
Algebralliset lausekkeet:
- Matemaattinen lauseke ja sen arvo
- Laajennettu potenssikäsite
- Potenssien ja juurien laskusäännöt
- Polynomit
Algebralliset yhtälöt:
- Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälö ja niiden ratkaiseminen
- Lineaariset yhtälöryhmät ja niiden ratkaiseminen
- Suoraan ja kääntäen verrannollisuus
- Verrannollisuus potenssiin ja juureen
- Lineaarinen interpolointi
Funktio ja sen kuvaaja:
- Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktion kuvaajat
- Murtofunktiot ja niiden kuvaajat
Oppimateriaalit
Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka.
Rakentajain kalenteri.
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia perusmuotoisia ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän osaa eksponentti- ja logaritmilaskennan perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisia eksponenttiyhtälöitä. Opiskelija osaa lineaarisen interpoloinnin perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisesti muotoillun interpolointiongelman.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ratkaista myös ei-standardimuotoisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän kykenee soveltamaan lineaarista interpolointia myös ei-tavanomaisissa ongelmatilanteissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin erilaisten yhtälöiden ratkaisuvaiheet. Hän kykenee itse muotoilemaan käytännön ongelman matemaattisen yhtälön muotoon ja ratkaisemaan tämän. Hän osaa hankkia itse tietoa pyrkiessään selvittämään ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe arvioidaan asteikolla 0-5.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
12.02.2024 - 14.04.2024
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1.5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee reaalilukulaskennan alkeet. Opiskelija osaa määritellä lausekkeen arvon käyttäen hyväksi laskentavälineitä. Opiskelija hallitsee potenssilaskusäännöt ja polynomien käsittelysäännöt. Opiskelija kykenee ratkaisemaan yksinkertaiset algebralliset yhtälöt ja yhtälöryhmät. Opiskelija osaa suorittaa lineaarisen interpoloinnin taulukkoarvoille.
Työyhteisöosaaminen
Opiskelija osaa esittää algebrallisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja algebrallisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Aritmetiikka:
- Reaalilukujen eri esitysmuodot, laskutoimitukset ja laskujärjestys
- Likiarvot ja lukujen esitystarkkuus
Algebralliset lausekkeet:
- Matemaattinen lauseke ja sen arvo
- Laajennettu potenssikäsite
- Potenssien ja juurien laskusäännöt
- Polynomit
Algebralliset yhtälöt:
- Ensimmäisen ja toisen asteen yhtälö ja niiden ratkaiseminen
- Lineaariset yhtälöryhmät ja niiden ratkaiseminen
- Suoraan ja kääntäen verrannollisuus
- Verrannollisuus potenssiin ja juureen
- Lineaarinen interpolointi
Funktio ja sen kuvaaja:
- Ensimmäisen ja toisen asteen polynomifunktion kuvaajat
- Murtofunktiot ja niiden kuvaajat
Oppimateriaalit
Tekniikan Kaavasto, Tammertekniikka.
Rakentajain kalenteri.
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia perusmuotoisia ensimmäisen ja toisen asteen yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän osaa eksponentti- ja logaritmilaskennan perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisia eksponenttiyhtälöitä. Opiskelija osaa lineaarisen interpoloinnin perusteet ja kykenee ratkaisemaan yksinkertaisesti muotoillun interpolointiongelman.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ratkaista myös ei-standardimuotoisia yhtälöitä ja yhtälöryhmiä. Hän kykenee soveltamaan lineaarista interpolointia myös ei-tavanomaisissa ongelmatilanteissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin erilaisten yhtälöiden ratkaisuvaiheet. Hän kykenee itse muotoilemaan käytännön ongelman matemaattisen yhtälön muotoon ja ratkaisemaan tämän. Hän osaa hankkia itse tietoa pyrkiessään selvittämään ratkaisuja matemaattisiin ongelmiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe arvioidaan asteikolla 0-5.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
6 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Janne Pihlajaniemi
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa betoni- ja muurattujen rakenteiden työn turvallista toteutusta. Opiskelija osaa organisoida elementtien asennustyöt ja väliaikistuennat työturvallisuus huomioiden.
Rakennetekninen osaaminen
Betonirakenteet:
Opiskelija tuntee betonin ja betoniterästen tärkeimmät ominaisuudet, jotka vaikuttavat rakenteiden toimintatapaan ja kestävyyteen sekä osaa betonin ja teräksen yhteistoiminnan pääperiaatteet. Opis-kelija osaa määrittää yksinkertaisten rakenneosien rasitukset. Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen taivutukselle ja leikkaukselle ja määrittää sen taivutus- ja leikkauskestävyyden. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen teräsbetonipoikkileikkauksen puristavalle normaalivoimalle. Opiskelija osaa määrittää raudoituksen ankkurointi-, jatkos- ja katkaisupituudet yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija tuntee muodonmuutoksen merkityksen mitoituksessa sekä jälkihoidon ja muottien purkulujuuden merkityksen betonin virumaan.
Muuratut rakenteet:
Opiskelija tuntee tavanomaisten muurattujen rakenteiden materiaalit ja toimintatavan sekä muurauskappaleiden ja laastiyhdistelmien valintaperusteet. Opiskelija tunnistaa tavanomaisten muurattujen rakenteiden toimintatavan ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija osaa määritää tavanomaisen muuratun seinän kestävyyden.
Rakentamisprosessiosaaminen
Betonirakenteet:
Opiskelija tuntee erilaisten rakenneosien raudoitusesimerkkejä ja paikalla valettavien rakenneosien rakenteelliset ohjeet.
Opiskelija osaa tunnistaa ja tuntee tärkeimmät betonielementtijärjestelmän rakenneosat, elementtien liitos- ja tuentatavat sekä rakenteiden jännittämisen periaatteet. Opiskelija osaa tulkita jännitettyjen rakenteiden toimintatavan vaikutuksen rakennustyöhön. Opiskelija osaa ottaa huomioon talotekniikan vaatimukset rungon toteutuksessa (reikäpiirustukset).
Muuratut rakenteet:
Opiskelija tunnistaa tavanomaisten muurattujen rakenneosien valmistusta ja mitoitusta koskevat rakenteelliset ohjeet pääpiirteissään.
Sisältö
Betonirakenteet:
- Betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet
- Yksinkertaisten teräsbetonirakenteiden mitoitus ja raudoituspiirustukset
- Jälkihoidon ja muottien purkulujuuden vaikutus virumaan
- Betonielementit
- Jännitetyt betonirakenteet ja niiden vaikutus rakennustyöhön
- Betonitöiden johtaminen työmaalla
- Työmaavierailut
Muuratut rakenteet:
- Muurattujen rakenteiden materiaalit
- Muurattujen rakenteiden toimintatapa
- Muuratun seinän kestävyys
- Rakenteelliset ohjeet
- Muuraustöiden johtaminen työmaalla
- Laboratorioharjoitukset
Oppimateriaalit
Betoni- ja muurattujen rakenteiden eurokoodit/määräykset soveltuvin osin.
RunkoRYL 2010 Talon-rakennuksen runkotöiden yleiset laatuvaatimukset.
Opettajan luentoaineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtaa betoni- ja muurattujen rakenteiden työn turvallista toteutusta. Opiskelija osaa materiaalin valintaan ja virumaan vaikuttavat asiat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija osaa tunnistaa tärkeimmät betonielementtijärjestelmien rakenneosat sekä niiden liitos- ja tuentatavat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakenteiden mekaniikka, rakennussuunnittelu, betonitekniikka, rakennesuunnittelun perusteet.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
19.02.2024 - 12.05.2024
Laajuus
6 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Veli Autio
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa betoni- ja muurattujen rakenteiden työn turvallista toteutusta. Opiskelija osaa organisoida elementtien asennustyöt ja väliaikistuennat työturvallisuus huomioiden.
Rakennetekninen osaaminen
Betonirakenteet:
Opiskelija tuntee betonin ja betoniterästen tärkeimmät ominaisuudet, jotka vaikuttavat rakenteiden toimintatapaan ja kestävyyteen sekä osaa betonin ja teräksen yhteistoiminnan pääperiaatteet. Opis-kelija osaa määrittää yksinkertaisten rakenneosien rasitukset. Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen taivutukselle ja leikkaukselle ja määrittää sen taivutus- ja leikkauskestävyyden. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen teräsbetonipoikkileikkauksen puristavalle normaalivoimalle. Opiskelija osaa määrittää raudoituksen ankkurointi-, jatkos- ja katkaisupituudet yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija tuntee muodonmuutoksen merkityksen mitoituksessa sekä jälkihoidon ja muottien purkulujuuden merkityksen betonin virumaan.
Muuratut rakenteet:
Opiskelija tuntee tavanomaisten muurattujen rakenteiden materiaalit ja toimintatavan sekä muurauskappaleiden ja laastiyhdistelmien valintaperusteet. Opiskelija tunnistaa tavanomaisten muurattujen rakenteiden toimintatavan ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija osaa määritää tavanomaisen muuratun seinän kestävyyden.
Rakentamisprosessiosaaminen
Betonirakenteet:
Opiskelija tuntee erilaisten rakenneosien raudoitusesimerkkejä ja paikalla valettavien rakenneosien rakenteelliset ohjeet.
Opiskelija osaa tunnistaa ja tuntee tärkeimmät betonielementtijärjestelmän rakenneosat, elementtien liitos- ja tuentatavat sekä rakenteiden jännittämisen periaatteet. Opiskelija osaa tulkita jännitettyjen rakenteiden toimintatavan vaikutuksen rakennustyöhön. Opiskelija osaa ottaa huomioon talotekniikan vaatimukset rungon toteutuksessa (reikäpiirustukset).
Muuratut rakenteet:
Opiskelija tunnistaa tavanomaisten muurattujen rakenneosien valmistusta ja mitoitusta koskevat rakenteelliset ohjeet pääpiirteissään.
Sisältö
Betonirakenteet:
- Betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet
- Yksinkertaisten teräsbetonirakenteiden mitoitus ja raudoituspiirustukset
- Jälkihoidon ja muottien purkulujuuden vaikutus virumaan
- Betonielementit
- Jännitetyt betonirakenteet ja niiden vaikutus rakennustyöhön
- Betonitöiden johtaminen työmaalla
- Työmaavierailut
Muuratut rakenteet:
- Muurattujen rakenteiden materiaalit
- Muurattujen rakenteiden toimintatapa
- Muuratun seinän kestävyys
- Rakenteelliset ohjeet
- Muuraustöiden johtaminen työmaalla
- Laboratorioharjoitukset
Oppimateriaalit
Betoni- ja muurattujen rakenteiden eurokoodit/määräykset soveltuvin osin.
RunkoRYL 2010 Talon-rakennuksen runkotöiden yleiset laatuvaatimukset.
Opettajan luentoaineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtaa betoni- ja muurattujen rakenteiden työn turvallista toteutusta. Opiskelija osaa materiaalin valintaan ja virumaan vaikuttavat asiat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija osaa tunnistaa tärkeimmät betonielementtijärjestelmien rakenneosat sekä niiden liitos- ja tuentatavat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakenteiden mekaniikka, rakennussuunnittelu, betonitekniikka, rakennesuunnittelun perusteet.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Janne Pihlajaniemi
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat silmävammoista ja kemiallisista palovammoista ja osaa varustautua työhön sen mukaisin varustein.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteituksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet ja osaa valita tehtävään sopivan betonin notkeuden ja tarvittavat lisäaineet. Hän hallitsee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset ja osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä oloissa. Hän osaa välttää myös massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Paikalla jännitetyt betonirakenteet erityisesti lujuuden kehityksen kannalta.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija tuntee betonin karbonatisoitumisilmiön ja siihen liittyvän terästen korroosion ja betonin korkkausilmiön sekä pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen, vesitiiviysvaatimukset ja pakkasenkestävyysvaatimukset sekä niihin liittyvän koestusmenettelyn sekä osaa arvioida tulosten perusteella, täyttääkö käytetty betoni sille asetetun vaatimuksen.
Sisältö
- suhteitusmenetelmät ja reseptit
- massan ominaisuuksien hallinta, valmistus- ja siirtotekniikat
- lujuuden kehityksen seuranta
- laadunvalvonnan menetelmät ja niissä testattavat ominaisuudet
- ympäristöolosuhdeluokitus ja betonin keskeisimmät vaatimukset
- ympäristöolosuhteista johtuvat vauriomekanismit
- betonimateriaalin kierrätettävyys
- materiaalien ja henkilöiden kelpoisuusvaatimukset
- laboratorioharjoitukset
- yritysvierailu
Oppimateriaalit
Betonitekniikan oppikirja by201-2004 tai uudempi,
Betoninormit by50-2004 tai uudempi
Excel-laskentaohjelmia
Opettajan oma aineisto.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
- Harjoitukset ja tehtävät
- Laboratorioharjoitukset
- Ryhmätyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ajankäyttö 80h sisältäen:
- 7 x 2h + 2h
- Laboratorioharjoitukset 8h
- Opiskelijan oma osuus 44h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa betonitekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteituksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet. Opiskelija tuntee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset sekä betonin karbonatisoitumisilmiön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen. Opiskelija osaa valita betonille sopivan rasitusluokan ja tuntee betonin erilaiset ominaisuudet. Opiskelija osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä- ja standardiolosuhteissa sekä tuntee massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Opiskelija tuntee pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyöt.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 19.05.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
- Janne Pihlajaniemi
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat silmävammoista ja kemiallisista palovammoista ja osaa varustautua työhön sen mukaisin varustein.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteituksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet ja osaa valita tehtävään sopivan betonin notkeuden ja tarvittavat lisäaineet. Hän hallitsee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset ja osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä oloissa. Hän osaa välttää myös massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Paikalla jännitetyt betonirakenteet erityisesti lujuuden kehityksen kannalta.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija tuntee betonin karbonatisoitumisilmiön ja siihen liittyvän terästen korroosion ja betonin korkkausilmiön sekä pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen, vesitiiviysvaatimukset ja pakkasenkestävyysvaatimukset sekä niihin liittyvän koestusmenettelyn sekä osaa arvioida tulosten perusteella, täyttääkö käytetty betoni sille asetetun vaatimuksen.
Sisältö
- suhteitusmenetelmät ja reseptit
- massan ominaisuuksien hallinta, valmistus- ja siirtotekniikat
- lujuuden kehityksen seuranta
- laadunvalvonnan menetelmät ja niissä testattavat ominaisuudet
- ympäristöolosuhdeluokitus ja betonin keskeisimmät vaatimukset
- ympäristöolosuhteista johtuvat vauriomekanismit
- betonimateriaalin kierrätettävyys
- materiaalien ja henkilöiden kelpoisuusvaatimukset
- laboratorioharjoitukset
- yritysvierailu
Oppimateriaalit
Betonitekniikan oppikirja by201-2004 tai uudempi,
Betoninormit by50-2004 tai uudempi
Excel-laskentaohjelmia
Opettajan oma aineisto.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
- Harjoitukset ja tehtävät
- Laboratorioharjoitukset
- Ryhmätyö
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa betonitekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee betonitöihin liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee betonin raaka-aineet ja osaa suhteituksen periaatteet. Hän tuntee tuoreen betonimassan ominaisuudet. Opiskelija tuntee talvibetonointiin liittyvät erityisvaatimukset sekä betonin karbonatisoitumisilmiön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee betonin lujuusluokituksen. Opiskelija osaa valita betonille sopivan rasitusluokan ja tuntee betonin erilaiset ominaisuudet. Opiskelija osaa arvioida betonin lujuudenkehitystä kylmissä- ja standardiolosuhteissa sekä tuntee massiivirakenteiden valuihin liittyviä betonin kuumenemisongelmia. Opiskelija tuntee pakkasen ja suolan aiheuttamat rasitukset betonirakenteille ja osaa ottaa nämä vaatimukset huomioon suunnittelu- ja tuotantotehtävissä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritettu tentti ja harjoitustyöt.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 10.12.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
- Juho Lohilahti
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa käyttää CAD-pohjaisia suunnitteluohjelmia. Opiskelija tuntee piirustuksen ja tietomallin ominaisuudet ja erot sekä tietomallin mallinnussääntöjen perusteet.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmius toimia tietomallipohjaisessa talonrakennusprojektissa. Opiskelija ymmärtää tietomallinnuksen periaatteet rakennusprosessissa ja osaa tietomallinnuksessa käytettävien ohjelmistojen peruskäytön. Opiskelija ymmärtää tietomallinnushankkeessa toimivien henkilöiden roolit ja tehtävät sekä yleisimmät käytännöt. Opiskelija osaa huomioida yleisten tietomallivaatimusten YTV2012 edellyttämiä reunaehtoja ja toimintatapoja. Opiskelija osaa hyödyntää eri ohjelmistojen ominaisuuksia toimialakohtaisissa tehtävissä.
Sisältö
- CADin monipuolisempi käyttäminen
- tietomallinnusprosessi
- tietomallinnusohjelmien peruskäyttöä: tietomallin luomisen perusteita (arkkitehti- ja rakennemalli)
- tietomallin tarkastusohjelmiston peruskäyttöä
- Yleiset tietomallivaatimukset
Oppimateriaalit
- Tuntimuistiinpanot
- Ohjelmistojen käyttöohjeet
- YTV2012 – Yleiset tietomallivaatimukset, asioita seuraavista osista
- Osa 1. Yleinen osuus
- Osa 6. Laadunvarmistus
- Osa 7. Määrälaskenta
- Osa 8. Havainnollistaminen
- Osa 13. Tietomallin hyödyntäminen rakentamisessa
- YTV2012 Täydentävä liite ARK Tilaajan ohje
- YTV2012 Täydentävä liite RAK Tilaajan ohje
- Jäväjä, P. Lehtoviita, T. Tietomallintaminen talonrakennustyömaalla. Rakennustieto Oy. 2016
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on perustiedot ja -taidot CADin ja tietomallin käyttämisestä ja hyödyntämisestä rakennesuunnittelussa ja rakennustyömaalla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää CADia ja tuottaa tietomallin ja analysoida valmista mallia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tuottaa ja käyttää CAD-ohjelmia ja tietomalleja monipuolisesti erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin.
Esitietovaatimukset
Talonrakennus, rakennussuunnittelu.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen:
Opiskelija ymmärtää rakennuksen kokonaisenergiatarkasteluun liittyvät käsitteet ja sen sisällön pääpiirteissään. Hän ymmärtää energiatehokkuuden lisäämisen keinot. Opiskelija ymmärtää kiertotalouteen liittyvät peruskäsitteet.
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija tuntee energiatehokkuuden lisäämisen vaikutukset työmaalla ja energiatehokkuutta koskevan normiohjauksen periaatteet.
Sisältö
- Rakennuksen E-luvun laskenta (vaiheet pääpiirteittäin)
- Rakenteiden U-arvo ja kompensaatioperiaate
- Energiatodistuksen laatiminen
- Hiilijalanjäljen määrittämisen laskentamenetelmät
- Kiertotalouden perusteet
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Rakennusfysiikka. (rakennustekniikka)
Rakennusfysiikan perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen:
Opiskelija ymmärtää rakennuksen kokonaisenergiatarkasteluun liittyvät käsitteet ja sen sisällön pääpiirteissään. Hän ymmärtää energiatehokkuuden lisäämisen keinot. Opiskelija ymmärtää kiertotalouteen liittyvät peruskäsitteet.
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija tuntee energiatehokkuuden lisäämisen vaikutukset työmaalla ja energiatehokkuutta koskevan normiohjauksen periaatteet.
Sisältö
- Rakennuksen E-luvun laskenta (vaiheet pääpiirteittäin)
- Rakenteiden U-arvo ja kompensaatioperiaate
- Energiatodistuksen laatiminen
- Hiilijalanjäljen määrittämisen laskentamenetelmät
- Kiertotalouden perusteet
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Rakennusfysiikka. (rakennustekniikka)
Rakennusfysiikan perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
RKM20Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa elementtien asennustyötä ja laatia elementtien asennussuunnitelman ottaen huomion työturvallisuuden vaatimukset. Opiskelija osaa huomioida logistiikan vaatimukset ja suunnittelun työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee työmaalogistiikan perusteet. Opiskelija ymmärtää, että logistiikan suunnittelu on osa koko rakennushankkeen tuotannonsuunnittelua.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa laatia elementtien asennussuunnitelman.
Sisältö
- Elementtien logistiikka työmaalla
- Työmaalogistiikan suunnittelu
- Elementtien nostotyö
- Elementtien asennussuunnitelman sisältö ja laatiminen
- Elementtiliitokset elementtien asennuksessa
- Elementtikohteen suunnittelun ja läpiviennin erityispiirteet projektinjohdon näkökulmasta
- Pakollinen tehdasvierailu
Oppimateriaalit
Koski, H., Kiviniemi, M. Logistiikka ja yhteistoiminta rakennustyömaalla. Koulutusaineisto. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa elementtirakentamisen peruskäsitteistöt ja työturvallisuuden vaatimat toimenpiteet. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä yksinkertaisesta työmaasta hyväksyttävän asennussuunnitelman. Opiskelija pystyy kertomaan logistiikan merkityksestä elementtirakentamisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää elementtirakentamisen käsitteistöjä ja osaa päätellä valittujen ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä työmaasta hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa käyttää hyväkseen logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa erilaisiin tilainteisiin elementtirakentamisen käsitteistöjä, huomioiden ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa suunnitella erinomaisesti työmaan elementtien asennustyön toteuttamisen ja hän osaa tehdä työmaasta erittäin hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa vertailla ja soveltaa erilaisia logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen tuotantoketjun turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.
Esitietovaatimukset
Rakentamistalous
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 28.08.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
MRAK20SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
-
MRAK20TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa elementtien asennustyötä ja laatia elementtien asennussuunnitelman ottaen huomion työturvallisuuden vaatimukset. Opiskelija osaa huomioida logistiikan vaatimukset ja suunnittelun työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee työmaalogistiikan perusteet. Opiskelija ymmärtää, että logistiikan suunnittelu on osa koko rakennushankkeen tuotannonsuunnittelua.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa laatia elementtien asennussuunnitelman.
Sisältö
- Elementtien logistiikka työmaalla
- Työmaalogistiikan suunnittelu
- Elementtien nostotyö
- Elementtien asennussuunnitelman sisältö ja laatiminen
- Elementtiliitokset elementtien asennuksessa
- Elementtikohteen suunnittelun ja läpiviennin erityispiirteet projektinjohdon näkökulmasta
- Pakollinen tehdasvierailu
Oppimateriaalit
Koski, H., Kiviniemi, M. Logistiikka ja yhteistoiminta rakennustyömaalla. Koulutusaineisto. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa elementtirakentamisen peruskäsitteistöt ja työturvallisuuden vaatimat toimenpiteet. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä yksinkertaisesta työmaasta hyväksyttävän asennussuunnitelman. Opiskelija pystyy kertomaan logistiikan merkityksestä elementtirakentamisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää elementtirakentamisen käsitteistöjä ja osaa päätellä valittujen ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa määritellä kuinka rakennustyömaan elementtien asennustyö toteutetaan ja hän osaa tehdä työmaasta hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa käyttää hyväkseen logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa erilaisiin tilainteisiin elementtirakentamisen käsitteistöjä, huomioiden ratkaisujen työturvallisuusriskit ja niiden minimoimistavat. Opiskelija osaa suunnitella erinomaisesti työmaan elementtien asennustyön toteuttamisen ja hän osaa tehdä työmaasta erittäin hyvän asennussuunnitelman. Opiskelija osaa vertailla ja soveltaa erilaisia logistisia ratkaisuja elementtirakentamisen tuotantoketjun turvallisen toteuttamisen suunnittelussa.
Esitietovaatimukset
Rakentamistalous
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
- Janne Pihlajaniemi
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kallioperän muodostumisesta sekä maa-ainesten erilaisesta koostumuksesta ja niiden soveltuvuudesta rakennuspohjaksi. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida geotekniikan rakentamisen osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Sisältö
- Suomen kallio- ja maaperä
- Maaluokitukset
- Maalajien ominaisuudet
- Maapohjan kantavuus ja vakavuus
- Maanpaine
- Määräykset ja ohjeet
- Laboratorioharjoitukset
Oppimateriaalit
Jääskeläinen R. Geotekniikan perusteet
Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa maa- ja kallioperän muodostumiseen sekä maa-ainesten koostumukseen liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maa-ainesten soveltuvuuden rakennuspohjaksi ja ymmärtää sen merkityksen rakennushankkeessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa maaperän kantavuuden, vakavuuden ja kokoonpuristuvuuden sekä ymmärtää niiden merkityksen rakentamisessa. Opiskelija osaa ottaa huomioon maanpaineet ja niiden vaatimukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakenteiden mekaniikka, Rakennesuunnittelun perusteet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa huomioida sopimusten vaikutukset työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.
Rakentamisprosessiosaaminen
- Opiskelija tuntee talonrakennuksessa yleisimmin käytettävät sopimusehdot ja niiden erityispiirteet.
- Opiskelija tietää rakennusalan oikeuskäytännön toimintatavat ja prosessit
- Opiskelija perehtyy YSE 1998 sopimusehtojen soveltamiseen urakoinnin käytännön ongelmien ratkaisemiseksi rakennustyömaalla
- Opiskelija perehtyy RYHT2000 sopimusehtojen soveltamiseen urakoinnin käytännön ongelmien ratkaisemiseksi rakennustyömaalla.
- Opiskelija tietää työmaahankintojen suunnittelun ja ohjauksen perusteet.
- Opiskelija osaa hankintojen toteuttamisen päävaiheet.
- Opiskelija osaa laatia urakkasopimuksen.
- Opiskelija osaa erottaa muutos- ja lisätyöt, sekä tietää niiden vaatimat erityistoimenpiteet urakassa
Sisältö
- Rakennusurakan yleiset sopimusehdot YSE 1998, perustiedot
- Rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot RYHT 2000
- Urakkasopimuksen laadinta
- Hankintatyypit
- Hankkeen hankintojen suunnittelu ja ohjaus
- Hankinnan tehtäväsuunnittelu
- Yksittäisen hankinnan suunnittelu ja toteutus
- Rakennusalan riitojen käsittely oikeudessa
- Lisä- ja muutostyöt
Oppimateriaalit
Rakennusalan yleiset sopimusehdot (YSE).
Rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot (RYHT 2000).
Opettajan oma materiaali
Opetusmenetelmät
Itsenäinen opiskelu, harjoitustyöt/esitelmä/muut oppimistehtävät, luennot
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyömäärä 108h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa YSE 1998 ja RYHT200 sopimusehdot. Opiskelija tietää miten sopimusehtoja sovelletaan oikeudessa ja kuinka rakennusalan riidat käsitellään. Opiskelija osaa laatia tavanomaisten hankkeiden edellyttämiä sopimuksia ja ottaa huomioon niissä edellytettävät sisältövaatimukset. Opiskelija tietää rakennusyritysten hankintojen suunnittelun ja ohjaamistavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee rakennusurakan yleiset sopimusehdot ja rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot ja osaa soveltaa näitä monipuolisesti erilaisiin rakennushankkeiden tilanteisiin ja tehtäviin. Opiskelija ymmärtää miten sopimusehtoja sovelletaan oikeudessa ja kuinka rakennusalan riidat käsitellään. Opiskelija osaa laatia erilaisten hankkeiden edellyttämiä sopimuksia ja ottaa huomioon niissä edellytettävät sisältövaatimukset. Opiskelija tuntee rakennusyritysten hankintojen suunnittelun ja ohjaamistavat. Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa oppimaansa käytännön toimintoihin ja ongelmien ratkaisuun rakennushankkeessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee kaikki kurssin sisällössä kerrotut asiat ja osaa soveltaa oppimiaan asioita todellisissa tilanteissa ja vaativissa hankkeissa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö, tentti. Arviointi 0-5
Esitietovaatimukset
Työmaatekniikka.
Ajoitus
01.05.2024 - 31.07.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Harjoittelun yleistavoitteena on perehdyttää opiskelija rakennusalan keskeisiin työtehtäviin sekä antaa mahdollisuuksia tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännössä. Lisäksi tavoitteena on yhdistää teoriaopetusta ja käytäntöä sekä antaa todellisuuteen perustuva näkemys rakennusalan vaatimuksista ja käytännöistä.
Sisältö
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Harjoittelun yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää tuntipäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.
Oppimateriaalit
Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Ohjeet harjoittelusta.
Opetusmenetelmät
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 133 h
Lisätietoja opiskelijoille
Harjoittelun laajuus on minimissään 5 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija palauttaa harjoittelun päätyttyä työsopimuksen, harjoitteluraportin, tuntipäiväkirjan sekä työtodistuksen ohjaajalleen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty harjoitteluraportti ja -päiväkirja sekä työsopimus ja työtodistus. Oleellista on opiskelijan ammatillinen kasvu. Arviointi asteikolla hyväksytty/hylätty.
Lisätiedot
Harjoittelun laajuus on minimissään 5 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.
Ajoitus
15.04.2024 - 31.12.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Marita Viljanmaa
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Harjoittelun yleistavoitteena on perehdyttää opiskelija rakennusalan keskeisiin työtehtäviin sekä antaa mahdollisuuksia tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännössä. Lisäksi tavoitteena on yhdistää teoriaopetusta ja käytäntöä sekä antaa todellisuuteen perustuva näkemys rakennusalan vaatimuksista ja käytännöistä.
Sisältö
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Harjoittelun yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää tuntipäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.
Opetusmenetelmät
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 133 h
Lisätietoja opiskelijoille
Harjoittelun laajuus on minimissään 5 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija palauttaa harjoittelun päätyttyä työsopimuksen, harjoitteluraportin, tuntipäiväkirjan sekä työtodistuksen ohjaajalleen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty harjoitteluraportti ja -päiväkirja sekä työsopimus ja työtodistus. Oleellista on opiskelijan ammatillinen kasvu. Arviointi asteikolla hyväksytty/hylätty.
Lisätiedot
Harjoittelun laajuus on minimissään 5 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskelija voi suorittaa enintään 15 op harjoittelua.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
01.01.2024 - 31.12.2024
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija suoriutuu ammattilaisen ohjauksessa nuoren mestarin tavanomaisista työnjohto- ja työnsuunnittelutehtävistä. Vähintään puolet harjoittelusta eli 15 op on ajoitettava kolmannen ja neljännen opintovuoden väliseen kesään.
Sisältö
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Tämä opintojakso on tarkoitettu 3. vuoden jälkeiseen ohjattuun harjoitteluun. Harjoittelu toteutetaan ammatissa toimivien mestarien ja insinöörien ohjauksessa. Harjoittelun yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää harjoittelupäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija palauttaa harjoittelun päätyttyä työsopimuksen, harjoitteluraportin, tuntipäiväkirjan sekä työtodistuksen ohjaajalleen.
Ilmoittautumisaika
01.04.2024 - 31.05.2024
Ajoitus
01.05.2024 - 31.12.2024
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Marita Viljanmaa
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija suoriutuu ammattilaisen ohjauksessa nuoren mestarin tavanomaisista työnjohto- ja työnsuunnittelutehtävistä. Vähintään puolet harjoittelusta eli 15 op on ajoitettava kolmannen ja neljännen opintovuoden väliseen kesään.
Sisältö
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla. Tämä opintojakso on tarkoitettu 3. vuoden jälkeiseen ohjattuun harjoitteluun. Harjoittelu toteutetaan ammatissa toimivien mestarien ja insinöörien ohjauksessa. Harjoittelun yhteydessä opiskelija laatii harjoittelujaksosta harjoitteluraportin. Lisäksi opiskelija pitää harjoittelupäiväkirjaa säännöllisesti harjoittelun ajan.
Opetusmenetelmät
Perehtyminen rakennusalan työtehtäviin, rakennustekniikoihin, työturvallisuuteen ja erilaisiin käytänteisiin työpaikoilla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 400 h
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija palauttaa harjoittelun päätyttyä työsopimuksen, harjoitteluraportin, tuntipäiväkirjan sekä työtodistuksen ohjaajalleen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty harjoitteluraportti ja -päiväkirja sekä työsopimus ja työtodistus. Arviointi perustuu tavoitteiden saavuttamisen ja toteutuneen harjoittelun vertailuun. Oleellista on opiskelijan ammatillinen kasvu. Arviointi asteikolla hyväksytty/hylätty.
Ilmoittautumisaika
28.08.2023 - 24.09.2023
Ajoitus
25.09.2023 - 01.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Kulttuurituottaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Jussi Kareinen
- Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
-
KUTU23Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- ratkoa todellisia työelämästä (yritykset, organisaatiot, yhdistykset) saatuja kehittämistehtäviä pienryhmissä, jotka koostuvat eri alojen opiskelijoista.
- toteuttaa asiakastutkimuksen ja siihen perustuen kehittää ja testata erilaisia ratkaisuja toimeksiantajan ongelmaan
- osaa huomioita liiketoiminnalliset näkökulmat ratkaisua valittaessa
- esitellä ammattimaisesti ryhmän valitseman ratkaisun eli konseptin toimeksiantajalle
- soveltaa muotoiluajattelua (design thinking) sekä sen prosessia jatkossa oman alan kehittämistehtävissä.
Sisältö
Päivätoteutuksessa opintojakso toteutetaan viikon mittaisena intensiiviopintojaksona, SeAMK Innovaatioviikkona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen.
Monimuotototeutuksessa opintojakso toteutetaan verkko-opetuksena erikseen määritellyllä aikataululla.
- Ennakkotehtävä opintojakson käsitteistä sekä prosesseista (muotoiluajattelu, palvelumuotoilu, ryhmätyöskentely)
- Kehittämistehtävän ongelman analysointi
- Asiakastiedon keruu eri menetelmillä
- Ratkaisuvaihtoehtojen ideointi eri menetelmillä
- Ratkaisuvaihtoehtojen testaus sekä kehittäminen testauksen perusteella
- Ratkaisun eli konseptin esittely
- Ryhmätyöskentelytaidot sekä päivittäinen oman työskentelyn raportointi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
- Opiskelija osoittaa ennakkotehtävän hyväksytysti suorittamisella asiakaslähtöiseen kehittämisprosessiin liittyvien vaiheiden ja käsitteiden hallitsemisen.
- Opiskelija osoittaa hallitsevansa asiakaslähtöisen kehitysprosessin osallistumalla aktiivisesti kehittämistehtävän ratkomiseen ryhmässä.
- Opiskelija osaa kerätä asiakastietoa eri menetelmillä ja soveltaa aineistoa kehittämistehtävän ratkaisemisessa.
- Opiskelija on osallistunut ryhmän tulosten esittelyyn toimeksiantajalle.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM20Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
-Opiskelija osaa huomioida rakennustyömaan johtamisen vaikutukset työ- ja ympäristöturvallisuuden kannalta.
Rakentamisprosessiosaaminen
-Opiskelija tietää kuinka rakennushankkeen tiedonkulku ja viestintä toteutetaan työmaalla
-Opiskelija osaa käyttää rakennushankkeen kokouksia ja palavereita johtamisen työvälineinä
-Opiskelija ymmärtää kuinka tehtävänanto ja käytännön työnohjaus työmaalla toteutetaan.
Sisältö
- Viestintä ja tiedonkulku rakennustyömaalla
- Monikansallisen työyhteisön johtaminen
- Rakennushankkeen kokoukset johtamisen välineinä
- Tehtävänanto ja käytännön työnohjaus työmaalla
- Pienryhmäharjoitteet ja workshopit (Problem based learning)
Oppimateriaalit
Opettajan oma aineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitustehtävät, työmaakäynnit.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoitustehtäviä työmaille.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää kuinka rakennustyömailla toteutetaan tiedonkulku ja viestintä. Opiskelija tietää rakennushankkeiden kokousten toimintatavat ja niiden vaikutusmahdollisuudet. Opiskelija osaa ohjeistaa tehtävänannon ja ymmärtää kuinka työnohjausta työmaalla toteutetaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa toteuttaa rakennustyömaan tiedonkulun ja viestinnän. Opiskelija tietää rakennushankkeiden kokousten toimintatavat ja osaa vaikuttaa niiden avulla tavanomaisen rakennushankkeen ongelmattomaan etenemiseen. Opiskelija osaa ohjeistaa tehtävänannon ja ohjata työtä rakennustyömaalla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa toteuttaa rakennustyömaan tiedonkulun ja viestinnän. Opiskelija tietää rakennushankkeiden kokousten toimintatavat ja osaa vaikuttaa niiden avulla vaativan rakennushankkeen ongelmattomaan etenemiseen. Opiskelija osaa ohjeistaa tehtävänannon ja ohjata työtä rakennustyömaalla soveltaen opittuja asioita uusiin tilanteisiin.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
- Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Ympäristövastuu ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa työelämässä tarvittavan työlainsäädännön sekä osaa lukea rakennusalan työntekijöiden työehtosopimusta.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa erilaiset organisaatiomallit, erilaiset johtamistyylit ja osaa käyttää erilaisia luovuusmenetelmiä sekä osaa henkilöstöhallinnon perusteet.
Sisältö
- organisaatiot, johtamistaito ja -toiminnot
- johtamismallit, työpsykologian ja henkilöstöhallinnon perusteet
- työsopimuslaki
- työaikalaki
- vuosilomalaki
- talonrakennusalan työehtosopimus.
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennoilla, Talonrakennusalan työehtosopimus
Opetusmenetelmät
Luennot, luennoilla tehtävät harjoitukset, harjoitustyöt ja esitelmät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 107 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtamistaidon perusteet. Opiskelija osaa työlainsäädännön perusteet ja osaa etsiä tietoa työehtosopimuksesta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat. Hän osaa soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön keskeisimmät asiat ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa työehtosopimusta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa johtamistaidon keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Hän osaa sujuvasti soveltaa erilaisia menetelmiä ja muuttaa omaa toimintaansa erilaisissa työelämän johtamistilanteissa ja työskennellessään erilaisten ihmisten parissa, sopeuttaen näin johtamisensa tilanteen ja alaisten tarpeisiin soveltuvaksi. Opiskelija osaa työelämässä vastaan tulevan lainsäädännön hyvin ja osaa etsiä tietoa ja soveltaa sekä työlainsäädäntöä että työehtosopimusta työelämässä vastaan tuleviin kysymyksiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentin hyväksytysti suorittaneiden kurssisuorituksen arviointi 1-5.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ajoitus
25.09.2023 - 10.12.2023
Laajuus
0 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Arviointiasteikko
1-5
Ajoitus
04.03.2024 - 26.04.2024
Laajuus
0 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Arviointiasteikko
1-5
Ajoitus
25.09.2023 - 10.12.2023
Laajuus
0 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Arviointiasteikko
1-5
Ajoitus
04.03.2024 - 26.04.2024
Laajuus
0 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Arviointiasteikko
1-5
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 23.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee Suomessa käytössä olevat kaavatasot. Opiskelija tietää kaavoituksen etenemisen mahdollistavan lainsäädännön perusteet.
Opiskelija hahmottaa maankäytön suunnittelun perusperiaatteet Suomessa.
Opiskelija ymmärtää kaavoituksen tavoitteet ja tietää kaavoitus- ja rakentamisoikeuden systematiikan. Opiskelija osaa lukea asemakaavoja ja ymmärtää kaavamääräysten vaikutukset rakennushankkeessa.
Sisältö
- maankäytön suunnittelun perusteet
- valtakunnallisen ohjausjärjestelmän perusperiaatteet
- maapolitiikan perusteet
- kaavoitusprosessi ja sitä ohjaavan lainsäädännön rajaukset
- maakuntakaava, yleiskaava ja asemakaava
- kaavamerkinnät
Oppimateriaalit
Maankäyttö- ja rakennuslaki sekä -asetus osin, kaavamerkinnät ja -määräykset. Opettajan oma materiaali.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää maapolitiikan, kaavoituksen viranomaiskäytännön ja kaavoitusprosessin perusteet. Opiskelija osaa eri kaavatasot ja hän osaa etsiä asemakaavasta tietoa rakennushankettaan varten.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tietää maapolitiikan, kaavoituksen viranomaiskäytännön ja kaavoitusprosessin. Opiskelija osaa eri kaavatasot. Hän osaa etsiä erilaisista kaavoista tietoa ja soveltaa niitä työelämän eri tilanteisiin ja erilaisiin rakennushankkeisiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää maapolitiikan, kaavoituksen viranomaiskäytännön ja kaavoitusprosessin toiminnan. Opiskelija osaa eri kaavatasot. Opiskelija osaa etsiä erilaisista kaavoista tietoa, tulkita kaavoja ja soveltaa niistä saatuja tietoja työelämän haastaviin tilanteisiin ja rakennushankkeisiin.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa arvostaa olemassa olevaa rakennuskantaa ja rakennettua ympäristöä.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa nimetä korjaamistarpeeseen johtavat syyt sekä luetella eri aikakausien rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot. Opiskelija osaa laatia kuntoarvioraportin valitsemastaan korjausrakennuskohteesta. Opiskelija osaa lukea vanhoja piirustuksia ja korjauspiirustuksia. Opiskelija tuntee taloteknisten järjestelmien vaatimuksia korjausrakentamisessa.
Sisältö
- korjausrakentamisen merkitys kansantaloudessa
- korjausrakentamistarpeeseen johtavat syyt
- korjausrakentamisen peruskäsitteet
- eri materiaalien vaurioitumisilmiöt
- materiaalien kierrätettävyys
- eri aikakausia edustavat rakennustyylit, -tekniikat ja -materiaalit sekä rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot sekä korjaustavat
- korjausrakentamiseen liittyvien purkutöiden sisältö
- korjauspiirustusten tarkastelu sekä ekologinen suunnittelu
- kuntoarvion sisältö ja tekeminen
- korjausrakentamisen suunnittelu
Oppimateriaalit
- Opettajan oma aineisto
- RT- ja RATU-kortit soveltuvin osin
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee tärkeimpien rakennusosien vauriot ja korjausmenetelmät sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa korjausrakentamistoiminnan perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat ja rakenteet. Opiskelija hallitsee kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija tuntee olosuhteiden muuttuvat vaikutukset rakenteille ja niiden aiheuttamia riskejä. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennusfysiikan perusteet tai rakennusfysiikka 1. Sisäilmasto.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 24.03.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa arvostaa olemassa olevaa rakennuskantaa ja rakennettua ympäristöä.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa nimetä korjaamistarpeeseen johtavat syyt sekä luetella eri aikakausien rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot. Opiskelija osaa laatia kuntoarvioraportin valitsemastaan korjausrakennuskohteesta. Opiskelija osaa lukea vanhoja piirustuksia ja korjauspiirustuksia. Opiskelija tuntee taloteknisten järjestelmien vaatimuksia korjausrakentamisessa.
Sisältö
- korjausrakentamisen merkitys kansantaloudessa
- korjausrakentamistarpeeseen johtavat syyt
- korjausrakentamisen peruskäsitteet
- eri materiaalien vaurioitumisilmiöt
- materiaalien kierrätettävyys
- eri aikakausia edustavat rakennustyylit, -tekniikat ja -materiaalit sekä rakennusten rakenteelliset puutteet ja tyyppivauriot sekä korjaustavat
- korjausrakentamiseen liittyvien purkutöiden sisältö
- korjauspiirustusten tarkastelu sekä ekologinen suunnittelu
- kuntoarvion sisältö ja tekeminen
- korjausrakentamisen suunnittelu
Oppimateriaalit
- Opettajan oma aineisto
- RT- ja RATU-kortit soveltuvin osin
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa korjausrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee tärkeimpien rakennusosien vauriot ja korjausmenetelmät sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa korjausrakentamistoiminnan perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat sekä eri aikakausien erilaiset rakennustavat ja rakenteet. Opiskelija hallitsee kaikkein tavanomaisimmat rasitustekijät, vaurioitumisilmiöt ja korjausratkaisut. Opiskelija tuntee olosuhteiden muuttuvat vaikutukset rakenteille ja niiden aiheuttamia riskejä. Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennusfysiikan perusteet tai rakennusfysiikka 1. Sisäilmasto.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
- Marita Viljanmaa
- Anu Latva-Reinikka
- Tiina Välimäki
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, esittelyt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Marita Viljanmaa
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: luennot ja harjoitukset, esittelyt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen
Ajoitus
30.09.2023 - 15.04.2024
Laajuus
2 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Tiina Hietala
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Ilmoittautumisaika
15.12.2023 - 21.04.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 31.05.2024
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Johanna Koivula
Tavoitteet
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis- ja opiskelutaitojaan
- hyödyntää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla (ml. kansainvälisyys)
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa näkökulmasta
Sisältö
Korkeakouluopiskelu:
- opintojen rakenne ja opintojen suorittamisen eri mahdollisuudet (ml. kansainvälisyys)
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta sekä palvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä itsetuntemus sekä niissä kehittyminen
- hyvinvointipalvelut SeAMKissa
Urasuunnittelu:
- oman alan tarjoamat työmahdollisuudet, sidosryhmiin tutustuminen, alan kansainvälinen toimintaympäristö
- jatko-opintomahdollisuudet ja urasuunnittelu
Oppimateriaalit
Opettajan jakama materiaali moodlessa
Opetusmenetelmät
Verkkokurssi
Itsenäisesti suoritettavat tehtävät moodlessa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä n. 54 h itsenäistä työskentelyä
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Lisätietoja opiskelijoille
Opettaja lähettää opintojakson aloitusviestin, jossa moodlen tiedot SeAMKin sähköpostiin kerran viikossa uusille ilmoittautuneille.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
• Osaa tunnistaa ja löytää SeAMKin opiskelua ohjaavat säännökset ja periaatteet. Osaa käyttää SeAMKin keskeisiä sähköisiä välineitä ja löytää Intrasta oman opiskelun kannalta tarpeellisia tietoja. Tunnistaa oman oppimistyylinsä ja löytää keinoja sen kehittämiseksi. Tunnistaa oman alansa uramahdollisuuksia.
• Tuntee oman opetussuunnitelmansa ja osaa tulkita sitä opintojen suunnittelussaan
Hylätty
• Ei tunnista ja löydä SeAMKin opiskelua ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Ei osaa käyttää SeAMKin sähköisiä välineitä ja Intraa opiskelun tukena. Ei tunnista omaa oppimistyyliään eikä löydä keinoja sen kehittämiseksi. Ei osaa määritellä oman alansa uramahdollisuuksia.
• Ei tunne omaa opetussuunnitelmaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson kaikkien tehtävien palauttaminen hyväksytysti arviointikriteerien mukaisesti.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Marita Viljanmaa
- Rak Nimeämätön
Opiskelijaryhmät
-
RKM20Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa laatia työmaan laatusuunnitelman sekä osaa laatia tehtävän laatusuunnitelman ottaen huomioon työturvallisuuden vaatimukset.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa laatujärjestelmät sekä osaa soveltaa niitä rakennusprojektiin. Opiskelija osaa rakennusyrityksen laatujärjestelmän sisällön ja osaa laatia työmaan laatusuunnitelman.
Sisältö
- ISO9000-laatustandardit
- laadunohjausmenetelmät teollisuudessa sekä rakennusyrityksessä
- työmaan ja tehtävän laatusuunnitelmat
- prosessikaaviot laadunohjauksen työkaluina
- rakennusliikkeen laatujärjestelmä
- CE-merkintä rakennusalalla.
Oppimateriaalit
Rakennustöiden laatu. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan perusteet. Opiskelija osaa perusteet yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen rakennustyömaan laatusuunnitelman sekä hyväksyttävän tehtäväsuunnitelman yksittäisestä tehtävästä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa laatukäsitteet ja laadunhallinnan keskeiset asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa keskeiset asiat yrityksen ja rakennustyömaan laadunhallinnasta. Opiskelija osaa tehdä rakennustyömaalle kokonaisvaltaisesti laadukkaat laatu- ja tehtäväsuunnitelmat. Opiskelija osaa ohjata ja kehittää yrityksen/työmaan laatutoimintoja.
Esitietovaatimukset
Rakentamistalous
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Olli Isopahkala
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa maarakennustöiden (mm. raivaus, kaivu, louhinta) merkityksen työ- ja ympäristöturvallisuudessa.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida maarakennustekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin paikalleen mittausmitat.
Opiskelija osaa mitata vanhojen rakenteiden paikkoja ja sijoittaa uudet rakenteet paikoilleen.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee maa-ainesten tärkeimmät maanrakennusominaisuudet sekä niiden ja työskentelyolosuhteiden vaikutukset maarakennustöiden suorittamiseen. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät. Opiskelija osaa valita maarakentamiseen tarvittavan kaluston. Opiskelija tuntee maarakentamiseen liittyvät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
Opiskelija tuntee pilaantuneiden maiden tutkimusmenetelmät ja tavanomaiset käsittelytekniikat sekä kestävän kehityksen periaatteiden soveltamisen maa- ja pohjarakentamisessa.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta mitata rakenteita paikalleen.
Sisältö
- Maa-ainesten maarakennusominaisuudet
- Maarakennuskoneet ja niiden mitoitus
- Maarakennushankkeen toteutus.
- Maarakentamisen tärkeimmät työvaiheet (mm. raivaus, kaivu, louhinta, paalutus, täyttö ja tiivistystyöt, putkiasennukset, piharakenteet ja aluevarustelutyöt)
- Kuormaus- ja kuljetuskaluston yhteensovittaminen
- Maarakentamisessa käytettävät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
- Pilaantuneiden maa-ainesten vaikutus rakentamisessa
- Ylijäämämaiden käyttökelpoisuuden arviointi ja käytön suunnittelu
- Louhintatärinän syntymekanismi ja vaikutus rakenteille sekä liikenteen/rakentamisen aiheuttama tärinä
- Tontin ja rakennuksen paikalleenmittaus
- Rakennuksen moduulimitat ja rakenteiden paikalleenmittaus
- Keskeiset mittauskojeet ja niiden käyttö
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa maarakentamisen ja mittaustekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin mitat sekä sijoittaa niiden perusteella rakennuksen tontille. Opiskelija osaa soveltaa massakertoimia ja tilavuuskäsityksiä annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Geotekniikan perusteet. Pohjarakentamisen perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Geotekniikka. Pohjarakennus. (rakennustekniikka)
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 12.05.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Olli Isopahkala
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa maarakennustöiden (mm. raivaus, kaivu, louhinta) merkityksen työ- ja ympäristöturvallisuudessa.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida maarakennustekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin paikalleen mittausmitat.
Opiskelija osaa mitata vanhojen rakenteiden paikkoja ja sijoittaa uudet rakenteet paikoilleen.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee maa-ainesten tärkeimmät maanrakennusominaisuudet sekä niiden ja työskentelyolosuhteiden vaikutukset maarakennustöiden suorittamiseen. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät. Opiskelija osaa valita maarakentamiseen tarvittavan kaluston. Opiskelija tuntee maarakentamiseen liittyvät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
Opiskelija tuntee pilaantuneiden maiden tutkimusmenetelmät ja tavanomaiset käsittelytekniikat sekä kestävän kehityksen periaatteiden soveltamisen maa- ja pohjarakentamisessa.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta mitata rakenteita paikalleen.
Sisältö
- Maa-ainesten maarakennusominaisuudet
- Maarakennuskoneet ja niiden mitoitus
- Maarakennushankkeen toteutus.
- Maarakentamisen tärkeimmät työvaiheet (mm. raivaus, kaivu, louhinta, paalutus, täyttö ja tiivistystyöt, putkiasennukset, piharakenteet ja aluevarustelutyöt)
- Kuormaus- ja kuljetuskaluston yhteensovittaminen
- Maarakentamisessa käytettävät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
- Pilaantuneiden maa-ainesten vaikutus rakentamisessa
- Ylijäämämaiden käyttökelpoisuuden arviointi ja käytön suunnittelu
- Louhintatärinän syntymekanismi ja vaikutus rakenteille sekä liikenteen/rakentamisen aiheuttama tärinä
- Tontin ja rakennuksen paikalleenmittaus
- Rakennuksen moduulimitat ja rakenteiden paikalleenmittaus
- Keskeiset mittauskojeet ja niiden käyttö
Oppimateriaalit
RATU-kortit soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Pilaantuneiden maiden kunnostushankkeiden hallinta. VTT tiedotteita 2245. Espoo 2004.
RIL 253-2010 Rakentamisen aiheuttamat tärinät.
Pientalon maarakennustyöt - ohjeita konepalvelun ja pienurakoiden tilaajalle
Käytännön ohjeita pientalorakentamisen louhintatöihin (verkkojulkaisu Infra ry)
Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet (verkkojulkaisu rovaniemen ammattikorkeakoulu)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa maarakentamisen ja mittaustekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin mitat sekä sijoittaa niiden perusteella rakennuksen tontille. Opiskelija osaa soveltaa massakertoimia ja tilavuuskäsityksiä annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Geotekniikan perusteet. Pohjarakentamisen perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Geotekniikka. Pohjarakennus. (rakennustekniikka)
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RAK21TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
RAK21SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa maarakennustöiden (mm. raivaus, kaivu, louhinta) merkityksen työ- ja ympäristöturvallisuudessa.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida maarakennustekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin paikalleen mittausmitat.
Opiskelija osaa mitata vanhojen rakenteiden paikkoja ja sijoittaa uudet rakenteet paikoilleen.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee maa-ainesten tärkeimmät maanrakennusominaisuudet sekä niiden ja työskentelyolosuhteiden vaikutukset maarakennustöiden suorittamiseen. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät. Opiskelija osaa valita maarakentamiseen tarvittavan kaluston. Opiskelija tuntee maarakentamiseen liittyvät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
Opiskelija tuntee pilaantuneiden maiden tutkimusmenetelmät ja tavanomaiset käsittelytekniikat sekä kestävän kehityksen periaatteiden soveltamisen maa- ja pohjarakentamisessa.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta mitata rakenteita paikalleen.
Sisältö
- Maa-ainesten maarakennusominaisuudet
- Maarakennuskoneet ja niiden mitoitus
- Maarakennushankkeen toteutus.
- Maarakentamisen tärkeimmät työvaiheet (mm. raivaus, kaivu, louhinta, paalutus, täyttö ja tiivistystyöt, putkiasennukset, piharakenteet ja aluevarustelutyöt)
- Kuormaus- ja kuljetuskaluston yhteensovittaminen
- Maarakentamisessa käytettävät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
- Pilaantuneiden maa-ainesten vaikutus rakentamisessa
- Ylijäämämaiden käyttökelpoisuuden arviointi ja käytön suunnittelu
- Louhintatärinän syntymekanismi ja vaikutus rakenteille sekä liikenteen/rakentamisen aiheuttama tärinä
- Tontin ja rakennuksen paikalleenmittaus
- Rakennuksen moduulimitat ja rakenteiden paikalleenmittaus
- Keskeiset mittauskojeet ja niiden käyttö
Oppimateriaalit
RATU-kortit soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Pilaantuneiden maiden kunnostushankkeiden hallinta. VTT tiedotteita 2245. Espoo 2004.
RIL 253-2010 Rakentamisen aiheuttamat tärinät.
Pientalon maarakennustyöt - ohjeita konepalvelun ja pienurakoiden tilaajalle
Käytännön ohjeita pientalorakentamisen louhintatöihin (verkkojulkaisu Infra ry)
Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet (verkkojulkaisu rovaniemen ammattikorkeakoulu)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa maarakentamisen ja mittaustekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin mitat sekä sijoittaa niiden perusteella rakennuksen tontille. Opiskelija osaa soveltaa massakertoimia ja tilavuuskäsityksiä annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Geotekniikan perusteet. Pohjarakentamisen perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Geotekniikka. Pohjarakennus. (rakennustekniikka)
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 23.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RAK20SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
RAK20TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Ympäristövastuu- ja elinkaariosaaminen rakentamisessa
Opiskelija osaa maarakennustöiden (mm. raivaus, kaivu, louhinta) merkityksen työ- ja ympäristöturvallisuudessa.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida maarakennustekniikan osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin paikalleen mittausmitat.
Opiskelija osaa mitata vanhojen rakenteiden paikkoja ja sijoittaa uudet rakenteet paikoilleen.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee maa-ainesten tärkeimmät maanrakennusominaisuudet sekä niiden ja työskentelyolosuhteiden vaikutukset maarakennustöiden suorittamiseen. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät. Opiskelija osaa valita maarakentamiseen tarvittavan kaluston. Opiskelija tuntee maarakentamiseen liittyvät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
Opiskelija tuntee pilaantuneiden maiden tutkimusmenetelmät ja tavanomaiset käsittelytekniikat sekä kestävän kehityksen periaatteiden soveltamisen maa- ja pohjarakentamisessa.
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta mitata rakenteita paikalleen.
Sisältö
- Maa-ainesten maarakennusominaisuudet
- Maarakennuskoneet ja niiden mitoitus
- Maarakennushankkeen toteutus.
- Maarakentamisen tärkeimmät työvaiheet (mm. raivaus, kaivu, louhinta, paalutus, täyttö ja tiivistystyöt, putkiasennukset, piharakenteet ja aluevarustelutyöt)
- Kuormaus- ja kuljetuskaluston yhteensovittaminen
- Maarakentamisessa käytettävät tilavuuskäsitteet ja massakertoimet.
- Pilaantuneiden maa-ainesten vaikutus rakentamisessa
- Ylijäämämaiden käyttökelpoisuuden arviointi ja käytön suunnittelu
- Louhintatärinän syntymekanismi ja vaikutus rakenteille sekä liikenteen/rakentamisen aiheuttama tärinä
- Tontin ja rakennuksen paikalleenmittaus
- Rakennuksen moduulimitat ja rakenteiden paikalleenmittaus
- Keskeiset mittauskojeet ja niiden käyttö
Oppimateriaalit
RATU-kortit soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Pilaantuneiden maiden kunnostushankkeiden hallinta. VTT tiedotteita 2245. Espoo 2004.
RIL 253-2010 Rakentamisen aiheuttamat tärinät.
Pientalon maarakennustyöt - ohjeita konepalvelun ja pienurakoiden tilaajalle
Käytännön ohjeita pientalorakentamisen louhintatöihin (verkkojulkaisu Infra ry)
Mittaus- ja kartoitustekniikan perusteet (verkkojulkaisu rovaniemen ammattikorkeakoulu)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa maarakentamisen ja mittaustekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maarakennuksen työvaiheet ja työmenetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lähtöaineiston pohjalta laskea rakennuksen ja tontin mitat sekä sijoittaa niiden perusteella rakennuksen tontille. Opiskelija osaa soveltaa massakertoimia ja tilavuuskäsityksiä annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Geotekniikan perusteet. Pohjarakentamisen perusteet. (rakennusalan työnjohto)
Geotekniikka. Pohjarakennus. (rakennustekniikka)
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.
Sisältö
- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennoilla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Puurakenteet / puurakenteet 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
09.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.
Sisältö
- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennoilla.
Opetusmenetelmät
Verkkokurssi, aloitusluento 2 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Puurakenteet / puurakenteet 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
RAK20SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
RAK20TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.
Sisältö
- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennoilla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Puurakenteet / puurakenteet 1
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
09.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petri Koistinen
Opiskelijaryhmät
-
MRAK20SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
-
MRAK20TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa hirren ja CLT:n tuotannon periaatteet. Opiskelija osaa hirsirakentamisen vaiheet ja hirsirunkoon liittyvien rakennusosien toteutuksen. Opiskelija osaa CLT–rakentamisen perusteet. Opiskelija osaa hirsirakennusten korjausmenetelmät.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen:
Opiskelija ymmärtää massiivipuun erityispiirteet rakennusmateriaalina. Opiskelija osaa hirsirakennuksen suunnittelun ja mitoituksen pääperiaatteet. Opiskelija ymmärtää CLT:n mitoituksen perusteet.
Sisältö
- Hirsi ja CLT rakennusmateriaalina
- Hirren ja CLT:n tuotantomenetelmät
- Hirsikehikon pystytys ja hirsirakenteisiin liittyvät muut rakenteet
- CLT-rakentamisen menetelmät
- Hirsirakennuksen rakennesuunnittelun perusteet, CLT:n mitoituksen perusteet
- Hirsirakennuksen korjausmenetelmät
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennoilla.
Opetusmenetelmät
Verkkokurssi, alussa 2h aloitusluento.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa luetella hirsi- ja CLT-rakentamiseen liittyvät tärkeimmät peruskäsitteet ja selittää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa soveltaa hirsi- ja CLT-rakentamisen peruskäsitteitä erilaisissa tehtävissä ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys hirsi –ja CLT-rakentamisesta. Hän osaa soveltaa tietämystään erikoiskysymyksissä ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Puurakenteet / puurakenteet 1
Ilmoittautumisaika
01.08.2023 - 05.05.2024
Ajoitus
07.08.2023 - 07.06.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Vapaasti valittavat opinnot
- Avoin amk
Opettaja
- Juhani Paananen
Tavoitteet
Opiskelija kykenee hyödyntämään matemaattisia menetelmiä matematiikan, fysiikan ja kemian perustason laskutehtävissä
Sisältö
- Matematiikka (lausekkeet, yhtälöt, suorakulmainen kolmio, prosenttilaskenta, pinta-alat, tilavuudet)
- Fysiikka (liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteita)
- Kemia (reaktioyhtälöt, ainemäärälaskut)
- Logiikka (loogiset päättelytehtävät)
Opetusmenetelmät
Etäopetus ja etäohjaus
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Itsenäistä työskentelyä: 80 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Hän kykenee laskemaan yksinkertaisen kemiallisen yhdisteen moolimassan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia liikeopin, lämpöopin ja sähköopin yhtälöitä. Hän osaa tasapainottaa yksinkertaisen kemiallisen yhtälön.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa ratkaista perusmuodossa olevan yhtälöparin. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia sovellusongelmia, jotka käsittelevät suorakaiteen, suorakulmaisen kolmion ja ympyröiden geometriaa. Hän hallitsee liikeopin, lämpöopin ja sähköopin perusteet. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia kemiallisia ainemäärä-, konsentraatio ja pH-laskuja.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustöistä muodostuu pistemäärä väliltä 0...100 pistettä. Näiden mukaan muodostetaan arvosanat asteikolla 0-5.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita ja ratkaista ensimmäisen asteen yhtälön. Opiskelija osaa käsitellä yksikkömuunnoksia. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää matemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin.
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen asteen yhtälö, suorakulmainen kolmio
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
80 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä suhteellisen monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän kykenee tekemään monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Opiskelija kykenee hankkimaan itse tietoa ja soveltamaan opintojaksolla oppimiaan asioita käytännön tilanteisiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1.5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita ja ratkaista ensimmäisen asteen yhtälön. Opiskelija osaa käsitellä yksikkömuunnoksia. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää matemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin.
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, ensimmäisen asteen yhtälö, suorakulmainen kolmio
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
80 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa sieventää ja muokata yksinkertaisia kirjainlausekkeita. Hän pystyy ratkaisemaan perusmuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä yksinkertaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita sujuvasti. Hän osaa ratkaista ei-standardimuotoisen ensimmäisen asteen yhtälön. Hän osaa tehdä suhteellisen monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee kirjainlausekkeen käsittelyvaiheet vaivattomasti. Hän osaa ratkaista mielivaltaisessa muodossa olevan ensimmäisen asteen yhtälön. Hän kykenee tekemään monimutkaisia fysikaalisia yksikkömuunnoksia. Opiskelija kykenee hankkimaan itse tietoa ja soveltamaan opintojaksolla oppimiaan asioita käytännön tilanteisiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
04.09.2023 - 29.09.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
- Arto Saariaho
- Marita Viljanmaa
- Jorma Tuomisto
- Jarkko Piikkilä
- Paula Pihlaja
- Olli Isopahkala
- Veli Autio
- Petri Koistinen
- Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
-
RKM20Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kehittää ja osoittaa valmiuksiaan soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida tutkimus-, suunnittelu- tai kehityshankkeen soveltaen opiskeluaikana opittuja tietojaan ja etsimällä puuttuvat tiedot ongelmien ratkaisemiseksi. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa.
Sisältö
- Opinnäytetyön suunnittelu, toteutus ja raportointi
- Opinnäytetyön aiheen esittely
- Opinnäytetyöseminaari
- Kypsyysnäyte
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida pohjarakentamisen osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä paalutuksesta ja hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.
Sisältö
- Pohjatutkimukset
- Määräykset ja ohjeet
- Kalliolle ja maanvaraan perustaminen
- Paalutus
- Kuivatus- ja routasuojaus
- Kaivannot
- Täyttö ja tiivistys
- Pohjanvahvistus
Oppimateriaalit
Jääskeläinen: Pohjarakennuksen perusteet.
Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija tuntee pohjatutkimuksen merkityksen pohjarakentamisessa ja niihin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee roudan ja kuivatuksen merkityksen rakennushankkeen eri vaiheissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa valita perustustavan maaperän olosuhteiden mukaan ja osaa ottaa huomioon niiden vaatimukset. Opiskelija osaa lukea ja ottaa huomioon alueella olevat kaapeli- ja putkikartat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennesuunnittelun perusteet ja geotekniikan perusteet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 04.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida pohjarakentamisen osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä paalutuksesta ja hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.
Sisältö
- Pohjatutkimukset
- Määräykset ja ohjeet
- Kalliolle ja maanvaraan perustaminen
- Paalutus
- Kuivatus- ja routasuojaus
- Kaivannot
- Täyttö ja tiivistys
- Pohjanvahvistus
Oppimateriaalit
Jääskeläinen: Pohjarakennuksen perusteet.
Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija tuntee pohjatutkimuksen merkityksen pohjarakentamisessa ja niihin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee roudan ja kuivatuksen merkityksen rakennushankkeen eri vaiheissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa valita perustustavan maaperän olosuhteiden mukaan ja osaa ottaa huomioon niiden vaatimukset. Opiskelija osaa lukea ja ottaa huomioon alueella olevat kaapeli- ja putkikartat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennesuunnittelun perusteet ja geotekniikan perusteet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
- Veli Autio
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen:
Opiskelija ymmärtää puun erityisominaisuudet ja tuntee eri puutuotteet ja niiden käyttökohteet kantavana rakenteena. Opiskelija osaa suorittaa yksinkertaisten kantavien puurakenteiden mitoituksen. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen naulaliitoksen.
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa tunnistaa tavanomaiset puurunkojärjestelmät ja rakenneosat sekä niiden liitos- ja tuentatavat. Opiskelija ymmärtää puurungon jäykistämisperiaatteet ja toimintatavat sekä rakennusaikaisen tuennan ja vakavuuden merkityksen. Opiskelija tuntee puurakenteita koskevan normiohjauksen periaatteet. Opiskelija osaa hyödyntää tietotekniikkaa puurakenteiden mitoituksessa
Sisältö
- Puun materiaaliominaisuudet
- Puurakenteiden rakennesuunnittelun perusteet
- Palkin ja pilarin mitoitus. Tukipaine
- Liitoksen mitoituksen perusteet. Naulaliitos
- Rakenteiden taipumien raja-arvot
- Puurakenteiden asennus
- Puumateriaalien määrälaskenta
- Laboratorioharjoitukset
Oppimateriaalit
Puurakenteiden eurokoodit/määräykset soveltuvin osin.
RIL 205-1-2009, liite B: Puurakenteiden lyhennetty suunnitteluohje, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2011)
RunkoRYL 2010 Talonrakennuksen runkotöiden yleiset laatuvaatimukset.
Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Rakennusmestarin lujuusoppi. Rakennesuunnittelun perusteet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen:
Opiskelija osaa talonrakentamisen runkojärjestelmät, niiden toimintaperiaatteet ja runkojärjestelmän valintaan vaikuttavat tekijät. Opiskelija osaa määrittää rakennuksiin ja rakenteisiin kohdistuvat kuormat. Opiskelija tuntee kantavien rakenteiden suunnitteluperiaatteet
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija tuntee rakennesuunnittelua koskevan normiohjauksen periaatteet.
Sisältö
- Rakennesuunnittelutehtävät ja suunnitteluprosessin kulku
- Rakennuksen runkojärjestelmät ja kantavat rakenneosat
- Runko rakennustyypin ja rakennusmateriaalin mukaan
- Kuormien siirtyminen rakennusosalta toiselle
- Rakenteiden kuormat
- Kuormitusyhdistelmät
Oppimateriaalit
Suunnitteluperusteisiin ja rakenteiden kuormiin liittyvät euronormit ja kansalliset soveltamisasiakirjat soveltuvin osin.
RIL 201-1-2011: Suunnitteluperusteet ja rakenteiden kuormat, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2011)
Opettajan oma aineisto
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Rakennusmestarin statiikka. Talonrakennus. Rakennusmateriaalit.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia.
Opiskelija osaa laskea rakennushankkeen keskeisimmät pinta-alat ja tilavuudet.
Sisältö
- rakennus- ja rakennepiirustusten piirustusmerkinnät
- rakennuksen peruspinta-alojen ja tilavuuksien laskentamenetelmä
- rakennus- ja rakennepiirustusten ”lukutaito”
Oppimateriaalit
Opettajan oma materiaali. Rakennustietosäätiön kortisto soveltuvin osin.
Rakentamisen piirustusmerkintöjä, Rakennustieto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennusalan piirustuksiin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnitelmien merkityksen rakennushankkeessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia. Opiskelija osaa laskea CAD-piirustuksista annettuja tehtäviä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija
- Hallitsee rakennusalan keskeiset viestintä- ja vuorovaikutustaidot
- Ymmärtää sisäisen viestinnän merkityksen yrityksen toiminnassa
- Osaa vaikuttaa ja vakuuttaa vastaanottajan
- Osaa puhua ja esiintyä keskeisissä työelämän viestintätilanteissa
- Osaa toimia työelämän arkiviestinnän tilanteissa
- Osaa muotoilla vuorovaikutustaan tilanteen mukaan
- Osaa muotoilla keskeiset rakennusalan viestinnän dokumentit
- Osaa toimia rakennusalan palavereissa ja neuvotteluissa
- Osaa osallistua ja vetää rakennusalan kokouksia
- Ymmärtää asiakaskokemuksen merkityksen ja osaa toimia asiakaslähtöisesti
Sisältö
- Työelämän viestintätaidot
- Sisäinen viestintä rakennusalalla
- Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
- Puhe- ja esiintymistaito
- Työelämän arkiviestintä
- Rakennusalan dokumentit
- Palaverit, neuvottelut ja kokoukset
- Asiakaskokemus ja asiakaslähtöisyys
Oppimateriaalit
Kauppinen, A., Nummi, J. & Savola, T. 2010. Tekniikan viestintä: Kirjoittamisen ja puhumisen käsikirja. Helsinki: Edita
Opettajan jakama materiaali
Opetusmenetelmät
Kontaktiopetus, ryhmätyöskentely, suulliset ja kirjalliset tehtävät, vierailijaluennot sekä itsenäinen opiskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Näyttökoe
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 h
Lähiopetus
Harjoitukset
Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa viestiä lähettäjälähtöisesti: hän ei osaa ottaa tavoitetta, vastaanottajaa tai tilannetta huomioon riittävästi. Tekstin rakenne on hajanainen ja epälooginen ja argumentointi on yksipuolista ja niukkaa. Havainnollistaminen on suppeaa ja epätarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida osaa viestintäänsä vain viestin lähettäjän näkökulmasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa osittain huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Osaa ylläpitää viestinnän vuorovaikutusta. Tunnistaa jossain määrin viestinnnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Tekstin rakenne on pääosin selkeää ja johdonmukaista ja argumentointi on monipuolista ja uskottavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä joiltakin osin ja osittain realistisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa erinomaiseti ja vakuuttavasti huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan, hän osaa toimia vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Viestinnän vuorovaikutus on erittäin taitavaa. Opiskelija osaa tunnistaa viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Tekstin rakenne noudattaa tekstilajille ominaista rakennetta, teksti on loogista, selkeää ja sidosteista ja argumentointi on monipuolista ja eri näkökulmia huomioon ottavaa ja vakuuttavaa, Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista, tehokasta ja harkittua. Opiskelija osaa arvioida viestintäänsä monipuolisesti ja realistisesti tavoitteen, tarkoituksen, vastaanottajan ja oman ammattialansa kannalta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen tunneilla, kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät, itsearviointi ja vertaisarviointi
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Veli Autio
- Petri Koistinen
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen:
Opiskelija ymmärtää rakennusfysiikan keskeiset ilmiöt. Opiskelija tuntee ja osaa ottaa huomioon rakenteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa rakennusfysikaaliset tekijät ja niihin liittyvät viranomaismääräykset. Opiskelija tietää tavanomaisten eristysmateriaalien rakennusfysikaaliset ominaisuudet ja käyttökohteet.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa ottaa huomioon työmaaolosuhteet ja johtaa eristystöitä laadullisesti hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.
Sisältö
- Rakennusfysikaalisen suunnittelun pääsisällöt
- Rakennuksen painesuhteet
- Rakenteen U-arvo ja lämpötilajakauma, lämmön siirtyminen
- Kosteus: peruskäsitteet
- Rakenteen kosteusjakauma, kosteuden siirtyminen
- Ääneneristys
- Rakenteiden rakennusfysikaalinen toiminta
- Sovellusohjelmien hyödyntäminen rakennusfysikaalisessa suunnittelussa
- Rakennusfysikaaliset mittaukset
Oppimateriaalit
RakMK soveltuvin osin
RIL 255-2014: Rakennusfysiikka 1, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry (2014)
Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista opintojakson perusasioihin liittyviä tehtäviä, jotka ovat opintojaksolla käsiteltyjen tehtävien kaltaisia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisten lisäksi opiskelija osaa käyttää opintojaksoon sisältyviä perusasioita, ja soveltaa niitä erilaisiin tehtäviin ja perustella ratkaisut.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisten lisäksi opiskelijalla on kokonaisvaltainen käsitys opintojakson asioista. Hän osaa valita oikeat ratkaisumenetelmät opintojakson asioihin liittyvien ongelmien ratkaisuun ja perustella ratkaisunsa loogisesti.
Esitietovaatimukset
Talonrakennus suositeltava. Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
04.09.2023 - 01.11.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 15.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Veli Autio
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien materiaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät, tuoteryhmät, soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin sekä asennus- ja työtapojen vaatimukset. Opiskelija ymmärtää materiaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee materiaalien ekologisuuden ja kierrätettävyyden. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Sisältö
- Tärkeimpien materiaalien valmistusmenetelmät
- Materiaalien ominaisuudet
- Materiaaleista valmistettavat tuotteet
- Terveys- ja ympäristövaikutukset
- Materiaalien palo-ominaisuudet
Oppimateriaalit
Rakennustietosäätiön rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien tavanomaisten rakennusmateriaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät sekä soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin. Opiskelija hallitsee rakennusmateriaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia tietoa itsenäisesti, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee tavanomaisten rakennusmateriaalien oikean säilytyksen ja asennusolosuhteet. Opiskelija osaa yhdistää rakennusmateriaaleja sopivaksi tuoteryhmäksi ja osaa huomioida kosteuden vaikutuksen materiaaleihin. Opiskelija osaa tunnistaa rakennusmateriaalien keskeisiä ominaisuuksia, mitkä vaikuttavat niiden käyttöön rakentamisessa. Opiskelija tuntee rakennusmateriaalien aiheuttamia vaaroja ja vaikutusta terveyteen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 19.05.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Veli Autio
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien materiaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät, tuoteryhmät, soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin sekä asennus- ja työtapojen vaatimukset. Opiskelija ymmärtää materiaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee materiaalien ekologisuuden ja kierrätettävyyden. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Sisältö
- Tärkeimpien materiaalien valmistusmenetelmät
- Materiaalien ominaisuudet
- Materiaaleista valmistettavat tuotteet
- Terveys- ja ympäristövaikutukset
- Materiaalien palo-ominaisuudet
Oppimateriaalit
Rakennustietosäätiön rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävien tavanomaisten rakennusmateriaalien ominaisuudet, valmistusmenetelmät sekä soveltuvuuden erilaisiin käyttökohteisiin. Opiskelija hallitsee rakennusmateriaalien terveys- ja ympäristövaikutukset. Opiskelija tuntee myös yleisimpiä LVI-asennuksessa käytettäviä materiaaleja. Opiskelijan osaa hankkia tietoa itsenäisesti, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee tavanomaisten rakennusmateriaalien oikean säilytyksen ja asennusolosuhteet. Opiskelija osaa yhdistää rakennusmateriaaleja sopivaksi tuoteryhmäksi ja osaa huomioida kosteuden vaikutuksen materiaaleihin. Opiskelija osaa tunnistaa rakennusmateriaalien keskeisiä ominaisuuksia, mitkä vaikuttavat niiden käyttöön rakentamisessa. Opiskelija tuntee rakennusmateriaalien aiheuttamia vaaroja ja vaikutusta terveyteen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
- Juho Lohilahti
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa käyttää CAD-pohjaisia suunnitteluohjelmia. Opiskelija tuntee piirustuksen ja tietomallin ominaisuudet ja erot sekä tietomallin mallinnussääntöjen perusteet.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmius toimia tietomallipohjaisessa talonrakennusprojektissa. Opiskelija ymmärtää tietomallinnuksen periaatteet rakennusprosessissa ja osaa joidenkin tietomallinnuksessa käytettävien ohjelmistojen peruskäytön. Opiskelija ymmärtää tietomallinnushankkeessa toimivien henkilöiden roolit ja tehtävät sekä yleisimmät käytännöt. Opiskelija osaa huomioida yleisten tietomallivaatimusten YTV2012 edellyttämiä reunaehtoja ja toimintatapoja.
Sisältö
- CADin monipuolisempi käyttäminen
- tietomallinnusprosessi
- tietomallinnusohjelmien peruskäyttöä: tietomallin luomisen perusteita (arkkitehti- ja rakennemalli)
- tietomallin tarkastusohjelmiston peruskäyttöä
- Yleiset tietomallivaatimukset
Oppimateriaalit
- Tuntimuistiinpanot
- Ohjelmistojen käyttöohjeet
- YTV2012 – Yleiset tietomallivaatimukset, asioita seuraavista osista
- Osa 1. Yleinen osuus
- Osa 6. Laadunvarmistus
- Osa 7. Määrälaskenta
- Osa 8. Havainnollistaminen
- Osa 13. Tietomallin hyödyntäminen rakentamisessa
- YTV2012 Täydentävä liite ARK Tilaajan ohje
- YTV2012 Täydentävä liite RAK Tilaajan ohje
- Jäväjä, P. Lehtoviita, T. Tietomallintaminen talonrakennustyömaalla. Rakennustieto Oy. 2016
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on perustiedot ja -taidot CADin ja tietomallin käyttämisestä ja hyödyntämisestä rakennesuunnittelussa ja rakennustyömaalla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa käyttää CADia ja tuottaa tietomallin ja analysoida valmista mallia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tuottaa ja käyttää CAD-ohjelmia ja tietomalleja monipuolisesti erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin.
Esitietovaatimukset
Talonrakennus, rakennussuunnittelu.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
- Opiskelija osaa kuvata omaa koulutustaan suullisesti ja kirjallisesti.
- Opiskelija osaa työnhaun vaiheet ja niihin liittyvän sanaston.
- Opiskelija osaa viestiä kohteliaasti ja ammattimaisesti sähköpostitse ja puhelimessa.
- Opiskelija osaa kokouksiin ja neuvotteluihin liittyviä fraaseja ja sanastoa.
- Opiskelija osaa pitää esitelmän oman alansa aiheesta.
- Opiskelija osaa lukea omaan koulutusalaan liittyviä tekstejä ja käyttää alakohtaista sanastoa puheessa ja kirjoittamisessa.
- Opiskelija osaa kuvailla oman alansa tuotetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
Sisältö
- tehokas kommunikointi
- koulutus ja työ
- kokoukset ja neuvottelut
- asiakaskontaktit
- esitelmät
- oman alan keskeistä terminologiaa
- tuotekuvaus
Oppimateriaalit
- Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. Uusin painos tai sähköinen versio.
- Muu materiaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: suulliset ja kirjalliset harjoitukset ja tehtävät yksilö-, pari- ja ryhmätyöskentelynä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti kurssin viimeisillä tunneilla
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Näyttö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Tunnit ja itsenäinen työskentely yhteensä 81 työtuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin lähtötasona lukion englannin oppimäärä tai vastaava osaaminen.
Kontaktitunneilla läsnäolovelvollisuus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1
Ymmärrettävyys:
Teksti muodostuu ymmärrettävistä virkkeistä, jotka eivät usein muodosta loogista kokonaisuutta. Tekstin hajanaisuus, niukkuus ja virheellisyys vaikeuttavat ymmärtämistä. Lukijaa otetaan huomioon jonkin verran.
Sanasto:
Osaa käyttää tyydyttävästi oman alansa ja toimintaympäristönsä perussanastoa. Tarvitsee apuvälineitä ja tukea löytääkseen oikeita ilmaisuja. Sanavalinnoissa esiintyy epätarkkuuksia, jotka eivät yleensä vaikuta pääviestin perillemenoon.
Rakenteet:
Käyttää tavallisimpia rakenteita melko virheettömästi. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Virheistä huolimatta viestin pääsisältö välittyy.
Puhuminen:
Pitää valmistellun yksinkertaisen ja ymmärrettävän esityksen. Ääntää yleensä ymmärrettävästi virheistä huolimatta.
2
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja tarvittaessa yksityiskohtaista, mutta osin epäyhtenäistä. Tekstin sävy ja tyyli eivät aina vastaa tarkoitustaan. Kirjoittajan ilmaisutaito ei rajoita ymmärrettävyyttä.
Sanasto:
Ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hallinta on yleensä riittävä. Tarvitsee apuvälineitä löytääkseen oikeita ilmaisuja. Vaativissa teksteissä esiintyy sanavalinnoissa virheitä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.
Rakenteet:
Hallitsee rakenteet suhteellisen hyvin. Virheet eivät aiheuta väärinkäsityksiä.
Puhuminen:
Puhuu asioista johdonmukaisesti, mutta puheessa voi olla taukoja ja korjauksia. Ääntää ymmärrettävästi, vaikka vierasperäinen korostus on havaittavissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja jäsentynyttä ja tyylillisesti asianmukaista. Tekstissä kehitellään argumentteja systemaattisesti ja ymmärrettävästi
Sanasto:
Hallitsee laajalti ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavaa sanastoa. Osaa käyttää korvaavia ilmaisuja. Virheitä voi esiintyä harvinaisimmissa ilmauksissa.
Rakenteet:
Hallitsee useimmat rakenteet hyvin. Satunnaiset rakennevirheet eivät häiritse viestintää.
Puhuminen:
Kuvaa omin sanoin erilaisia asioita selkeästi vaikkakin ajoittain hieman epäröiden. Ääntää selvästi ja luonnollisesti.
4
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hyvin. Pystyy vaivatta käyttämään idiomaattisia ilmauksia tai löytämään korvaavia ilmaisumuotoja. Kielellinen ilmaisuvarasto on hyvin laaja. Satunnaisia sanaston lipsahduksia saattaa esiintyä.
Rakenteet:
Käyttää vaihtelevia rakenteita ja hallitsee lähes kaikki rakenteet hyvin. Satunnaisia lipsahduksia esiintyy vaativimmissa rakenteissa.
Puhuminen:
Ilmaisee itseään melko vaivattomasti käyttäen tilanteeseen sopivia kielellisiä muotoiluja. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ymmärrettävyys:
Teksti on hyvin selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaativista ja vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee erittäin laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston. Pystyy käyttämään idiomaattisia ilmauksia oikein ja luontevasti.
Rakenteet:
Käyttää monipuolisia rakenteita ja hallitsee ne erittäin hyvin.
Puhuminen:
Ilmaisee ajatuksiaan spontaanisti, erittäin sujuvasti ja täsmällisesti. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen esitys ja aktiivinen osallistuminen kontaktitunneille.
Esitietovaatimukset
- lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
11.03.2024 - 19.05.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
- Opiskelija osaa kuvata omaa koulutustaan suullisesti ja kirjallisesti.
- Opiskelija osaa työnhaun vaiheet ja niihin liittyvän sanaston.
- Opiskelija osaa viestiä kohteliaasti ja ammattimaisesti sähköpostitse ja puhelimessa.
- Opiskelija osaa kokouksiin ja neuvotteluihin liittyviä fraaseja ja sanastoa.
- Opiskelija osaa pitää esitelmän oman alansa aiheesta.
- Opiskelija osaa lukea omaan koulutusalaan liittyviä tekstejä ja käyttää alakohtaista sanastoa puheessa ja kirjoittamisessa.
- Opiskelija osaa kuvailla oman alansa tuotetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
Sisältö
- tehokas kommunikointi
- koulutus ja työ
- kokoukset ja neuvottelut
- asiakaskontaktit
- esitelmät
- oman alan keskeistä terminologiaa
- tuotekuvaus
Oppimateriaalit
- Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. Uusin painos tai sähköinen versio.
- Muu materiaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus: suulliset ja kirjalliset harjoitukset ja tehtävät yksilö-, pari- ja ryhmätyöskentelynä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Näyttö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktitunnit ja itsenäinen työskentely yhteensä 81 työtuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin lähtötasona lukion englannin oppimäärä tai vastaava osaaminen.
Pakollinen läsnäolo tunneilla.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1
Ymmärrettävyys:
Teksti muodostuu ymmärrettävistä virkkeistä, jotka eivät usein muodosta loogista kokonaisuutta. Tekstin hajanaisuus, niukkuus ja virheellisyys vaikeuttavat ymmärtämistä. Lukijaa otetaan huomioon jonkin verran.
Sanasto:
Osaa käyttää tyydyttävästi oman alansa ja toimintaympäristönsä perussanastoa. Tarvitsee apuvälineitä ja tukea löytääkseen oikeita ilmaisuja. Sanavalinnoissa esiintyy epätarkkuuksia, jotka eivät yleensä vaikuta pääviestin perillemenoon.
Rakenteet:
Käyttää tavallisimpia rakenteita melko virheettömästi. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Virheistä huolimatta viestin pääsisältö välittyy.
Puhuminen:
Pitää valmistellun yksinkertaisen ja ymmärrettävän esityksen. Ääntää yleensä ymmärrettävästi virheistä huolimatta.
2
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja tarvittaessa yksityiskohtaista, mutta osin epäyhtenäistä. Tekstin sävy ja tyyli eivät aina vastaa tarkoitustaan. Kirjoittajan ilmaisutaito ei rajoita ymmärrettävyyttä.
Sanasto:
Ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hallinta on yleensä riittävä. Tarvitsee apuvälineitä löytääkseen oikeita ilmaisuja. Vaativissa teksteissä esiintyy sanavalinnoissa virheitä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.
Rakenteet:
Hallitsee rakenteet suhteellisen hyvin. Virheet eivät aiheuta väärinkäsityksiä.
Puhuminen:
Puhuu asioista johdonmukaisesti, mutta puheessa voi olla taukoja ja korjauksia. Ääntää ymmärrettävästi, vaikka vierasperäinen korostus on havaittavissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja jäsentynyttä ja tyylillisesti asianmukaista. Tekstissä kehitellään argumentteja systemaattisesti ja ymmärrettävästi
Sanasto:
Hallitsee laajalti ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavaa sanastoa. Osaa käyttää korvaavia ilmaisuja. Virheitä voi esiintyä harvinaisimmissa ilmauksissa.
Rakenteet:
Hallitsee useimmat rakenteet hyvin. Satunnaiset rakennevirheet eivät häiritse viestintää.
Puhuminen:
Kuvaa omin sanoin erilaisia asioita selkeästi vaikkakin ajoittain hieman epäröiden. Ääntää selvästi ja luonnollisesti.
4
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hyvin. Pystyy vaivatta käyttämään idiomaattisia ilmauksia tai löytämään korvaavia ilmaisumuotoja. Kielellinen ilmaisuvarasto on hyvin laaja. Satunnaisia sanaston lipsahduksia saattaa esiintyä.
Rakenteet:
Käyttää vaihtelevia rakenteita ja hallitsee lähes kaikki rakenteet hyvin. Satunnaisia lipsahduksia esiintyy vaativimmissa rakenteissa.
Puhuminen:
Ilmaisee itseään melko vaivattomasti käyttäen tilanteeseen sopivia kielellisiä muotoiluja. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ymmärrettävyys:
Teksti on hyvin selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaativista ja vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee erittäin laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston. Pystyy käyttämään idiomaattisia ilmauksia oikein ja luontevasti.
Rakenteet:
Käyttää monipuolisia rakenteita ja hallitsee ne erittäin hyvin.
Puhuminen:
Ilmaisee ajatuksiaan spontaanisti, erittäin sujuvasti ja täsmällisesti. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe 50% ja suullinen esitys 50%. Aktiivinen osallistuminen tunneille.
Esitietovaatimukset
- lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa määrittää yksinkertaisten sauvarakenteiden jännityksiä erilaisissa kuormitustapauksissa. Opiskelija osaa määrittää palkin maksimitaipuman yksinkertaisissa tapauksissa taulukoiden avulla. Opiskelija tuntee tyypillisen stabiiliusilmiön kuten nurjahdus.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee rakennustyömaan perusrakenteiden lujuusopillisen käyttäytymisen
Sisältö
- Normaalijännitys
- Venymä
- Materiaalivakiot
- Hooken laki
- Leikkausjännitys
- Lämpötilanmuutoksen vaikutus
- Taivutuksen aiheuttamat jännitykset
- Staattisesti määräämättömän sauvarakenteen tunnistaminen
- Palkin taipuma
- Nurjahdus
Oppimateriaalit
Outinen, Koski, Salmi: Lujuusopin perusteet, Pressus Oy, Tampere (soveltuvin osin).
Karhunen, Lassila, Pyy, Ranta, Räsänen, Saikkonen & Suosara: Lujuusoppi, Otatieto (soveltuvin osin).
Saarineva: Lujuusoppi, peruskurssi. Pressus Oy.
Rakentajain kalenteri.
Tekniikan kaavasto.
Opettajan oma materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
107 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista vedetyn ja puristetun sauvan normaalijännityksen. Hän osaa laskea yksinkertaisesti kuormitetun palkin taivutus- ja leikkausjännityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ratkaista ristikkorakenteen sauvojen normaalijännitykset. Hän osaa laskea pistemäisillä ja tasaisilla kuormilla kuormitetun palkin taivutus- ja leikkausjännityksen. Hän osaa määrittää palkkien taipumat palkkitaulukoissa annettujen kaavojen avulla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa ratkaista tavallisimpien talonrakennuksen rakenteiden normaali-, taivutus- ja leikkausjännitykset. Hän osaa hyödyntää myös likiarvomenetelmiä saamiensa tulosten tarkistamiseen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
0-5
Esitietovaatimukset
Rakennusmestarin statiikka.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee statiikan kaksi peruskäsitettä: voima ja momentti. Opiskelija osaa piirtää vapaakappalekuvion. Opiskelija osaa muodostaa tasapainoyhtälöt vapaakappalekuvion avulla. Opiskelija osaa hyödyntää vapaakappalekuviota ja tasapainoyhtälöitä yksinkertaisten sauvarakenteiden tukireaktioiden sekä sisäisten voimasuureiden määrittämisessä. Opiskelija kykenee erottamaan toisistaan staattisesti määrätyn ja staattisesti määräämättömän sauvarakenteen.
Rakentamisprosessiosaaminen:
Opiskelija osaa tunnistaa erilaiset sauvarakenteet, kuten palkin, pilarin, ristikon ja kehän.
Sisältö
- Voima, voiman komponentit ja voimien resultantti
- Momentti ja voimaparin momentti
- Vapaakappalekuvio
- Tasapainoyhtälöt
- Sauvarakenteen laskentamallikuva
- Sauvan tuennat, niiden merkitsemistavat ja tukireaktiot
- Staattisesti määrätty sauvarakenne
- Ristikon sauvavoimat
- Palkin sisäiset voimasuureet: normaalivoima, leikkausvoima ja taivutusmomentti
Oppimateriaalit
Opettajan oma materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja kotitehtävät.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
107 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa hyödyntää palkin tasapainoyhtälöitä ja ratkaista yksinkertaisesti kuormitetun kaksitukisen palkin ja ulokepalkin tukireaktiot ja piirtää normaalivoima-, leikkausvoima- ja taivutusmomenttikuviot. Hän osaa ratkaista yksinkertaisen ristikon sauvavoimat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ratkaista monimutkaisesti kuormitetun palkin tukireaktiot ja piirtää leikkausvoima- ja taivutusmomenttikuviot. Hän osaa myös määrittää leikkausvoiman ja taivutusmomentin arvot yksittäisissä palkin pisteissä. Opiskelija osaa ratkaista monimutkaisen ristikon sauvavoimat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija kykenee ratkaisemaan monimutkaisten palkki- ja ristikkorakenteiden sisäisiä voimasuureita ja ratkomaan statiikan ongelmia myös ei-standardinomaisessa tilanteessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe arvostellaan asteikolla 0-5.
Esitietovaatimukset
Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
- Marita Viljanmaa
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija osaa lukea rakennepiirustuksia.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa lukea rakennus- ja rakennepiirustuksia ja kykenee yhteensovittamaan niitä. Rakennuslupaprosessiin tutustuminen.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa lukea korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia ja kykenee yhteensovittamaan niitä.
Sisältö
- piirustusmerkkien soveltaminen rakennussuunnittelussa
- pää-, työ- ja detaljipiirustukset
- rakennuslupapiirustusten vaatimukset
- CAD-ohjelman käytön perusteet piirustusten laadinnassa
Oppimateriaalit
Opettajan oma materiaali. Rakennustietosäätiön kortisto soveltuvin osin.
Rakentamisen piirustusmerkintöjä, Rakennustieto.
CAD-järjestelmän käyttöohjeet.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennussuunnitteluun liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja suunnittelun merkityksen rakennushankkeessa. Opiskelija osaa CAD-piirtämisen perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen rakennus- ja rakennepiirustuksia. Opiskelija osaa laatia CAD-piirustuksia annetuista tehtävistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennusalan piirustukset
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 25.02.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön.
Opiskelija laatii pientalon rakennuslupapiirustukset annetulle tontille kaavamääräysten mukaan. Opiskelija tekee lisäksi pienimuotoista rakennesuunnittelua sekä määrälaskentaa. Projektiviestintä ja asiakirjat.
Sisältö
- pientalon lupapiirustukset CAD-ohjelmalla
- lupaprosessin läpikäynti
- rakennesuunnittelu
- määrälaskenta
- projektiviestintä ja -raportointi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija osaa ohjatusti laatia pientalon rakennuslupaan tarvittavat piirustukset annettujen kaavamääräysten mukaisesti. Opiskelija osaa mitoittaa rakennukseen yksinkertaisia rakenteita ja laatia keskeisimmät rakennedetaljit.
Esitietovaatimukset
rakennusmateriaalit, talonrakennus, rakennussuunnittelu
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
29.01.2024 - 12.05.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön.
Opiskelija laatii pientalon rakennuslupapiirustukset annetulle tontille kaavamääräysten mukaan. Opiskelija tekee lisäksi pienimuotoista rakennesuunnittelua sekä määrälaskentaa. Projektiviestintä ja asiakirjat.
Sisältö
- pientalon lupapiirustukset CAD-ohjelmalla
- lupaprosessin läpikäynti
- rakennesuunnittelu
- määrälaskenta
- projektiviestintä ja -raportointi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty:
Hyväksytyn arvosanan kriteerit eivät täyty.
Hyväksytty:
Opiskelija osaa ohjatusti laatia pientalon rakennuslupaan tarvittavat piirustukset annettujen kaavamääräysten mukaisesti. Opiskelija osaa mitoittaa rakennukseen yksinkertaisia rakenteita ja laatia keskeisimmät rakennedetaljit.
Esitietovaatimukset
rakennusmateriaalit, talonrakennus, rakennussuunnittelu
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee trigonometristen funktioiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion. Opiskelija tuntee tavallisimmat tasokuviot ja kappaleet ja osaa laskea näiden pinta-alat ja tilavuudet.
Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää geometrisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja geometrisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Trigonometria:
- Trigonometriset funktiot, erityisesti sini, kosini ja tangentti.
- Tavallisimmat trigonometriset laskukaavat
- Suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen
Tasokuviot:
- Tavallisimpien tasokuvioiden pinta-alat
- Yhdenmuotoisuuden käsite ja sen hyödyntäminen
- Poikkileikkauksen painopiste
- Jäyhyysmomentti ja taivutusvastus
Avaruusgeometria:
- Tavanomaisimmat kappaleet: lieriö, kartio, katkaistu kartio, pallo ja näiden osat.
- Tilavuuden ja pinta-alojen laskeminen
- Mittakaava kolmiulotteisessa avaruudessa
Oppimateriaalit
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
107 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen kolmion sivut ja kulmat Pythagoraan lausetta ja trigonometrisia funktioita hyödyntämällä. Hän osaa käyttää sini- ja kosinilauseita vinokulmaisen kolmion laskennassa. Hän hallitsee yksinkertaisten tasokuvioiden pinta-alojen laskentaperusteet. Hän osaa laskea yksinkertaisen poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa soveltaa suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaisumenetelmiä myös ei-standardimuotoisissa ongelman asetteluissa. Hän osaa laskea mielivaltaisen suorakaiteen muotoisista osista koostuvan poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa hyödyntää kolmioiden ratkaisumenetelmiä käytännön ongelmiin. Hän hallitsee monimutkaisten poikkileikkausten pintakeskiöiden paikan ja jäyhyysmomentin laskemisen. Opiskelija hankkii itse tietoa eri lähteistä ja hyödyntää tätä tietämystä käytännön ongelmien ratkaisuissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe ja harjoitustyöt, arvioidaan asteikolla 0-5.
Esitietovaatimukset
Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
01.04.2024 - 19.05.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee trigonometristen funktioiden perusominaisuudet. Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion. Opiskelija tuntee tavallisimmat tasokuviot ja kappaleet ja osaa laskea näiden pinta-alat ja tilavuudet.
Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää geometrisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee matemaattisen mallin kuvaamisen graafisilla keinoilla. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja geometrisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Trigonometria:
- Trigonometriset funktiot, erityisesti sini, kosini ja tangentti.
- Tavallisimmat trigonometriset laskukaavat
- Suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen
Tasokuviot:
- Tavallisimpien tasokuvioiden pinta-alat
- Yhdenmuotoisuuden käsite ja sen hyödyntäminen
- Poikkileikkauksen painopiste
- Jäyhyysmomentti ja taivutusvastus
Avaruusgeometria:
- Tavanomaisimmat kappaleet: lieriö, kartio, katkaistu kartio, pallo ja näiden osat.
- Tilavuuden ja pinta-alojen laskeminen
- Mittakaava kolmiulotteisessa avaruudessa
Oppimateriaalit
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
107 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ratkaista suorakulmaisen kolmion sivut ja kulmat Pythagoraan lausetta ja trigonometrisia funktioita hyödyntämällä. Hän osaa käyttää sini- ja kosinilauseita vinokulmaisen kolmion laskennassa. Hän hallitsee yksinkertaisten tasokuvioiden pinta-alojen laskentaperusteet. Hän osaa laskea yksinkertaisen poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa soveltaa suorakulmaisen ja vinokulmaisen kolmion ratkaisumenetelmiä myös ei-standardimuotoisissa ongelman asetteluissa. Hän osaa laskea mielivaltaisen suorakaiteen muotoisista osista koostuvan poikkileikkauksen pintakeskiön paikan ja jäyhyysmomentin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa hyödyntää kolmioiden ratkaisumenetelmiä käytännön ongelmiin. Hän hallitsee monimutkaisten poikkileikkausten pintakeskiöiden paikan ja jäyhyysmomentin laskemisen. Opiskelija hankkii itse tietoa eri lähteistä ja hyödyntää tätä tietämystä käytännön ongelmien ratkaisuissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe ja harjoitustyöt, arvioidaan asteikolla 0-5.
Esitietovaatimukset
Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa talonrakennushankkeessa mukana olevien osapuolien vastuut ja velvoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee rakentamisen merkityksen yhteiskunnalle. Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeiset periaatteet ja tehtävät. Opiskelija ymmärtää käyttäjien tarpeiden ja markkinatilanteen merkityksen rakennuttamisessa. Opiskelija osaa laatia hankesuunnitelman sekä tehdä tilaohjelman suunnittelun ohjaamiseksi. Opiskelija ymmärtää suunnittelijoiden ja valvojien valinnan merkityksen ja konsulttisopimustoiminnan perusteet.Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Sisältö
- rakentaminen yhteiskunnassa
- rakennuttajan vastuut ja velvollisuudet rakennushankkeen eri vaiheissa
- hankesuunnitelman ja tilaohjelman laatiminen
- hankkeen aikataulutus ja projektin läpivienti rakennuttamisen näkökulmasta
- konsulttien valintaprosessi
- konsulttisopimustoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE)
- rakennushankkeen eri vaiheissa tarvittavat sopimukset
Oppimateriaalit
Opettajan oma aineisto
Jouko Kankainen: Rakennuttaminen, Rakennustieto Oy 2017, 5. painos
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennuttamisen perusteet. Opiskelija osaa kertoa kuinka rakennushanketta kehitetään ja missä vaiheessa hankkeen eri ominaisuuksiin on vaikutettava ja miten. Opiskelija pystyy tekemään yksinkertaisen hankesuunnitelman hyväksyttävästi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa kehittää rakennushanketta ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä hankkeelle hankesuunnitelman.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa
kehittää erilaisia rakennushankkeita ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä monimutkaiselle hankkeelle hankesuunnitelman.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 29.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa talonrakennushankkeessa mukana olevien osapuolien vastuut ja velvoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee rakentamisen merkityksen yhteiskunnalle. Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeiset periaatteet ja tehtävät. Opiskelija ymmärtää käyttäjien tarpeiden ja markkinatilanteen merkityksen rakennuttamisessa. Opiskelija osaa laatia hankesuunnitelman sekä tehdä tilaohjelman suunnittelun ohjaamiseksi. Opiskelija ymmärtää suunnittelijoiden ja valvojien valinnan merkityksen ja konsulttisopimustoiminnan perusteet.Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Sisältö
- rakentaminen yhteiskunnassa
- rakennuttajan vastuut ja velvollisuudet rakennushankkeen eri vaiheissa
- hankesuunnitelman ja tilaohjelman laatiminen
- hankkeen aikataulutus ja projektin läpivienti rakennuttamisen näkökulmasta
- konsulttien valintaprosessi
- konsulttisopimustoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE)
- rakennushankkeen eri vaiheissa tarvittavat sopimukset
Oppimateriaalit
Opettajan oma aineisto
Jouko Kankainen: Rakennuttaminen, Rakennustieto Oy 2017, 5. painos
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennuttamisen perusteet. Opiskelija osaa kertoa kuinka rakennushanketta kehitetään ja missä vaiheessa hankkeen eri ominaisuuksiin on vaikutettava ja miten. Opiskelija pystyy tekemään yksinkertaisen hankesuunnitelman hyväksyttävästi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa kehittää rakennushanketta ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä hankkeelle hankesuunnitelman.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa
kehittää erilaisia rakennushankkeita ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä monimutkaiselle hankkeelle hankesuunnitelman.
Ilmoittautumisaika
01.05.2023 - 31.10.2023
Ajoitus
02.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
MRAK20SUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
-
MRAK20TUInsinööri (AMK), Rakennustekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa talonrakennushankkeessa mukana olevien osapuolien vastuut ja velvoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee rakentamisen merkityksen yhteiskunnalle. Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeiset periaatteet ja tehtävät. Opiskelija ymmärtää käyttäjien tarpeiden ja markkinatilanteen merkityksen rakennuttamisessa. Opiskelija osaa laatia hankesuunnitelman sekä tehdä tilaohjelman suunnittelun ohjaamiseksi. Opiskelija ymmärtää suunnittelijoiden ja valvojien valinnan merkityksen ja konsulttisopimustoiminnan perusteet.Opiskelija osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää viestintä- ja vuorovaikutusosaamista.
Sisältö
- rakentaminen yhteiskunnassa
- rakennuttajan vastuut ja velvollisuudet rakennushankkeen eri vaiheissa
- hankesuunnitelman ja tilaohjelman laatiminen
- hankkeen aikataulutus ja projektin läpivienti rakennuttamisen näkökulmasta
- konsulttien valintaprosessi
- konsulttisopimustoiminnan yleiset sopimusehdot (KSE)
- rakennushankkeen eri vaiheissa tarvittavat sopimukset
Oppimateriaalit
Opettajan oma aineisto
Jouko Kankainen: Rakennuttaminen, Rakennustieto Oy 2017, 5. painos
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennuttamisen perusteet. Opiskelija osaa kertoa kuinka rakennushanketta kehitetään ja missä vaiheessa hankkeen eri ominaisuuksiin on vaikutettava ja miten. Opiskelija pystyy tekemään yksinkertaisen hankesuunnitelman hyväksyttävästi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa kehittää rakennushanketta ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä hankkeelle hankesuunnitelman.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa rakennuttamisen keskeisimmät asiat erittäin hyvin. Opiskelija osaa
kehittää erilaisia rakennushankkeita ja osaa vaikuttaa hankkeen eri ominaisuuksiin hankkeen eri vaiheissa. Opiskelija osaa tehdä monimutkaiselle hankkeelle hankesuunnitelman.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Ilkka Loukola
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa perusteet suunnitella rakennushankkeen toteutusta ja aluesuunnitelmaa.
Rakennusalan kustannusosaaminen
Opiskelija osaa tarjouslaskennan perusteet.
Sisältö
- Nimikkeistöjärjestelmät
- määrälaskenta ja hinnoittelu
- rakentamispalvelujen kustannukset
- tarjouslaskenta
- tuotannonsuunnittelu
- rakennustyömaan aikataulut
- työmaan yleissuunnittelu
- materiaalitoiminnot
- taloudellinen suunnittelu
- seuranta ja ohjaus
Oppimateriaalit
Opettajan oma materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 133 h, luennot 20 h, harjoitukset 36 h, opiskelijan oma työ 77 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä perustasoa olevia rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa talonrakentamisessa käytettävät nimikkeistöjärjestelmät. Opiskelija osaa tehdä monimutkaisia rakennusprojektin määrä- ja kustannuslaskelmia. Opiskelija tuntee myös työmaasuunnittelun sekä ajallisen suunnittelun periaatteet.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut harjoitukset sekä välikokeet tai lopputentti. Arviointi asteikolla 1-5.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 26.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
- Itsestä ja opinnoista kertominen
- Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
- Kohteliaisuusfraasit ja small talk
- Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
- Oman alan ammattitekstejä
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Kurssilla käytetään myös kirjaa:
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita.
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Suullinen tentti kasvokkain.
Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h. Lähiopetus + itsenäinen työ
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla. Läsnäolo 80 %.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen koe, palautetut harjoitustehtävät, läsnäolo.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista ja opetuksessa riittävää läsnäoloa.
Esitietovaatimukset
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
25.09.2023 - 10.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
- Itsestä ja opinnoista kertominen
- Työnhaku, cv, työhakemus, työhaastattelu
- Kohteliaisuusfraasit ja small talk
- Kirjallinen ja suullinen viestintä työelämässä, esim. oman alan yritysesittely, sähköposti
- Oman alan ammattitekstejä
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Kurssilla käytetään myös kirjaa:
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita.
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Suullinen tentti kasvokkain.
Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h. Lähiopetus + itsenäinen työ
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus kontaktitunneilla. Läsnäolo 80 %.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen koe, palautetut harjoitustehtävät, läsnäolo.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista ja opetuksessa riittävää läsnäoloa.
Esitietovaatimukset
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisuuden ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Hän osaa puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä ja sisäilmaongelmien kunnostusmenetelmiä.
Sisältö
- Rakennusten sisäilmaston tavoitearvot
- rakentamisen kosteudenhallinta
- kosteus- ja mikrobivauriot
- haihtuvat orgaaniset yhdisteet, pöly, asbesti, radon,
- rakennusmateriaalien päästöluokitus ja ekologisuus
- ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus
- puhdas rakentaminen ja puhtausluokitukset
- puhtauden määritys ja siivous
- IV-kanaviston nuohous
- sisäilmaston kuntotutkimus
- kosteuden mittaus- ja kuivaustekniikat
- hajunpoisto
- purkutöiden terveysvaikutukset ja suojautuminen niitä vastaan
- rakennuttaminen herkille ihmisryhmille
Oppimateriaalit
RT 07-10946 Sisäilmastoluokitus 2008
Asumisterveysopas, Sosiaali- ja terveysministeriö 2008
RT 07-10805 & RT 07-10832 Terveen talon toteutuksen kriteerit, Kriteerit ja ohjeet toimitilarakentamiselle & asuntorakentamiselle,
opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa sisäilmastoon liittyvät perustiedot ja ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisen vaikutuksen ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Opiskelija tuntee puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä sekä sisäilmaongelmien erilaisia kunnostusmenetelmiä. Opiskelija tuntee sisäilman puhtausluokat ja niiden vaikutuksen rakentamisen työmenetelmiin.
Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
09.10.2023 - 10.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisuuden ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Hän osaa puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä ja sisäilmaongelmien kunnostusmenetelmiä.
Sisältö
- Rakennusten sisäilmaston tavoitearvot
- rakentamisen kosteudenhallinta
- kosteus- ja mikrobivauriot
- haihtuvat orgaaniset yhdisteet, pöly, asbesti, radon,
- rakennusmateriaalien päästöluokitus ja ekologisuus
- ilmanvaihtotuotteiden puhtausluokitus
- puhdas rakentaminen ja puhtausluokitukset
- puhtauden määritys ja siivous
- IV-kanaviston nuohous
- sisäilmaston kuntotutkimus
- kosteuden mittaus- ja kuivaustekniikat
- hajunpoisto
- purkutöiden terveysvaikutukset ja suojautuminen niitä vastaan
- rakennuttaminen herkille ihmisryhmille
Oppimateriaalit
RT 07-10946 Sisäilmastoluokitus 2008
Asumisterveysopas, Sosiaali- ja terveysministeriö 2008
RT 07-10805 & RT 07-10832 Terveen talon toteutuksen kriteerit, Kriteerit ja ohjeet toimitilarakentamiselle & asuntorakentamiselle,
opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa sisäilmastoon liittyvät perustiedot ja ymmärtää rakentamisen eri vaiheissa esiintyvien pölyjen, kosteuden, homeen, kuitujen ja kaasujen haitallisen vaikutuksen ihmisen terveydelle ja viihtyvyydelle. Opiskelija tuntee puhtaan rakentamisen periaatteet ja tietää välttää rakennusaikana sekä rakennuksen käytön ja purun aikana esiintyviä vaaroja sekä osaa valita puhtausluokiteltuja materiaaleja ja tarvikkeita. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee myös sisäilmaston kuntotutkimusmenetelmiä sekä sisäilmaongelmien erilaisia kunnostusmenetelmiä. Opiskelija tuntee sisäilman puhtausluokat ja niiden vaikutuksen rakentamisen työmenetelmiin.
Opiskelija osaa tehdä tavanomaisia analyysejä ja johtopäätöksiä perustietoihin nojautuen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anu Latva-Reinikka
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija ymmärtää ja osaa huomioida rakennustyömaan työturvallisuuden sekä ymmärtää rakennusmateriaalien materiaalivalintojen vaikutuksen ekologisessa rakentamisessa.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija oppii työmaan aloitustehtävät ja tuntee tavanomaiset perustus- ja runkorakenteen rakenneratkaisut, työsuoritukset ja laatuvaatimukset. Opiskelija oppii runkoon liittyvien rakenteiden ja erikoisrakenteiden työsuoritustavat ja rakenneratkaisut. Opiskelija osaa täydentävät rakennusosat ja niiden laatuvaatimukset. Opiskelija osaa pintakäsittelyt ja pintamateriaalit, tuntee työskentelyolosuhteet ja valmiin rakennuksen laatutekniikan. Opiskelija tuntee työssä käytettäviä koneita ja kalustoa.
Rakenteiden suunnitteluosaaminen
Opiskelija tuntee rakenusten paloluokitusta, ääneneristystä sekä lämmöneristystä koskevat rakentamismääräykset.
Sisältö
- Rakennusten ja rakennusmateriaalien paloluokitus
- Lämmön- ja ääneneristysvaatimukset
- Perustukset
- Alapohjarakenteet
- Runkorakenteet: puu, betoni, muurattu ja teräs
- Täydentävät rakennusosat: ei-kantavat rakenteet, ikkunat, ovet, kalusteet, vesikatto- ja julkisivurakenteet
- Erikoisrakenteet
- Työmaakäynnit
Oppimateriaalit
RT-kortisto soveltuvin osin. Suomen rakentamismääräyskokoelma RakMK. Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa talonrakentamiseen liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija tuntee talonrakentamiseen liittyvät vaarat, niiden vaikutukset, oikeat työvarusteet sekä työmenetelmät. Opiskelija tuntee työmaan aloitustehtävät ja tavanomaiset perustus- ja runkorakenteen rakenneratkaisut, työsuoritukset ja laatuvaatimukset. Opiskelija tuntee rakennusten paloluokitusta, ääneneristystä sekä lämmöneristystä koskevat rakentamismääräykset. Opiskelija tuntee työssä käytettäviä koneita ja kalustoa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa talonrakentamisen perusteet ja tuntee keskeisimmät toimintatavat. Opiskelija hallitsee tavanomaisiin perustuksiin, runkoon ja vesikattoon liittyvien rakenteiden työsuoritustavat ja rakenneratkaisut. Opiskelija osaa rakennuksen täydentävät rakennusosat ja niiden laatuvaatimukset. Opiskelija tuntee pintamateriaalit, oikeat työskentelyolosuhteet ja niiden vaikutuksen rakentamisen laatuun. Opiskelija tuntee väestönsuojan luokituksen. .
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Arto Saariaho
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa lukea taloteknisiä piirustuksia. Opiskelija tuntee tavanomaisimmat talotekniset järjestelmät, asennukset ja niiden valintakriteerit. Opiskelija hahmottaa talotekniikan roolin rakentamisprosessissa sekä kiinteistön ylläpidossa.
Sisältö
- Talotekniset piirustusmerkinnät.
- Tyypillisimmät LVISA- ja paloturvajärjestelmät.
- Taloteknisten järjestelmien tilantarve ja asennusreitit.
- Laitevalintoja tehtäessä otetaan huomioon hyötysuhde ja energiatehokkuus.
- Talotekniikan huomioon ottaminen työmaalla.
- Kunnallistekniset järjestelmät.
- Työmaavierailut
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan materiaali
- RT-kortisto soveltuvin osin
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa talotekniikkaan liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee piirustusmerkinnät ja ymmärtää talotekniikan merkityksen rakennushankkeessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa lukea uudis- ja korjausrakentamisen taloteknisiä piirustuksia. Opiskelija osaa ottaa huomioon rakentamisessa talotekniset vaatimukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennussuunnittelu
Ilmoittautumisaika
09.08.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 26.04.2024
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
2.5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan peruslaskusäännöt. Opiskelija osaa laskea yksinkertaisen koron ja koronkoron. Opiskelija osaa käyttää erilaisia investointilaskentamenetelmiä investoinnin kannattavuuden arvioinnissa. Opiskelija osaa tulkita indeksilukuja ja soveltaa niitä rahanarvolaskelmissa. Opiskelija tuntee tavallisimmat tilastolliset tunnusluvut ja osaa käyttää niitä mittaustulosten analysoinnissa. Opiskelija hallitsee tavallisimpien matemaattisten laskentaohjelmistojen peruskäytön.
Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää talous- ja tilastomatemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee talous- ja tilastomatemaattisten tutkimustulosten raportoinnin graafisin keinoin ja osaa hyödyntää tunnuslukuja aineiston tiivistämisessä. Opiskelija kykenee tekemään talouteen liittyviä päätöksiä talous- ja tilastomatemaattisten havaintojen pohjalta. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja talous- ja tilastomatemaattisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Talousmatematiikka:
- Prosenttilaskennan perustehtävät
- Prosentuaalinen muutos
- Yksinkertainen korko ja koronkorko
- Diskontto
- Investointien kannattavuuden arviointimenetelmät
- Indeksiluvut
Tilastomatematiikka:
- Tavanomaisimmat tilastolliset tunnusluvut
- Keski- ja hajontalukujen, korrelaation ja regression käsite ja soveltaminen
- Tavanomaisimmat tilastolliset jakaumat
- Tilastollisen tutkimuksen suunnittelu, toteutus ja tulosten analysointi ja raportointi
- Mittausvirheet ja niiden käsittely.
Matemaattiset ohjelmistot
- Microsoft Excel
Oppimateriaalit
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, tietokoneharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
80 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa yksinkertaisen korkolaskun ja koronkorkolaskun perusteet. Hän osaa laskea mittaustuloksista tilastollisessa analyysissä tarvittavia tunnuslukuja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa soveltaa korkolaskennan menetelmiä käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Hän osaa hyödyntää tilastollisia analyysimenetelmiä mittaustulosten käsittelyssä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee korkolaskennan hyvin ja osaa hyödyntää investointilaskentamenetelmiä investointien kannattavuusarviolaskelmissa. Hän osaa hankkia tietoa tilastollisista analyysimenetelmistä eri tyyppisten käytännön ongelmien tapauksissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe ja harjoitustyöt arvioidaan asteikolla 0-5.
Esitietovaatimukset
Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 10.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Juhani Paananen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Oppimisen taidot
Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan peruslaskusäännöt. Opiskelija osaa laskea yksinkertaisen koron ja koronkoron. Opiskelija osaa käyttää erilaisia investointilaskentamenetelmiä investoinnin kannattavuuden arvioinnissa. Opiskelija osaa tulkita indeksilukuja ja soveltaa niitä rahanarvolaskelmissa. Opiskelija tuntee tavallisimmat tilastolliset tunnusluvut ja osaa käyttää niitä mittaustulosten analysoinnissa. Opiskelija hallitsee tavallisimpien matemaattisten laskentaohjelmistojen peruskäytön.
Työyhteisöosaaminen
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa esittää talous- ja tilastomatemaattisen ongelmanratkaisun vaiheet sekä kirjallisessa että suullisessa muodossa ja myös verkko- ja virtuaaliviestinnän keinoin. Opiskelija hallitsee talous- ja tilastomatemaattisten tutkimustulosten raportoinnin graafisin keinoin ja osaa hyödyntää tunnuslukuja aineiston tiivistämisessä. Opiskelija kykenee tekemään talouteen liittyviä päätöksiä talous- ja tilastomatemaattisten havaintojen pohjalta. Opiskelija kykenee toimimaan erilaisissa ryhmissä ja myös johtamaan ryhmän toimintaa tämän pyrkiessä löytämään ratkaisuja talous- ja tilastomatemaattisiin ongelmiin.
Laadunhallintaosaaminen
Opiskelija kykenee arvioimaan matemaattisten laskutoimitusten oikeellisuutta sekä likimääräismenetelmillä että tarkalla laskemisella. Opiskelija osaa arvioida erilaisiin mittauksiin sisältyvää virhettä ja huomioida tämän mittauksia suorittaessaan.
Sisältö
Talousmatematiikka:
- Prosenttilaskennan perustehtävät
- Prosentuaalinen muutos
- Yksinkertainen korko ja koronkorko
- Diskontto
- Investointien kannattavuuden arviointimenetelmät
- Indeksiluvut
Tilastomatematiikka:
- Tavanomaisimmat tilastolliset tunnusluvut
- Keski- ja hajontalukujen, korrelaation ja regression käsite ja soveltaminen
- Tavanomaisimmat tilastolliset jakaumat
- Tilastollisen tutkimuksen suunnittelu, toteutus ja tulosten analysointi ja raportointi
- Mittausvirheet ja niiden käsittely.
Matemaattiset ohjelmistot
- Microsoft Excel
Oppimateriaalit
Opettajan luentoaineisto.
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset, tietokoneharjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
80 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa yksinkertaisen korkolaskun ja koronkorkolaskun perusteet. Hän osaa laskea mittaustuloksista tilastollisessa analyysissä tarvittavia tunnuslukuja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa soveltaa korkolaskennan menetelmiä käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Hän osaa hyödyntää tilastollisia analyysimenetelmiä mittaustulosten käsittelyssä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee korkolaskennan hyvin ja osaa hyödyntää investointilaskentamenetelmiä investointien kannattavuusarviolaskelmissa. Hän osaa hankkia tietoa tilastollisista analyysimenetelmistä eri tyyppisten käytännön ongelmien tapauksissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe ja harjoitustyöt arvioidaan asteikolla 0-5.
Esitietovaatimukset
Rakennustekniikan algebra.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Veli Autio
- Martti Perälä
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa johtaa teräsrakenteiden työn turvallista toteutusta ja suojausta. Opiskelija osaa organisoida teräskomponenttien asennustyöt ja väliaikaistuennat työturvallisuus huomioiden.
Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee eri teräslajit ja niiden käyttökohteet sekä osaa määrittää terästen mitoituslujuudet.
Opiskelija tuntee tavanomaiset teräsprofiilit (valssatut ja hitsatut) sekä poikkileikkausluokat ja niiden määrittämisperiaatteet. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen palkin sekä pilarin tasonurjahdustapauksessa. Opiskelija ymmärtää stabiliteettitapaukset (nurjahdus, kiepahdus, lommahdus) sekä niiden huomioimisen rakennesuunnittelussa. Opiskelija tuntee ohutlevyprofiilit ja niiden käyttökohteet.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa tunnistaa tavanomaiset teräsrunkojärjestelmät ja teräsrakenneosat sekä niiden liitos- ja tuentatavat. Opiskelija ymmärtää teräsrungon jäykistämisperiaatteet ja toimintatavat sekä rakennusaikaisen tuennan ja vakavuuden merkityksen.
Sisältö
- Teräs rakennusmateriaalina, teräslajit ja teräksen mitoituslujuudet
- Teräsprofiilit, poikkileikkausluokitus
- Ohutlevyprofiilit ja niiden käyttökohteet
- Stabiliteetti-ilmiöt ja niiden huomioiminen rakennesuunnittelussa
- Teräsrunkojärjestelmät, teräsrungon jäykistys
- Yksinkertaisen palkin mitoitus, pilarin mitoitus tasonurjahdukselle
- Teräsrakenteiden asennus ja kuljetus
- Palosuojaus
- mahdolliset työmaa / tehdasvierailut.
Oppimateriaalit
Teräsrakenteiden eurokoodit/määräykset soveltuvin osin.
RunkoRYL 2010 Talonrakennuksen runkotöiden yleiset laatuvaatimukset.
Opettajan oma aineisto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa johtaa ja organisoida teräsrakenteiden työn turvallista toteutusta. Opiskelija osaa eri teräsprofiilit ja niiden käyttökohteet sekä osaa laatia määräluetteloita piirustuksista.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen palkin sekä pilarin tasonurjahdustapauksessa. Opiskelija osaa tunnistaa tärkeimmät teräsjärjestelmien rakenneosat sekä teräsrungon jäykistämisperiaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakennusmestarin lujuusoppi. Rakennesuunnittelun perusteet.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
- Opiskelija osaa käyttää käytössä olevia toimisto-ohjelmia, erilaisia verkkopalveluita ja verkko- oppimisympäristöä tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoäly huomioiden
-Opiskelija osaa soveltaa tietoteknisiä perustaitoja uusissa laite- ja ohjelmistoympäristöissä
Sisältö
Johdatus toimisto-ohjelmiin
Tekstinkäsittely
- kirjallisten töiden ohjeen mukaiset asetukset
- asiakirjastandardi
Taulukkolaskenta
- laskentamallit
- kaaviot
Esitysgrafiikka
- esityksen sisältö ja rakenne
- esityksen asetukset
Verkkopalvelujen hyödyntäminen
- pilvipalvelut
- verkkoneuvottelu työvälineenä
Tietoturva ja tietosuoja
Tietosuoja
Tekijänoikeudet
Tekoäly
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 45 h
Itsenäistä opiskelua: 63 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa yleisimpien toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee toimisto-ohjelmien yksinkertaisen peruskäytön ja ymmärtää tietosuojan ja tekijänoikeuksien ja tekoälyn merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmärtää niiden toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet henkilökohtaisen työskentelyn apuvälineinä. Opiskelija osaa käyttää toimisto-ohjelmia erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden tietosuojan ja tekijänoikeudet tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa toimisto-ohjelmia ja verkkopalveluita erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden niihin liittyvät tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset:
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 15.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Katja Miettinen
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
- Opiskelija osaa käyttää käytössä olevia toimisto-ohjelmia, erilaisia verkkopalveluita ja verkko- oppimisympäristöä tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoäly huomioiden
-Opiskelija osaa soveltaa tietoteknisiä perustaitoja uusissa laite- ja ohjelmistoympäristöissä
Sisältö
Johdatus toimisto-ohjelmiin
Tekstinkäsittely
- kirjallisten töiden ohjeen mukaiset asetukset
- asiakirjastandardi
Taulukkolaskenta
- laskentamallit
- kaaviot
Esitysgrafiikka
- esityksen sisältö ja rakenne
- esityksen asetukset
Verkkopalvelujen hyödyntäminen
- pilvipalvelut
- verkkoneuvottelu työvälineenä
Tietoturva ja tietosuoja
Tietosuoja
Tekijänoikeudet
Tekoäly
Oppimateriaalit
Alan julkaisut ja opettajan aineisto
Opetusmenetelmät
- Luennot,
- harjoitukset
- itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
Luennot: 16 h
Itsenäistä opiskelua ja harjoituksia: 92 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa yleisimpien toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee toimisto-ohjelmien yksinkertaisen peruskäytön ja ymmärtää tietosuojan ja tekijänoikeuksien ja tekoälyn merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmärtää niiden toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet henkilökohtaisen työskentelyn apuvälineinä. Opiskelija osaa käyttää toimisto-ohjelmia erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden tietosuojan ja tekijänoikeudet tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa toimisto-ohjelmia ja verkkopalveluita erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden niihin liittyvät tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset:
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Insinööri (ylempi AMK), Rakentaminen
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE23BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
- Opiskelija osaa käyttää käytössä olevia toimisto-ohjelmia, erilaisia verkkopalveluita ja verkko- oppimisympäristöä tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoäly huomioiden
-Opiskelija osaa soveltaa tietoteknisiä perustaitoja uusissa laite- ja ohjelmistoympäristöissä
Sisältö
Johdatus toimisto-ohjelmiin
Tekstinkäsittely
- kirjallisten töiden ohjeen mukaiset asetukset
- asiakirjastandardi
Taulukkolaskenta
- laskentamallit
- kaaviot
Esitysgrafiikka
- esityksen sisältö ja rakenne
- esityksen asetukset
Verkkopalvelujen hyödyntäminen
- pilvipalvelut
- verkkoneuvottelu työvälineenä
Tietoturva ja tietosuoja
Tietosuoja
Tekijänoikeudet
Tekoäly
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa yleisimpien toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee toimisto-ohjelmien yksinkertaisen peruskäytön ja ymmärtää tietosuojan ja tekijänoikeuksien ja tekoälyn merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmärtää niiden toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet henkilökohtaisen työskentelyn apuvälineinä. Opiskelija osaa käyttää toimisto-ohjelmia erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden tietosuojan ja tekijänoikeudet tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa toimisto-ohjelmia ja verkkopalveluita erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden niihin liittyvät tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Ilmoittautumisaika
15.12.2023 - 21.04.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 31.05.2024
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Insinööri (ylempi AMK), Rakentaminen
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Sosionomi (AMK)
- Restonomi (AMK)
- Tradenomi (AMK), Pk-yrittäjyys
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Fysioterapeutti (AMK)
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
- Geronomi (AMK)
Opettaja
- Raija Kangassalo
Tavoitteet
- Opiskelija osaa käyttää käytössä olevia toimisto-ohjelmia, erilaisia verkkopalveluita ja verkko- oppimisympäristöä tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoäly huomioiden
-Opiskelija osaa soveltaa tietoteknisiä perustaitoja uusissa laite- ja ohjelmistoympäristöissä
Sisältö
Johdatus toimisto-ohjelmiin
Tekstinkäsittely
- kirjallisten töiden ohjeen mukaiset asetukset
- asiakirjastandardi
Taulukkolaskenta
- laskentamallit
- kaaviot
Esitysgrafiikka
- esityksen sisältö ja rakenne
- esityksen asetukset
Verkkopalvelujen hyödyntäminen
- pilvipalvelut
- verkkoneuvottelu työvälineenä
Tietoturva ja tietosuoja
Tietosuoja
Tekijänoikeudet
Tekoäly
Oppimateriaalit
Opettajan osoittama materiaali Moodlessa
Opetusmenetelmät
itsenäinen opiskelu verkossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä 108 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tunnistaa yleisimpien toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia. Opiskelija hallitsee toimisto-ohjelmien yksinkertaisen peruskäytön ja ymmärtää tietosuojan ja tekijänoikeuksien ja tekoälyn merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tunnistaa toimisto-ohjelmien ja verkkopalveluiden käyttömahdollisuuksia ja ymmärtää niiden toimintaperiaatteet ja käyttömahdollisuudet henkilökohtaisen työskentelyn apuvälineinä. Opiskelija osaa käyttää toimisto-ohjelmia erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden tietosuojan ja tekijänoikeudet tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa itsenäisesti ja monipuolisesti soveltaa toimisto-ohjelmia ja verkkopalveluita erilaisissa käyttötilanteissa huomioiden niihin liittyvät tietosuoja- ja tekijänoikeusasiat sekä tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitukset.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Itsenäiset harjoitustyöt, Moodle-tentit
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
- Anu Latva-Reinikka
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa tieteellisen ja arkiajattelun eroja
- määritellä tutkimuksellisia lähestymistapoja ja tutkimuksen peruskäsitteitä
- esitellä tutkimusprosessin ja raportoinnin vaiheet (rakenne)
- selittää kriittisen ajattelun merkityksen tutkivassa ja kehittävässä työotteessa
- antaa esimerkkejä tutkimusetiikan merkityksestä
Sisältö
- tieteellinen ajattelu ja arkiajattelu
- yleinen tutkimusetiikka
- keskeisiä tutkimusmenetelmiä
- tutkimuksen peruskäsitteet ja rakenne
- tutkimusprosessin ja - raportin vaiheet
- tutkiva ja kehittävä työote
Oppimateriaalit
- Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2009. Tutki ja kirjoita. 15. uudistettu painos. Helsinki: Tammi.
- muu opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
- luennot
- oman alan tutkimusraportteihin tai artikkeleihin tutustuminen ja niiden analysointi
- itsenäinen työskentely
- ryhmätyöskentely
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 tuntia (suulliset ja kirjalliset harjoitukset)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
- Hyväksytty/hylätty
- Hyväksytty: Opiskelija osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisensa suorittamalla opintojaksoon kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
- Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät
- Aktiivinen osallistuminen
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
12.02.2024 - 31.12.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Jarkko Piikkilä
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Projektiopintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan rakennusalan osaamista sekä kehittää taitoa yhdistää teoriaa käytäntöön.
Tavoitteena on kehittää työmaalla toimimisen taitoja.
Sisältö
Rakennustyömaan projekti
- esimerkiksi työturvallisuuteen, aikataulusuunnitteluun, työmaasuunnitteluun tai hankintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen ja raportointi
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty työ edellyttää projektin onnistunutta läpivientiä sekä dokumentointia.
Esitietovaatimukset
työturvallisuus
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM21Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman.
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työmaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija tuntee vuodenaikojen vaihtelut tehtäväsuunnittelussa ja kosteudenhallintasuunnittelussa. Opiskelija tuntee virtuaaliympäristön hyödyntämisen työmaatekniikan suunnittelussa.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa korjausrakennustyömaan läpiviennissä vastaan tulevat asiat. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua korjausrakennustyömaalla.
Sisältö
- työmaatekniikan suunnittelu
- työmaasuunnitelma
- työmaan jätehuolto ja materiaalien kierrätettävyys
- työkohdesuunnittelu
- menetelmäsuunnittelu
- kosteudenhallintasuunnittelu
- LVIS-aputyöt
- työmaan ajallinen ja taloudellinen suunnittelu
Oppimateriaalit
Rakentamisen tuotantotekniikka
Opettajan oma materiaali.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa työmaatekniikkaan liittyvät perustiedot. Perustietojen osaamisessa voi olla pieniä puutteita. Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa laatia työmaasuunnitelman sekä tehdä työkohde- ja menetelmäsuunnittelua. Opiskelija osaa työmaatekniikan perusteet ja tuntee vuodenaikojen vaihtelut, kosteudenhallinnan, ja niiden vaikutuksen rakentamiseen sekä korjausrakennustyömaan erilaisuuden. Opiskelija osaa huomioida rakentamisen laatuun vaikuttavia tekijöitä ja usein esiintyviä ongelmia. Opiskelija osaa huomioida työvaiheiden ja työmenetelmien aiheuttamia vaaroja ja riskitekijöitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida opittujen asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.
Esitietovaatimukset
Rakentamistalous
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 21.02.2024
Ajoitus
04.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Paula Pihlaja
- Olli Isopahkala
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät rakennustyömaalla.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät korjausrakennustyömaalla.
Sisältö
- Rakennustyömaan turvallisuus
- TR-mittaus
- Turvalliset työskentelytavat ja käytänteet rakennustyömaalla
- Työturvallisuuslaki
- Valtioneuvoston päätös turvallisuudesta rakennustyössä
- Työturvallisuuskortti
Oppimateriaalit
Työturvallisuuslaki, VNp 629/94 ja VNa 426/04 - rakennustyön turvallisuus, STMp 156/98 - telineiden ja kaiteiden käyttö rakennustyössä, VNp 578/03 - elementtirakentamisen työturvallisuus
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennustyömaan työturvallisuuden perusteet ja osaa toimia työmaalla turvallisesti. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja tietää kuinka mittaus toteutetaan yksinkertaisella työmaalla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa hyvin rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen työmaalla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa kokonaisvaltaisesti rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat ja osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen haastavillakin työmailla. Opiskelija osaa kehittää työturvallisuutta ja siihen liittyviä toimintoja.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Tero Turja
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät rakennustyömaalla.
Korjausrakentamisen erityisosaaminen
Opiskelija osaa työsuojelun asettamat ja työturvallisuuden vaatimat tehtävät korjausrakennustyömaalla.
Sisältö
- Rakennustyömaan turvallisuus
- TR-mittaus
- Turvalliset työskentelytavat ja käytänteet rakennustyömaalla
- Työturvallisuuslaki
- Valtioneuvoston päätös turvallisuudesta rakennustyössä
- Työturvallisuuskortti
Oppimateriaalit
Työturvallisuuslaki, VNp 629/94 ja VNa 426/04 - rakennustyön turvallisuus, STMp 156/98 - telineiden ja kaiteiden käyttö rakennustyössä, VNp 578/03 - elementtirakentamisen työturvallisuus
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa rakennustyömaan työturvallisuuden perusteet ja osaa toimia työmaalla turvallisesti. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja tietää kuinka mittaus toteutetaan yksinkertaisella työmaalla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa hyvin rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat. Opiskelija osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen työmaalla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa kokonaisvaltaisesti rakennustyömaan työturvallisuuden keskeisimmät asiat ja osaa toimia työmaalla turvallisesti ja osoittaa toimissaan hyvää turvallisuusajattelua. Opiskelija tietää rakennushankkeen osapuolten vastuut ja velvoitteet työturvallisuudessa. Opiskelija on osallistunut rakennustyömaan turvallisuustason mittausharjoitukseen ja osaa suorittaa mittauksen haastavillakin työmailla. Opiskelija osaa kehittää työturvallisuutta ja siihen liittyviä toimintoja.
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
RAK23Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa keskeisimmät kielioppirakenteet.
Opiskelija osaa keskeisintä päivittäistä sanastoa.
Opiskelija osaa etsiä tietoja kielestä.
Sisältö
- keskeisimmät kielioppirakenteet
- keskeisin päivittäinen sanasto
Oppimateriaalit
Materiaali Moodlessa
Opetusmenetelmät
luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 t.
Kontaktituntien lisäksi tarvittava määrä itsenäistä harjoittelua omalla ajalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus vähintään 50% tunneista.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee laajan sanaston. Opiskelija käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin lopussa koe.
Esitietovaatimukset
Ei tarvita
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 25.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa keskeisimmät kielioppirakenteet.
Opiskelija osaa keskeisintä päivittäistä sanastoa.
Opiskelija osaa etsiä tietoja kielestä.
Sisältö
- keskeisimmät kielioppirakenteet
- keskeisin päivittäinen sanasto
Oppimateriaalit
Materiaali Moodlessa
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 t.
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäolovelvollisuus vähintään 50% tunneista.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee laajan sanaston. Opiskelija käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssin lopussa koe.
Esitietovaatimukset
Ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 01.10.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- roo.sv
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
MRKM22Rakennusmestari (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa keskeisimmät kielioppirakenteet.
Opiskelija osaa keskeisintä päivittäistä sanastoa.
Opiskelija osaa etsiä tietoja kielestä.
Sisältö
- keskeisimmät kielioppirakenteet
- keskeinen päivittäinen sanasto
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 t
Kontaktituntien lisäksi tarvittava määrä itsenäistä harjoittelua omalla ajalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi.
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee laajan sanaston. Opiskelija käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty
Kirjallinen koe, palautetut harjoitustehtävät.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista.
Esitietovaatimukset
ei tarvita
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- roo.sv
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Petra Syri
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
-
RAK22Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa keskeisimmät kielioppirakenteet.
Opiskelija osaa keskeisintä päivittäistä sanastoa.
Opiskelija osaa etsiä tietoja kielestä.
Sisältö
- keskeisimmät kielioppirakenteet
- keskeinen päivittäinen sanasto
Oppimateriaalit
Materiaali ja harjoitukset Moodlessa
Opettajan kokoama materiaali
Opetusmenetelmät
- kontaktiopetus, ryhmä- ja parityöskentelyä, suulliset ja kirjalliset harjoitustehtävät
- itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti virtuaalivalvotussa Exam-tenttitilassa kurssin lopuksi. Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 t
Kontaktituntien lisäksi tarvittava määrä itsenäistä harjoittelua omalla ajalla.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksoa ei voi suorittaa näytöllä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee laajan sanaston. Opiskelija käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan hyväksytty/hylätty
Kirjallinen koe, palautetut harjoitustehtävät.
Hyväksytty arvosana edellyttää tentin läpäisemistä ja harjoitustehtävien palauttamista.
Esitietovaatimukset
ei tarvita
Ilmoittautumisaika
24.08.2023 - 03.12.2023
Ajoitus
20.11.2023 - 25.02.2024
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
16 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Marita Viljanmaa
- Tiina Välimäki
- Noora Kivimäki
Opiskelijaryhmät
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
-
RAK22Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella omia opintojaan omien uratoiveidensa mukaisesti
- kehittää monipuolisesti työnhakutaitojaan
- tunnistaa omia uramahdollisuuksia
- ennakoida työelämän muuttuvia tarpeita
- tunnistaa monikulttuurisuuden ja globalisaation vaikutukset työelämään ja vuorovaikutukseen
- toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä ja hyödyntää kansainvälisiä verkostoja
- suunnitella omaa kansainvälistymistä opinnoissa ja työelämässä
Sisältö
- työelämän pelisäännöt ja työelämätaidot
- tulevaisuuden työelämän tarpeiden ennakointi
- urasuunnittelu- ja työnhakutaidot
- opintojen tavoitteellinen suunnittelu omien uratoiveiden näkökulmasta
- oman kansainvälistymisen suunnittelu
- opiskelu- ja harjoittelumahdollisuudet ulkomailla
- kansainvälinen toimintaympäristö ja monikulttuurisuus
- kansainväliset verkostot ja niiden hyödyntäminen
Oppimateriaalit
Verkkomateriaali ilmoitetaan kurssin alussa.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus, luennot
Itsenäinen opiskelu: harjoitukset ja tehtävät
Suulliset ja kirjalliset tehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 t.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja/tai suorittamalla opintojaksoon mahdollisesti kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- aktiivinen osallistuminen luennoille
- kirjalliset ja suulliset Moodle-tehtävät ja testit
Esitietovaatimukset
Edeltävä osaaminen: Opintojakso: Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Suositeltavat muut opinnot: Ohjauksessa esiin tulevat suositeltavat opinnot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
16 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
Opiskelijaryhmät
-
RKM23Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteissa
- osaa toimia vuorovaikutustilanteissa myös digitaalisissa ympäristöissä
- analysoida ja arvioida viestintätaitoja osana ammatillista kehittymistä.
- tuottaa asiatyylistä tekstiä ja soveltaa SeAMKin kirjallisten töiden ohjeita.
Sisältö
- Viestintätyylin analysointi
- Esiintymistaito ja vuorovaikutus
- Ryhmäviestintätaito (esim. palaverit, neuvottelut, kokoukset, myös verkon välityksellä)
- Digitaalisen ympäristön toimintaperiaatteet ja vuorovaikutus
- Asiatyylisen tekstin tuottaminen
- SeAMKin kirjallisten töiden ohjeet
Oppimateriaalit
- Opettajan ilmoittama materiaali
- Juholin, E. (2022). Communicare! Ota viestinnän ilmiöt ja strategiat haltuun (8. uud. p.). Infor / Management Institute of Finland MIF.
- SeAMKin kirjallisten töiden ohje https://seamk.libguides.com/KirjallistenToidenOhje
- Kielitoimiston ohjepankki (Kotus) http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/
- Kielijelppi http://www.kielijelppi.fi/
- Opintokeskus Sivis https://www.kokouskaytannot.fi/
Opetusmenetelmät
Lähiopetus, luennot
Itsenäinen opiskelu: tiedonhankinta, harjoitukset ja tehtävät
Suulliset ja kirjalliset tehtävät yksin ja ryhmässä
Verkkotentit
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Näyttökoe
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108 t, josta 26 t lähiopetusta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa viestiä lähettäjälähtöisesti: hän ei osaa ottaa tavoitetta, vastaanottajaa tai tilannetta huomioon riittävästi. Tekstin rakenne on hajanainen ja epälooginen ja argumentointi on yksipuolista ja niukkaa. Havainnollistaminen on suppeaa ja epätarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä vain viestin lähettäjän näkökulmasta. Hän tunnistaa osittain digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa osittain huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Osaa ylläpitää viestinnän vuorovaikutusta. Tunnistaa jossain määrin viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Osaa huomioida digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteet. Tekstin rakenne on pääosin selkeää ja johdonmukaista ja argumentointi on monipuolista ja uskottavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä joiltakin osin ja osittain realistisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa erinomaisesti ja vakuuttavasti huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan, hän osaa toimia vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Viestinnän vuorovaikutus on erittäin taitavaa. Osaa tunnistaa viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Hallitsee digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteet ja osaa soveltaa niitä. Tekstin rakenne noudattaa tekstilajille ominaista rakennetta, teksti on loogista, selkeää ja sidosteista ja argumentointi on monipuolista ja eri näkökulmia huomioon ottavaa ja vakuuttavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista, tehokasta ja harkittua. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä monipuolisesti ja realistisesti tavoitteen, tarkoituksen, vastaanottajan ja oman ammattialansa kannalta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät
Verkkotentit
Aktiivinen osallistuminen arvioinnin perusteena oleviin töihin ja töiden palauttaminen aikataulun mukaisesti
Itsearviointi
Vertaisarviointi
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
12.02.2024 - 19.05.2024
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Rakennustekniikka ja rakennusmestari
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
Opettaja
- Anna Vierula
Opiskelijaryhmät
-
MRKM24Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia tarkoituksenmukaisesti erilaisissa esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteissa
- osaa toimia vuorovaikutustilanteissa myös digitaalisissa ympäristöissä
- analysoida ja arvioida viestintätaitoja osana ammatillista kehittymistä.
- tuottaa asiatyylistä tekstiä ja soveltaa SeAMKin kirjallisten töiden ohjeita.
Sisältö
- Viestintätyylin analysointi
- Esiintymistaito ja vuorovaikutus
- Ryhmäviestintätaito (esim. palaverit, neuvottelut, kokoukset, myös verkon välityksellä)
- Digitaalisen ympäristön toimintaperiaatteet ja vuorovaikutus
- Asiatyylisen tekstin tuottaminen
- SeAMKin kirjallisten töiden ohjeet
Oppimateriaalit
- Opettajan ilmoittama materiaali
- Juholin, E. (2022). Communicare! Ota viestinnän ilmiöt ja strategiat haltuun (8. uud. p.). Infor / Management Institute of Finland MIF.
- SeAMKin kirjallisten töiden ohje https://seamk.libguides.com/KirjallistenToidenOhje
- Kielitoimiston ohjepankki (Kotus) http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/
- Kielijelppi http://www.kielijelppi.fi/
- Opintokeskus Sivis https://www.kokouskaytannot.fi/
Opetusmenetelmät
Lähiopetus, luennot
Itsenäinen opiskelu: tiedonhankinta, harjoitukset ja tehtävät
Suulliset ja kirjalliset tehtävät yksin ja ryhmässä
Verkkotentit
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Näyttökoe
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108 t, josta 26 t lähiopetusta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa viestiä lähettäjälähtöisesti: hän ei osaa ottaa tavoitetta, vastaanottajaa tai tilannetta huomioon riittävästi. Tekstin rakenne on hajanainen ja epälooginen ja argumentointi on yksipuolista ja niukkaa. Havainnollistaminen on suppeaa ja epätarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä vain viestin lähettäjän näkökulmasta. Hän tunnistaa osittain digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa osittain huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Osaa ylläpitää viestinnän vuorovaikutusta. Tunnistaa jossain määrin viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Osaa huomioida digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteet. Tekstin rakenne on pääosin selkeää ja johdonmukaista ja argumentointi on monipuolista ja uskottavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä joiltakin osin ja osittain realistisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa viestinnässään ottaa erinomaisesti ja vakuuttavasti huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan, hän osaa toimia vastuullisesti ja sovittujen toimintatapojen mukaisesti. Viestinnän vuorovaikutus on erittäin taitavaa. Osaa tunnistaa viestinnän kulttuurisidonnaisen luonteen. Hallitsee digitaalisen viestinnän toimintaperiaatteet ja osaa soveltaa niitä. Tekstin rakenne noudattaa tekstilajille ominaista rakennetta, teksti on loogista, selkeää ja sidosteista ja argumentointi on monipuolista ja eri näkökulmia huomioon ottavaa ja vakuuttavaa. Havainnollistaminen on tarkoituksenmukaista, tehokasta ja harkittua. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä monipuolisesti ja realistisesti tavoitteen, tarkoituksen, vastaanottajan ja oman ammattialansa kannalta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjalliset ja suulliset oppimistehtävät
Verkkotentit
Aktiivinen osallistuminen arvioinnin perusteena oleviin töihin ja töiden palauttaminen aikataulun mukaisesti
Itsearviointi
Vertaisarviointi