Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tutkinto-ohjelman nimi
Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Koulutusala
Tekniikan alat
Koulutusalan luokitus perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön käyttämään kansainväliseen ISCED-koulutusalaluokitukseen.
Suuntautumisvaihtoehdot
Automaatiotekniikan koulutusohjelman suuntautumisvaihtoehdot ovat:
- Koneautomaatio
- Sähköautomaatio
Tutkinto, tutkintonimike ja sen tuottama kelpoisuus
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri (AMK)
Lisäksi Automaation tutkinto-ohjelmassa on mahdollista suorittaa ns. kaksoistutkinto saksalaisen Aschaffenburgin ammattikorkeakoulun kanssa. Kaksoistutkinnon suorittaneet saavat sekä suomalaisen että saksalaisen insinööritutkinnon.
Tutkinnon taso
Tutkinto-ohjelma johtaa ammattikorkeakoulututkintoon, joka on ensimmäisen syklin bachelor-tason tutkinto eurooppalaisella korkeakoulualueella (EHEA = European Higher Education Area). Eurooppalaisen viitekehyksen (EQF = European Qualifications Framework) ja kansallisen viitekehyksen (NQF = National Qualifications Framework) kahdeksanportaisessa luokituksessa tutkinto edustaa tasoa 6.
Tutkinnon tasokuvaus on luettavissa säädöksessä sivulla
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170120
Valintaperusteet ja erityiset pääsyvaatimukset
Hakukelpoisuudesta ammattikorkeakouluihin on säädetty ammattikorkeakoululaissa 932/2014.
Valintaperusteet löytyvät tutkinto-ohjelman tiedoista osoitteista www.opintopolku.fi ja www.seamk.fi/haku
Tutkintovaatimukset ja -säännökset
Löytyvät Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Tutkintosääntö ja arviointiasteikot
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä.
Linkki
Opintojen rakenne
Tutkinto-ohjelman opinnot koostuvat ammattikorkeakoululain mukaisesti perusopinnoista, ammattiopinnoista, ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä. Opintojen laajuus on 60 opintopistettä vuodessa.
Kahden ensimmäisen vuoden aikana luodaan automaatioinsinöörin ammatillista perustaa. Perustan luonnissa on tärkeätä oppia käyttämään insinöörille tärkeitä työkaluja kuten kieliä, matematiikkaa ja fysiikkaa. Samaan aikaan opiskellaan ammatillisia perusaineita kuten automaatiotekniikkaa, sähkötekniikkaa, ohjelmointia ja mekaniikkaa suuntautumisvaihtoehdosta riippuen. Suuntautumisvaihtoehto valitaan ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen.
Kolmantena vuotena perehdyt kappale- ja prosessiautomaation ohjausjärjestelmiin (ohjelmoitavat logiikat), sähkö- ja konesuunnitteluun, ohjelmointiin ja robotiikkaan valintasi mukaan. Teet myös todellisia projekteja teollisuuteen (Projektipaja, FramiPro). Kolmantena vuotena voit toteuttaa kaksoistutkinnon opiskelemalla yhden lukuvuoden Saksassa Aschaffenburgin ammattikorkeakoulussa.
Kolmannen lukuvuoden maaliskuusta viimeisen lukuvuoden lokakuulle olet ohjatussa harjoittelussa teollisuudessa. Harjoitteluyrityksestä saat yleensä aiheen opinnäytetyötä varten, jonka viimeistelet viimeisen vuoden kevätlukukauden aikana. Kevätlukukaudella suoritat muutamia ammattiaineita, mutta pääasiassa aika on varattu opinnäytetyön tekemiseen.
Opetusuunnitelmassa on viisi opintoja läpäisevää juonnetta, jotka kulkevat läpi opintojen. Ne perustuvat SeAMKin selvityksiin, tutkimuksiin ja strategiaan sekä ammattikorkeakoulutuksen kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin ja säädöksiin.
- Tiedonhankinta-juonne vahvistaa opiskelijan ammatillista ja alakohtaista tiedonhankintaosaamista läpi opintojen.
- Kansainvälisyys-juonne varmistaa opiskelijan kansainvälisen osaamisen kehittyminen opiskelun aikana.
- Yrittäjyys-juonteen mukaisilla opinnoilla autetaan opiskelijaa ymmärtämään yrittäjyyden ja yritystoiminnan keskeinen ja kasvava osuus yhteiskunnassa.
- Kestävä kehitys juonteena auttaa opiskelijaa tiedostamaan yhteiskuntavastuun ja ymmärtämään kestävän kehityksen moninaisuuden työelämätaitona.
- Uraohjaus juonteena auttaa opiskelijaa tunnistamaan omaa osaamistaan sekä omia vahvuuksiaan. Siihen kuuluvia alueita ovat myös työelämätuntemus, työnhakutaidot sekö elinikäinen oppiminen.
Opiskelijoilla on mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa monialaisia työelämälähtöisiä projektiopintoja (SeAMKPro).
Automaation koulutusohjelmassa kestävän kehityksen kompetenssit kulkevat läpileikkaavana koulutusohjelman opetussuunnitelmassa. Kestävän kehityksen tavoitteena on auttaa opiskelijoita tiedostamaan yhteiskuntavastuun ja ymmärtämään kestävän kehityksen monidimensionaalisen merkityksen työelämätaitona. Koulutusohjelmassa opiskelija tiedostaa ja osaa myös soveltaa käytäntöön kestävän kehityksen periaatteita.
Tutkinto-ohjelman koulutuksen sisältö
Tämän päivän automaation askelmerkit löi paikalleen jo aikoinaan autotehtailija Henry Ford kolmen ässän säännöllään: Simplify, Standardize, Specialize eli yksinkertaista, standardoi ja erikoistu. Näin lähti autojen tehokas teollinen tuotanto käyntiin. Tänä päivänä kaikki teollinen tuotanto pyrkii toteuttamaan tätä samaa kolmen ässän sääntöä. Automaatioinsinööreillä on kuitenkin vielä yksi ässä hihassa eli Soul: lisäämällä älyä ohjausjärjestelmään saadaan siitä helppokäyttöinen ja asiakkaan tarpeita vastaava.
Automaatiotekniikan koulutusohjelmastamme valmistuvat insinöörit ovat kone- ja sähköautomaation moniosaajia. He toteuttavat älykkäitä koneita, tuotanto-linjoja ja niiden automatisointia nykyaikaisilla menetelmillä. Poikkiteknisen koulutuksemme keskeisiä opintokokonaisuuksia ovat automaatio-, sähkö- ja konesuunnittelu, ohjausjärjestelmät ja niiden ohjelmointi sekä robotiikka. Mallinnuksen, visualisoinnin ja simuloinnin avulla suunnitelmat heräävät henkiin virtuaaliluolassamme.
Kompetenssit
Kompetenssit ovat laajoja osaamiskokonaisuuksia eli yksilön tietojen, taitojen ja asenteiden yhdistelmiä. Ne kuvaavat pätevyyttä, suorituspotentiaalia ja kykyä suoriutua ammattiin kuuluvista työtehtävistä.
Yhteiset/yleiset kompetenssit ovat eri tutkinto-ohjelmille yhteisiä osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit esitetään Arenen (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) suosituksen mukaisesti seuraavasti: oppimisen taidot, eettinen osaaminen, työyhteisöosaaminen, innovaatio-osaaminen ja kansainvälistymisosaaminen. Edellisten lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opetuksessa painotetaan kaikille yhteisinä kompetensseina yrittäjyysosaamista ja laadunhallintaosaamista.
Tutkinto-ohjelmakohtaiset kompetenssit muodostavat opiskelijan ammatillisen asiantuntijuuden kehittymisen perustan.
Pedagoginen toimintamalli ja oppimisympäristö
Taitojen syväoppimisen ikiaikaiset perustotuudet ovat: tekemällä oppii ja työ tekijäänsä neuvoo. Siksi koulutuksemme punainen lanka on käytännönläheisyys. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdistämme teoreettisen tiedon käytännön työelämän taidoiksi nykyaikaisen teknologian laboratorioissa. Laboratorioissa tehtävien monipuolisten harjoitusten äärellä koet lukuisia ahaa-elämyksiä. Laboratorioidemme laitteet ovat samanlaisia, mitä työelämässä käytetään. Näin rutinoidut ratkaisemaan käytännön ongelmia ja saat valmiuksia siirtyä työelämään. Lisäksi laitteiden suunnittelu, automatisointi ja käyttöönotto tiimityönä on hauskaa.
Työelämä edellyttää työntekijältä ongelmanratkaisutaidon lisäksi yhteistyökykyä ja jatkuvaan oppimiseen sitoutumista. Siksi opetuksessa käytämme runsaasti työpari tai ryhmätyö käsitettä. Edellisten lisäksi opiskelu sisältää asiantuntijaluentoja, oppimistehtäviä, projektitöitä, yritysvierailuja, messumatkoja ja käytännön harjoittelua aidoissa työelämäympäristöissä.
Ahot-menettelyt
OT-menettely tarkoittaa opiskelijan aikaisemmin hankkiman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Opiskelijalla on mahdollisuus hakea osaamisensa tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa tutkinto-ohjelman osaamistavoitteita. Osaamisen tunnistamisprosessi nivoutuu läheisesti opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (hops) laatimiseen ja sitä päivitetään henkilökohtaisten ohjauskeskustelujen yhteydessä.
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen käytännöt on esitetty SeAMKin osaamisen tunnustamisen ohjeessa. Siinä selvitetään, miten osaamisen tunnustamista haetaan, miten asiaa käsitellään ja miten siitä tiedotetaan. Ohjeessa on nimetty tutkinto-ohjelman osaamisen tunnustamisen yhteyshenkilöt, jotka antavat ohjausta prosessiin liittyvissä asioissa.
Aiemmin hankitun osaamisen arvioinnissa käytetään muun muassa
- vastaavansisältöisen ja muun koulutuksen todistuksia
- työtodistuksia ja työnantajalta saatuja lisäselvityksiä
- opiskelijan haastatteluja
- kirjallisia ja suullisia tenttejä tai raportteja
- toiminnallisia tai kirjallisia tehtäviä tai näyttöjä
- esitelmiä, portfolioita.
AHOT-menettelyn ulkopuolelle jäävät opinnäytetyö ja kypsyyskoe.
Koulutusohjelman AHOT-toimijat ovat koulutusohjelmapäällikkö, opinto-ohjaaja sekä tarvittaessa kyseisen opintojakson opettaja. Heidän tehtävänään on informoida opiskelijaa tunnistamis- ja tunnustamisprosessissa, käydä HOPS-keskustelu ja ohjata opiskelijaa osaamisen näyttämiseen.
AHOT-menettelyn piiriin eivät kuulu projektiopinnot ja opinnäytetyö.
Oppiaineiden aikaisemmat suoritukset vanhenevat tutkintosäännön mukaan 10 vuodessa.
Arviointi määräytyy opintojaksokohtaisesti ao. opettajan määrittelemällä tavalla. Arviointimenetelmiä ovat tentti (suullinen tai kirjallinen), harjoitustyö, laboratoriotyö, käyttökoe tai muu vastaava.
Työssäoppiminen ja harjoittelu
Opiskelijan opintojen aikaista työssäkäyntiä ja hänen siinä hankkimaansa osaamista voidaan hyödyntää opintojakson suorittamiseksi. Tällöin puhutaan opinnollistamisesta ja se voi liittyä myös vapaaehtoistyöhön tai harrastustoimintaan. Olennaista on, että työn tekemisen kautta opittujen asioiden ja taitojen avulla voidaan näyttää opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamista. Opinnollistaen saavutettu osaaminen voidaan todentaa esimerkiksi näytöin ja tehtävin.
Ammatillinen osaamisprofiili
Moniosaajan työpaikka ei ole yhden työnantajan varassa. Monipuolinen koulutuksemme automaatio-, sähkö- ja konealalta avaa yhä uusia työtilaisuuksia teknistyvässä maailmassa. Siksi automaatioinsinöörin työtilanne on sekä kansallisesti että kansainvälisesti hyvä. Kansainvälinen kaksoistutkinto avaa sinulle ovia Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan. Ammattinimikkeesi voi olla esim. suunnittelija, tekninen asiantuntija, tuotantopäällikkö, projektipäällikkö, myyntipäällikkö, ostopäällikkö, toimitusjohtaja jne. Voit toimia myös opetustehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä.
Ammatilliset kieliopinnot suoritettuaan opiskelija osaa toimia oman alansa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa, pystyy etsimään tietoa sekä seuraamaan oman ammattialansa kehitystä kohdekielillä.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyys näkyy koulutusohjelmassamme joka päivä. Vaihto-opiskelijamme elävöittävät käytäväkeskusteluita: kielenä voi olla englanti, saksa, venäjä jne.
Koulutusohjelmamme luennot voivat olla joko suomeksi tai englanniksi riippuen siitä, onko luennoilla mukana ulkomaisia opiskelijoita. Näin opiskelijoiden kielitaito paranee, mikä rohkaisee lähtemään ulkomaille.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa sekä suomalainen että saksalainen insinööritutkinto eli kaksoistutkinto samoilla opinnoilla. Kaksoistutkinnon yhteistyökorkeakoulu Saksassa on Hochschule Aschaffenburg. Kahden vuoden opintojen jälkeen voit päättää, jatkatko opintojasi Seinäjoella (normaali insinööritutkinto), vai pyritkö kolmanneksi lukuvuodeksi Hochschule Aschaffenburgiin (kaksoistutkinto). Neljäs lukuvuosi opiskellaan jälleen omassa korkeakoulussa. Myös työharjoittelun voi suorittaa ulkomailla. Ulkomailla opetuskielenä on englanti.
Voit lähteä myös lyhyempään kansainväliseen opiskelijavaihtoon 3-5 kk. Kohdemaita on runsaasti ympäri maailmaa.
Jatko-opintokelpoisuus
Antaa kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen jatko-opintokelpoisuuden ylempään amk-tutkintoon.
Valmistumisen edellytykset
Löytyvät ammattikorkeakoulun tutkintosäännöstä ja intrassa olevista valmistumista koskevista ohjeista.
Opiskelumuoto
Nuorten koulutuksessa opiskelu on kokopäiväistä. Aikuisten koulutus on osa-aikaista ja toteutetaan monimuoto-opetuksena.
Koulutuspäällikkö / Vastuuyliopettaja
Jorma Mettälä, 040 830 7481, jorma.mettala(at)seamk.fi
Opinto-ohjaaja
Jorma Mettälä, 040 830 7481, jorma.mettala(at)seamk.fi
Pia-Mari Riihilahti, 040 830 2355, pia-mari.riihilahti(at)seamk.fi,
Kansainvälisen opiskeluvaihtojakson koordinointi
Tiina Välimäki, 040-830 4127, tiina.valimaki(at)seamk.fi, Eurooppaan vaihtojaksoa suunnittelevat
Maria Loukola, 040-830 2240, maria.loukola(at)seamk.fi, Euroopan ulkopuolelle vaihtojaksoa suunnittelevat
Opiskelijapalvelut
Puh. 020 124 5055, opiskelijapalvelut(at)seamk.fi
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 31.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija oppii mallintamaan tuotteiden 3D malleja, ohutlevytuotteiden malleja sekä ali- ja pääkokoonpanoja. Lisäksi he oppivat luomaan CAD-ohjelman avulla valmistuspiirustuksia ja kokoonpanopiirustuksia. Opiskelija oppii perusteet teknisen piirtämisen teoriasta ja ymmärtää konepiirustuksen merkintöjä.
Sisältö
Teknisen piirtämisen teoria, 3D-mallinnuksen ja mallinnusjärjestelmien yleinen teoria, tuotteiden ja kokoonpanomallien 3D-mallinnus, tasopiirustusten tuottaminen ja ohutlevysuunnittelu. Kaaviopiirustukset ja niiden standardoidut merkinnät. Harjoitukset tehdään Solid Edge 3D-CAD-ohjelmalla.
Oppimateriaalit
Monisteet ja seuraavat kirjat luennolla ilmoitetuilta osin.
Laakko T. & Sukuvaara A. & Borgman J. & Simolin, & T. Björkstrand R. & Konkola, M. & Tuomi J. & Kaikonen H. 1998. Tuotteen 3D-CAD-suunnittelu. WSOY. Helsinki. 312 s.
Hietikko E. 1996 Tietokoneavusteinen tuotesuunnittelu. Otatieto Oy Kirjasarja 567. Helsinki. 238 s.
Autio A. & Hasari H. 1999. Koneenpiirustus ammattikorkeakouluille ja teknillisille oppilaitoksille. Otava. Keuruu. 290 s.
Opetusmenetelmät
Luennot, ohjatut tietokoneavusteisen suunnittelun harjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
32h luennot, harjoitukset
28h harjoitustyöt, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee standardoidut konepiirustuksen symbolit ja merkinnät sekä osaa mallintaa 3D-kappaleita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija osaa mallintaa 3D-työkappaleita, tehdä piirustuksia ja pieniä kokoonpanoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa ja teollisuustasoista konesuunnittelua.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyöt
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa mallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen ja tehdä siitä piirustuksen
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa mallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen ja tehdä siitä piirustuksen. Lisäksi hän osaa tehdä kokoonpanopiirustukisa ja osaluetteloita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti suunnitteluohjelmistoa. Osaamallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen sekä muotopintatuotteita ja tehdä niistä piirustukset. Lisäksi hän osaa tehdä kokoonpanopiirustukisa ja osaluetteloita sekä ohutlevy ja runkosuunnittelua.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Toni Luomanmäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kertoa, miten simulointia voidaan hyödyntää teollisuudessa. Opiskelija osaa mallintaa tuotannon peruselementtejä, kuten alkuvarastoja, välivarastoja, koneita ja kuljettimia. Opiskelija osaa suunnitella simulointimallin kappaletavaratuotantoon. Opiskelija osaa myös tunnistaa tuotannollisia ongelmia tuotannosta ja kehittää olemassa olevaa tilannetta simulointimallin avulla.
Sisältö
Simuloinnin perusteet ja sovellusesimerkit. Simulointityökalujen ominaisuudet, käyttökohteet ja rajoitukset. Simulointiprojektin vaiheet ja sisältö. Simulointiohjelmiston käyttö ja soveltaminen.
Luennot, ohjatut tietokoneavusteisen suunnittelun harjoitukset ja harjoitustyöt.
Oppimateriaalit
Opettajan materiaalit, verkko-pohjaiset tutoriaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitustyöt, itseopiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Sisällön jaksotus
- Simuloinnin perusteet, Visual Components 4.0 käyttöliittymä
- Kirjastokomponenttipohjainen mallinnus
- Omien laitekomponenttien ja niiden toiminnallisuuden luonti
- Laitekomponenttien toiminnallisuuden lisääminen
- Automaattisten tuotantolinjojen simulaatioiden kehittämistä
- Robotiikan lisääminen tuotannon simulointeihin
- Loppuharjoitus
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää perusteet simulointiteknologian merkityksestä tuotantoympäristöjen kehityksessä. Osaa kehittää 3D-simulointimallin tuotannollisesta ympäristöstä, jossa sovelletaan 3D-simulointiohjelmiston perustoiminnallisuuksia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee simulointiteknologian teoreettisen kehyksen sekä sen laajemman merkityksen ja yhteyden osana modernia tuotantoteknologiaa. Osaa kehittää 3D-simulointimallin monimuotoisesta tuotannollisesta ympäristöstä, jossa sovelletaan 3D-simulointiohjelmiston toimintoja laaja-alaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee simulointiteknologian teoreettisen kehyksen sekä sen laajemman merkityksen ja yhteyden osana modernia tuotantoteknologiaa. Osaa kehittää 3D-simulointimallin monimuotoisesta tuotannollisesta ympäristöstä, jossa sovelletaan 3D-simulointiohjelmiston toimintoja laaja-alaisesti skriptaus mukaan lukien. Osaa analysoida kehitettyjä simulointimalleja ja tehdä niistä johtopäätöksiä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Henkilökohtaiset harjoitustyöt, joiden arviointiperusteet annetaan opintojakson aikana.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa perustiedot tekniikan perustana olevasta fysiikasta opintojakson sisällön mukaisilla osa-alueilla ja omaa valmiuksia vaativankin teknisen tiedon omaksumiseen jatko-opinnoissa ja työelämässä. Opiskelija osaa ratkaista opintojakson aihepiiriin kuuluvia fysiikan ongelmia malleja (suureyhtälöitä) käyttäen ja esittää ratkaisut hyvää matemaattis-luonnontieteellistä tapaa noudattaen.
Sisältö
Harmoninen värähdysliike. Aaltoliike. Äänioppi. Valo-oppi. Kvanttifysiikka. Atomi- ja ydinfysiikka.
Oppimateriaalit
- Inkinen, Manninen, Tuohi: Momentti 2 Insinöörifysiikka (Otava)
TAI
- Peltonen, Perkkiö, Vierinen: Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 2 (Lahden Teho-opetus Oy)
TAI
- Suvanto, Laajalehto: Tekniikan fysiikka 2 (Edita)
- Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
Opetusmenetelmät
Luentoja ja laskuharjoituksia sekä itsenäistä opiskelua.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei harjoittelua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 tuntia, mistä lähiopetusta 28 tuntia ja 52 tuntia itsenäistä opiskelua.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
(1...2) Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aaltoliikeopin ja modernin fysiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(3...4) Opiskelija tuntee hyvin sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiin aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
(5) Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirinpuitteissa uusia merkityksiä sekä osoittanut innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso suoritetaan loppukokeella.
Esitietovaatimukset
Edeltävät opinnot eivät ole pakollisia. Mekaniikan ja sähkömagnetismin osaaminen on suositeltavaa.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa perustiedot tekniikan perustana olevasta fysiikasta opintojakson sisällön mukaisilla osa-alueilla ja omaa valmiuksia vaativankin teknisen tiedon omaksumiseen jatko-opinnoissa ja työelämässä. Opiskelija osaa ratkaista opintojakson aihepiiriin kuuluvia fysiikan ongelmia malleja (suureyhtälöitä) käyttäen ja esittää ratkaisut hyvää matemaattis-luonnontieteellistä tapaa noudattaen.
Sisältö
Harmoninen värähdysliike. Aaltoliike. Äänioppi. Valo-oppi. Kvanttifysiikka. Atomi- ja ydinfysiikka.
Oppimateriaalit
- Inkinen, Manninen, Tuohi: Momentti 2 Insinöörifysiikka (Otava)
- Peltonen, Perkkiö, Vierinen: Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 2 (Lahden Teho-Opetus Oy)
- Suvanto, K & Laajalehto, K, Tekniikan fysiikka 2 (Edita)
- Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
Opetusmenetelmät
Opintojaksoon kuuluu lähiopetusta: luentoja ja laskuharjoituksia sekä itsenäistä opiskelua.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei harjoittelua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 tuntia, mistä lähiopetusta 28 tuntia ja 52 tuntia itsenäistä opiskelua.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
(1...2) Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aaltoliikeopin ja modernin fysiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(3...4) Opiskelija tuntee hyvin sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiin aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
(5) Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirinpuitteissa uusia merkityksiä sekä osoittanut innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso suoritetaan loppukokeella.
Esitietovaatimukset
Edeltävät opinnot eivät ole pakollisia. Mekaniikan ja sähkömagnetismin osaaminen on suositeltavaa.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 04.06.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa perustiedot tekniikan perustana olevasta fysiikasta opintojakson sisällön mukaisilla osa-alueilla ja omaa valmiuksia vaativankin teknisen tiedon omaksumiseen jatko-opinnoissa ja työelämässä. Opiskelija osaa ratkaista opintojakson aihepiiriin kuuluvia fysiikan ongelmia malleja (suureyhtälöitä) käyttäen ja esittää ratkaisut hyvää matemaattis-luonnontieteellistä tapaa noudattaen.
Sisältö
Harmoninen värähdysliike. Aaltoliike. Äänioppi. Valo-oppi. Kvanttifysiikka. Atomi- ja ydinfysiikka.
Oppimateriaalit
- Inkinen, Manninen, Tuohi: Momentti 2 Insinöörifysiikka (Otava)
- Hautala & Peltonen: Insinöörin (AMK) Fysiikka, osa 2 (Lahden Teho-Opetus Oy)
- Suvanto, K & Laajalehto, K, Tekniikan fysiikka 2 (Edita)
- Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
Opetusmenetelmät
Opintojaksoon kuuluu lähiopetusta: luentoja ja laskuharjoituksia sekä itsenäistä opiskelua.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei harjoittelua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 tuntia, mistä lähiopetusta 19 tuntia ja 61 tuntia itsenäistä opiskelua.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
(1...2) Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aaltoliikeopin ja modernin fysiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
(3...4) Opiskelija tuntee hyvin sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiin aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
(5) Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä aaltoliikeoppiin että moderniin fysiikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirinpuitteissa uusia merkityksiä sekä osoittanut innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso suoritetaan loppukokeella.
Esitietovaatimukset
Edeltävät opinnot eivät ole pakollisia. Mekaniikan ja sähkömagnetismin osaaminen on suositeltavaa.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jyrki Parkkinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita, osaa ratkaista erilaisia yhtälöitä, osaa suorakulmaisen ja vinon kolmion ratkaisun, osaa taso- ja avaruusgeometrian perusteet, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, yhtälöiden ratkaiseminen, kolmion trigonometriaa, geometriaa.
-perusalgebra
-trigonometria
-analyyttinen geometria
-trigonometriset funktiot
-eksponentti- ja logaritmifunktiot
Oppimateriaalit
ilmoitetaan kurssin alussa
Opetusmenetelmät
luentoja ja laskuharjoituksia
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin algebran ja geometrian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin algebraan ja geometriaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): ): Opiskelija tuntee kiitettävästi algebraan ja geometriaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät ja loppukoe
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jyrki Parkkinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita, osaa ratkaista erilaisia yhtälöitä, osaa suorakulmaisen ja vinon kolmion ratkaisun, osaa taso- ja avaruusgeometrian perusteet, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Lausekkeiden käsittely, yhtälöiden ratkaiseminen, kolmion trigonometriaa, geometriaa.
-perusalgebra
-trigonometria
-analyyttinen geometria
-trigonometriset funktiot
-eksponentti- ja logaritmifunktiot
Oppimateriaalit
ilmoitetaan kurssin alussa
Opetusmenetelmät
luentoja ja laskuharjoituksia
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin algebran ja geometrian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin algebraan ja geometriaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): ): Opiskelija tuntee kiitettävästi algebraan ja geometriaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät ja loppukoe
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 30.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Heli Simon
- Riikka Ala-Sankila
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
I?saacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. viimeisin painos. ?Muu kurssilla jaettava materiaali.?
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Lisätiedot
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
Isaacs, Palmroth, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. 2014 tai uudempi painos
Muu materiaali.
Opetusmenetelmät
Kontaktitunnit ja itsenäinen opiskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tentti kurssin viimeisillä tunneilla. Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa vuoden kuluessa kurssin päättymisestä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
28h kontaktitunteja, 53h itsenäistä opiskelua
Lisätietoja opiskelijoille
Lähtökohtana lukiotason opinnot tai vastaavat taidot englannin kielessä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen esitys ja aktiivisuus tunneilla
Hylätty (0)
Kirjallisessa kokeessa tuotetussa tekstissä on niin paljon virheitä, että tekstin viesti ei välity ja /tai tekstin sisältö ei vastaa tehtävänantoa.
Suullisen esityksen sisältö ei vastaa tehtävänantoa, ja /tai opiskelija ei kykene esittäämään valitsemaansa aihetta ymmärrettävästi. Isot puutteet kieliopissa ja ääntämisessä estävät viestin välittymisen.
Poissaolot tunneilta yli 50%.
Vaadittuja tehtäviä palauttamatta.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Lisätiedot
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Anne Vuokila
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti, että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.
Sisältö
- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely
Oppimateriaalit
Isaacs, Palmroth, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. 2014 tai uudempi painos
Muu materiaali.
Opetusmenetelmät
Kontaktitunnit ja itsenäinen opiskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Tentti kurssin viimeisillä tunneilla. Hylätyn kokeen voi uusia kaksi kertaa vuoden kuluessa kurssin päättymisestä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
21h kontaktitunteja, 60h itsenäistä opiskelua
Lisätietoja opiskelijoille
Lähtökohtana lukiotason opinnot tai vastaavat taidot englannin kielessä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen koe, suullinen esitys ja aktiivisuus tunneilla
Hylätty (0)
Kirjallisessa kokeessa tuotetussa tekstissä on niin paljon virheitä, että tekstin viesti ei välity ja /tai tekstin sisältö ei vastaa tehtävänantoa.
Suullisen esityksen sisältö ei vastaa tehtävänantoa, ja /tai opiskelija ei kykene esittäämään valitsemaansa aihetta ymmärrettävästi. Isot puutteet kieliopissa ja ääntämisessä estävät viestin välittymisen.
Poissaolot tunneilta yli 50%.
Vaadittuja tehtäviä palauttamatta.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, maksimi arvosana on 1-2.
Opiskelija hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, Jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Lisätiedot
Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Panula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa koneautomaatiossa käytettävät perusanturit. Antureiden toimintaperiaatteet, sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet sekä suoritusarvot. Hän osaa valita oikean anturin ratkaistavaan tunnistus- tai mittausongelmaan. Hän osaa antureiden sähköiset liitännät ja osaa kytkeä ne ohjauslaitteisiin. Hän osaa myös anturin liittämisen kenttäväylään.
Sisältö
Anturi- ja mittaustekniikan perusteet, suojausluokat, kaksitilaiset anturit, läsnäoloa tunnistavat anturit, suuretta mittaavat anturit, liikkeen mittaus sekä konenäön perusteet. Anturien kytkentä- sekä mittausharjoitukset laboratoriossa.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset, seminaarityö sekä ryhmätyöt laboratoriossa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 60 h. 32 h lähiopetusta johon sisältyy laboraatioharjotukset. 28 h itsenäistä opiskelua.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin antureiden perustoiminnan ja - käsitteet. Hän kykenee ratkaisemaan perusantureissa olevia vikoja ja korvaamaan vioittuneen vastaavalla anturilla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin antureihin liittyvät peruskäsitteet ja niiden toimintaperiaatteet. Hän kykenee soveltamaan tietämystään erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja valitsemaan sopivan anturin joko vioittuneen tilalle tai uuteen kohteeseen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi erilaisten antureiden käsitteet ja toimintaperiaatteet. Hän kykenee valitsemaan perusantureiden lisäksi myös erikoisantureita erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt, laboratoriotyöt sekä kirjalliset tentit.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Anturitekniikka, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Anturitekniikan asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Panula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa tunnistaa koneautomaatiossa käytettävät perusanturit. Antureiden toimintaperiaatteet, sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet sekä suoritusarvot. Hän osaa valita oikean anturin ratkaistavaan tunnistus- tai mittausongelmaan. Hän osaa antureiden sähköiset liitännät ja osaa kytkeä ne ohjauslaitteisiin. Hän osaa myös anturin liittämisen kenttäväylään.
Sisältö
Anturi- ja mittaustekniikan perusteet, suojausluokat, kaksitilaiset anturit, läsnäoloa tunnistavat anturit, suuretta mittaavat anturit, liikkeen mittaus sekä konenäön perusteet. Anturien kytkentä- sekä mittausharjoitukset laboratoriossa.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset, seminaarityö sekä ryhmätyöt laboratoriossa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 60 h. 32 h lähiopetusta johon sisältyy laboraatioharjotukset. 28 h itsenäistä opiskelua.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin antureiden perustoiminnan ja - käsitteet. Hän kykenee ratkaisemaan perusantureissa olevia vikoja ja korvaamaan vioittuneen vastaavalla anturilla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin antureihin liittyvät peruskäsitteet ja niiden toimintaperiaatteet. Hän kykenee soveltamaan tietämystään erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja valitsemaan sopivan anturin joko vioittuneen tilalle tai uuteen kohteeseen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi erilaisten antureiden käsitteet ja toimintaperiaatteet. Hän kykenee valitsemaan perusantureiden lisäksi myös erikoisantureita erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt, laboratoriotyöt sekä kirjalliset tentit.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Anturitekniikka, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Anturitekniikan asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelijat toteuttavat kahden-kolmen hengen ryhmissä monipuolisten prosessiasemien automaatiosovellukset hyödyntämällä ja testaamalla opinnoissa saamiaan tietoja ja taitoja. Toteutuksissa laitteistojen ohjaukset pyritään tekemään mahdollisimman energiatehokkaiksi.
Sisältö
Laboratorioissa tehdään harjoituksia monipuolisilla automaatiolaitteilla. Ohjelmistot ja fyysiset laitteet ovat teollisuudessa yleisesti käytettyjä tuotteita, joten opiskelijat voivat suoraan hyödyntää teollisuudessa laboratorioissa hankkimaansa kokemusta. Laitteet koostuvat Siemens ja Omron ohjelmoitavista logiikoista, kosketusnäytöistä, PC-valvomoista, teollisuusväylistä sekä saattomuisteista. Toimilaitteina toimivat sähkömoottorit ja pneumaattiset sylinterit.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustöiden verkkomateriaali sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Laboratoriossa tehtävät harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tehdä ohjelmoitavan logiikan konfiguraation annetun ohjeen mukaisesti. Hän osaa ohjelmoida ja testata PLC-ohjatun laitteen perustoiminnot. Opiskelija kykenee toimimaan ja selvittämään vastaantulevia perusongelmia yhdessä ryhmän jäsenten kanssa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa tyydyttävän tason lisäksi itsenäisesti soveltaa, ohjelmoida ja testata logiikoiden erikoisfunktioita. Lisäksi hän kykenee ryhmän kanssa varmistamaan ja vaatimaan että ohjelmat ovat turvallisia käyttää.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehokkaan ja järjestelmällisen tavan toimia yhdessä ryhmän kanssa. Hän kykenee laitekonfiguroinnin lisäksi etsimään ja korjaamaan erilaiset laite- ja ohjelmointiongelmat. Yhdessä ryhmän kanssa hän varmistuu että ryhmän tuloksena valmistuu luotettava, turvallinen ja hyvin dokumentoitu ohjelma.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti tehdyt laboratorioharjoitukstet ja palautetut raportit.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 1
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opiskelija osaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelijat toteuttavat kahden-kolmen hengen ryhmissä monipuolisten prosessiasemien automaatiosovellukset hyödyntämällä ja testaamalla opinnoissa saamiaan tietoja ja taitoja. Toteutuksissa laitteistojen ohjaukset pyritään tekemään mahdollisimman energiatehokkaiksi.
Sisältö
Laboratorioissa tehdään harjoituksia monipuolisilla automaatiolaitteilla. Ohjelmistot ja fyysiset laitteet ovat teollisuudessa yleisesti käytettyjä tuotteita, joten opiskelijat voivat suoraan hyödyntää teollisuudessa laboratorioissa hankkimaansa kokemusta. Laitteet koostuvat Siemens ja Omron ohjelmoitavista logiikoista, kosketusnäytöistä, PC-valvomoista, teollisuusväylistä sekä saattomuisteista. Toimilaitteina toimivat sähkömoottorit ja pneumaattiset sylinterit.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustöiden verkkomateriaali sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Laboratoriossa tehtävät harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tehdä ohjelmoitavan logiikan konfiguraation annetun ohjeen mukaisesti. Hän osaa ohjelmoida ja testata PLC-ohjatun laitteen perustoiminnot. Opiskelija kykenee toimimaan ja selvittämään vastaantulevia perusongelmia yhdessä ryhmän jäsenten kanssa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa tyydyttävän tason lisäksi itsenäisesti soveltaa, ohjelmoida ja testata logiikoiden erikoisfunktioita. Lisäksi hän kykenee ryhmän kanssa varmistamaan ja vaatimaan että ohjelmat ovat turvallisia käyttää.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehokkaan ja järjestelmällisen tavan toimia yhdessä ryhmän kanssa. Hän kykenee laitekonfiguroinnin lisäksi etsimään ja korjaamaan erilaiset laite- ja ohjelmointiongelmat. Yhdessä ryhmän kanssa hän varmistuu että ryhmän tuloksena valmistuu luotettava, turvallinen ja hyvin dokumentoitu ohjelma.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti tehdyt laboratorioharjoitukstet ja palautetut raportit.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 1
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 04.06.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opiskelija osaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelijat toteuttavat kahden-kolmen hengen ryhmissä monipuolisten prosessiasemien automaatiosovellukset hyödyntämällä ja testaamalla opinnoissa saamiaan tietoja ja taitoja. Toteutuksissa laitteistojen ohjaukset pyritään tekemään mahdollisimman energiatehokkaiksi.
Sisältö
Laboratorioissa tehdään harjoituksia monipuolisilla automaatiolaitteilla. Ohjelmistot ja fyysiset laitteet ovat teollisuudessa yleisesti käytettyjä tuotteita, joten opiskelijat voivat suoraan hyödyntää teollisuudessa laboratorioissa hankkimaansa kokemusta. Laitteet koostuvat Siemens ja Omron ohjelmoitavista logiikoista, kosketusnäytöistä, PC-valvomoista, teollisuusväylistä sekä saattomuisteista. Toimilaitteina toimivat sähkömoottorit ja pneumaattiset sylinterit.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustöiden verkkomateriaali sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Laboratoriossa tehtävät harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tehdä ohjelmoitavan logiikan konfiguraation annetun ohjeen mukaisesti. Hän osaa ohjelmoida ja testata PLC-ohjatun laitteen perustoiminnot. Opiskelija kykenee toimimaan ja selvittämään vastaantulevia perusongelmia yhdessä ryhmän jäsenten kanssa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa tyydyttävän tason lisäksi itsenäisesti soveltaa, ohjelmoida ja testata logiikoiden erikoisfunktioita. Lisäksi hän kykenee ryhmän kanssa varmistamaan ja vaatimaan että ohjelmat ovat turvallisia käyttää.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehokkaan ja järjestelmällisen tavan toimia yhdessä ryhmän kanssa. Hän kykenee laitekonfiguroinnin lisäksi etsimään ja korjaamaan erilaiset laite- ja ohjelmointiongelmat. Yhdessä ryhmän kanssa hän varmistuu että ryhmän tuloksena valmistuu luotettava, turvallinen ja hyvin dokumentoitu ohjelma.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti tehdyt laboratorioharjoitukstet ja palautetut raportit.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 1
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa toteuttaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelija osaa moniakselisten liikkeenohjausten suunnittelun taajuusmuuttajilla ja oikosulkumoottoreilla, sekä servovahvistimilla ja servomoottoreilla. Opiskelija osaa rakentaa energiatehokkaita liikkeenohjausten vaatimia automaatiojärjestelmiä kenttäväyliä hyödyntäen.
Sisältö
Opintojaksolla harjoitellaan ohjelmoitavalla logiikalla, servovahvistimella ja servomoottorilla toteutetun tavarankäsittelyaseman ohjauksen ohjelmointia ja konfigurointia. Lisäksi harjoitellaan ohjelmoitavalla logiikalla, taajuusmuuttajalla ja oikosulkumoottorilla toteutetun tavarankäsittelyaseman ohjauksen ohjelmointia ja konfigurointia. Opintojaksolla ohjelmoidaan myös PC-pohjaista monen akselin liikkeenohjainta ja käytetään erilaisia kenttäväyliä.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, laboratoriotyöt ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h (sis. työjärjestyksessä olevan opiskelun ja itsenäisen opiskelun)
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytysti laaditut kirjalliset raportit laboratorioharjoituksista
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Hyväksytysti laaditut kirjalliset raportit laboratorioharjoituksista.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 2
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa toteuttaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelija osaa moniakselisten liikkeenohjausten suunnittelun taajuusmuuttajilla ja oikosulkumoottoreilla, sekä servovahvistimilla ja servomoottoreilla. Opiskelija osaa rakentaa energiatehokkaita liikkeenohjausten vaatimia automaatiojärjestelmiä kenttäväyliä hyödyntäen.
Sisältö
Opintojaksolla harjoitellaan ohjelmoitavalla logiikalla, servovahvistimella ja servomoottorilla toteutetun tavarankäsittelyaseman ohjauksen ohjelmointia ja konfigurointia. Lisäksi harjoitellaan ohjelmoitavalla logiikalla, taajuusmuuttajalla ja oikosulkumoottorilla toteutetun tavarankäsittelyaseman ohjauksen ohjelmointia ja konfigurointia. Opintojaksolla ohjelmoidaan myös PC-pohjaista monen akselin liikkeenohjainta ja käytetään erilaisia kenttäväyliä.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, laboratoriotyöt ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 107 h (sis. työjärjestyksessä olevan opiskelun ja itsenäisen opiskelun)
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytysti laaditut kirjalliset raportit laboratorioharjoituksista
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Hyväksytysti laaditut kirjalliset raportit laboratorioharjoituksista.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 2
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija pystyy erottamaan erilaiset automaatiojärjestelmät ja tunnistaa niissä käytettävät komponentit. Hän tunnistaa automaattisen järjestelmän toiminnan edellytykset. Rele- ja PLC - ohjauksien, yleisimpien antureiden ja toimilaitteiden rakenteen, toiminnan sekä niiden liitynnät. Opiskelija oppii automaatiotekniikassa tarvittavan loogisen ajattelutavan perusteet.
Sisältö
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys. Mitä on automaatio. Ohjaus ja säätö, automaation ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmän komponentit. Anturien ja toimilaitteiden yleisimmät kytkennät ohjelmoitaviin logiikoihin. Kytkentä harjoitukset laboraatiossa. Opintojaksolla tutustutaan käytännössä erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin. Opintojaksolla pohditaan automaation merkitystä kestävän kehityksen kannalta ja tarkastellaan askelluskaavioon perustuvan ratkaisumallin vaikutusta automaatio-ohjelman elinkaareen.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit ja harjoitustyöt.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit ja harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 28 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 53 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyöt
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaation perusteet, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija pystyy erottamaan erilaiset automaatiojärjestelmät ja tunnistaa niissä käytettävät komponentit. Hän tunnistaa automaattisen järjestelmän toiminnan edellytykset. Rele- ja PLC - ohjauksien, yleisimpien antureiden ja toimilaitteiden rakenteen, toiminnan sekä niiden liitynnät. Opiskelija oppii automaatiotekniikassa tarvittavan loogisen ajattelutavan perusteet.
Sisältö
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys. Mitä on automaatio. Ohjaus ja säätö, automaation ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmän komponentit. Anturien ja toimilaitteiden yleisimmät kytkennät ohjelmoitaviin logiikoihin. Kytkentä harjoitukset laboraatiossa. Opintojaksolla tutustutaan käytännössä erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin. Opintojaksolla pohditaan automaation merkitystä kestävän kehityksen kannalta ja tarkastellaan askelluskaavioon perustuvan ratkaisumallin vaikutusta automaatio-ohjelman elinkaareen.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit ja harjoitustyöt.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit ja harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 28 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 53 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyöt
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaation perusteet, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa käyttää MATLAB-ohjelmaa hyväkseen käytännön matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi.
Sisältö
MATLAB-ohjelman perusteet ja sen käyttö matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa.
Laplace-muunnos
Fourier-muunnos
Todennäköisyyslaskentaa ja tilastomatematiikkaa
Data-analyysin perusteita
Oppimateriaalit
ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
luentoja ja harjoituksia
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin MATLABin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin MATLABiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi MATLABiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät
Esitietovaatimukset
Algebra ja geometria, Vektorit ja matriisit, Differentiaali- ja integraalilaskenta
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 04.06.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa käyttää MATLAB-ohjelmaa hyväkseen käytännön matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi.
Sisältö
MATLAB-ohjelman perusteet ja sen käyttö matemaattisten ongelmien ratkaisemisessa.
Laplace-muunnos
Fourier-muunnos
Todennäköisyyslaskentaa ja tilastomatematiikkaa
Data-analyysin perusteita
Oppimateriaalit
ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
luentoja ja harjoituksia
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin MATLABin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin MATLABiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi MATLABiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät
Esitietovaatimukset
Algebra ja geometria, Vektorit ja matriisit, Differentiaali- ja integraalilaskenta
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juho Yli-Suomu
Opiskelijaryhmät
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will learn the functions of numerically controlled (NC) machines in today's field of engineering. They will understand NC programming and the manufacturing of products with an NC machine.
Sisältö
- Types of NC machines and their functions
- Computerized production environment
- Using an NC machine and safety
- Attachment systems
- Tool systems
-Machining parametres
- G and M codes
- Machining co-ordinates
- CAM software and NC programming with a 3D model of a product
Students will do assignments using the CAM software.
Oppimateriaalit
Recommended or Required Reading
Suom.
NC-tekniikan perusteet, Eero Pikkarainen. Hakapaino Oy 1999. ISBN: 952-13-0452-9
CNC Programming Handbook, Peter Smid. (3rd edition or newer). Industrial press. New York. ISBN 978-083113347-4
CAD/CAM Principles and Applications (3rd edition or newer). TheMcGraw-Hill. Iowa USA. ISBN 978-0-07-068193-4
Opetusmenetelmät
Mode of Delivery / Planned Learning Activities and Teaching Methods
Lectures and assignments
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Student's Workload
Lectures 24h
Self-study and preparing for examinations 30 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Students are familiar with CAM-program and the basic NC-machine operations
Arviointikriteerit, hyvä (3)
As above. In addition, students will be able to use the CAM-program for programming NC-programs for easy machined workpieces
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
As above. In addition, students will be able to use independently NC-machine workpieces manufacture and use CAM-software.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Assessment Methods
- Active participation
- Examination
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
The student is able to make an simple nc program using the CAM program
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
The student is able to make an nc program using the CAM program. In addition, he or she is able to take into account the fastening technique and choose the suitable tools. Student can also calculate parameters for tools. Feed and Spindle speed.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
The student is able to make an nc-program using the CAM program. In addition, he or she is able to take into account the fastening technique and choose the suitable tools. Student can also calculate parameters for tools. Feed and Spindle speed. Workpieces can be versatile and include 3D surfaces.
Esitietovaatimukset
No previous studies are required.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 26.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jarkko Pakkanen
Opiskelijaryhmät
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
The student masters the key principles of concept design philosophy. The student is also capable to construct a kinematic model of a machine parts, assemblies and mechanisms by using modern concept design softwares.
Sisältö
Use of mechanical design software.
Oppimateriaalit
Opettajan jakama materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktitunnit 32h, itsenäinen työskentely 28h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
- basic modelling correctly made, unfunctional kinematic structure
Arviointikriteerit, hyvä (3)
- basic modelling correctly made, functional kinematic structure
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
- basic modelling correctly made, functional kinematic structure. In addition to that the student has shown an considerable ability to understand possibilities of used software.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kurssilla tehtävä laajempi harjoitustyö
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Course Exercise basic modelling correctly made, unfunctional kinematic structure
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Course Exercise basic modelling correctly made, functional kinematic structure
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Course Exercise basic modelling correctly made, functional kinematic structure. In addition to that the student has shown an considerable ability to understand possibilities of used software.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 30.11.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will master the basics of control technology and be able to apply the control theory to practical control systems. Students will learn to design control systems for different purposes. They will also be able to tune control systems.
Sisältö
- Basics of control technology
- Controller blocks in time domains
- Control loop tuning
- Structure and the types of controllers
- Designing a control systems
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h, josta työjärjestykseen merkittyä opiskelua 32 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
The student knows the basics.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
The student masters well principles of control system design and tuning.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
The student can utilize learned skills in demanding projects.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee hyvin säätöjärjestelmien suunnittelun ja virityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Oppimateriaalit
ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset , itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät
Esitietovaatimukset
Algebra ja geometria, Vektorit ja matriisit
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jyrki Parkkinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Oppimateriaalit
ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset , itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät ja loppukoe
Esitietovaatimukset
Algebra ja geometria, Vektorit ja matriisit
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä yhden muuttujan funktion derivaatan ja integraalin, osaa suorittaa derivoinnin ja integroinnin tavallisimmille matemaattisille funktioille, osaa laskea määrätyn integraalin ja käyttää sitä tavallisimpiin sovelluksiin, osaa käyttää erilaisia laskennan apuvälineitä differentiaali- ja integraalilaskennan ongelmien ratkaisemisessa, osaa soveltaa edellä mainittuja asioita ammattiaineisiin ja käytännön ongelmiin työelämässä
Sisältö
Derivaatan ja integraalin määritelmä (yhden muuttujan funktiot), polynomin derivointi ja integrointi, yhdistetyn funktion derivointi ja integrointi, käyrän tangentti, ääriarvot, määrätty integraali, pinta-ala, tilavuus, pienten differentiaalien menetelmä, tekniikan sovelluksia (palkin taipuma, leikkausvoima, taivutusmomentti, jäyhyysmomentti)
Oppimateriaalit
ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset , itsenäistä opiskelua
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin differentiaali- ja integraalilaskennan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi differentiaali- ja integraalilaskentaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
harjoitustehtävät
Esitietovaatimukset
Algebra ja geometria, Vektorit ja matriisit
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää digitaalitekniikan peruskäsitteet. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit. Opiskelija osaa tehdä muunnoksia eri lukujärjestelmien välillä.
Sisältö
Digitaalinen tieto, porttipiirit, kiikut, 7-segmentti näyttö, laskurit, totuustaulu, Boolen algebra, Karnaugh-kartta, lukujärjestelmät. Opintojaksolla tutustutaan optimoinnin periaatteeseen harjoitustehtävien avulla. Opintojaksolla tutustutaan kansainvälisesti tunnettuun Boolen Algebraan.
Oppimateriaalit
Tarvittava materiaali on verkossa ja sitä tarkennetaan tuntien aikana.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, tietokonesimulointi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 80 tuntia, josta työjärjestyksen mukaista lähtiopetusta 28 tuntia sekä itsenäistä opiskelua ja harjoitustöiden tekemistä 52 tuntia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa tehdä muunnoksia eri lukujärjestelmien välillä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitustehtävät, aktiivisuus
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Student knows the basics of the course.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Student knows the contents of the course well.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Student knows the contents of the course well and can apply their knowledge in practice.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää digitaalitekniikan peruskäsitteet. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit. Opiskelija osaa tehdä muunnoksia eri lukujärjestelmien välillä.
Sisältö
Digitaalinen tieto, porttipiirit, kiikut, 7-segmentti näyttö, laskurit, totuustaulu, Boolen algebra, Karnaugh-kartta, lukujärjestelmät. Opintojaksolla tutustutaan optimoinnin periaatteeseen harjoitustehtävien avulla. Opintojaksolla tutustutaan kansainvälisesti tunnettuun Boolen Algebraan.
Oppimateriaalit
Tarvittava materiaali on verkossa ja sitä tarkennetaan tuntien aikana.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, tietokonesimulointi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 80 tuntia, josta työjärjestyksen mukaista lähtiopetusta 28 tuntia sekä itsenäistä opiskelua ja harjoitustöiden tekemistä 52 tuntia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa tehdä muunnoksia eri lukujärjestelmien välillä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa digitaalitekniikassa käytettäviä komponentteja yksinkertaisten loogisten piirien suunnittelussa. Opiskelija tuntee kansainväliset digitaalitekniikan standardit.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitustehtävät, aktiivisuus
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa yleiset tiedot elektroniikan peruskomponenteista, osaa tehdä yksinkertaisia kytkentöjä: suotimia ja vahvistimia, osaa laskea ja mitata kytkentöjen toiminnat ja komponenttien ominaisuudet. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit.
Sisältö
Perustiedot passiivisista ja aktiivisista komponenteista, erillispuolijohteista, operaatiovahvistimista ja optisista komponenteista. Yleisimmät kytkentätavat, testikytkennät, kytkentöjen mittaukset ja analysointi. Mittausraporttien teko.
Oppimateriaalit
Verkkomateriaali.
Paul Scherz: Practical Electronics Inventors
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitustyöt ja raportit
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija tuntee yleisesti eletroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija tuntee yleisesti elektroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija tuntee yleisesti elektroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit. Opiskelija osaa käyttää kurssin tietoa sulautettujen laitteiden suunnittelussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitukset ja työselostukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Marko Hietamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa yleiset tiedot elektroniikan peruskomponenteista, osaa tehdä yksinkertaisia kytkentöjä: suotimia ja vahvistimia, osaa laskea ja mitata kytkentöjen toiminnat ja komponenttien ominaisuudet. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit.
Sisältö
Perustiedot passiivisista ja aktiivisista komponenteista, erillispuolijohteista, operaatiovahvistimista ja optisista komponenteista. Yleisimmät kytkentätavat, testikytkennät, kytkentöjen mittaukset ja analysointi. Mittausraporttien teko.
Oppimateriaalit
Verkkomateriaali.
Paul Scherz: Practical Electronics Inventors
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitustyöt ja raportit
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija tuntee yleisesti eletroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija tuntee yleisesti elektroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija tuntee yleisesti elektroniikan peruskomponentit ja niiden toiminnan. Opiskelija oppii suunnittelemaan elektroniikkaa kustannustehokkaasti ja taloudellisesti. Opiskelija tietää kansainväliset elektroniikan suunnittelustandardit. Opiskelija osaa käyttää kurssin tietoa sulautettujen laitteiden suunnittelussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitukset ja työselostukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan harjoitustöiden työohjeet (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu / Tekniikan yksikkö).
Opetusmenetelmät
Osallistuminen laboratoriotöihin sekä harjoitustöistä tehtävät työselostukset. Huomaa läsnäolovelvoite 90 %
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei ole.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset sekä töihin liittyvä kirjallinen koe.
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan harjoitustöiden työohjeet (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu).
Opetusmenetelmät
Osallistuminen laboratoriotöihin sekä harjoitustöistä tehtävät työselostukset. Huomaa läsnäolovelvoite 90 %
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei ole.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset sekä töihin liittyvä kirjallinen koe.
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 21.04.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 04.06.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa käyttää yleisimpiä tekniikan alalla käytettäviä tutkimusvälineitä
- tunnistaa kokeellisen tutkimuksen perusvälineiden rajoitukset
- on perehtynyt kokeelliseen tiedon hankintaan ja osaa tehdä kontrolloituja mittauksia
- osaa käsitellä mittaustuloksia ja arvioida mittausmenetelmien sekä tulosten luotettavuutta
- osaa analysoida tuloksia tietokoneavusteisia matemaattisia apuvälineitä käyttäen
- osaa muodostaa saamiensa mittaustulosten ja suorittamiensa analyysien pohjalta teknistieteellisen raportin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen
- osaa rakentaa fysiikan teoreettisen tiedon ja käytännön tiedon välisiä suhteita
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa asiantuntijuuttaan myöhemmissä tekniikan opinnoissa ja käytännön ongelmissa
Sisältö
Kokeellisia laboratoriotöitä fysiikan ja tekniikan eri alueilta.
Oppimateriaalit
Fysiikan harjoitustöiden työohjeet (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu)
Opetusmenetelmät
Osallistuminen laboratoriotöihin sekä harjoitustöistä tehtävät työselostukset. Huomaa läsnäolovelvoite 90 %
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa tehdä perusmittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustuloksia sekä esittää tuloksia graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta työohjeissa annettujen ohjeiden perusteella. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset lyhyessä teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija osaa tehdä erityyppisiä mittauksia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija osaa käsitellä mittaustulokset sekä esittää tulokset graafisesti tietokoneavusteisia apuvälineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida mittaustulosten luotettavuutta erityyppisiä virhearviointimenetelmiä hyödyntäen. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija toimii oma-aloitteisesti ja itsenäisesti laboratoriossa. Opiskelija kykenee sekä tekemään mittauksia ohjeiden mukaisesti että kehittämään käytettyjä mittausmenetelmiä. Opiskelija osaa käsitellä ja esittää mittaustulokset monipuolisesti tietokoneavusteisia välineitä hyödyntäen. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti mittaustuloksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä sekä tehdä luotettavia virhearvioita. Opiskelija osaa esittää mittaustulokset ja johtopäätökset loogisesti ja selkeästi teknisessä raportissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Työselostukset sekä töihin liittyvä kirjallinen koe.
Esitietovaatimukset
Mekaniikka sekä Sähkö- ja lämpöoppi tai vastaavat tiedot ja taidot
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jyri Lehto
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Harjoittelun tavoitteet ovat seuraavat:
- Opiskelija oppii toimimaan työelämässä työyhteisön jäsenenä.
- Opiskelija oppii soveltamaan opittuja tietoja ja taitoja käytännön työssä.
- Opiskelija harjaantuu alansa teknisiin toteutuksiin ja hyviin käytäntöihin.
- Opiskelija tutustuu erilaisiin työmenetelmiin ja työvaiheisiin.
- Opiskelija harjaantuu taloudelliseen ja vastuulliseen toimintaan.
- Opiskelija kehittää sosiaalisia taitojaan sekä ilmaisu- ja kielitaitoaan.
- Opiskelijan suorituspaineen ja epävarmuuden sietokyky kasvaa.
- Opiskelija harjaannuttaa esimiesvalmiuksiaan.
Sisältö
Työharjoittelu on oleellinen osa opiskelua ja kuuluu tutkintovaatimuksiin. Työharjoittelu on paitsi työtä myös työssä oppimista ja koulutuksessa opitun soveltamista työhön. Harjoittelu valmentaa opiskelijaa selviytymään opiskelun jälkeisessä työelämässä. Harjoitteluaikana on myös mahdollisuus luoda tärkeitä suhteita työnantajiin ja heidän edustajiinsa.
Opiskelija itse hakee harjoittelupaikan ja tekee työsopimuksen työnantajan kanssa. Harjoittelu valmentaa siis myös työpaikan haussa. Harjoittelun aikana opiskelijalla on myös hyvä mahdollisuus sopia tulevista projekti- ja opinnäytetyön aiheista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
opiskelija suorittaa 2,5 kuukautta (400 tuntia) harjoittelua oman alan yrityksessä tai yhteisössä.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jyri Lehto
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Harjoittelun tavoitteet ovat seuraavat:
- Opiskelija oppii toimimaan työelämässä työyhteisön jäsenenä.
- Opiskelija oppii soveltamaan opittuja tietoja ja taitoja käytännön työssä.
- Opiskelija harjaantuu alansa teknisiin toteutuksiin ja hyviin käytäntöihin.
- Opiskelija tutustuu erilaisiin työmenetelmiin ja työvaiheisiin.
- Opiskelija harjaantuu taloudelliseen ja vastuulliseen toimintaan.
- Opiskelija kehittää sosiaalisia taitojaan sekä ilmaisu- ja kielitaitoaan.
- Opiskelijan suorituspaineen ja epävarmuuden sietokyky kasvaa.
- Opiskelija harjaannuttaa esimiesvalmiuksiaan.
Sisältö
Työharjoittelu on oleellinen osa opiskelua ja kuuluu tutkintovaatimuksiin. Työharjoittelu on paitsi työtä myös työssä oppimista ja koulutuksessa opitun soveltamista työhön. Harjoittelu valmentaa opiskelijaa selviytymään opiskelun jälkeisessä työelämässä. Harjoitteluaikana on myös mahdollisuus luoda tärkeitä suhteita työnantajiin ja heidän edustajiinsa.
Opiskelija itse hakee harjoittelupaikan ja tekee työsopimuksen työnantajan kanssa. Harjoittelu valmentaa siis myös työpaikan haussa. Harjoittelun aikana opiskelijalla on myös hyvä mahdollisuus sopia tulevista projekti- ja opinnäytetyön aiheista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija suorittaa 2,5 kuukautta (400 tuntia) harjoittelua oman alan yrityksessä tai yhteisössä. Tämän lisäksi opiskelija palauttaa raportin harjoittelusta.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa arvioida yrityksen ulkoisen ympäristön muutosten vaikutuksia strategiaan, johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.
Opiskelija osaa analysoida strategian, organisaatiorakenteen ja henkilöstöjärjestelmien väliset vaikutussuhteet ja tuntee henkilöstöjohtamisen säätelyn keskeisimmät asiat, kuten työlainsäädännön lakien piirteet . Opiskelija osaa myös analysoida ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Opiskelija osaa tunnistaa perinteiset johtamisteoriat ja johtamiskäytännöt sekä osaa arvioida teorioiden ja käytäntöjen vaikutukset organisaation ilmapiiriin, henkilöstön sitoutumiseen toimintansa kehittämiseksi ja yksilöiden motivaatioon.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa.
Opiskelija osaa käyttää kehityskeskustelukäytänteitä organisaation osaamisen johtamisessa niin vastuuhenkilönä kuin alaisena.
Sisältö
- Henkilöstöjohtaminen tänään, tavoitteena oppiva organisaatio.
- Henkilöstöjohtamisen strateginen ulottuvuus ja yrityskulttuuri
-Työsuhdetta keskeisimmin säätelevät lait.
- Johtaminen muuttuvissa organisaatioissa, tilannejohtaminen ja vuorovaikutus
- Yksilöt työyhteisössä, motivaatio, sitoutuminen ja esimies/alais -keskustelut
- Osaamisen kehittäminen, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö
Oppimateriaalit
- Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen, 2013
- Riitta Viitala, Johda osaamista, 2008
- Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Aktiivinen osallistuminen luentoihin ja ryhmätöihin. Seminaarityöt, hyväksytyt harjoitukset ja loppukoe.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetus 28h.
Itseopiskelu ja etäopiskelu 50h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/harjoitukset: 60/40
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa. Lisäksi opiskelija osoittaa syvällistä ymmärtämystä ja perehtyneisyyttä aiheeseen .
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 19.02.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pekka Lager
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa arvioida yrityksen ulkoisen ympäristön muutosten vaikutuksia strategiaan, johtamiseen ja organisaatiokulttuuriin.
Opiskelija osaa analysoida strategian, organisaatiorakenteen ja henkilöstöjärjestelmien väliset vaikutussuhteet ja tuntee henkilöstöjohtamisen säätelyn keskeisimmät asiat, kuten työlainsäädännön lakien piirteet . Opiskelija osaa myös analysoida ja kehittää omaa johtajuuttaan.
Opiskelija osaa tunnistaa perinteiset johtamisteoriat ja johtamiskäytännöt sekä osaa arvioida teorioiden ja käytäntöjen vaikutukset organisaation ilmapiiriin, henkilöstön sitoutumiseen toimintansa kehittämiseksi ja yksilöiden motivaatioon.
Opiskelija osaa toimia työyhteisön jäsenenä, suunnitella, edistää ja toteuttaa työyhteisön toimintaa.
Opiskelija osaa käyttää kehityskeskustelukäytänteitä organisaation osaamisen johtamisessa niin vastuuhenkilönä kuin alaisena.
Sisältö
- Henkilöstöjohtaminen tänään, tavoitteena oppiva organisaatio.
- Henkilöstöjohtamisen strateginen ulottuvuus ja yrityskulttuuri
-Työsuhdetta keskeisimmin säätelevät lait.
- Johtaminen muuttuvissa organisaatioissa, tilannejohtaminen ja vuorovaikutus
- Yksilöt työyhteisössä, motivaatio, sitoutuminen ja esimies/alais -keskustelut
- Osaamisen kehittäminen, työehtosopimukset ja työlainsäädäntö
Oppimateriaalit
- Riitta Viitala, Henkilöstöjohtaminen, 2013
- Riitta Viitala, Johda osaamista, 2008
- Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Aktiivinen osallistuminen luentoihin ja ryhmätöihin. Seminaarityöt, hyväksytyt harjoitukset ja loppukoe.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetusta 19h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitettyjen asioiden perusteet hyvin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5: Opiskelija osaa osaamistavoitteissa esitetyt asiat kiitettävästi ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti/harjoitukset: 60/40
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen perustehtävät. Hän osaa soveltaa niitä käytännön johtamisessa. Lisäksi opiskelija osoittaa syvällistä ymmärtämystä ja perehtyneisyyttä aiheeseen .
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jussi Mäkitalo
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tuntee hydrauli- ja paineilmatekniikassa käytettävät ohjaus- ja toimilaitteet sekä osaa suunnitella ja toteuttaa hydrauli- tai paineilmajärjestelmän. Opiskelija hallitsee järjestelmän mitoitukseen ja komponenttien valintaan liittyvät kriteerit ja osaa ottaa ne huomioon suunnittelussa.
Sisältö
Hydraulipumput, hydrauliventtiilit, hydrauliset toimilaitteet, kompressorityypit, venttiilityypit, pneumaattiset ajastimet ja logiikkaventtiilit, paineilmajärjestelmän ohjaustekniikka, järjestelmän suunnittelun keskeiset perusteet
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja esimerkit.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot, laskuharjoitukset ja itseopiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä arvosana edellyttää osaamistavoitteiden täyttymistä siten, että opiskelija hallitsee tavoitteissa määritellyt asiat perustasolla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvään arvosanaan edellytetään lisäksi tavoiteissa mainittujen asioiden laajempaa hallintaa ja kehittynyttä ongelmanratkaisukykyä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävään arvosanaan edellytetään edellisen lisäksi arviointitilanteessa esitetyn haastavan tehtävän kattavaa ja oikein suoritettua tarkastelua.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja laskuharjoitukset.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jussi Mäkitalo
Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Koulutusryhmat
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Students will learn about the controls and actuators used in hydraulic and pneumatic systems. They will be competent in designing and creating hydraulic and pneumatic systems. They have command of the measurement of the system and selection of components and be able to consider the criteria for selection in their designing work.
Sisältö
Principles of hydrostatics and dynamics, hydraulic pumps, hydraulic valves, hydraulic actuators, types of compressors, air service units, directional valves, start valves and impulse valves, pneumatic timers and logic valves, controls for pneumatic systems, principles of designing a pneumatic circuit.
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, esimerkit, laboratoriotyöt ja itseopiskelu.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 135 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
A satisfactory grade will be reached by mastering the fundamental issues mentioned in the contents. This also means that the student is able to solve simple problems.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
For a good grade the requirements increase so that the student has a more comprehensive understanding of the topic and is also able to solve more complicated problems.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
An excellent grade can only be reached by fulfilling the previous demands and in addition to that the student must be able to solve a very challenging problem correctly.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitukset.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tuntee teollisuuden prosessien instrumentoinnin piirrosmerkit, omaa valmiudet suunnitella teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Opiskelija tuntee yleisimmät teollisuuden mittausmenetelmät ja osaa suunnitella, mitoittaa ja asentaa instrumenttejä teollisuusprosesseihin. Hän osaa valita mittaus- ja ohjauslaitteet sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Suunnittelussa ja laitteistojen mitoituksessa opiskelija oppii huomioimaan laitteistojen elinkaariajattelun ja energiatehokkuuden.
Sisältö
Teollisuuden instrumentoinnin peruskäsitteet, instrumentoinnin ja mittaustekniikan perusteet, säätöventtiilin mitoitus, yleisimmät teollisuuden mittaukset, instrumenttien asennus ja kenttäsuunnittelu teollisuusprosesseihin, mittaussignaalien käsittely. Instrumentoinnin kaaviot ja dokumentit. Kunnossapidon dokumentit sekä niiden tuottaminen.
Oppimateriaalit
Sivonen, M : Teollisuuden instrumentointi, AEL 1995
+ Opettajan jakama opintomateriaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitustyöt ja laboraatiot.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 60 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua 28 h
- mistä itsenäistä opiskelua 32 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee perussuureiden mittausmenetelmät ja anturityyppien valintakriteerit. Hän osaa ohjeen mukaan sijoittaa ja kytkeä anturit ja toimilaitteet. Lisäksi hän osaa lukea PI-kaavioita ja paikallistaa laitteet prosesseista koodin mukaan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee edellisen lisäksi nykyaikaisten toimilaitteiden toimintaperiaatteet ja osaa paikantaa vian saatavilla olevaa tietoa ja mittareita käyttäen. Lisäksi hän osaa turvalliset toimintamenetelmät tehdessään.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti mitoittaa ja valita oikeanlaiset mitta- ja toimilaitteet automaation perusprosesseihin, sekä osaa hakea tietoa erikoismittalaitteista ja soveltaa hankkimaansa tietoa. Lisäksi hän osaa tehdä muutoksia PI-kaavioihin ja PI-piirikaavioihin.
Opiskelija tuntee kiitettävästi edellä olevien asioiden lisäksi instrumentoinnissa käytettävien säätöpiirien toiminnan ja osaa mitoittaa erilaiset venttiilit ja pumput käyttäen markkinoilla olevia mitoitusohjelmia.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, hyväksytysti suoritetut harjoitukset sekä osallistuminen ryhmätöihin laboratoriossa.
Esitietovaatimukset
Automaatiotekniikan peruskurssit
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
01.08.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää koneiden ja laitteiden suunnitteluprosessin ja oppii työskentelemään tuotekehitysryhmässä. Osaa soveltaa sekä luennoilla että aikaisemmin opittuja tietoja ja taitoja koneiden ja laitteiden komponenttivalinnoissa, mekaniikkasuunnittelussa ja teknisen dokumentaation tuottamisessa.
Sisältö
Valmiiden mekanisointiyksiköiden käyttö, tuotekehitysprojektin hallinta, yleiset konstruktioperiaatteet, DFMA, tuotetiedon hallinta, koneturvallisuusdirektiivit, ergonomia, konedynamiikan ja mekanismien perusteet sekä niiden soveltaminen suunnittelussa.
Oppimateriaalit
Opiskelumateriaali
Lempiäinen J. & Savolainen J. 2003. Hyvin suunniteltu - puoliksi valmistettu. 2003. Hakapaino Oy.
Pahl G. & W. Beitz. 1990. Koneensuunnitteluoppi. WSOY. Porvoo. s. 610.
Monisteet.
Moodle
Opetusmenetelmät
Opetusmuoto / Opetusmenetelmät
Luennot, tuntitehtävät ja harjoitustyö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä
35t Luennot, harjoitukset
52t harjoitustyö, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa suunnitella pieniä kokoonpanoja ja tehdä niistä teknisiä piirustuksia valmistukseen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4) Opiskelija osaa tehdä kokoonpanoja, mitoittaa keskeisiä komponentteja ja tehdä valmistuspiirustuksia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa konesuunnittelua teollisuuslähtöisesti ja hyödyntämään FFM:ää (valmistuksen huomioivaa suunnittelua).
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmät
Harjoitustyö ja tentti
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa suunnitella pieniä kokoonpanoja ja tehdä niistä teknisiä piirustuksia valmistukseen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3-4) Opiskelija osaa tehdä kokoonpanoja, mitoittaa keskeisiä komponentteja ja tehdä valmistuspiirustuksia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa konesuunnittelua teollisuuslähtöisesti ja hyödyntämään FFM:ää (valmistuksen huomioivaa suunnittelua).
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa analysoida koneautomaatiossa yleisesti käytettävien ohjausjärjestelmien rakenteet ja toiminnot. Hän osaa käyttää IEC-standardin mukaisia ohjelmointityökaluja, sekä suunnitella kappaleenkäsittelylaitteen turvallisen ja energiatehokkaan ohjauksen ja käyttöliittymän.
Sisältö
- Rakenteinen ohjelmointi (sekvenssi)
- Toimilohko-ohjelmointi
- Valmiit funktiot (ajastimet, laskurit, vertailut sekä muut yleisesti käytetyt funktiot)
- Analogisten signaalien käsittely
- Reseptit
- Käyttöliittymät
Kurssilla tehdään käytännönläheisiä pneumaattisten ja sähköisten automaatiojärjestelmien toimilaitteiden ohjauksia ohjelmoitavilla logiikoilla ja valvomo-ohjelmistolla.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, ohjelmointiharjoitukset käytännön ohjelmistoilla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 h
- mistä lukujärjestyksen mukaista opiskelua 40 h
- mistä itsenäistä opiskelua 40 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin IEC- standardien mukaisen ohjelmointityökalun käytön ja ohjelmoinnin perusteet. Hän osaa tehdä toimivan ja turvallisen logiikkaohjelman yksinkertaiseen automaatiolaitteeseen valmiita malleja käyttäen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin koneautomaatioon liittyvät peruskäsitteet ja standardin mukaiset ohjelmointimenetelmät. Hän kykenee soveltamaan ja käyttämään valmiita funktioblokkeja erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa testata automaatio-ohjelman toiminnan ja etsiä siitä mahdolliset turvallisuutta vaarantavat virheet simulointia käyttäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti luoda ja testata selkeärakenteisen standardien mukaisen logiikkaohjelman. Hän osaa tehdä, testata ja soveltaa omia funktioblokkeja erilaisiin sovelluksiin turvallisuutta unohtamatta.
Opiskelija ymmärtää koneautomaatiossa käytettävien ohjelmoitavien laitteiden toiminnan ja osaa paikallistaa ja korjata ongelmakohdan erilaisia diagnostiikkatyökaluja ja simulointia käyttäen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt sekä laitetentti PLC ohjlemiston avulla
Esitietovaatimukset
- Automaation perusteet
- Ohjelmoitavat logiikat
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
The issues of automation technology are internationally similar.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa analysoida koneautomaatiossa yleisesti käytettävien ohjausjärjestelmien rakenteet ja toiminnot. Hän osaa käyttää IEC-standardin mukaisia ohjelmointityökaluja, sekä suunnitella kappaleenkäsittelylaitteen turvallisen ja energiatehokkaan ohjauksen ja käyttöliittymän.
Sisältö
- Rakenteinen ohjelmointi (sekvenssi)
- Toimilohko-ohjelmointi
- Valmiit funktiot (ajastimet, laskurit, vertailut sekä muut yleisesti käytetyt funktiot)
- Analogisten signaalien käsittely
- Reseptit
- Käyttöliittymät
Kurssilla tehdään käytännönläheisiä pneumaattisten ja sähköisten automaatiojärjestelmien toimilaitteiden ohjauksia ohjelmoitavilla logiikoilla ja valvomo-ohjelmistolla.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot,esimerkit,harjoitukset käytännön PLC-ohjelmistoilla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 h
- mistä lukujärjestyksen mukaista opiskelua 40 h
- mistä itsenäistä opiskelua 40 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin IEC- standardien mukaisen ohjelmointityökalun käytön ja ohjelmoinnin perusteet. Hän osaa tehdä toimivan ja turvallisen logiikkaohjelman yksinkertaiseen automaatiolaitteeseen valmiita malleja käyttäen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin koneautomaatioon liittyvät peruskäsitteet ja standardin mukaiset ohjelmointimenetelmät. Hän kykenee soveltamaan ja käyttämään valmiita funktioblokkeja erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa testata automaatio-ohjelman toiminnan ja etsiä siitä mahdolliset turvallisuutta vaarantavat virheet simulointia käyttäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti luoda ja testata selkeärakenteisen standardien mukaisen logiikkaohjelman. Hän osaa tehdä, testata ja soveltaa omia funktioblokkeja erilaisiin sovelluksiin turvallisuutta unohtamatta.
Opiskelija ymmärtää koneautomaatiossa käytettävien ohjelmoitavien laitteiden toiminnan ja osaa paikallistaa ja korjata ongelmakohdan erilaisia diagnostiikkatyökaluja ja simulointia käyttäen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt sekä laitetentti PLC ohjelmiston avulla.
Esitietovaatimukset
- Automaation perusteet
- Ohjelmoitavat logiikat
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
The issues of automation technology are internationally similar.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa analysoida koneautomaatiossa yleisesti käytettävien ohjausjärjestelmien rakenteet ja toiminnot. Hän osaa käyttää IEC-standardin mukaisia ohjelmointityökaluja, sekä suunnitella kappaleenkäsittelylaitteen turvallisen ja energiatehokkaan ohjauksen ja käyttöliittymän.
Sisältö
- Rakenteinen ohjelmointi (sekvenssi)
- Toimilohko-ohjelmointi
- Valmiit funktiot (ajastimet, laskurit, vertailut sekä muut yleisesti käytetyt funktiot)
- Analogisten signaalien käsittely
- Reseptit
- Käyttöliittymät
Kurssilla tehdään käytännönläheisiä pneumaattisten ja sähköisten automaatiojärjestelmien toimilaitteiden ohjauksia ohjelmoitavilla logiikoilla ja valvomo-ohjelmistolla.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, ohjelmointiharjoitukset käytännön ohjelmistoilla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 h
- mistä lukujärjestyksen mukaista opiskelua 40 h
- mistä itsenäistä opiskelua 40 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin IEC- standardien mukaisen ohjelmointityökalun käytön ja ohjelmoinnin perusteet. Hän osaa tehdä toimivan ja turvallisen logiikkaohjelman yksinkertaiseen automaatiolaitteeseen valmiita malleja käyttäen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin koneautomaatioon liittyvät peruskäsitteet ja standardin mukaiset ohjelmointimenetelmät. Hän kykenee soveltamaan ja käyttämään valmiita funktioblokkeja erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa testata automaatio-ohjelman toiminnan ja etsiä siitä mahdolliset turvallisuutta vaarantavat virheet simulointia käyttäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti luoda ja testata selkeärakenteisen standardien mukaisen logiikkaohjelman. Hän osaa tehdä, testata ja soveltaa omia funktioblokkeja erilaisiin sovelluksiin turvallisuutta unohtamatta.
Opiskelija ymmärtää koneautomaatiossa käytettävien ohjelmoitavien laitteiden toiminnan ja osaa paikallistaa ja korjata ongelmakohdan erilaisia diagnostiikkatyökaluja ja simulointia käyttäen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt sekä laitetentti PLC ohjlemiston avulla
Esitietovaatimukset
- Automaation perusteet
- Ohjelmoitavat logiikat
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
The issues of automation technology are internationally similar.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija oppii moniakselisten liikkeenohjausten toteuttamisen taajuusmuuttajilla ja oikosulkumoottoreilla, sekä servovahvistimilla ja servomoottoreilla. Opiskelija oppii toteuttamaan energiatehokkaita liikkeenohjauksen vaatimia automaatiojärjestelmien tiedonsiirtoratkaisuja kenttäväyliä hyödyntäen.
Sisältö
Kurssilla tutustutaan ohjelmoitavalla logiikalla, servovahvistimella ja servomoottorilla toteutettuun tavarankäsittelyaseman ohjaukseen. Lisäksi tutustutaan vastaavaan ohjelmoitavalla logiikalla, taajuusmuuttajalla ja oikosulkumoottorilla toteutettuun ohjaukseen. Kurssilla käsitellään PC-pohjaista monen akselin liikkeenohjausta. Lisäksi käsitellään liikkeenohjainten kommunikoinnissa yleisesti käytettyjä signaaleja ja tiedonsiirtoratkaisuja.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 30 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 78 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija hallitsee hyvin moniakselisen liikkeenohjauksen ja kenttäväyläkommunikoinnin periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee hyvin moniakselisen liikkeenohjauksen ja kenttäväyläkommunikoinnin periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 1
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
The issues of automation technology are internationally similar.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 30.11.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija oppii moniakselisten liikkeenohjausten toteuttamisen taajuusmuuttajilla ja oikosulkumoottoreilla, sekä servovahvistimilla ja servomoottoreilla. Opiskelija oppii toteuttamaan energiatehokkaita liikkeenohjauksen vaatimia automaatiojärjestelmien tiedonsiirtoratkaisuja kenttäväyliä hyödyntäen.
Sisältö
Kurssilla tutustutaan ohjelmoitavalla logiikalla, servovahvistimella ja servomoottorilla toteutettuun tavarankäsittelyaseman ohjaukseen. Lisäksi tutustutaan vastaavaan ohjelmoitavalla logiikalla, taajuusmuuttajalla ja oikosulkumoottorilla toteutettuun ohjaukseen. Kurssilla käsitellään PC-pohjaista monen akselin liikkeenohjausta. Lisäksi käsitellään liikkeenohjainten kommunikoinnissa yleisesti käytettyjä signaaleja ja tiedonsiirtoratkaisuja.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 40 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 68 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija hallitsee hyvin moniakselisen liikkeenohjauksen ja kenttäväyläkommunikoinnin periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee hyvin moniakselisen liikkeenohjauksen ja kenttäväyläkommunikoinnin periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Esitietovaatimukset
Koneautomaatio 1
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
The issues of automation technology are internationally similar.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juho Yli-Suomu
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tuntee tavallisimpien automaatiossa ja mekaanisissa laitteissa käytettyjen standardikomponenttien rakenteen ja toiminnan. Opiskelija osaa soveltaa lujuusoppia ja teknistä laskentaa koneenosien mitoitukseen ja pystyy tekemään FEM-analyysin suunnittelemastaan rakenteesta.
Sisältö
Kertaus lujuusopin perusteista,tehonsiirtoakselin mitoitus,väsymislujuustarkastelut,hammaspyörät,vierintälaakerit,kytkimet,hihna- ja ketjutehonsiirto,hitsausliitoksen mitoitusperiaatteet
Oppimateriaalit
Luentomateriaali Moodlessa
Lisämateriaaliksi:
Björk, Timo, et al. Koneenosien Suunnittelu. 6. uud. p. Helsinki: Sanoma Pro, 2014.
(Myös vanhemmat painokset)
Tekniikan taulukkokirja
Standardit
Valmistajien luettelot
Opetusmenetelmät
Kurssi koostuu luennoista ja laskuharjoituksista. Kurssilla käytetään mathcad-ohjelmaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö 27h x 3
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä arvosana edellyttää sisällössä mainittujen perusasioiden osaamista sekä tyydyttävästi laadittua harjoitustyötä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvään arvosanaan vaaditaan hyviin suoritetun harjoitustyön lisäksi tenttikysymysten käsittelyä siten, että vähintään n. 60 % maksimipisteistä saavutetaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävään arvosanaan vaaditaan kiitettävästi suoritetun harjoitustyön lisäksi tenttikysymysten käsittelyä siten, että n. 85 % maksimipisteistä saavutetaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Esitietovaatimukset
Statiikka, Lujuusoppi
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 04.06.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juho Yli-Suomu
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija tuntee tavallisimpien automaatiossa ja mekaanisissa laitteissa käytettyjen standardikomponenttien rakenteen ja toiminnan. Opiskelija osaa soveltaa lujuusoppia ja teknistä laskentaa koneenosien mitoitukseen ja pystyy tekemään FEM-analyysin suunnittelemastaan rakenteesta.
Sisältö
Kertaus lujuusopin perusteista,tehonsiirtoakselin mitoitus,väsymislujuustarkastelut,hammaspyörät,vierintälaakerit,kytkimet,hihna- ja ketjutehonsiirto,hitsausliitoksen mitoitusperiaatteet
Oppimateriaalit
Luentomateriaali Moodlessa
Lisämateriaaliksi:
Björk, Timo, et al. Koneenosien Suunnittelu. 6. uud. p. Helsinki: Sanoma Pro, 2014.
(Myös vanhemmat painokset)
Tekniikan taulukkokirja
Standardit
Valmistajien luettelot
Opetusmenetelmät
Kurssi koostuu luennoista ja laskuharjoituksista. Kurssilla käytetään Matchcad ohjelmaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot n. 42 h, harjoitustyö n. 50 h, itsenäinen opiskelu
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä arvosana edellyttää sisällössä mainittujen perusasioiden osaamista sekä tyydyttävästi laadittua harjoitustyötä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvään arvosanaan vaaditaan hyviin suoritetun harjoitustyön lisäksi tenttikysymysten käsittelyä siten, että vähintään n. 60 % maksimipisteistä saavutetaan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävään arvosanaan vaaditaan kiitettävästi suoritetun harjoitustyön lisäksi tenttikysymysten käsittelyä siten, että n. 85 % maksimipisteistä saavutetaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Esitietovaatimukset
Statiikka, Lujuusoppi
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 28.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Toni Luomanmäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija;
- Tuntee eri konenäköteknologioita ja tietää mihin eri teknologioita sovelletaan teollisuudessa
- Tuntee eri konenäköteknologioiden keskeisimmät komponentit ja niiden merkityksen konenäköjärjestelmässä
- Osaa käyttää konenäköohjelmistoa perustason kuva-analyysiin ja tehdä erilaisia piirteiden tunnistuksia
Sisältö
Konenäön toimintaperiaate, konenäön sovelluskohteet, konenäköjärjestelmän osat, analyysiohjelmistot, konenäköjärjestelmän määrittely. Cognex In-Sight EasyBuilder -konenäköohjelmiston peruskäyttö. Konenäkölaboratorion laitteiden perusteet.
Oppimateriaalit
Opettajan materiaali, konenäkövalmistajien manuaalit, konenäköartikkelit, videot
Opetusmenetelmät
Luennot, vuorovaikutteiset tuntitehtävät, ohjelmistoharjoitukset, laboratorioharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 100 h (lukujärjestyksen mukaista opiskelua 40 h, itsenäistä opiskelua 60 h)
Sisällön jaksotus
- Konenäön toimintaperiaate
- Konenäön sovelluskohteet
- Konenäköjärjestelmän osat
- Analyysiohjelmistot
- Konenäköjärjestelmän rakentaminen
- Cognex InSight EasyBuilder -konenäköohjelmiston peruskäyttö
- Laboratorioharjoitukset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet tyydyttävästi. Opiskelija tuntee konenäön periaatteen ja tietää mihin sitä voidaan soveltaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet hyvin. Opiskelija tuntee konenäön periaatteen ja tietää mihin sitä voidaan soveltaa. Opiskelija osaa käyttää konenäköön liittyviä ohjelmia,
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet kiitettävästi. Opiskelija tuntee konenäön periaatteen ja tietää mihin sitä voidaan soveltaa. Opiskelija osaa käyttää konenäköön liittyviä ohjelmia, Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa konäköön perustuvia sovelluksia, jotka toteuttavat osien ja ainesten erottelua tai laadunvalvontaa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Henkilö- tai ryhmäkohtaiset teoria-, ohjelmisto- ja laboratoriotyöt, joiden arviointiperusteet annetaan opintojakson aikana.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa arvioida erilaisia käyttöliittymiä ja käyttäjäryhmiä. Opiskelija osaa suunnitella käyttöliittymän käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteita noudattaen ja kestävän kehityksen periaatteet huomioiden, sekä toteuttaa käyttöliittymän valvomo-ohjelmistoa käyttäen.
Sisältö
Käyttöliittymien arviointi, käyttäjien mallintaminen, käyttöliittymien suunnittelu, visuaalinen suunnittelu, kognitio ja valvomo-ohjelmistot. Opintojaksolla tutustutaan laitteistotoimittajasta riippumattomaan käyttöliittymän kehitystapaan.
Oppimateriaalit
Luennot ja harjoitukset 40 h, itseopiskelu 40 h.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitustyö.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin käyttöliittymien perusrakenteen ja osaa kertoa mielipiteensä käyttöliittymän toiminnasta. Lisäksi hän osaa tehdä käyttöliittymän perussääntöjen mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin käyttöliittymään liittyvät peruskäsitteet, säännöt ja toimivan käyttöliittymän rakenteen. Hän osaa luoda käyttöliittymän erilaisiin sovelluksiin käyttäen tunnettuja ohjelmointityökaluja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi käyttöliittymän suunnittelussa käytettävät säännöt ja osaa tehdä sääntöjen mukaisia käyttöliittymiä erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin. Lisäksi hän kykenee soveltamaan oppimiaan asioita monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tuntiaktiivisuus, tentti ja harjoitustyöt.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin käyttöliittymien perusrakenteen ja osaa kertoa mielipiteensä käyttöliittymän toiminnasta. Lisäksi hän osaa tehdä käyttöliittymän perussääntöjen mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija tuntee hyvin käyttöliittymään liittyvät peruskäsitteet, säännöt ja toimivan käyttöliittymän rakenteen. Hän osaa luoda käyttöliittymän erilaisiin sovelluksiin käyttäen tunnettuja ohjelmointityökaluja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi käyttöliittymän suunnittelussa käytettävät säännöt ja osaa tehdä sääntöjen mukaisia käyttöliittymiä erilaisiin sovelluksiin ja ympäristöihin. Lisäksi hän kykenee soveltamaan oppimiaan asioita monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Opintojaksolla pyritään kehittämään symbolisia ja intuitiivisia käyttöliittymiä, jolloin kielikäännösten käyttö olisi mahdollisimman vähäistä.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will be able to configure and programme discrete automation control systems (PLC). Students will learn how to develop a multi-axis motion control system using frequency converters, cage induction motors, servo-drives and servo-motors. They will be competent in building energy-efficient automation systems required by motion controls by using fieldbuses.
Sisältö
Students will practise how to programme and configure the control for a goods-processing station using programmable logic, a servo-drive and a servo-motor, as well as a frequency converter and cage induction motor. Students will also programme a multi-axis, PC-based motion controller and they will also practise configuring different fieldbus systems (DeviceNet, ProfiNet, EtherCAT).
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, laboratoriotyöt ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 107 h (sis. työjärjestyksessä olevan opiskelun ja itsenäisen opiskelun)
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytysti laaditut kirjalliset raportit laboratorioharjoituksista
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Approved, written reports pertaining to the laboratory assignments
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 18.12.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 15.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa konstruoida rasituksen alaisesta kappaleesta lujuusopillisen mallin. Hän pystyy määrittämään kappaleessa vaikuttavat jännitykset ja tulkitsemaan, kestääkö kappale kyseiset jännitykset.
Sisältö
Normaalijännitys. Leikkausjännitys. Venymä. Suppeumakerroin. Hooken laki. Liukuma ja varmuusluku. Sauvan pituuden muutos ja pisteen siirtymä. Staattisesti määräämätön tuenta ja lämpöjännitys. Palkin rasitukset. Puhdas suora taivutus. Steinerin lause. Jännitysten yhdistäminen. Kimmoviiva. Vääntö.
Oppimateriaalit
Karhunen ym.: Lujuusoppi
luentomateriaali, harjoitusten ratkaisut
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset, itseopiskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää, että opiskelija hallitsee lujuusopin perusasiat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä arvosana edellyttää, että opiskelija tuntee hyvin statiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää, että opiskelija tuntee kiitettävästi statiikan käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitukset
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 04.06.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Samuel Suvanto
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa konstruoida rasituksen alaisesta kappaleesta lujuusopillisen mallin. Hän pystyy määrittämään kappaleessa vaikuttavat jännitykset ja tulkitsemaan, kestääkö kappale kyseiset jännitykset.
Sisältö
Normaalijännitys. Leikkausjännitys. Venymä. Suppeumakerroin. Hooken laki. Liukuma ja varmuusluku. Sauvan pituuden muutos ja pisteen siirtymä. Staattisesti määräämätön tuenta ja lämpöjännitys. Palkin rasitukset. Puhdas suora taivutus. Steinerin lause. Jännitysten yhdistäminen. Kimmoviiva. Vääntö.
Oppimateriaalit
Karhunen ym.: Lujuusoppi
luentomateriaali, harjoitusten ratkaisut
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset, itseopiskelu
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Kurssi järjestetään tilanteesta riippuen Teams:in kautta tarjoten etäosallistumismahdollisuus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävän arvosanan saaminen edellyttää, että opiskelija hallitsee lujuusopin perusasiat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä arvosana edellyttää, että opiskelija tuntee hyvin statiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävän arvosanan saaminen edellyttää, että opiskelija tuntee kiitettävästi statiikan käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitukset
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 30.11.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
IEPIP22International Professional Studies
Tavoitteet
Students will learn how to create multi-axis motion control systems using frequency converters, AC motors, servo-drives and servo-motors. They will also learn to implement energy-efficient automation systems required by motion control by using fieldbuses.
Sisältö
Controlling a goods processing station using programmable logic, servo-drive and servo-motor, PLC, frequency converters and AC motors, multi-axis motion control using a PC-based controller, signals and data transmission solutions commonly used in motion control instruments.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä eri valmistajien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 108 h (sis. työjärjestyksessä olevan opiskelun ja itsenäisen opiskelun)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
The student knows the basics.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
The student masters well principles of multi-axis motion control and fieldbus communication.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
The student can utilize learned skills in demanding projects.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee hyvin moniakselisen liikkeenohjauksen ja kenttäväyläkommunikoinnin periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Sari Rimpelä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käsitellä kirjainlausekkeita ja ratkaista ensimmäisen asteen yhtälön.
Sisältö
Lausekkeiden läsittely, ensimmäisen asteen yhtälö
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot, laskuharjoitukset ja itsenäistä opiskelua
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 40 h
Luennot ja laskuharjoitukset 21 h
Itsenäistä työskentelyä 19h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
tyydyttävä (1 - 2): opiskelija osaa perusasiat algebrasta
Arviointikriteerit, hyvä (3)
hyvä (3 - 4): opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa algebran alkeita hyvin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
kiitettävä (5): opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa algebran alkeita kiitettävästi
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja/esitietoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will learn to create 3D part models, sheet metal models, sub-assembly and assembly models. They will also learn to create assembly and component drawings by using CAD software. They will also learn basic knowledge of the theory of technical drawing and understand the symbols used in mechanical drawing. Consideration of sustainable development and recyclability in design
Sisältö
- Theory of technical drawing
- 3D modelling and general theory of modelling systems
- 3D modelling of products and assembly models
- Drawing planes and sheet metal designing
- Diagrams and their standardized symbols
- International standards for technical drawing
Students will do exercises using the Solid Edge 3D CAD programme.
Oppimateriaalit
Recommended or Required Reading
Hand-outs and the following literature as assigned by the lecturer:
Cesil Jensen et al. 2008. Engineering Drawing & Design, Seventh Edition, McGraW-Hill International Edition, ISBN 978-0-07-128420-2
- Laakko T. et al. 1998. Tuotteen 3D-CAD-suunnittelu. WSOY: Helsinki. pp. 312.
- Hietikko E. 1996. Tietokoneavusteinen tuotesuunnittelu. Otatieto Oy Kirjasarja 567: Helsinki. pp. 238.
- Autio A. & Hasari H. 1999. Koneenpiirustus ammattikorkeakouluille ja teknillisille oppilaitoksille. Otava: Keuruu. pp. 290.
Opetusmenetelmät
Mode of Delivery / Planned Learning Activities and Teaching Methods
- Lectures
- Supervised computer work
- Assignments
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Student's Workload
49h lectures, exercises
49h assignments, preparing for exams
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Students are familiar with the standard machine drawing symbols and be able to model 3D workpieces.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Students are able to model the 3D workpieces, create drawings and small assemblies.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Students can do a demanding product design.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Assessment Methods
Assignments and an examination
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Student can model a basic workpiece and make a technical drawing for it.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Student can model a basic workpiece and make a good technical drawing for it. In addition, student can make an assembly drawing and parts list.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Student can utilize cad system very versatile. Student can model a basic workpiece and make a good technical drawing for it. In addition, student can make an assembly drawing and parts list, exploded views and sheet metal models.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
- Jyrki Parkkinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen sekä skalaari- että vektorimuodossa
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä
- osaa tulkita mekaniikan mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa analysoida kappaleiden ja nesteiden käyttäytymistä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa arvioida omaa mekaniikan osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Impulssi, liikemäärä
- Pyörimisliike ja jäykän kappaleen mekaniikka
- Olomuotojen mekaniikkaa.
Oppimateriaalit
Inkinen, Tuohi: Momentti 1 Insinöörifysiikka (Otava)
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäinen opiskelu
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan erikseen.
Kansainvälisyys
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetus 28 h ja itsenäinen opiskelu 52 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mekaniikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin mekaniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi mekaniikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
- Jyrki Parkkinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen sekä skalaari- että vektorimuodossa
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä
- osaa tulkita mekaniikan mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa analysoida kappaleiden ja nesteiden käyttäytymistä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa arvioida omaa mekaniikan osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Impulssi, liikemäärä
- Pyörimisliike ja jäykän kappaleen mekaniikka
- Olomuotojen mekaniikkaa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mekaniikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin mekaniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi mekaniikkaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee kurssin suoritettuaan mekanismien liikeanalyysin suorittamiseen tarvittavat tiedot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Sisältö
Kinematiikan ja kinetiikan perusteet. Suoraviivainen ja käyräviivainen liike, liikeyhtälöt. Energia- aja impulssilauseet, voiman ja momentin impulssi, impulssimonmentti. Mekanismityypit ja graafisen liikeanalyysin perusteet.
Oppimateriaalit
Opettajan jakama tai osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssiin sisältyy 24 h lähiopetusta sekä 30 h itsenäistä työskentelyä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hyväksytty arvosana saavutetaan saavuttamalla 1/3 tentin maksimipisteistä. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä arvosana (3) saavutetaan saavuttamalla 2/3 tentin maksimipisteistä. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja. Lisäksi hän osaa analysoida mekanismia analysointityökaluilla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä arvosana (5) saavutetaan saavuttamalla 85 % tentin maksimipisteistä. Opiskelija hallitsee kurssin suoritettuaan mekanismien liikeanalyysin suorittamiseen tarvittavat tiedot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja. Lisäksi hän osaa analysoida mekanismia analysointityökaluilla. Opiskelija osaa myös rakenteen optimoinnin analyysiin perustuen
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Ei tarvita
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 29.03.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 04.06.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee kurssin suoritettuaan mekanismien liikeanalyysin suorittamiseen tarvittavat tiedot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Sisältö
Kinematiikan ja kinetiikan perusteet. Suoraviivainen ja käyräviivainen liike, liikeyhtälöt. Energia- aja impulssilauseet, voiman ja momentin impulssi, impulssimonmentti. Mekanismityypit ja graafisen liikeanalyysin perusteet.
Oppimateriaalit
Opettajan jakama tai osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, itsenäinen opiskelu
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssiin sisältyy 10 h lähiopetusta sekä 44 h itsenäistä työskentelyä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hyväksytty arvosana saavutetaan saavuttamalla 1/3 tentin maksimipisteistä. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä arvosana (3) saavutetaan saavuttamalla 2/3 tentin maksimipisteistä. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja. Lisäksi hän osaa analysoida mekanismia analysointityökaluilla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä arvosana (5) saavutetaan saavuttamalla 85 % tentin maksimipisteistä. Opiskelija hallitsee kurssin suoritettuaan mekanismien liikeanalyysin suorittamiseen tarvittavat tiedot ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa mallintaa liikkuvan mekanismin käyttäen digitaalisia suunnitteluohjelmistoja. Lisäksi hän osaa analysoida mekanismia analysointityökaluilla. Opiskelija osaa myös rakenteen optimoinnin analyysiin perustuen
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Ei tarvita
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa suorittaa sähkö- ja prosessitekniikan perusmittaukset turvallisesti ja oikeaoppisesti. Hän osaa päätellä ja paikantaa saamiensa mittaustulosten perusteella mahdolliset viat ja osaa virittää laitteistot toimimaan energiatehokkaasti saamiensa mittaustulosten perusteella. Hän osaa huomioida ulkoisten häiriöiden vaikutukset mittaustulokseen mittauksia tehdessään. Lisäksi hän tuntee tietokonepohjaisten mittalaitteiden ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet erilaisissa sovelluksissa.
Sisältö
Sähkölajit ja niiden mittaaminen ** sähkömittalaitteet (yleismittari, oskilloskooppi, RLC-mittari, analysaattori, kalibrointimittalaite, PC-mittalaiteet) ** mittaukset (virta, jännite, vastus, taajuus) ** mittausten tarkkuus ja häiriötekijät ** vianhaun menetelmät ** mittausharjoitukset.
Oppimateriaalit
Pekka Wallin, Sähkömittaustekniikan perusteet, Lessons In Industrial Instrumentation (Tony R. Kuphaldt)
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, laboraatioharjoitukset sekä valmistajien ohjeet.
Opetusmenetelmät
Luennot ja erilaiset prosessiautomaatioon liittyvät mittausharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktitunnit noin 30 h, omatoimista opiskeluja ja harjoitusten tekemistä noin 30 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee perussuureiden mittausmenetelmät ja osaa suorittaa turvallisesti käytännön mittaukset yleismittaria ja oskilloskooppia käyttäen. Lisäksi hän osaa annetun ohjeen mukaisesti kalibroida analogia- ja digitaalipohjaiset mittalähettimet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa edellisen lisäksi vianhaun menetelmät. Sekä tuntee nykyaikaiset mittalaitteet ja niiden käytön. Hän osaa tehdä automaation mittauksia ohjeen mukaan käyttäen PC-pohjaisia mittausjärjestelmiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti hakea, valita ja soveltaa mittalaitteet ja sovellukset erilaisiin automaation mittauksiin. Hän osaa mitata prosesseissa käytettävien mittalaitteiden kunnon ja tarvittaessa hallitsee niiden virittämisen ja kalibroinnin. Hän tuntee lisäksi standardin mukaiset mittalaitteiden sijoituskohdat.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, kotitehtävät, tunneilla laboratoriossa tehtävät ryhmissä mittausharjoitukset
Esitietovaatimukset
Sähkötekniikka
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa luoda matemaattisia malleja reaalimaailman prosesseista käyttäen apuna teknisen laskennan ohjelmistoja. Lisäksi opiskelija osaa hyödyntää matemaattisia malleja automaation ohjausohjelmistojen suunnittelussa.
Sisältö
Mallintaminen, simulointi, interpolointi, sumea logiikka, faktorianalyysi, pääkomponenttianalyysi, Structured Text -ohjelmointi, MATLAB ja Simulink.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit ja luentojen esimerkit.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija hallitsee hyvin matemaattisen mallintamisen periaatteet ja osaa hyödyntää niitä ohjausohjelmistojen suunnittelussa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pasi Mikkonen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa luoda matemaattisia malleja reaalimaailman prosesseista käyttäen apuna teknisen laskennan ohjelmistoja. Lisäksi opiskelija osaa hyödyntää matemaattisia malleja automaation ohjausohjelmistojen suunnittelussa.
Sisältö
Mallintaminen, simulointi, interpolointi, sumea logiikka, faktorianalyysi, pääkomponenttianalyysi, Structured Text -ohjelmointi, MATLAB ja Simulink.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit ja luentojen esimerkit.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija hallitsee hyvin matemaattisen mallintamisen periaatteet ja osaa hyödyntää niitä ohjausohjelmistojen suunnittelussa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 12.03.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Raine Kauppinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
IEPIP22International Professional Studies
Tavoitteet
Students can write object-oriented programs and can use objects concepts and principles. Strengthen the foundations for programming skills that are important for sustainable development and cost-effective operation.
Sisältö
- Class and object
- Encapsulation
- Inheritance and polymorphism
- Exceptions
- Abstract classes
- Delegates
- File management
- Attributes
Internationally known programming platforms are used as programming tools.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
The student knows the basics of object-oriented programming.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
The student is able to apply the most important object-oriented programming methods in his training work.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
The student is able to apply a variety of object-oriented programming methods in his training work.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa käyttää ja valita energiatehokkaat ja pitkän elinkaaren omaavat ohjaustekniikan sähkökomponentit. Opiskelija osaa mitoittaa eri tehoisten toimilaitteiden komponentit.
Sisältö
Sähkökeskusten komponentit, mitoitus ja valinta
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan luennolla.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat.
.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitusten suorittamien, tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Oppilas osaa suorittaa sähkö- ja automaatiotekniikan peruskytkentöjä. Oppilas perehtyy käytännössä automaatiojärjestelmän rakentamiseen. Näiden yhteydessä lisäksi tutustutaan sähkölaitteiden asennuksiin liittyviin määräyksiin ja teknillisiin näkökohtiin.
Sisältö
Opintojaksolla rakennetaan pienimuotoinen automaatiojärjestelmä. Mekaniikan lisäksi automaatiojärjestelmässä on ohjelmoitava logiikka, muutamia erilaisia antureita, toimilaitteita sekä moottorilähtö. Suunnitellaan ja ohjelmoidaan toimiva järjestelmä.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetusta 28h. Itseopiskelu ja harjoitustöiden raportointi noin 50h.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Kurssin suoritus hyväksytty/hylätty tentin mukaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Oppilas osaa suorittaa sähkö- ja automaatiotekniikan peruskytkentöjä. Oppilas perehtyy käytännössä automaatiojärjestelmän rakentamiseen. Näiden yhteydessä lisäksi tutustutaan sähkölaitteiden asennuksiin liittyviin määräyksiin ja teknillisiin näkökohtiin.
Sisältö
Opintojaksolla rakennetaan pienimuotoinen automaatiojärjestelmä. Mekaniikan lisäksi automaatiojärjestelmässä on ohjelmoitava logiikka, muutamia erilaisia antureita, toimilaitteita sekä moottorilähtö. Suunnitellaan ja ohjelmoidaan toimiva järjestelmä.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset, harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetusta 28h. Itseopiskelu ja harjoitustöiden raportointi noin 50h.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Kurssin suoritus hyväksytty/hylätty tentin mukaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 18.11.2022
Ajoitus
18.11.2022 - 15.01.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Oppilas osaa suorittaa sähkö- ja automaatiotekniikan peruskytkentöjä. Oppilas perehtyy käytännössä automaatiojärjestelmän rakentamiseen. Näiden yhteydessä lisäksi tutustutaan sähkölaitteiden asennuksiin liittyviin määräyksiin ja teknillisiin näkökohtiin.
Sisältö
Opintojaksolla rakennetaan pienimuotoinen automaatiojärjestelmä. Mekaniikan lisäksi automaatiojärjestelmässä on ohjelmoitava logiikka, muutamia erilaisia antureita, toimilaitteita sekä moottorilähtö. Suunnitellaan ja ohjelmoidaan toimiva järjestelmä.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
- Luennot
- Esimerkit
- Harjoitustyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Kurssin suoritus hyväksytty/hylätty tentin mukaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Panula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa ohjelmoida ja testata pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) ja listoja.
Sisältö
Kielen perusrakenteet: tyypit, lauseet, syöttö, tulostus, loogiset lauseet, valinta, toisto, metodit (funktiot) ja listat.
Oppimateriaalit
Verkkolähteet sekä opettajan luentomoniste ja videot
Opetusmenetelmät
Luennot ja ohjelmointiharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetusta 28 tuntia, itsenäistä opiskelua ja tehtävien tekemistä 52 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa ohjelmoida pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen sekä valinta- ja toistorakenteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa suunnitella, ohjelmoida ja dokumentoida pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) sekä listojen käsittelyn.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa suunnitella, ohjelmoida, dokumentoida ja testata konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) sekä listojen käsittelyn erinomaisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja tehdyt tehtävät
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Panula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa ohjelmoida ja testata pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) ja listoja.
Sisältö
Kielen perusrakenteet: tyypit, lauseet, syöttö, tulostus, loogiset lauseet, valinta, toisto, metodit (funktiot) ja listat.
Oppimateriaalit
Verkkolähteet sekä opettajan luentomoniste ja videot
Opetusmenetelmät
Luennot ja ohjelmointiharjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetusta 28 tuntia, itsenäistä opiskelua ja tehtävien tekemistä 52 tuntia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa ohjelmoida pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen sekä valinta- ja toistorakenteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa suunnitella, ohjelmoida ja dokumentoida pieniä konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) sekä listojen käsittelyn.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa ohjelmoinnin perusrakenteet ja rakenteisen ohjelmasuunnittelun periaatteet. Opiskelija osaa suunnitella, ohjelmoida, dokumentoida ja testata konsolikäyttöliittymällä varustettuja ohjelmia. Opiskelija osaa syötön, tulostuksen, valinta- ja toistorakenteet, metodit (funktiot) sekä listojen käsittelyn erinomaisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja tehdyt tehtävät
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Sisältö
- Lista ja sanakirja
- Luokan määrittely
- Olioiden luominen ja käyttäminen
- Tiedostojen käsittely
- Graafinen käyttöliittymä: käyttöliittymän suunnittelu ja tapahtumien käsittely
Oppimateriaalit
Luentomateriaali ja esimerkit
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet erinomaisesti. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö ja/tai tentti
Esitietovaatimukset
Ohjelmoinnin perusteet 1
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Sisältö
- Lista ja sanakirja
- Luokan määrittely
- Olioiden luominen ja käyttäminen
- Tiedostojen käsittely
- Graafinen käyttöliittymä: käyttöliittymän suunnittelu ja tapahtumien käsittely
Oppimateriaalit
Luentomateriaali ja esimerkit
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet erinomaisesti. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö ja/tai tentti
Esitietovaatimukset
Ohjelmoinnin perusteet 1
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 13.11.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Sisältö
- Lista ja sanakirja
- Luokan määrittely
- Olioiden luominen ja käyttäminen
- Tiedostojen käsittely
- Graafinen käyttöliittymä: käyttöliittymän suunnittelu ja tapahtumien käsittely
Oppimateriaalit
Luentomateriaali ja esimerkit
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista-tietorakennetta ja tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä pienen graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa olio-ohjelmoinnin perusteet erinomaisesti. Opiskelija osaa tehdä modulaarisia ohjelmia aliohjelmia ja luokkia hyödyntäen. Opiskelija osaa määritellä luokan ja käyttää luokan olioita. Opiskelija osaa käyttää lista- ja sanakirja-tietorakenteita sekä tiedostoja ohjelmassaan. Opiskelija osaa tehdä graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö ja/tai tentti
Esitietovaatimukset
Ohjelmoinnin perusteet 1
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa analysoida automaattisen koneen tai järjestelmän toiminnan edellytyksiä ja mikä rooli on ohjelmoitavalla logiikalla. Opiskelija oppii kone- ja tuotantoautomaatiossa yleisesti käytettävien ohjelmoitavien logiikoiden rakenteen ja toiminnan. Opiskelija osaa suunnitella ja ohjelmoida sekvenssiperusteisia ohjelmia. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisia käyttöliittymiä kosketusnäyttöjen avulla.
Sisältö
-Ohjelmoitavan logiikan rakenne
-Ohjelmointi FBD- ja ST-ohjelmointikielillä
-Sekvenssiperusteinen ohjelmointi
-Yleisimmät toimilohkot
-Käyttöliittymän suunnittelu ja ohjelmointi
Opintojaksolla tehdään käytännönläheisiä ohjelmointiharjoituksia.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 80 h, josta työjärjestykseen merkittyä opiskelua noin 40 %.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ohjelmoida sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä. Opiskelija osaa tehdä modulaarisen ohjelman toimilohkoja hyödyntäen. Opiskelija osaa myös ST-ohjelmointikielen perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella ohjausohjelmiston ja toteuttaa sen FBD- ja ST-ohjelmointikielillä modulaarisesti. Opiskelijalla on erinomaiset PLC-ohjelmointitaidot.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa ohjelmoida sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä. Opiskelija osaa tehdä modulaarisen ohjelman toimilohkoja hyödyntäen. Opiskelija osaa myös ST-ohjelmointikielen perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella ohjausohjelmiston ja toteuttaa sen FBD- ja ST-ohjelmointikielillä modulaarisesti. Opiskelijalla on erinomaiset PLC-ohjelmointitaidot.
Esitietovaatimukset
automaation perusteet, ohjelmoinnin perusteet 1, digitaalitekniikka
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa analysoida automaattisen koneen tai järjestelmän toiminnan edellytyksiä ja mikä rooli on ohjelmoitavalla logiikalla. Opiskelija oppii kone- ja tuotantoautomaatiossa yleisesti käytettävien ohjelmoitavien logiikoiden rakenteen ja toiminnan. Opiskelija osaa suunnitella ja ohjelmoida sekvenssiperusteisia ohjelmia. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisia käyttöliittymiä kosketusnäyttöjen avulla.
Sisältö
-Ohjelmoitavan logiikan rakenne
-Ohjelmointi FBD- ja ST-ohjelmointikielillä
-Sekvenssiperusteinen ohjelmointi
-Yleisimmät toimilohkot
-Käyttöliittymän suunnittelu ja ohjelmointi
Opintojaksolla tehdään käytännönläheisiä ohjelmointiharjoituksia.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 80 h, josta työjärjestykseen merkittyä opiskelua noin 40 %.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa ohjelmoida sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä. Opiskelija osaa tehdä modulaarisen ohjelman toimilohkoja hyödyntäen. Opiskelija osaa myös ST-ohjelmointikielen perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella ohjausohjelmiston ja toteuttaa sen FBD- ja ST-ohjelmointikielillä modulaarisesti. Opiskelijalla on erinomaiset PLC-ohjelmointitaidot.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa ohjelmoida yksinkertaisen sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa ohjelmoida sekvenssiohjauksen FBD-ohjelmointikielellä. Opiskelija osaa tehdä modulaarisen ohjelman toimilohkoja hyödyntäen. Opiskelija osaa myös ST-ohjelmointikielen perusteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella ohjausohjelmiston ja toteuttaa sen FBD- ja ST-ohjelmointikielillä modulaarisesti. Opiskelijalla on erinomaiset PLC-ohjelmointitaidot.
Esitietovaatimukset
automaation perusteet, ohjelmoinnin perusteet 1, digitaalitekniikka
Ilmoittautumisaika
01.01.2023 - 31.07.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Laajuus
15 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Marko Hietamäki
- Tommi Ylimäki
- Pasi Mikkonen
- Jarkko Pakkanen
- Juha Yli-Hemminki
- Jouni Björkman
- Jorma Mettälä
- Matti Perälä
- Toni Luomanmäki
- Alpo Anttonen
- Niko Ristimäki
- Ismo Tupamäki
- Raine Kauppinen
- Jyri Lehto
- Petteri Mäkelä
- Jussi Mäkitalo
- Matti Panula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opinnäytetyö tehdään normaalisti viimeisenä eli neljäntenä opiskeluvuotena. Aiheen valinta kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin kuitenkin viimeistään työharjoittelujakson aikana viimeisen opiskeluvuoden syyslukukauden aikana.
Opinnäytetyö tehdään joko itsenäisenä suunnittelu-, kehittämis- tai selvitystyönä tai se voi olla osa laajempaa tutkimus- tai kehittämishanketta. Opinnäytetyön tavoitteena on, että opiskelija osoittaa pätevyytensä itsenäisesti hyödyntää hankkimiaan teoreettisia tietoja käytännön ongelman ratkaisemisessa.
Opinnäytetyö tehdään lähes poikkeuksetta yrityksille. Tällöin opiskelijalla on erinomainen mahdollisuus opinnäytetyönsä avulla tasoittaa tietä yrityksen palvelukseen siirtymiseksi.
Sisältö
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opinnäytetyö arvioidaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden arviointikriteereiden perusteella.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pia-Mari Riihilahti
- Tiina Välimäki
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis-, opiskelu- ja työnhakutaitojaan
- käyttää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla
- tunnistaa omat kansainvälistymismahdollisuutena
Sisältö
opintojen rakenne ja eri opiskelumahdollisuudet
- opiskeluun orientoituminen ja SeAMK yhteisönä
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta
- SeAMKin kirjastopalvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä niissä kehittyminen
- opintososiaaliset palvelut ja hyvinvointipalvelut SeAMKissa
- urasuunnittelu ja työnhakutaidot
- kansainvälisen osaamisen merkitys
- jatko-opintomahdollisuudet
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, tehtävät, ryhmätyöskentelyt, esittelyt, verkko-opiskelu, ohjatut harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista (osin verkko-opintoina)
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja suorittaa opintojaksoon kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja/tai suorittamalla opintojaksoon mahdollisesti kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pia-Mari Riihilahti
- Tiina Välimäki
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- toimia ammattikorkeakoulussa
- kehittää omia oppimis-, opiskelu- ja työnhakutaitojaan
- käyttää monipuolisesti eri oppimisympäristöjä
- tutustua omaan opiskelualaansa ja työmahdollisuuksiin alalla
- tunnistaa omat kansainvälistymismahdollisuutena
Sisältö
opintojen rakenne ja eri opiskelumahdollisuudet
- opiskeluun orientoituminen ja SeAMK yhteisönä
- korkeakouluopiskelua ohjaavat säädökset, SeAMKin toimintaperiaatteet ja säännöt
- opiskelijajärjestön toiminta
- SeAMKin kirjastopalvelut
- opiskelu- ja oppimistaidot sekä niissä kehittyminen
- opintososiaaliset palvelut ja hyvinvointipalvelut SeAMKissa
- urasuunnittelu ja työnhakutaidot
- kansainvälisen osaamisen merkitys
- jatko-opintomahdollisuudet
Oppimateriaalit
- SeAMK www- ja intra-sivut sekä niiden informaatio käsiteltävistä asioista, http://www.seamk.fi
- tutkinto-ohjelmien opetussuunnitelmat, ops.seamk.fi
- opettajan osoittama materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, tehtävät, ryhmätyöskentelyt, esittelyt, verkko-opiskelu, ohjatut harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
53 tuntia, joka koostuu kontaktiopetuksesta, tehtävistä ja harjoituksista (osin verkko-opintoina)
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja suorittaa opintojaksoon kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty: Opiskelija osallistuu opintojakson tapaamisiin ja osoittaa osaamistavoitteissa esitetyn osaamisen niiden aikana ja/tai suorittamalla opintojaksoon mahdollisesti kuuluvat tehtävät hyväksytysti.
Hylätty: Opiskelija ei saavuta opintojakson osaamistavoitteita eikä pysty osoittamaan osaamistaan niissä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo opinnoissa, osallistuminen harjoituksiin ja oppimistehtävien suorittaminen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
01.10.2022 - 21.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Tekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tutustuu automaatiojärjestelmän eri osa-alueisiin ja oppii hyödyntämään modernin automaatiojärjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia koneiden ja järjestelmien ohjaussovelluksissa. Kurssilla opiskelija tutustuu alueen teknologiayritysten toimintaan ja saa käsityksen minkälaiselle osaamiselle yrityksissä on tarvetta.
Sisältö
Kurssilla perehdytään monipuolisesti Beckhoff-automaatiojärjestelmään ja TwinCAT ohjelmointiympäristöön. PLC ja liikkeenohjaustoimintojen lisäksi kurssilla käsitellään servoakseleiden mitoitusta Motion Designer työkalun avulla, käyttöliittymien ja valvomoiden suunnittelua TwinCAT HMI ja TwinCAT PLC HMI ohjelmistoilla. Lisäksi tutustutaan ohjausjärjestelmään integroidun konenäköjärjestelmän TwinCAT Visionin toimintaan ja tiedonkeruuseen TwinCAT IoT ja Analytics ohjelmistojen avulla sekä koneiden turvatoimintojen toteuttamiseen TwinSAFE järjestelmällä.
Kurssi toteutetaan tiiviissä yhteistyössä alueen teknologiayritysten kanssa ja kurssin aikana yritysten edustajat kertovat toiminnastaan ja osallistuvat kurssin sisällön toteutukseen mm. käytännön harjoitustehtävillä.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h, josta työjärjestykseen merkittyä opiskelua 40 h
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija tuntee modernin automaatiojärjestelmän mahdollisuudet ja osaa hyödyntää niitä ohjaussovelluksen kehityksessä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Esitietovaatimukset
Ohjelmoitavat logiikat
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 26.02.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 28.05.2023
Laajuus
6 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will become familiar with various topics of interest concerning machine automation during a topic-related project. During the project, students will also learn about project management, finding appropriate information independently, and develop their problem-solving skills.
Sisältö
Students may begin discussing their project with the co-ordinating lecturers during the Machine Automation 1 course. At this time, students should have some idea of the topic they wish to do the project on.
Opetusmenetelmät
Ohjaustapaamiset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Student knows the basics of the course.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Student knows the contents of the course well.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Student knows the contents of the course well and can apply their knowledge in practice.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Projektiraportti
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 04.06.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Sisältö
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Oppimateriaalit
Jokin projektinhallinnan perusteet sisältävä oppikirja sekä Projektin Johdon pätevyys 3.0, löytyy osoitteesta http://www.pry.fi/files/108/PMAF_NCB_3.0_v1.3.pdf
Esimerkkejä mainitut perusteet sisältävistä kirjoista:
- Pelin, R. (2011). Projektihallinnan käsikirja. (7. painos). Keuruu: Otava. (tai joku muu painos, sillä vanhemmissa painoksissa on pitkälle samat asiat...)
- Kettunen, S. (2009). Onnistu projektissa. (2. painos). WSOYpro.
- Artto, K., Martinsuo, M., Kujala, J. (2011). Projektiliiketoiminta. (3. painos) (löytyy myös netistä http://pbgroup.aalto.fi/en/the_book_and_the_glossary/projektiliiketoiminta.pdf
- Ruuska, K. (2012). Pidä projekti hallinnassa. (7. painos).
Opetusmenetelmät
Opetus koostuu yhteisestä ja alakohtaisesta osuudesta. Moodlessa on kaikille yhteinen 2 op:n teoriaosuus, josta suoritetaan Moodletentti ja 1 op projektisuunnitelma (koulutusalakohtainen kuvitteellinen tai todellinen projekti). Alakohtaisessa osuudessa on lähiopetusta esim. onnistuneista projekteista
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 tuntia verkko-opintoja, 20 tuntia lähiopetusta, 7 tuntia etätyöskentelyä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2:
Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4:
Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5:
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arvioidaan arvosanalla T1-K5, jossa Moodletentin osuus on 50 % ja harjoitustyön osuus 50 %.
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Sisältö
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2:
Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4:
Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5:
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää projektityyppisen työskentelyn luonteen sekä sen, milloin projektityöskentelymalli on tarpeellinen
- esitellä perustiedot ja ?valmiudet, joiden perusteella hän voi osallistua projektityöhön sekä projektien suunnitteluun.
- selittää projektiin liittyvät käsitteet, projektisuunnitelman sisällön, projektin aikasuunnitte-lun ja projektin ohjaamisen (elinkaari).
- esitellä projektisyklin eri vaiheisiin liittyvät tehtävät.
Sisältö
- projektitoiminnan käsitteet ja toimintatavat
- projektin vaiheet ja prosessi
- projektisuunnitelma (aika-, resurssi- ja kustannussuunnittelu)
- projektiorganisaatio ja sidosryhmät
- projektin muutokset, riskit ja ongelmat
- projektiviestintä ja raportointi
- projektin päättäminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2:
Opiskelija hallitsee projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään projektisuunnitelman ja hänellä on ymmärtämystä projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4:
Opiskelija hallitsee hyvin projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja hänellä on hyvä ymmärtämys projektin läpiviennistä ja hallinnasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5:
Opiskelija hallitsee erinomaisesti projektin keskeisimmät käsitteet ja hallintamenetelmät. Hän kykenee tekemään erilaisia projektisuunnitelmia ja analysoimaan niitä. Hänellä erittäin hyvä ymmärrys projektin läpiviennistä ja hallinnasta sekä johtamisesta.
Esitietovaatimukset
Aikaisempia opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy johonkin häntä itseään kiinnostavaan ammattiaineiden osaaamisalueeseen (automaatio ja/tai tietotekniikan alan) aiheeseen tekemällä aiheesta projektityön. Samalla hän oppii projektinhallintaa, oma-aloitteista tiedonhakua ja ongelmanratkaisua.
Sisältö
Projektityön aiheesta voi ryhtyä keskustelemaan opintojakson ohjaavien opettajien kanssa ammattiaineiden kurssien aikana. Automaatiossa Koneautomaatio 1 opintojakson aikana. Tällöin olisi hyvä olla selvillä mahdollisesti kiinnostavat aihealueet.
Oppimateriaalit
Määräytyy projektityön aiheen mukaan.
Opetusmenetelmät
Projektityö
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h (sis. työjärjestyksessä olevan opiskelun ja itsenäisen opiskelun)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 15.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Professional Studies in Technology
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jarkko Pakkanen
Opiskelijaryhmät
-
IEPIP22International Professional Studies
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Students will learn about various types of robots and examine robots and how to use them in factory automation and other areas where robots are needed. They will know the structure, features and co-ordinations of robots as well as the periphery devices used in robots. Students will be competent in handling and programming industrial robots on- and offline. The course provides fundamental knowledge of robotics and an ability to design and select equipment for the automatic handling of products.
Sisältö
Types of robots, Industrial robots: mechanical structure, control systems, features, co-ordinations ja periphery devices, Handling an ABB industrial robot and on- and offline programming, Handling a Motoman robot and online programming, Working with robots and practicing programming in the laboratory
Oppimateriaalit
- Lecturer's material
- Demonstrations during lectures
- Assignments
- Product and programming manuals
Opetusmenetelmät
Lectures, exercises, laboratory assignments with ABB, Fanuc, Yaskawa, Omron (mobile) and Universal robots.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
A total of 100 hours studying, which includes 17 hours of classroom education and 18 hours of laboratory assignments.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Students master the learning outcomes satisfactorily.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Students master the learning outcomes as well.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Students master the learning outcomes to be commended.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Written examination (50%) and robot programming examination (50%).
The course grade scales between 1-5.
Hylätty (0)
Student has not passed theoretical or practical exam.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Students master the learning outcomes satisfactorily.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Students master the learning outcomes as well.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Students master the learning outcomes to be commended.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jarkko Pakkanen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee eri robottityypit. Hän pystyy tarkastelemaan robottia ja robotin käyttöä sekä tehdasautomaatiossa sekä muilla robotiikan sovellusalueilla. Tuntee teollisuusrobotin rakenteen, ominaisuudet, koordinaatistot, roboteissa käytettävät lisälaitteet. Oppii käsittelemään sekä ohjelmoimaan perinteisten teollisuusrobottien lisäksi yhteistyö- ja mobiilirobotteja On- ja Off-line ohjelmointitavoilla. Antaa perusvalmiudet suunnitella ja valita teollisuusrobotin lisävarusteineen tuotteiden automaatiokäsittelyyn.
Sisältö
Robottityypit, teollisuusrobotin mekaaninen rakenne, ohjausjärjestelmät, ominaisuudet, koordinaatistot sekä robottien lisävarusteet. ABB-, Fanuc-, Yaskawa teollisuusrobottien On- ja Offline-ohjelmointi eri teollisuuden sovelluksissa. Yhteistyörobottien ominaisuudet ja Universal Robots –yhteistyörobottien ohjelmointi. Mobiilirobotiikan sovellukset sekä
ohjelmointi Omron-mobiilirobotilla. Anturitekniikan ja tekoälyn soveltaminen robotiikassa. Konenäön soveltaminen robotiikassa.
Opetusmenetelmät
Teorialuentoja, ohjelmointiharjoituksia simulointiympäristössä, laboratorioharjoituksia ABB, Fanuc, Yaskawa, Omron (mobiili) ja Universal roboteilla.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Kuivanen, R.: Robotiikka. Suomen robotiikkayhdistys Ry.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso käsittää n. 100 tuntia opiskelua, joista 20 tuntia sisältää luokkaopetusta ja 15 tuntia laboratorioharjoituksia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arvosana 1. Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet tyydyttävästi. Opiskelija tuntee teollisuusrobotin rakenteen, ominaisuudet, koordinaatistot, roboteissa käytettävät lisälaitteet. Lisäksi hän osaa käyttää robotilla valmiita ohjelmia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arvosana 3. Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet hyvin. Opiskelija tuntee teollisuusrobotin rakenteen, ominaisuudet, koordinaatistot, roboteissa käytettävät lisälaitteet. Lisäksi hän osaa käyttää robotilla valmiita ohjelmia. Opiskelija osaa tehdä teollisuusrobotille ohjelman ja testata sen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arvosana 5. Opiskelija hallitsee osaamistavoitteet kiitettävä. Opiskelija tuntee teollisuusrobotin rakenteen, ominaisuudet, koordinaatistot, roboteissa käytettävät lisälaitteet. Lisäksi hän osaa käyttää robotilla valmiita ohjelmia. Opiskelija osaa tehdä teollisuusrobotille ohjelman ja testata sen. Opiskelija osaa soveltaa robotiin liitettäviä toimilaitteita ja osaa hyödyntää konenäköä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Teoriakoe (50%) ja robottiohjelmointikoe (50%)
Opintojakson arvostelu 1-5.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Yleiset osaamistavoitteet (3 op)
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
-Koulutus
-työnhaku ja työ
-työympäristö ja yhteiskunta
-asiakaskontaktit
-oman alan keskeistä terminologiaa
Oppimateriaalit
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita. viimeisin painos
Tehtävät Moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäiset tehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28 h ja itsenäiset tehtävät
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suullinen ja kirjallinen koe kurssin lopussa. Läsnäolo 80%.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Maija Varpula
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Yleiset osaamistavoitteet (3 op)
Opiskelija osaa viestiä ruotsin kielellä suullisesti ja kirjallisesti työelämän viestintätilanteissa. Opiskelija pystyy keskustelemaan omaan alaansa ja työpaikkaansa liittyvistä asioista ja kehittää oman alansa tietämystään ruotsinkielisen kirjallisuuden ja muun lähdemateriaalin avulla.
Opiskelija
- osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työkokemuksistaan.
- osaa kirjoittaa cv:n ja työhakemuksen ja selviää työnhakutilanteista.
- osaa kirjoittaa työelämään liittyviä viestejä ja selviytyy suullisissa viestintätilanteissa
- hallitsee kohteliaisuusfraseologiaa ja arkisia puhetilanteita
- tuntee alansa perusterminologiaa
Sisältö
-Koulutus
-työnhaku ja työ
-työympäristö ja yhteiskunta
-asiakaskontaktit
-oman alan keskeistä terminologiaa
Oppimateriaalit
Pietilä: Kontakt - Teknisk svenska. Edita. viimeisin painos
Tehtävät Moodlessa
Opetusmenetelmät
Luennot ja itsenäiset tehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 28 h ja itsenäiset tehtävät
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Kirjallisessa tuotoksessa esiintyy paljon isojakin virheitä ja tekstin sujuvuudessa on ongelmia. Teksti on yksinkertaista, mutta yhtenäistä ja ymmärrettävää.
Suullisessa esityksessä esiintyy paljon virheitä, ääntämys poikkeaa osin kohdekielestä. Ongelmista huolimatta viesti on kuitenkin pääosin ymmärrettävissä. Mikäli suullinen esitys on suoraan luettu muistiinpanoista tai dioista, niin maksimi arvosana on 1-2.
Hallitsee tavallisimman sanaston ja kieliopin perusrakenteet yksipuolisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Kirjallinen tuotos sisältää jonkin verran pienehköjä virheitä, mutta viesti välittyy niistä huolimatta ongelmitta. Sujuva, johdonmukainen teksti, joka on kirjoitettu perusrakenteita oikein käyttäen.
Suullisessa esityksessä esiintyy jonkin verran ääntämis- ja/tai kielioppivirheitä, mutta ne eivät häiritse viestin välittymistä. Hyvä, sujuva peruskielitaito, jokseenkin vapaasti, vaikkakin paikon muistiinpanojen varassa esitetty. Epäröinti hidastaa puhetta.
Opiskelija hallitsee oman alan ja yleiskielen sanaston kohtalaisesti. Opiskelija käyttää perusrakenteita melko virheettömästi.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kirjallinen tuotos on virheetöntä, erittäin luontevaa ja huomiota on kiinnitetty myös ammattielämän viestintätilanteiden vaatimiin kielellisiin tyyliseikkoihin. Tekstissä hyödynnetään sujuvasti vaativiakin lauserakenteita.
Suullisessa esityksessä ei esiinny virheitä, ääntäminen on luontevaa ja puhetahti on sopiva. Kaiken kaikkiaan puhe on vapaata, sujuvaa kerrontaa, jota kuuntelijan on helppo seurata. Opiskelija reagoi asianmukaisesti vuorovaikutustilanteessa.
Opiskelija hallitsee laajan sanaston ja käyttää rakenteita sujuvasti ja monipuolisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Suullinen ja kirjallinen koe kurssin lopussa. Läsnäolo 80%.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
29.08.2022 - 01.12.2022
Ajoitus
13.03.2023 - 17.03.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Kulttuurituottaja
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Restonomi (AMK)
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
-
KITI22Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
-
SOS22CSosionomi (AMK)
-
KONE22BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KUTU22Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
-
RESTO22Restonomi (AMK)
-
LITA22DTradenomi (AMK), Liiketalous
-
FYS22Fysioterapeutti (AMK)
-
BIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
-
KONE22AInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
LITA22BTradenomi (AMK), Liiketalous
-
AGRO22AAgrologi (AMK)
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
-
SOS22BSosionomi (AMK)
-
LITA22CTradenomi (AMK), Liiketalous
-
AGRO22BAgrologi (AMK)
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
LITA22ATradenomi (AMK), Liiketalous
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
RAK22Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
TITE22Insinööri (AMK), Tietotekniikka
-
SH22SSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
1. Käyttäjäkeskeisen ongelmanratkaisumenetelmän ymmärtäminen ja sen hyödynnettävyys kehitystehtävissä
2. Kehitystehtävän analysointi
3. Asiakasongelman ymmärtäminen
4. Kehitystehtävän määrittely
5. Konseptointi
6. Asiakaspalautteen hankkiminen
7. Ryhmätyöskentelytaidot
Sisältö
Opintojakso toteutetaan päiväopinnoissa viikon mittaisena intensiiviopintojaksona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen. SeAMK Innovaatioviikon aikana ratkotaan todellisia työelämän ongelmia monialaisissa opiskelijaryhmissä Design Thinking -menetelmän mukaisesti. Sen mukaisesti perehdytään asiakas- ja liiketoimintanäkökulmiin. Innovaatioviikon tuotos on testattu ratkaisukonsepti.
Monimuoto-opinnoissa opinto toteutetaan verkko-opetuksena.
Oppimateriaalit
Luentoaineisto
Opetusmenetelmät
Ennakkotentti, ryhmätyöskentelyyn aktiivinen osallistuminen innovaatioviikon aikana. Reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 tuntia
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Läsnäolon seuranta, aktiivinen työskentelyyn osallistuminen, tehtävien kriteerien mukainen suoritus. Monimuotototeutuksessa hyväksytty suoritus edellyttä aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ennakkotentti, ryhmätyöskentely, reflektointi
Esitietovaatimukset
Ei ole.
Ilmoittautumisaika
29.08.2022 - 01.12.2022
Ajoitus
13.03.2023 - 17.03.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Kulttuurituottaja
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
- Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
- Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
- Tradenomi (AMK), Liiketalous
- Restonomi (AMK)
- Agrologi (AMK)
- Insinööri (AMK), Tietotekniikka
- Kulttuurituottaja (AMK)
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Anne-Mari Latvala
- Katja Jaskari
- Seliina Päällysaho
- Johanna Ikola
- Emmi Tuurinkoski
- Ilkka Latomäki
- Pirkko Mäntykivi
- Pirita Hakoneva
- Margit Mannila
- Satu Lautamäki
- Janika Hautaviita
- Viljo Arohonka
- Nina Sillvan
- Jukka Saarela
- Milka Volanto
- Jussi Kareinen
- Terhi Anttila
- Noora Kivimäki
- Tiina Salmeskari
- Merja Juppo
- Suvi Hakala
- Tiina Hietala
- Jussi-Matti Kallio
- Elina Ojala
- Taru Mäki
- Salla Kettunen
- Matti Panula
- Terhi Junkkari
- Jaana Liukkonen
Opiskelijaryhmät
-
KITI22Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
-
SOS22CSosionomi (AMK)
-
KONE22BInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
KUTU22Kulttuurituottaja (AMK), päivätoteutus
-
RESTO22Restonomi (AMK)
-
LITA22DTradenomi (AMK), Liiketalous
-
FYS22Fysioterapeutti (AMK)
-
BIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
-
KONE22AInsinööri (AMK), Konetekniikka
-
LITA22BTradenomi (AMK), Liiketalous
-
AGRO22AAgrologi (AMK)
-
RKM22Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
-
SOS22BSosionomi (AMK)
-
LITA22CTradenomi (AMK), Liiketalous
-
AGRO22BAgrologi (AMK)
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
LITA22ATradenomi (AMK), Liiketalous
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
RAK22Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
-
TITE22Insinööri (AMK), Tietotekniikka
-
SH22SSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
1. Käyttäjäkeskeisen ongelmanratkaisumenetelmän ymmärtäminen ja sen hyödynnettävyys kehitystehtävissä
2. Kehitystehtävän analysointi
3. Asiakasongelman ymmärtäminen
4. Kehitystehtävän määrittely
5. Konseptointi
6. Asiakaspalautteen hankkiminen
7. Ryhmätyöskentelytaidot
Sisältö
Opintojakso toteutetaan päiväopinnoissa viikon mittaisena intensiiviopintojaksona. Sen aikana opiskelijat eivät osallistu muuhun SeAMKin opetukseen. SeAMK Innovaatioviikon aikana ratkotaan todellisia työelämän ongelmia monialaisissa opiskelijaryhmissä Design Thinking -menetelmän mukaisesti. Sen mukaisesti perehdytään asiakas- ja liiketoimintanäkökulmiin. Innovaatioviikon tuotos on testattu ratkaisukonsepti.
Monimuoto-opinnoissa opinto toteutetaan verkko-opetuksena.
Oppimateriaalit
Luentoaineisto
Opetusmenetelmät
Ennakkotentti, ryhmätyöskentelyyn aktiivinen osallistuminen innovaatioviikon aikana. Reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
54 tuntia
realization.localizedApproveRejectDescription
Hylätty: Ennakkotehtävä läpäisemättä. Puutteellinen osallistuminen ryhmätyöskentelyyn.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
x
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Läsnäolon seuranta, aktiivinen työskentelyyn osallistuminen, tehtävien kriteerien mukainen suoritus. Monimuotototeutuksessa hyväksytty suoritus edellyttä aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Ennakkotentti, ryhmätyöskentely, reflektointi
Esitietovaatimukset
Ei ole.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Juha Yli-Hemminki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa ohjelmoida graafisella käyttöliittymällä varustetun sovelluksen, joka käsittelee tietokantaa.
Sisältö
- tietokantarajapinnat
- tietokannan käsittely adapterin avulla
- tietokannan käsittely upotetuilla SQL-lauseilla
- sovelluskehittimen avulla määritelty tietokannan käsittely
- tietokantasovelluksen käyttöliittymä
Oppimateriaalit
Luentomateriaali ja .NET-kirjasto
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
80h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija osaa perusasiat tietokannan käsittelystä harjoitustyössään.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4), Opiskelija osaa keskeisimmät tavat käsitellä tietokantaa omassa harjoitustyössään.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija osaa soveltaa erilaisia tietokannan käsittelytapoja monipuolisesti omassa harjoitustyössään.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyö ja/tai tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Heikki Kokkonen
- Jarno Arkko
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tuntee statiikan keskeiset lainalaisuudet ja osaa soveltaa niitä staattisesti määrättyyn rakenteeseen.
Sisältö
Statiikan perusteet. Partikkelin statiikka. Voiman momentti. Jäykän kappaleen tasapaino. Kitka. Painopisteen määrittäminen. Palkin rasitukset. Voimasysteemien yhdistäminen.
Oppimateriaalit
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssiin sisältyy 32 h lähiopetusta ja 48 h itsenäistä työskentelyä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee statiikan perusasiat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin statiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi statiikan käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti ja laskuharjoitukset
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija tuntee statiikan keskeiset lainalaisuudet ja osaa soveltaa niitä staattisesti määrättyyn rakenteeseen.
Sisältö
Statiikan perusteet. Partikkelin statiikka. Voiman momentti. Jäykän kappaleen tasapaino. Kitka. Painopisteen määrittäminen. Palkin rasitukset. Voimasysteemien yhdistäminen.
Oppimateriaalit
Luentomuistiinpanot
Moodle-materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssiin sisältyy 20 h lähiopetusta ja 60 h itsenäistä työskentelyä
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hallitsee statiikan perusasiat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin statiikan peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa ja yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi statiikan käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti ja laskuharjoitukset
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 14.11.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa lukea ja tulkita sähkö- ja automaatiopiirustuksia. Opiskelija perehtyy tietokoneissa toimiviin sähkö- ja automaatiosuunnittelun CAD-ohjelmiin, niiden ominaisuuksiin ja käyttömahdollisuuksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija omaa valmiudet erilaisten, yksinkertaisten alan piirustusten laatimiseen Cad-ohjelmistolla ja pystyy valitsemaan tarkoitukseen sopivan esitystavan.
Sisältö
Perustiedot sähkö- ja automaatiotekniikan piirustuksista. Symbolien ja piirustustekniikan perusteiden hallinta. Annetaan käsitys tietokoneen käyttömahdollisuuksista suunnittelussa. Harjoitustöitä tekemällä opitaan suunnittelemaan ja piirtämään sähkö- ja automaatioalan yleiskaavioita ja samalla perehdytään CAD-järjestelmien toimintoihin.
Aika ja paikka
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, EPLAN-ohjelma
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta 35 tuntia. Itseopiskelu ja harjoitustöiden tekeminen noin 70h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin EPLAN ohjelmiston perusteet ja kykenee piirtämään perustason pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä perustason sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojektissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin EPLAN ohjelmiston perusteet ja kykenee piirtämään erityyppisiä pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä perustason sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojektissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi EPLAN ohjelmiston ja kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisissä sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojekteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyön arviointi.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
4 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa lukea ja tulkita sähkö- ja automaatiopiirustuksia. Opiskelija perehtyy tietokoneissa toimiviin sähkö- ja automaatiosuunnittelun CAD-ohjelmiin, niiden ominaisuuksiin ja käyttömahdollisuuksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija omaa valmiudet erilaisten, yksinkertaisten alan piirustusten laatimiseen Cad-ohjelmistolla ja pystyy valitsemaan tarkoitukseen sopivan esitystavan.
Sisältö
Perustiedot sähkö- ja automaatiotekniikan piirustuksista. Symbolien ja piirustustekniikan perusteiden hallinta. Annetaan käsitys tietokoneen käyttömahdollisuuksista suunnittelussa. Harjoitustöitä tekemällä opitaan suunnittelemaan ja piirtämään sähkö- ja automaatioalan yleiskaavioita ja samalla perehdytään CAD-järjestelmien toimintoihin.
Aika ja paikka
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, EPLAN-ohjelma
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta 35 tuntia. Itseopiskelu ja harjoitustöiden tekeminen noin 70h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin EPLAN ohjelmiston perusteet ja kykenee piirtämään perustason pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä perustason sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojektissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin EPLAN ohjelmiston perusteet ja kykenee piirtämään erityyppisiä pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä perustason sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojektissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi EPLAN ohjelmiston ja kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisissä sähkö- ja automaatiosuunnitteluprojekteissa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyön arviointi.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tulkita lämpö- ja sähköopillisia lainalaisuuksia likimääräisinä empiirisinä kuvauksina todellisesta ilmiöistä
- osaa analysoida varattuihin hiukkasiin kohdistuvaa sähköstaattista vuorovaikutusta erilaisten symmetristen sähkökenttien tapauksissa
- osaa ratkaista monimutkaisempiakin tasavirtapiirejä
- osaa sähkön tuotantoon ja siirtoon liittyviä prosesseja kuten esimerkiksi kolmivaihevirran käytön, muuntajan, generaattorin ja oikosulkumoottorin toiminnan
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- lämpöopin perusteet
- sähköstatiikka
- tasavirtapiirit
- vaihtovirtapiirin perusteita
- Magnetismin perusteita
Oppimateriaalit
Inkinen, Tuohi: Momentti 1 Insinöörifysiikka (Otava)
Inkinen, Manninen, Tuohi: Momentti 2 Insinöörifysiikka (Otava)
TAI
Hautala, Peltonen: Insinöörin (AMK) fysiikka ,osa 1 (Lahden Teho-opetus Oy)
Peltonen, Perkkiö, Vierinen: Insinöörin (AMK) fysiikka, osa 2 (Lahden Teho-opetus Oy)
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä opiskelua
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 28 h
Itsenäistä opiskelua: 52 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sekä lämpöopin että sähköopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tulkita lämpö- ja sähköopillisia lainalaisuuksia likimääräisinä empiirisinä kuvauksina todellisesta ilmiöistä
- osaa analysoida varattuihin hiukkasiin kohdistuvaa sähköstaattista vuorovaikutusta erilaisten symmetristen sähkökenttien tapauksissa
- osaa ratkaista monimutkaisempiakin tasavirtapiirejä
- osaa sähkön tuotantoon ja siirtoon liittyviä prosesseja kuten esimerkiksi kolmivaihevirran käytön, muuntajan, generaattorin ja oikosulkumoottorin toiminnan
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- lämpöopin perusteet
- sähköstatiikka
- tasavirtapiirit
- vaihtovirtapiirin perusteita
- Magnetismin perusteita
Oppimateriaalit
Inkinen, Tuohi: Momentti 1 Insinöörifysiikka (Otava)
Inkinen, Manninen, Tuohi: Momentti 2 Insinöörifysiikka (Otava)
TAI
Hautala, Peltonen: Insinöörin (AMK) fysiikka, osa I (Lahden Teho-opetus Oy)
Peltonen, Perkkiö, Vierinen: Insinöörin (AMK) fysiikka, osa II (Lahden Teho-opetus Oy)
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot ja laskuharjoitukset, itsenäistä opiskelua
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei ole
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 80 h
Luennot ja laskuharjoitukset: 32 h
Itsenäistä opiskelua: 48 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sekä lämpöopin että sähköopin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi sekä lämpöoppiin että sähköoppiin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Mekaniikka
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 16.10.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen oppilas osaa piirtää sähkö- ja automaatioalan piirikaavioita tietokoneavusteisesti
Sisältö
Opintojakson aikana käydään läpi seuraavat asiakokonaisuudet:
- CADS Planner -suunnitteluohjelmiston käyttö
- pääkaavion ja piirikaavion piirtäminen piirikaaviosovelluksella
- keskuskaaviosovellus
- taulukkosovellus
- keskuslayoutsovellus
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta yhteensä 28 tuntia. Itseopiskelu ja harjoitustöiden tekeminen noin 50h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähköCADin perusteet ja kykenee piirtämään perustason pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä tavanomaisissa sähköpiirustuksissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähköCADin perusteet ja kykenee piirtämään erityyppisiä pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä erilaisissa sähköpiirustuksissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähköcadin perusteet ja kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten sähköpiirustusten laadinnassa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Harjoitustyöt
- Tentti.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen oppilas osaa piirtää sähkö- ja automaatioalan piirikaavioita tietokoneavusteisesti
Sisältö
Opintojakson aikana käydään läpi seuraavat asiakokonaisuudet:
- CADS Planner -suunnitteluohjelmiston käyttö
- pääkaavion ja piirikaavion piirtäminen piirikaaviosovelluksella
- keskuskaaviosovellus
- taulukkosovellus
- keskuslayoutsovellus
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta noin 30 tuntia. Itseopiskelu ja harjoitustöiden tekeminen noin 50h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähköCADin perusteet ja kykenee piirtämään perustason pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä tavanomaisissa sähköpiirustuksissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähköCADin perusteet ja kykenee piirtämään erityyppisiä pääkaavioita, piirikaavioita ja keskuskaavioita sekä soveltamaan niitä erilaisissa sähköpiirustuksissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähköcadin perusteet ja kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten sähköpiirustusten laadinnassa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Harjoitustyöt
- Tentti.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 26.02.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy sähkömoottorien yleisiin toimintaperiaatteisiin ja yleisimpien tasasähkö (DC)- sekä vaihtosähkömoottorien (AC) toimintaan ja käyttöön. Opiskelija perehtyy myöskin säädettäviin moottorikäyttöihin. Yleistavoitteena on luoda kokonaisnäkemys sähkömoottoreista automaatiotekniikan toimilaitteena. Hän osaa mitoittaa ja valita erilaisia sähkömoottorikäyttöjä sekä kytkeä ne sähköverkkoon.
Sisältö
Sähkömoottorien yleinen toimintaperiaate, tasavirtamoottorit, oikosulkumoottorit, taajuusmuuttajat, servomoottorit, servo-ohjaimet, askelmoottorit ja askelmoottoriohjaimet. Useita laboratoriotöitä: moottorien- ja moottoriohjainten kytkennät, testaukset sekä mittaukset.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
- Luennot
- Esimerkit
- Harjoitukset
- Ryhmätyöt laboratoriossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
- Luennot 35h
- Laboratoriotyöskentely 18h
- Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähkökäyttöjen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähkökäyttöihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähkökäyttöihin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Harjoitustyöt
- Laboratoriotyöt
- Tentit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 26.02.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy sähkömoottorien yleisiin toimintaperiaatteisiin ja yleisimpien tasasähkö (DC)- sekä vaihtosähkömoottorien (AC) toimintaan ja käyttöön. Opiskelija perehtyy myöskin säädettäviin moottorikäyttöihin. Yleistavoitteena on luoda kokonaisnäkemys sähkömoottoreista automaatiotekniikan toimilaitteena. Hän osaa mitoittaa ja valita erilaisia sähkömoottorikäyttöjä sekä kytkeä ne sähköverkkoon.
Sisältö
Sähkömoottorien yleinen toimintaperiaate, tasavirtamoottorit, oikosulkumoottorit, taajuusmuuttajat, servomoottorit, servo-ohjaimet, askelmoottorit ja askelmoottoriohjaimet. Useita laboratoriotöitä: moottorien- ja moottoriohjainten kytkennät, testaukset sekä mittaukset.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
- Luennot
- Esimerkit
- Harjoitukset
- Ryhmätyöt laboratoriossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
- Luennot 35h
- Laboratoriotyöskentely 18h
- Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähkökäyttöjen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähkökäyttöihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähkökäyttöihin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Harjoitustyöt
- Laboratoriotyöt
- Tentit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy sähkömoottorien yleisiin toimintaperiaatteisiin ja yleisimpien tasasähkö (DC)- sekä vaihtosähkömoottorien (AC) toimintaan ja käyttöön. Opiskelija perehtyy myöskin säädettäviin moottorikäyttöihin. Yleistavoitteena on luoda kokonaisnäkemys sähkömoottoreista automaatiotekniikan toimilaitteena. Hän osaa mitoittaa ja valita erilaisia sähkömoottorikäyttöjä sekä kytkeä ne sähköverkkoon.
Sisältö
Sähkömoottorien yleinen toimintaperiaate, tasavirtamoottorit, oikosulkumoottorit, taajuusmuuttajat, servomoottorit, servo-ohjaimet, askelmoottorit ja askelmoottoriohjaimet. Useita laboratoriotöitä: moottorien- ja moottoriohjainten kytkennät, testaukset sekä mittaukset.
Oppimateriaalit
- Luennoitsijan luentomateriaalit
- Luentojen esimerkit
- Harjoitustyöt
- Maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit
Opetusmenetelmät
- Luennot
- Esimerkit
- Harjoitukset
- Ryhmätyöt laboratoriossa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
- Luennot 26h
- Laboratoriotyöskentely 14h
- Itsenäinen työskentely
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähkökäyttöjen peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähkökäyttöihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähkökäyttöihin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
- Harjoitustyöt
- Laboratoriotyöt
- Tentit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 09.11.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää sähkönjakelujärjestelmän ja kiinteistösähköistyksen rakenteet. Hän osaa valita tarvittavat komponentit järjestelmiin. Hän oppii käyttämään tietokoneavusteista sähkösuunnitteluohjelmistoa dokumentointiin.
Sisältö
Rakennusten sähköistys
Sähkön siirto- ja jakelujärjestelmät
Maakaapeli- ja ilmajohtoasennukset
Sähköverkkojen komponentit
Sähkötekninen dokumentointi
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Lähiopetusta noin 30 tuntia. Itseopiskelu ja harjoitustöiden tekeminen noin 50h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähkönjakelujärjestelmän ja kiinteistösähköistyksen rakenteet. Hän osaa valita tarvittavat komponentit järjestelmiin. Hän oppii käyttämään tietokoneavusteista sähkösuunnitteluohjelmistoa dokumentointiin.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin sähkönjakelujärjestelmän ja kiinteistösähköistyksen rakenteet. Hän osaa valita tarvittavat komponentit järjestelmiin. Hän kykenee käyttämään tietokoneavusteista erityyppisissä projekteissa sähkösuunnitteluohjelmistoa dokumentointiin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähkönjakelujärjestelmän ja kiinteistösähköistyksen rakenteet. Hän osaa valita monipuolisesti tarvittavat komponentit järjestelmiin. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Sähköturvallisuus
Sähkötyöturvallisuus
Ohjaustekniikan komponentit
Sähkö-CAD
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 31.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 26.02.2023
Laajuus
6 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jouni Björkman
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija tuntee sähköisiin ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät ja osaa selittää niitä. Hän osaa ratkoa matemaattisesti tasa- ja vaihtosähköpiirien perusongelmia, sekä suoriutuu sähkösuureiden perusmittauksista yleismittaria ja oskilloskooppia käyttäen. opiskelija oppii suomalaisia SFS 6000 ja kansainvälisiä IEC ja CENELEC suunnittelu periaatteita ja standardeja. Opiskelija oppii sähkötekniikan energiatehokkuutta
Sisältö
- Sähködynamiikka
- Tasa- ja vaihtovirtapiirit
- Virtapiirien erilaiset ratkaisumenetelmät
- Kolmivaihejärjestelmät
- Yleismittarin ja oskilloskoopin käyttö
Oppimateriaalit
Aura & Tonteri: Teoreettinen sähkötekniikka ja sähkökoneiden perusteet (WSOY)
tai Practical electronics for inventors, Paul Scherz
Luennot, laboratorion mittalaitteet.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitukset ja itsenäinen opiskelu
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ilmoitetaan opintojen alussa.
Sisällön jaksotus
Sisältö käydään tässä järjestyksessä
- Sähködynamiikka
- Tasa- ja vaihtovirtapiirit
- Virtapiirien ratkaisumenetelmät
- Kolmivaihejärjestelmät
- Yleismittarin ja oskilloskoopin käyttö
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa laskea ja mitata yksinkertaisten perusvirtapiirien DC/AC , virrat, tehot, vastukset ja jännitteet (Ohmin laki).
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa edellisten lisäksi käytää monimutkaisempien virtapiirien laskentatyökaluja ratkaistessaan kysyttyjä suureita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa omatoimisesti soveltaa erilaisia menetelmiä laskiessaan ja mitatessaan sähköön liittyviä piirejä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kirjallinen tentti
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE22AInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE22BInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää, mitä sähkötöitä kukin ammattilainen saa tehdä. Hän osaa hakea ja soveltaa voimassa olevia sähköturvallisuusmääräyksiä. Hän kykenee määrittämään miten tehdä sähkötyöt turvallisesti, sähkön vaarat huomioon ottaen. Lisäksi opiskelija osaa valita oikeat toimenpiteet sähkötapaturman sattuessa. Hän osaa suorittaa kiinteistöjen käyttöönottotarkastukset ja dokumentoinnin.
Sisältö
- Sähköturvallisuuslaki ja -asetukset
- Suojautuminen sähköiskulta
- Sähkötyöturvallisuus
- Asennusolosuhteet ja tilaluokat
- Ensiapu sähkötapaturman sattuessa
- Käyttöönottomittaukset
Oppimateriaalit
Sähköturvallisuuslaki ja -asetukset 2017,
SFS 6002 käytännössä,
D1-käsikirja rakennusten sähköasennuksista,
alan standardit, tunneilla jaettavat monisteet ja Internet-sivustot.
Opetusmenetelmät
Luennot, verkko-oppiminen / tehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 80 h, josta
- työjärjestyksessä olevaa opiskelua 28 h
- itsenäistä opiskelua 52 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin sähköturvallisuussäädökset - ja standardit ja kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin sähköturvallisuussäädökset - ja standardit ja kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi sähköturvallisuussäädökset - ja standardit sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, harjoitukset.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 18.12.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Matti Perälä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija suoriutuu sähkötöistä turvallisesti, oikeita työtapoja, valmistajien asennusohjeita ja standardeja noudattaen. Opiskelija osaa noudattaa hyvän sähköturvallisuuden perusperiaatteita. Näitä ovat: oikea asenne, vastuunotto, opastus, oikeat ja tarkoituksenmukaiset työvälineet, suojaimet ja työmenetelmät.
Sisältö
- Sähköturvallisuuslaki ja -asetus
- Sähkötyöturvallisuusstandardi SFS 6002
- Sähköasennukset /SFS 6000 -sarja
- Sähkölaboratorioihin ja -työsaleihin perehdyttäminen
- Sähkötyöturvallisuuden tarkistuslistat ja lomakkeet
- Työskentelyolosuhteet ja suojaimet
- Ensiapu
Oppimateriaalit
Luennot: Henkilö- ja yritysarviointi SETI:n materiaali pdf-muodossa sekä harjoitukset. Valtakunnallinen materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot: Henkilö- ja yritysarviointi SETI:n materiaali pdf-muodossa sekä harjoitukset.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti kurssin lopuksi.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kontaktiopetus 20h. Itseopiskelua noin 30h.
realization.localizedApproveRejectDescription
Henkilöarviointi SETI:n tentti. Läpipääsyyn vaadittava pistemäärä 67 %:a maksimipistemäärästä
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijat, joilla on ennestään sähkötyöturvallisuuskortti, saavat hyväksytyn tentin myötä ammattilaisen sähkötyöturvallisuuskortin. Ammattilaisen sähkötyöturvallisuuskortti on voimassa 5 vuotta.
Opiskelijat, joilla ei ole aikaisenpaa sähkötyöturvallisuuskorttia, saavat hyväksytyn tentin myötä opiskelijan sähkötyöturvallisuuskortin. Opiskelijan sähkötyöturvallisuuskortti on voimassa 3 vuotta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Kurssin suoritus hyväksytty/hylätty tentin mukaan. Opiskelija suoriutuu sähkötöistä turvallisesti, oikeita työtapoja, valmistajien asennusohjeita ja standardeja noudattaen. Opiskelija osaa noudattaa hyvän sähköturvallisuuden perusperiaatteita. Näitä ovat: oikea asenne, vastuunotto, opastus, oikeat ja tarkoituksenmukaiset työvälineet, suojaimet ja työmenetelmät.
Esitietovaatimukset
Sähköturvallisuus (2op)
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Ismo Tupamäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija osaa asentaa ja käyttöönottaa erilaisia säätöprosesseja käytännön tilanteissa. Opiskelija osaa säätöjärjestelmän viritysmenetelmät käytännön tasolla, ja osaa niiden avulla optimoida säätöjärjestelmän toiminnan siten, että toiminta on energiatehokasta ja laitteisto kestää sille määritellyn elinkaaren ajan.
Sisältö
Laboraatioharjoitukset
Oppimateriaalit
Laboraatiotyöohjeet, teoriatuntien opetusmateriaali
Opetusmenetelmät
Käytännön laboraatioharjoitukset ja sekä niistä tuotettavat työselostukset
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Laboratoriotöitä noin 30 tuntia, valmisteluja ja raporttien kirjoittamista noin 30 tuntia
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa asentaa ja käyttöönottaa erilaisia säätöprosesseja käytännön tilanteissa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa asentaa ja käyttöönottaa erilaisia säätöprosesseja käytännön tilanteissa. Opiskelija osaa säätöjärjestelmän viritysmenetelmät käytännön tasolla, ja osaa niiden avulla optimoida säätöjärjestelmän toiminnan.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa asentaa ja käyttöönottaa erilaisia säätöprosesseja käytännön tilanteissa. Opiskelija osaa säätöjärjestelmän viritysmenetelmät käytännön tasolla, ja osaa niiden avulla optimoida säätöjärjestelmän toiminnan siten, että toiminta on energiatehokasta ja laitteisto kestää sille määritellyn elinkaaren ajan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen harjoituksiin
Laboraatiotyöselostukset
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 14.11.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 30.04.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Niko Ristimäki
Opiskelijaryhmät
-
AUTE21KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee säätötekniikan perusteet ja osaa soveltaa säätöteoriaa käytännön ohjausjärjestelmissä.Opiskelija tuntee säätöjärjestelmät, osaa suunnitella ja mitoittaa säätöjärjestelmiä eri tarkoituksiin sekä pystyy virittämään säätöjärjestelmän. Älykkäillä säätöteknisillä ratkaisuilla pystytään säästämään energiaa ja luonnonvaroja. Opintojaksolla pyritään ymmärtämään säätöteknisiä ilmiöitä yleisellä ja laitteisto riippumattomalla tavalla.
Sisältö
Opintojaksolla opiskellaan säätötekniikan perusteet, siirtofunktio, säädinlohkot aikatasossa, säätöpiirin viritys, säätimien rakenne ja tyypit, suunnitellaan säätöjärjestelmä.
Oppimateriaalit
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustyöt, sekä tuote- ja ohjelmointimanuaalit.
Opetusmenetelmät
Luennot, esimerkit, harjoitukset ja ryhmätyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h, josta työjärjestykseen merkittyä opiskelua 32 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitustyöt ja tentti (100%)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija hallitsee hyvin säätöjärjestelmien suunnittelun ja virityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa kurssin sisältöä vaativiinkin projekteihin.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
T&K-osuus
1 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Jorma Mettälä
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE21Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija oppii lukemaan konepiirustuksia ja tuntee standardoidut konepiirustusmerkinnät. Opiskelija oppii tuotteiden 3D-mallinnuksen perusteet ja osaa tehdä itsenäisesti laadukkaita tuote- ja kokoonpanomalleja sekä kokoonpano- ja komponenttipiirustuksia. Kurssin pohjalta opiskelija saa myös valmiudet kaaviopiirustuksien, kuten hydrauliikka- ja pneumatiikka-piirustusten sekä layout-piirustusten tuottamiseen. Lisäksi kurssissa käsitellään myös design-tuotteiden mallinnusta ja CAD-suunnittelun toteutusta yritysympäristössä.
Opiskelija ymmärtää tuotetiedon hallinta järjestelmän toiminnan ja menetelmät.
Kestävän kehityksen ja kierrätettävyyden huomiointi suunnittelussa.
Sisältö
Teknisen piirtämisen teoria, 3D-mallinnuksen ja mallinnusjärjestelmien yleinen teoria, tuotteiden ja kokoonpanomallien 3D-mallinnus, tasopiirustusten tuottaminen ja ohutlevysuunnittelu. Kaaviopiirustukset ja niiden standardoidut merkinnät. Harjoitukset tehdään Solid Edge 3D-CAD-ohjelmalla.
Tuotetiedonhallinta on oleellinen osa kurssia. Kursilla opiskelija oppii perustoiminnot ja käytänteet PDM-järjestelmästä. Nimikkeiden käsittely ja reviisiot sekä tuoterakenteen luominen osaluetteloineen on oleellinen osa kurssia.
Sisällössä huomioidaan kansalliset ja kansainväliset standardit (SFS, EN ja ISO).
Oppimateriaalit
Monisteet ja seuraavat kirjat luennolla ilmoitetuilta osin.
Laakko T. & Sukuvaara A. & Borgman J. & Simolin, & T. Björkstrand R. & Konkola, M. & Tuomi J. & Kaikonen H. 1998. Tuotteen 3D-CAD-suunnittelu. WSOY. Helsinki. 312 s.
Hietikko E. 1996 Tietokoneavusteinen tuotesuunnittelu. Otatieto Oy Kirjasarja 567. Helsinki. 238 s.
Autio A. & Hasari H. 1999. Koneenpiirustus ammattikorkeakouluille ja teknillisille oppilaitoksille. Otava. Keuruu. 290 s.
Opetusmenetelmät
Luennot, ohjatut tietokoneavusteisen suunnittelun harjoitukset ja harjoitustyöt.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
50t luennot, harjoitukset
50t harjoitustyöt, tenttiin valmistautuminen
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2)
Opiskelija tuntee konepiirustuksen standardisymbolit ja osaa mallintaa 3d-työkappaleita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4)
Opiskelija osaa mallintaa 3d-työkappaleita, tehdä piirustuksia ja pieniä kokoonpanoja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tehdä vaativaa tuotesuunnittelua.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyöt
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa mallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen ja tehdä siitä piirustuksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa mallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen ja tehdä siitä piirustuksen. Lisäksi hän osaa tehdä kokoonpanopiirustukisa ja osaluetteloita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti suunnitteluohjelmistoa. Osaamallintaa tyypillisen konepajatuotannon työkappaleen sekä muotopintatuotteita ja tehdä niistä piirustukset. Lisäksi hän osaa tehdä kokoonpanopiirustukisa ja osaluetteloita sekä ohutlevy ja runkosuunnittelua.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Raine Kauppinen
Opiskelijaryhmät
-
AUTE19KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
-
AUTE20KAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tietää, miten teollisen internetin ja esineiden internetin kehitys vaikuttaa teollisuuteen ja tietotekniikan palveluihin.
Opiskelija osaa suunnitella IoT-palvelinohjelmiston ja hyödyntää pilvipalveluja. Opiskelija osaa toteuttaa ohjelmiston, joka välittää dataa teollisuusprosessista tai laitteesta IoT-palveluun.
Opiskelija tietää, miten teollinen internet vaikuttaa kestävän kehityksen päämääriin.
Sisältö
Teollisen internetin periaatteet
Pilvipalvelut ja IoT-alustat
Teollisen internetin standardit ja protokollat (OPC UA, MQTT, AMQP)
IoT:hen soveltuvat palvelin- ja selainohjelmointitekniikat
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot, harrjoitukset ja harjoitustyö
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää teollisen internetin ja pilvipalveluiden periaatteet. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen sovelluksen, joka siirtää dataa simuloidusta automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa toteuttaa IoT-palveluja hyödyntävän sovelluksen, joka siirtää dataa automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen sovelluksen pilvipalveluun, joka visualisoi datan ja tallentaa sen tietokantaan. Opiskelija ymmärtää teollisen internetin periaatteet ja tuntee teollisen internetin teknologiapinon tärkeimmät teknologiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa toteuttaa IoT-palveluja hyödyntävän sovelluksen, joka siirtää dataa automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun. Opiskelija osaa tehdä sovelluksen pilvipalveluun, joka visualisoi datan ja tallentaa sen tietokantaan. Opiskelija osaa hyödyntää teollisen internetin teknologioita IIoT-sovelluksen suunnittelussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyö
Esitietovaatimukset
Verkko-ohjelmointi
Ohjelmoitavat logiikat
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
15.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Petteri Mäkelä
Opiskelijaryhmät
-
MAUTE19Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija tietää, miten teollisen internetin ja esineiden internetin kehitys vaikuttaa teollisuuteen ja tietotekniikan palveluihin.
Opiskelija osaa suunnitella IoT-palvelinohjelmiston ja hyödyntää pilvipalveluja. Opiskelija osaa toteuttaa ohjelmiston, joka välittää dataa teollisuusprosessista tai laitteesta IoT-palveluun.
Opiskelija tietää, miten teollinen internet vaikuttaa kestävän kehityksen päämääriin.
Sisältö
Teollisen internetin periaatteet
Pilvipalvelut ja IoT-alustat
Teollisen internetin standardit ja protokollat (OPC UA, MQTT, AMQP)
IoT:hen soveltuvat palvelin- ja selainohjelmointitekniikat
Oppimateriaalit
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Opetusmenetelmät
Luennot, harrjoitukset ja harjoitustyö
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää teollisen internetin ja pilvipalveluiden periaatteet. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen sovelluksen, joka siirtää dataa simuloidusta automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa toteuttaa IoT-palveluja hyödyntävän sovelluksen, joka siirtää dataa automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun. Opiskelija osaa tehdä yksinkertaisen sovelluksen pilvipalveluun, joka visualisoi datan ja tallentaa sen tietokantaan. Opiskelija ymmärtää teollisen internetin periaatteet ja tuntee teollisen internetin teknologiapinon tärkeimmät teknologiat.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa toteuttaa IoT-palveluja hyödyntävän sovelluksen, joka siirtää dataa automaatiojärjestelmästä pilvipalveluun. Opiskelija osaa tehdä sovelluksen pilvipalveluun, joka visualisoi datan ja tallentaa sen tietokantaan. Opiskelija osaa hyödyntää teollisen internetin teknologioita IIoT-sovelluksen suunnittelussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti ja harjoitustyö
Esitietovaatimukset
Verkko-ohjelmointi
Ohjelmoitavat logiikat
Lisätiedot
Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.
Ilmoittautumisaika
01.01.2022 - 26.02.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 26.02.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Opettaja
- Petteri Mäkelä
Opiskelijaryhmät
-
AUTE20SAInsinööri (AMK), Automaatiotekniikka
Tavoitteet
Opiskelija tietää, miten teollisen internetin ja esineiden internetin kehitys vaikuttaa teollisuuteen ja tietotekniikan palveluihin.
Opiskelija osaa suunnitella IoT-palvelinohjelmiston ja hyödyntää pilvipalveluja. Opiskelija osaa toteuttaa ohjelmiston, joka välittää dataa teollisuusprosessista tai laitteesta IoT-palveluun.
Opiskelija tietää, miten teollinen internet vaikuttaa kestävän kehityksen päämääriin.
Sisältö
Teollisen internetin periaatteet
Pilvipalvelut ja IoT-alustat
Teollisen internetin standardit ja protokollat (OPC UA, MQTT, AMQP)
IoT:hen soveltuvat palvelin- ja selainohjelmointitekniikat