RavitsemustiedeLaajuus (2 op)
Tunnus: SH00CS13
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 29.10.2023
Ajoitus
28.09.2023 - 03.12.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Anita Keski-Hirvi
Opiskelijaryhmät
-
TH23Terveydenhoitaja (AMK)
-
MSH23KSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
-
SH23KSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Aika ja paikka
Pidennetty aikaperiodi
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Mutanen, Niinikoski, Schwab & Uusitupa (toim.) Ravitsemustiede. 2021. (sov. osin) Duodecim.
Opetusmenetelmät
Moodlen verkko-oppimisympäristössä opiskeltavat materiaalit ja tehtävät sekä keskustelualueet verkkokeskusteluille ja tehtävän palautukset.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Verkko-oppimisympäristössä kokonaan.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
2 op = opiskelijalla 52 tuntia.
Verkkokurssi on ajoitettu lähes koko lukukaudelle (n. 2½ kk).
Sisällön jaksotus
Kurssi jaksottuu 4 osaan, joissa opiskeltavat materiaalit annettu ja tehtävän anto kerrottu. Jokaisen jakson lopussa on osaamistehtävä / osaamiskoe, jonka hyväksytty suorittaminen avaa seuraavan osion.
Lopuksi on kurssin kokoava loppukoe.
Lisätietoja opiskelijoille
Sisältö:
Suomalainen ravitsemus ja elintarvikelainsäädäntö
Kansalliset ravitsemussuositukset ja niiden soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalintoihin ja ruokailutilanteisiin ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteuttamiseksi
Ruuan sisältämät aineet
Perusasioita ravitsemuksen fysiologiasta
Ravitsemuksen arviointi
Ravitsemuksen merkitys kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Yleisimmät erityisruokavaliot
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe (1-5)
Osaamisen osoittaminen tehtävänannon mukaan (hyv/hyl)
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 04.06.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Carolin Kolmeder
Opiskelijaryhmät
-
TH23Terveydenhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Terveydenhoitajalle keskeiset ravitsemusohjausmateriaalit (vapaasti verkossa saatavilla olevat)
Opetusmenetelmät
Luennot
Tehtävät
Verkko- ja pienryhmäkeskustelut
Tentti
Mahdollinen vieraileva luennoitsija (th / rav.ter.)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti (1-5)
Tehtävät (hyv/hyl)
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 31.07.2023
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Carolin Kolmeder
Opiskelijaryhmät
-
SH23KSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Muut opintojaksolla osoitettavat ajankohtaiset materiaalit
Opetusmenetelmät
Luennot
Tehtävät
Pienryhmäkeskustelut ja verkkokeskustelut
Tentti
Mahdollinen vieraileva luennoitsija (sh / rav.ter.)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti (1-5)
Osaamisen osoittaminen tehtävänannon mukaan (hyv/hyl)
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 22.02.2023
Ajoitus
06.03.2023 - 31.07.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Carolin Kolmeder
Opiskelijaryhmät
-
MSH23KSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Opetusmenetelmät
Luennot
Tehtävät
Pienryhmäkeskustelut ja verkkokeskustelut
Tentti
Mahdollinen vieraileva luennoitsija (sh / rav.ter.)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti (1-5)
Osaamisen osoittaminen tehtävänannon mukaan (hyv/hyl)
Ilmoittautumisaika
22.04.2022 - 12.10.2022
Ajoitus
24.10.2022 - 31.12.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
MSH22SBSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
-
MSH22SASairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Ilmoittautumisaika
29.08.2022 - 18.09.2022
Ajoitus
26.09.2022 - 31.12.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
SH22SSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Ilmoittautumisaika
03.01.2022 - 23.01.2022
Ajoitus
04.04.2022 - 05.06.2022
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
MSH22KSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Ilmoittautumisaika
03.01.2022 - 30.01.2022
Ajoitus
21.03.2022 - 31.07.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
TH22Terveydenhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Ilmoittautumisaika
03.01.2022 - 23.01.2022
Ajoitus
21.03.2022 - 05.06.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
SH22KSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Opetusmenetelmät
Luennot
Tehtävät
Pienryhmäkeskustelut
Osaamisen osoittaminen (oma tuotos)
Tentti
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti (1-5)
Osaamisen osoittaminen tehtävänannon mukaan (hyv/hyl)