Ravitsemustiede (2 op)
Toteutuksen tunnus: SH00CS13-3011
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 29.10.2023
Ajoitus
28.09.2023 - 03.12.2023
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Anita Keski-Hirvi
Opiskelijaryhmät
-
TH23Terveydenhoitaja (AMK)
-
MSH23KSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
-
SH23KSairaanhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Aika ja paikka
Pidennetty aikaperiodi
Oppimateriaalit
Ravitsemushoitosuositus (uusin)
Suomalaiset ravitsemussuositukset (uusin)
Mutanen, Niinikoski, Schwab & Uusitupa (toim.) Ravitsemustiede. 2021. (sov. osin) Duodecim.
Opetusmenetelmät
Moodlen verkko-oppimisympäristössä opiskeltavat materiaalit ja tehtävät sekä keskustelualueet verkkokeskusteluille ja tehtävän palautukset.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Verkko-oppimisympäristössä kokonaan.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
2 op = opiskelijalla 52 tuntia.
Verkkokurssi on ajoitettu lähes koko lukukaudelle (n. 2½ kk).
Sisällön jaksotus
Kurssi jaksottuu 4 osaan, joissa opiskeltavat materiaalit annettu ja tehtävän anto kerrottu. Jokaisen jakson lopussa on osaamistehtävä / osaamiskoe, jonka hyväksytty suorittaminen avaa seuraavan osion.
Lopuksi on kurssin kokoava loppukoe.
Lisätietoja opiskelijoille
Sisältö:
Suomalainen ravitsemus ja elintarvikelainsäädäntö
Kansalliset ravitsemussuositukset ja niiden soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalintoihin ja ruokailutilanteisiin ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteuttamiseksi
Ruuan sisältämät aineet
Perusasioita ravitsemuksen fysiologiasta
Ravitsemuksen arviointi
Ravitsemuksen merkitys kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Yleisimmät erityisruokavaliot
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty = 0
Opiskelija
- ei osaa etsiä tietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- ei osoita käyttävänsä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön tietoperustaa
- ei erota arkitietoa tutkitusta tiedosta
- ei osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön osaamistaan
- ei osaa tarkastella omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Loppukoe (1-5)
Osaamisen osoittaminen tehtävänannon mukaan (hyv/hyl)