Siirry suoraan sisältöön

Avoin AMK, Polkuopetussuunnitelma,Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut: POLKURESTO20

Tunnus: POLKURESTO20

Kesto:
1 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Kuvaus

TUTKINTO-OHJELMAN KUVAUS JA OSAAMISALUEET
Tämä opetussuunnitelma on avoimen AMK:n polkuopiskelijoille (päivä- ja monimuoto-opiskelijat). Opetussuunnitelma sisältää Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut ensimmäisen vuoden opinnot sekä perusopinnot. Avoimen AMK:n polkuopinnoissa tehdään jonkin verran myös henkilökohtaista opintojen suunnittelua.
Ravitsemispalvelujen tutkinto-ohjelmassa opiskelijalla on mahdollisuus saavuttaa monipuoliset taidot toimiakseen liikeideoiltaan erilaisissa ravitsemis- ja palvelualan organisaatioissa. Restonomi (AMK) työskentelee matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä, myynti- ja markkinointitehtävissä, esimiestehtävissä ravitsemispalveluissa tai yrittäjänä.


AMMATILLINEN OSAAMISPROFIILI
Restonomi (AMK) on kansainvälistyvä, mutta paikallisuutta arvostava ammattilainen, jolla on niin käden taitoja kuin liiketoimintaosaamistakin. Hän on työelämän kehittäjä, joka huomioi kuluttajan tarpeet ja kantaa yhteiskunnallista ja ekologista vastuuta. Hän on ammattilainen, joka saa ravinnosta aikaan ruokaelämyksen. Ravitsemispalveluja tuottaessaan hän huomioi terveellisyyden, turvallisuuden, kokemuksellisuuden ja liiketoiminnallisuuden. Valinnaiset opinnot auttavat syventämään osaamista ravitsemuksessa, palveluliiketoiminnassa ja ruokatuotteiden kehittämisessä. Osaamistaan voi täydentää myös muiden koulutusalojen sisältöjä hyödyntäen.


PEDAGOGISET TOIMINTAMALLIT
Restonomin opinnot koostuvat palvelutoiminnasta, projekteista, harjoittelusta, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä. Opetussuunnitelma mahdollistaa opintoja myös koko ruokaketjun opinnoissa tai muilta koulutusaloilta. Opintokokonaisuudet ovat eri oppiaineiden muodostamia kokonaisuuksia ja asiakaslähtöisiä palveluja ja projekteja. Myöhemmässä opintojen vaiheessa opintokokonaisuudet toteutuvat työelämän kehittämisprojekteina.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 Syksy
2020
Kevät
2021
1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 5. / 2021
POLKURESTO20-1001
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20
POLKURESTO20-1002
Osaajaksi kehittyminen

(Valitaan kaikki)

10
XX00CG82 Opiskelu ammattikorkeakoulussa 2 2 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
XX00CG83 Urasuunnittelu ja kansainvälisyys 2
YPO3A3 Viestintätaidot 3 3 3 1.5 1.5
YPO4A3 Tieto- ja viestintätekniikka 3 3 3 1.5 1.5
POLKURESTO20-1003
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
XX00CL55 Yrittäjyyden perusteet 3
XX00BE91 SeAMK innovaatioviikko 2 2 2 0.7 0.7 0.7
POLKURESTO20-1004
Tutkimus- ja projektiosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
YPO1C2 Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet 2
YPO2C3 Projektitoiminnan perusteet 3 3 3 1 1 1
POLKURESTO20-1005
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

16
POLKURESTO20-1006
Matemaattiset ja viestintävalmiudet

(Valitaan kaikki)

8
KI15AMAT001 Matematiikka 3 3 3 1 1 1
YELVIEST02 Työelämän viestintä 2
YELENGLI06 English 1 3 3 1.5 1.5 0.8 0.8 0.5 0.5 0.5
POLKURESTO20-1022
Ruokaketjun liiketoimintavalmiudet

(Valitaan kaikki)

8
CA00BS64 Yritystalouden hallinta 3
YE00BS63 Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa 5
POLKURESTO20-1009
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

57
POLKURESTO20-1010
Ruokaketju

(Valitaan kaikki)

13
YE00BI08 Ruokaketjun toiminta 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YE00BI34 Ruokaketjun kemia 3 3 3 1.5 1.5
YE00BI09 Ruokaketjun vastuullisuus 5
POLKURESTO20-1011
Ravitsemispalvelut

(Valitaan opintopisteitä: 44)

44
CA00BI44 Ruokapalvelujen tuottaminen 12 12 6 6 3 3 2 2 2
YELETMBI05 Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia 5 5 5 2.5 2.5
CA00BS66 Elintarvikkeet ja ravitsemus 5 5 2.5 2.5 1.3 1.3 0.8 0.8 0.8
CA00BS67 Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus 4 4 2 2 1 1 0.7 0.7 0.7
POLKURESTO20-1019
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

12
CA00CL48 Perusharjoittelu 12 12 12 4 4 4
POLKURESTO20-1021
VAIHTOEHTOISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

2
YE00BS76 Englantia amk-opintoihin 2 2 2 1 1
Yhteensä 60 67 29 38 14.6 14.6 12.7 12.7 12.7

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Yleiset kompetenssit (AMK)

1 Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Viestintätaidot
Tieto- ja viestintätekniikka
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Matematiikka
Ruokaketjun toiminta
Perusharjoittelu
Englantia amk-opintoihin
2 Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Viestintätaidot
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Ruokaketjun toiminta
Ruokapalvelujen tuottaminen
Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus
Perusharjoittelu
3 Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Viestintätaidot
Tieto- ja viestintätekniikka
Yrittäjyyden perusteet
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Ruokapalvelujen tuottaminen
Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia
Perusharjoittelu
Englantia amk-opintoihin
4 Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

SeAMK innovaatioviikko
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Matematiikka
5 Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Ruokapalvelujen tuottaminen
6 Yrittäjyysosaaminen

- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä

Yrittäjyyden perusteet
Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus
Perusharjoittelu
7 Laadunhallintaosaaminen

- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset

Ruokaketjun toiminta
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Luokittelemattomat
Työelämän viestintä
English 1
Yritystalouden hallinta
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa
Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun vastuullisuus

Restonomi kompetenssit

1 Palvelukulttuuriosaaminen

- ymmärtää vieraanvaraisuuden (hospitality) alan keskeisenä arvona ja menestystekijänä
- osaa tuottaa terveellisiä, turvallisia ja taloudellisesti kannattavia palveluja edistämään asiakkaiden hyvinvointia
- osaa huomioida esteettiset ja eettiset näkökulmat palvelutoiminnassa (tilat ja palvelutuotteet, viestintä)
- tuntee kuluttajakäyttäytymisen periaatteet ja osaa hyödyntää niitä palvelukehityksessä

Ruokapalvelujen tuottaminen
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus
Perusharjoittelu
2 Palvelujärjestelmäosaaminen

- osaa suunnitella, tuottaa ja kehittää palveluja toimintaympäristön vaatimusten mukaan
- osaa kuvata, ohjata ja arvioida palveluprosesseja (tuotesuunnittelu, toiminnan kannattavuus, työn organisointi, ohjaus ja kehittäminen)
- osaa kehittää palveluja tuotekehityksen ja tuotteistamisen keinoin
- tuntee omaan toimialaansa liittyvät turvallisuusvaatimukset ja osaa soveltaa niitä työssään

Matematiikka
Ruokaketjun toiminta
Ruokapalvelujen tuottaminen
Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia
Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus
3 Palvelujohtamisosaaminen

- tuntee ja ymmärtää yrityksen strategiat ja osaa hyödyntää niitä palvelutoiminnan ohjauksen työvälineenä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida oman ja yksikön päivittäistä lähijohtamista
- osaa organisoida työyhteisön toimintaa ja hyödyntää yksilöiden, tiimien ja yhteisöjen osaamista

Ei liitettyjä opintojaksoja

4 Liiketoimintaosaaminen

- osaa analysoida asiakkuuksia palveluliiketoiminnan kehittämisen näkökulmasta
- ymmärtää liiketoiminnan keskeiset käsitteet ja omaa liiketaloudellisen ajattelun perusteet
- osaa ennakoida vaihtoehtoisten toimintatapojen vaikutuksia taloudelliseen tulokseen ja kilpailukykyyn
- osaa soveltaa yrittäjyysperiaatteita yrittäjänä ja työntekijänä
- osaa toimia erilaisissa verkostoissa sekä hyödyntää ja kehittää niitä

Matematiikka
5 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen palveluympäristöosaaminen

- osaa arvioida hankintojen ja palveluiden tuottamisen vaikutuksia palvelun käyttäjälle, ympäristölle ja yhteiskunnalle
- osaa kantaa taloudellista, sosiaalista, ekologista ja kulttuurista vastuuta palvelujen tuottamisessa ja johtamisessa
- ymmärtää kansainvälisyyden, globalisaation ja erilaisten kulttuurien merkityksen palvelukulttuurille ja alan kehitykselle
- tiedostaa oman toimintansa merkityksen aluekehityksen näkökulmasta

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Viestintätaidot
Tieto- ja viestintätekniikka
Yrittäjyyden perusteet
SeAMK innovaatioviikko
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Työelämän viestintä
English 1
Yritystalouden hallinta
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa
Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun vastuullisuus
Englantia amk-opintoihin

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
POLKURESTO20-1001
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20
POLKURESTO20-1002
Osaajaksi kehittyminen

(Valitaan kaikki)

10
XX00CG82 Opiskelu ammattikorkeakoulussa 2
XX00CG83 Urasuunnittelu ja kansainvälisyys 2
YPO3A3 Viestintätaidot 3
YPO4A3 Tieto- ja viestintätekniikka 3
POLKURESTO20-1003
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
XX00CL55 Yrittäjyyden perusteet 3
XX00BE91 SeAMK innovaatioviikko 2
POLKURESTO20-1004
Tutkimus- ja projektiosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
YPO1C2 Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet 2
YPO2C3 Projektitoiminnan perusteet 3
POLKURESTO20-1005
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

16
POLKURESTO20-1006
Matemaattiset ja viestintävalmiudet

(Valitaan kaikki)

8
KI15AMAT001 Matematiikka 3
YELVIEST02 Työelämän viestintä 2
YELENGLI06 English 1 3
POLKURESTO20-1022
Ruokaketjun liiketoimintavalmiudet

(Valitaan kaikki)

8
CA00BS64 Yritystalouden hallinta 3
YE00BS63 Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa 5
POLKURESTO20-1009
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

57
POLKURESTO20-1010
Ruokaketju

(Valitaan kaikki)

13
YE00BI08 Ruokaketjun toiminta 5
YE00BI34 Ruokaketjun kemia 3
YE00BI09 Ruokaketjun vastuullisuus 5
POLKURESTO20-1011
Ravitsemispalvelut

(Valitaan opintopisteitä: 44)

44
CA00BI44 Ruokapalvelujen tuottaminen 12
YELETMBI05 Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia 5
CA00BS66 Elintarvikkeet ja ravitsemus 5
CA00BS67 Asiakkaan kohtaaminen ja kokemuksellisuus 4
POLKURESTO20-1019
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

12
CA00CL48 Perusharjoittelu 12
POLKURESTO20-1021
VAIHTOEHTOISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

2
YE00BS76 Englantia amk-opintoihin 2