Siirry suoraan sisältöön

Nautojen ruokinnan suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: 9A00CM17

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa arvioida ja suunnitella nautojen ruokintaa eläinten tuottavuuden, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa resurssitehokkaassa tuotannossa. Opiskelija pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun eri nautaryhmien ruokinnasta.

Sisältö

Syventävät tiedot rehuarvojärjestelmästä ja nautojen syönnin säätelystä, eri tuotantovaiheiden ja ikäryhmien ruokinta, ruokinnan toteuttamisen vaihtoehdot, ruokinnan yhteys tuotannon ympäristövaikutuksiin sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin, ajankohtaiset nautojen ruokinnan erityiskysymykset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa laatia ohjatusti eri nautaryhmien keskenään vaihtoehtoisia ruokintasuunnitelmia ja arvioida ruokintasuunnitelmia perustasolla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laatia itsenäisesti eri eläinryhmien ruokintasuunnitelmia. Hän osaa tunnistaa ruokinnan vaikutuksia tuotantoon, terveyteen, ympäristöön ja kustannuksiin. Hän osaa perustellusti valita erilaisiin tilanteisiin sopivia ruokinnallisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa ottaa huomioon ja soveltaa ravitsemus- ja tuotantobiologisia yksityiskohtia suunnitelmia laatiessaan. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät eläinten hyvinvoinnin ja tuottavuuden, teknologisten valintojen ja resurssitehokkuuden näkökulma.

Lisätiedot

Opiskelija voi osin suunnata opiskeluaan jonkin nautaryhmän (vasikat, uudistuseläimet, lihanaudat, emolehmät, lypsylehmät) erityiskysymyksiin.