Siirry suoraan sisältöön

Kotieläinten jalostusLaajuus (5 op)

Tunnus: KA00BX09

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee jalostusohjelman sisällön ja tutustuu tämän hetkisiin käytänteisiin pääosin nautojen ja sikojen jalostuksen osalta. Hän tuntee tilatason jalostussuunnittelun perusteet. Hän osaa arvioida laaditun jalostussuunnitelman vaikutuksia.

Sisältö

Perinnöllisyyden perusteet, jalostustavoitteet, tiedonkeruumenetelmät, jalostusarvojen ennustaminen ja tulkinta, eläinten valintakriteerit, paritus- ja lisäysmenetelmät, tilatason jalostussuunnittelu, jalostussuunnitelman vaikutusten arviointi ja seuranta

Esitietovaatimukset

Perustietämys suomalaisesta kotieläintuotannosta ja sen toimintatavoista.
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi tai vastaavat tiedot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee keskeisimmät jalostustavoitteet ja tavat saada tietoa jalostusvalintaa varten.. Hän osaa tulkinta jalostusarvon ennusteita ja jalostussuunnitelmaa perustasolla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee jalostustavoitteet ja niiden merkityksen. Hän osaa tulkita jalostusarvon ennusteita monipuolisesti. Hän arvioida laaditun jalostussuunnitelman vaikutuksia tilatasolla.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tulkita jalostusarvon ennusteita ja laadittua jalostussuunnitelmaa monipuolisesti. Hän osaa selittää eläinten jalostusvalinnan perusteet sekä laajempien jalostusohjelmien periaatteet.