Siirry suoraan sisältöön

OrganisaatiokäyttäytyminenLaajuus (4 op)

Tunnus: LT00DS08

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee ja osaa arvioida organisaatiokäyttäytymisen eri tarkastelutasoja ja tekijöitä sekä osaa hyödyntää niitä työssä ja johtamistoiminnassa. Hän tietää, mitkä asiat vaikuttavat ihmisen toimintaan organisaatioissa ja osaa tehdä organisaatioihin liittyviä valintoja. Opiskelija tuntee organisaatioissa ja työyhteisössä yksilö-, ryhmä- ja organisaatiotasoon kuuluvat tekijät, ja niiden vaikutuksen yrityksen menestykseen.

Opiskelija tietää esihenkilön tehtävät ja lähijohtamisen vaikutukset työyhteisöön. Hän tunnistaa keskeisten johtamismallien ominaisuudet ja hyödyt ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.

Sisältö

Organisaatiokäyttäytymisen suuntaukset, tarkastelutasot ja käsitteet
- Nykyaikaan vaikuttavat suuntaukset
Yksilöt ja ryhmät organisaatiossa
- Persoonallisuus, kyvykkyys, motivaatio
- Tunneäly
- Ryhmien ja tiimien ominaisuudet ja kehittäminen
Työhyvinvointi
- Stressi, työuupumus, työhyvinvoinnin edistämisen keinot
Organisaation rakenteet
- Organisaatiomallit
- Organisaatiokulttuuri
Ihmisten johtaminen
- Johtamisen perusteet
- Johtamistyylit
Muut ajankohtaiset asiat

Esitietovaatimukset

Ei ole

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee organisaatiokäyttäytymisen perusteet. Hän muistaa ja ymmärtää esihenkilön tehtävät ja vastuut. Hän muistaa ja ymmärtää yksilö, ryhmän ja organisaation menestykselliseen työtekoon vaikuttavat tekijät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa ja arvioida organisaatiokäyttäytymisen perusteita, osaa soveltaa ja analysoida esihenkilön tehtäviä, vastuita ja johtamismalleja. Hän pystyy arvioimaan ja soveltamaan yksilön ja ryhmän toimintaa työyhteisössä ja osaa arvioida organisaation rakenteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa ja arvioida organisaatiokäyttäytymisen perusteita, osaa soveltaa ja analysoida esihenkilön tehtäviä, vastuita ja johtamismalleja. Hän pystyy arvioimaan ja soveltamaan yksilön ja ryhmän toimintaa työyhteisössä ja osaa arvioida organisaation rakenteita. Lisäksi opiskelija pystyy suunnittelemaan ja kehittämään opintojakson asiakokonaisuuksia.

Oppimateriaalit

Lämsä, A. & Päivike, T. (2017). Organisaatiokäyttäytymisen perusteet. Edita. Vanhempi painos käy myös soveltuvin osin. Kurssikirja.;
Muu opettajan osoittama kirjallisuus.