Siirry suoraan sisältöön

Nurmen tuotanto ja käyttöLaajuus (5 op)

Tunnus: 9A00DC58

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tilakohtaiset nurmikierrot ja niiden viljelytekniikan tilan olosuhteet huomioiden. Opiskelija osaa suunnitella eri karkearehuihin perustuvia rehuannoksia eri tuotantoeläimille ja eri tuotantovaiheisiin.

Sisältö

Karkearehujen tuotantomuodot (laidun, kokoviljasäilörehu, nurmisäilörehu, kuiva heinä) ja niiden soveltuvuus yksittäiselle tilalle; kasvivalinnat ja nurmikiertojen suunnittelu; karkearehujen viljely, korjuu ja säilöntä; karkearehujen rehuarvo, hygieeninen ja säilönnällinen laatu, syöntiominaisuudet ja niihin vaikuttavat tekijät; karkearehut osana eri tuotantoeläinten ruokintaa

Esitietovaatimukset

Kotieläintuotannon ja kasvituotannon kaikille yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tehdä suunnitelmat ja laskelmat ohjatusti. Hän osaa hakea alan tietoa ohjatusti. Opiskelija osaa selittää, miten tuotetaan laadukasta karkearehua. Hän osaa nimetä keinoja nurmituotannon kehittämiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa hakea alan tietoa ja soveltaa sitä kehittämisehdotuksissaan. Hän osaa tulkita karkearehuista tehtyjä analyysejä. Hän osaa tunnistaa nurmen satotasoon ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa mitoittaa viljelyn pinta-alatarpeet eläinten rehun tarpeen mukaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa eri vaihtoehtoja vertailtaessa. Opiskelija osaa analysoida tilan nurmituotantoa kriittisesti eri näkökulmista. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät viljelyn ja ruokinnallisen käytön näkökulmat.

Ilmoittautumisaika

15.04.2024 - 04.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 08.11.2024

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Agrologi (AMK)
Opettaja
  • Teija Rönkä
  • Jari Luokkakallio
Ajoitusryhmät
  • Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 50. Avoin AMK: 50.)
Opiskelijaryhmät
  • MAGRO22
    Agrologi (AMK)
  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)
  • MAGRO23
    Agrologi (AMK)
  • AGRO22PR
    Agrologi (AMK)
Koulutusryhmat
  • Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tilakohtaiset nurmikierrot ja niiden viljelytekniikan tilan olosuhteet huomioiden. Opiskelija osaa suunnitella eri karkearehuihin perustuvia rehuannoksia eri tuotantoeläimille ja eri tuotantovaiheisiin.

Sisältö

Karkearehujen tuotantomuodot (laidun, kokoviljasäilörehu, nurmisäilörehu, kuiva heinä) ja niiden soveltuvuus yksittäiselle tilalle; kasvivalinnat ja nurmikiertojen suunnittelu; karkearehujen viljely, korjuu ja säilöntä; karkearehujen rehuarvo, hygieeninen ja säilönnällinen laatu, syöntiominaisuudet ja niihin vaikuttavat tekijät; karkearehut osana eri tuotantoeläinten ruokintaa

Oppimateriaalit

Peltonen, Puurunen, Harmoinen, 2010, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö, Tieto tuottamaan 132.
Moodlessa esitetty suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen materiaali, joka on saatavilla sähköisesti.

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot, ryhmätyöt, itsenäiset tehtävät
Verkkoluennot nauhoitetaan.
Sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta (pienryhmäohjaus, ajankohdat sovitaan opintojakson aikana)
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Osaamisen tunnustamisen kautta voidaan ottaa huomioon aikaisemmat vastaavat opinnot. Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 135 tuntia, mistä 19 h etäopetusta ja 116 h itsenäisiä tehtäviä.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkoluennot nauhoitetaan.
Sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta (pienryhmäohjaus, ajankohdat sovitaan opintojakson aikana)
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tehdä suunnitelmat ja laskelmat ohjatusti. Hän osaa hakea alan tietoa ohjatusti. Opiskelija osaa selittää, miten tuotetaan laadukasta karkearehua. Hän osaa nimetä keinoja nurmituotannon kehittämiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa hakea alan tietoa ja soveltaa sitä kehittämisehdotuksissaan. Hän osaa tulkita karkearehuista tehtyjä analyysejä. Hän osaa tunnistaa nurmen satotasoon ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa mitoittaa viljelyn pinta-alatarpeet eläinten rehun tarpeen mukaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa eri vaihtoehtoja vertailtaessa. Opiskelija osaa analysoida tilan nurmituotantoa kriittisesti eri näkökulmista. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät viljelyn ja ruokinnallisen käytön näkökulmat.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja aktiivinen osallistuminen.
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Esitietovaatimukset

Kotieläintuotannon ja kasvituotannon kaikille yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot

Ilmoittautumisaika

17.04.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 31.10.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Agrologi (AMK)
Opettaja
  • Teija Rönkä
  • Arja Nykänen
Opiskelijaryhmät
  • AGRO21PR
    Agrologi (AMK)
  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tilakohtaiset nurmikierrot ja niiden viljelytekniikan tilan olosuhteet huomioiden. Opiskelija osaa suunnitella eri karkearehuihin perustuvia rehuannoksia eri tuotantoeläimille ja eri tuotantovaiheisiin.

Sisältö

Karkearehujen tuotantomuodot (laidun, kokoviljasäilörehu, nurmisäilörehu, kuiva heinä) ja niiden soveltuvuus yksittäiselle tilalle; kasvivalinnat ja nurmikiertojen suunnittelu; karkearehujen viljely, korjuu ja säilöntä; karkearehujen rehuarvo, hygieeninen ja säilönnällinen laatu, syöntiominaisuudet ja niihin vaikuttavat tekijät; karkearehut osana eri tuotantoeläinten ruokintaa

Oppimateriaalit

Peltonen, Puurunen, Harmoinen, 2010, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö, Tieto tuottamaan 132.
Moodlessa esitetty suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen materiaali, joka on saatavilla sähköisesti.

Opetusmenetelmät

Verkkoluennot, ryhmätyöt, itsenäiset tehtävät
Verkkoluennot nauhoitetaan.
Sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta (pienryhmäohjaus, ajankohdat sovitaan opintojakson aikana)
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Osaamisen tunnustamisen kautta voidaan ottaa huomioon aikaisemmat vastaavat opinnot. Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 135 tuntia, mistä 19 h etäopetusta ja 116 h itsenäisiä tehtäviä.

Lisätietoja opiskelijoille

Verkkoluennot nauhoitetaan.
Sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta (pienryhmäohjaus, ajankohdat sovitaan opintojakson aikana)
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tehdä suunnitelmat ja laskelmat ohjatusti. Hän osaa hakea alan tietoa ohjatusti. Opiskelija osaa selittää, miten tuotetaan laadukasta karkearehua. Hän osaa nimetä keinoja nurmituotannon kehittämiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa hakea alan tietoa ja soveltaa sitä kehittämisehdotuksissaan. Hän osaa tulkita karkearehuista tehtyjä analyysejä. Hän osaa tunnistaa nurmen satotasoon ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa mitoittaa viljelyn pinta-alatarpeet eläinten rehun tarpeen mukaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa eri vaihtoehtoja vertailtaessa. Opiskelija osaa analysoida tilan nurmituotantoa kriittisesti eri näkökulmista. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät viljelyn ja ruokinnallisen käytön näkökulmat.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja aktiivinen osallistuminen.
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.

Esitietovaatimukset

Kotieläintuotannon ja kasvituotannon kaikille yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot

Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 31.10.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 31.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Agrologi (AMK)
Opettaja
  • Teija Rönkä
  • Arja Nykänen
Vastuuhenkilö

Teija Rönkä

Opiskelijaryhmät
  • MAGRO20
    Agrologi (AMK)
  • AGRO20PR
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella tilakohtaiset nurmikierrot ja niiden viljelytekniikan tilan olosuhteet huomioiden. Opiskelija osaa suunnitella eri karkearehuihin perustuvia rehuannoksia eri tuotantoeläimille ja eri tuotantovaiheisiin.

Sisältö

Karkearehujen tuotantomuodot (laidun, kokoviljasäilörehu, nurmisäilörehu, kuiva heinä) ja niiden soveltuvuus yksittäiselle tilalle; kasvivalinnat ja nurmikiertojen suunnittelu; karkearehujen viljely, korjuu ja säilöntä; karkearehujen rehuarvo, hygieeninen ja säilönnällinen laatu, syöntiominaisuudet ja niihin vaikuttavat tekijät; karkearehut osana eri tuotantoeläinten ruokintaa

Oppimateriaalit

Peltonen, Puurunen, Harmoinen, 2010, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö, Tieto tuottamaan 132.
Moodlessa esitetty suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen materiaali, joka on saatavilla sähköisesti.

Opetusmenetelmät

Kontaktietäopetus, ryhmätyöt, itsenäiset tehtävät

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Osaamisen tunnustamisen kautta voidaan ottaa huomioon aikaisemmat vastaavat opinnot. Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 135 tuntia, mistä 19 h etäopetusta ja 116 h itsenäisiä tehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tehdä suunnitelmat ja laskelmat ohjatusti. Hän osaa hakea alan tietoa ohjatusti. Opiskelija osaa selittää, miten tuotetaan laadukasta karkearehua. Hän osaa nimetä keinoja nurmituotannon kehittämiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa hakea alan tietoa ja soveltaa sitä kehittämisehdotuksissaan. Hän osaa tulkita karkearehuista tehtyjä analyysejä. Hän osaa tunnistaa nurmen satotasoon ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa mitoittaa viljelyn pinta-alatarpeet eläinten rehun tarpeen mukaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa eri vaihtoehtoja vertailtaessa. Opiskelija osaa analysoida tilan nurmituotantoa kriittisesti eri näkökulmista. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät viljelyn ja ruokinnallisen käytön näkökulmat.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja aktiivinen osallistuminen.

Esitietovaatimukset

Kotieläintuotannon ja kasvituotannon kaikille yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot