Skip to main content

Cost Management for the FarmLaajuus (5 cr)

Code: 9B00DR09

Objective

The student is able to produce cost information to support the management of a farm.
The student is able to analyse the cost structure of a farm.
The student will be able to compare the costs of alternative models of action.

Content

- Cost accounting to support management
- Cost calculations for different time intervals
- Interpreting and analysing cost calculations
- Cost comparison

Qualifications

Principles and strategies in farm management or equivalent information

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is able to produce cost information to support the management of farm in normal decision-making situations. They are able to analyse and compare the costs of operating practices moderately.

Assessment criteria, good (3)

The student is able to produce cost information to support the management of farm. They are able to analyse and compare the costs of operating practices from many different perspectives.

Assessment criteria, excellent (5)

The student is able to produce cost information to support the management of farm in various decision-making situations. They are able to analyse and compare the costs of operating practices from many different perspectives. They are able to critically evaluate the data produced in the cost calculations.

Enrollment

11.11.2024 - 19.02.2025

Timing

10.03.2025 - 27.04.2025

Credits

5 op

Teaching languages
  • Finnish
Degree programmes
  • Master of Natural Resources, Food Chain Development
Teachers
  • Matti Ryhänen
Student groups
  • YRKK24A
    Master of Natural Resources, Food Chain Development
  • MAAJOHT24
    Comprehensive whole-farm management

Objective

The student is able to produce cost information to support the management of a farm.
The student is able to analyse the cost structure of a farm.
The student will be able to compare the costs of alternative models of action.

Content

- Cost accounting to support management
- Cost calculations for different time intervals
- Interpreting and analysing cost calculations
- Cost comparison

Materials

Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59
Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2014. Yhteistyö ja verkostosuhteet. Strateginen tarkastelu maidontuotantoon sovellettuna. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 19: 1-204.
Ryhänen, M. & Nissinen, K. (toim.) 2011. Kilpailukykyä maidontuotantoon. Toimintaympäristön tarkastelu ja ennakointi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 8
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31.
Ryhänen, M., Närvä, M., Sipiläinen, T. & Rajakorpi, J. 2015. Yhteisnavetan perustaminen ja johtaminen. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 82: 57-90.
Ryhänen & Sipiläinen 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittämien – Tuotannon suunnittelu strategisen johtamisen tukena.
Sipiläinen, T. & Ryhänen, M. (toim.) 2015. Tuotannon järjestämisen ja yhteistyön vaikutus tekniseen tehokkuuteen. Yhteistyöllä kilpailukykyä maidontuotantoon –hanke. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 1-84.
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2021. Maitotilayrityksen kokonaisvaltaisen johtamisen käsikirja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B161.
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2021. Maitotilayrityksen kokonaisvaltaisen johtamisen työkirja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja C13.
Ryhänen, M. & Rajakorpi, J. (toim.) 2023. Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 182: 1-142.

Teaching methods

Lectures, independent studying

Student workload

Student's work load 135 hours, including scheduled studies 24h.

Evaluation scale

1-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

The student is able to produce cost information to support the management of farm in normal decision-making situations. They are able to analyse and compare the costs of operating practices moderately.

Assessment criteria, good (3)

The student is able to produce cost information to support the management of farm. They are able to analyse and compare the costs of operating practices from many different perspectives.

Assessment criteria, excellent (5)

The student is able to produce cost information to support the management of farm in various decision-making situations. They are able to analyse and compare the costs of operating practices from many different perspectives. They are able to critically evaluate the data produced in the cost calculations.

Assessment methods and criteria

Exam

Qualifications

Principles and strategies in farm management or equivalent information