Siirry suoraan sisältöön

ElintarvikeprosessitLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: 8B00BS81

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Vastuuhenkilö
Jarmo Alarinta
Ilmari Äijö

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- osaa arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa kehittää elintarvikkeiden säilyvyyden parantamista teollisten prosessien avulla
- osaa arvioida prosessivaiheiden vaikutukset tuotelaatuun
- ymmärtää prosessivaiheiden vähentämisen tärkeyden elintarvikkeiden laadun ja taloudellisen kannattavuuden kannalta.

Sisältö

Lämpötilariippumattomat prosessit
- hienonnus
- sekoitus ja muotoilu
- erotusoperaatiot
- säteilytys
- high pressure
- minimal processing
Lämpökäsittelyprosessit
- ryöppäys
- pastörointi
- sterilointi
- haihdutus ja tislaus
- kuivaus
- extruusio
- kypsennys
- paisto
Energian poisto tuotteesta
- jäähdytys
- pakastus
- pakkauskuivaus
Jälkiprosessit
- päällystys
- pakkaaminen

Esitietovaatimukset

Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö
Mikrobiologia / Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä vaativiin elintarvikeprosesseihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät elintarvikeprosessien menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarvikeprosessien menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Oppimateriaalit

Fellows, P. J. (2022). Food Processing Technology - Principles and Practice (5. p.). Elsevier. https://app.knovel.com/hotlink/toc/id:kpFPTPPE38/food-processing-technology/food-processing-technology

Siirry alkuun