Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikeprosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8B00BS81-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.11.2025 - 11.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
07.01.2026 - 05.04.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Ilmari Äijö
Ryhmät
BIELI24
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Opintojakso
8B00BS81

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- osaa arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa kehittää elintarvikkeiden säilyvyyden parantamista teollisten prosessien avulla
- osaa arvioida prosessivaiheiden vaikutukset tuotelaatuun
- ymmärtää prosessivaiheiden vähentämisen tärkeyden elintarvikkeiden laadun ja taloudellisen kannattavuuden kannalta.

Sisältö

Lämpötilariippumattomat prosessit
- hienonnus
- sekoitus ja muotoilu
- erotusoperaatiot
- säteilytys
- high pressure
- minimal processing
Lämpökäsittelyprosessit
- ryöppäys
- pastörointi
- sterilointi
- haihdutus ja tislaus
- kuivaus
- extruusio
- kypsennys
- paisto
Energian poisto tuotteesta
- jäähdytys
- pakastus
- pakkauskuivaus
Jälkiprosessit
- päällystys
- pakkaaminen

Oppimateriaalit

Fellows, P. J.. Food processing technology: Principles and practice. Woodhead Publishing.
Luento materiaalit

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 135 h
-Luentoja 32h
-Laboratorioharjoituksia 19h
-Itsenäistä opiskelua 84h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä vaativiin elintarvikeprosesseihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät elintarvikeprosessien menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarvikeprosessien menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö
Mikrobiologia / Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia

Siirry alkuun