Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikeprosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8B00BS81-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

17.04.2023 - 06.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 04.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka

Opettaja

  • Ilmari Äijö

Ajoitusryhmät

  • Lähialue (Koko: 50. Avoin AMK: 0.)
  • Pitkä matka (Koko: 50. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • MBIELI22
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
  • ELIKE23
    Elintarvikekehittäjä

Koulutusryhmat

  • Lähialue
  • Pitkä matka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- osaa arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa kehittää elintarvikkeiden säilyvyyden parantamista teollisten prosessien avulla
- osaa arvioida prosessivaiheiden vaikutukset tuotelaatuun
- ymmärtää prosessivaiheiden vähentämisen tärkeyden elintarvikkeiden laadun ja taloudellisen kannattavuuden kannalta.

Sisältö

Lämpötilariippumattomat prosessit
- hienonnus
- sekoitus ja muotoilu
- erotusoperaatiot
- säteilytys
- high pressure
- minimal processing
Lämpökäsittelyprosessit
- ryöppäys
- pastörointi
- sterilointi
- haihdutus ja tislaus
- kuivaus
- extruusio
- kypsennys
- paisto
Energian poisto tuotteesta
- jäähdytys
- pakastus
- pakkauskuivaus
Jälkiprosessit
- päällystys
- pakkaaminen

Oppimateriaalit

Food processing technology, P.J. Fellows
Kurssilla jaetut materiaalit

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 135 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä vaativiin elintarvikeprosesseihin liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät elintarvikeprosessien menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarvikeprosessien menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät
Tentti, annetut tehtävät ja laboratorioharjoitukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö
Mikrobiologia / Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia