Liikunta, ravitsemus ja terveys - hyvinvoinnin peruskulmakivetLaajuus (5 op)
Tunnus: BB00BU05
Osaamistavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 13.01.2025
Ajoitus
03.02.2025 - 04.05.2025
Laajuus
5 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Opettaja
- Maija Hiltunen
Ajoitusryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 20. Avoin AMK: 20.)
- Ristiinopiskelu (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Koulutusryhmat
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
- Ristiinopiskelu
Tavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Opetusmenetelmät
Opintojakso suoritetaan itsenäisesti ja pienryhmässä opintojakson aikataulujen mukaan, jotka on rytmitetty koko opintojakson ajalle.
Opiskelu opintojaksolla tapahtuu Moodlen oppimisympäristössä, joka avautuu opiskelijalle 3.2 klo 8:00 alkaen.
Opintojakso on avoinna opiskelijalle 3.2–4.5.2025 klo 22:00 välisen ajan. Myöhässä palautuneita tehtäviä ei huomioida arvioinnissa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään
Ilmoittautumisaika
14.08.2023 - 22.09.2023
Ajoitus
02.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Opettaja
- Maija Hiltunen
Opiskelijaryhmät
-
VVOVVO-ryhmä Peppiä varten
Tavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään
Ilmoittautumisaika
15.08.2022 - 25.09.2022
Ajoitus
03.10.2022 - 16.12.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Fysioterapeutti (AMK)
Opettaja
- Maija Hiltunen
Opiskelijaryhmät
-
FYS20Fysioterapeutti (AMK)
-
FYS22Fysioterapeutti (AMK)
-
FYS21Fysioterapeutti (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on saatavilla kurssialustalla
Opetusmenetelmät
Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodlessa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö opintojaksolla on 135h (= 5 op.) Joka sisältää itsenäisesti sekä pienryhmittäin suoritettavia harjoitustehtäviä verkko-opintoina Moodlessa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa kurssin osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti
Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät, jotka noudattavat niille asetettuja vaatimuksia.
Hylätty:
Opiskelija ei osallistu sovitusti keskusteluihin moodlealustalla. Opiskelijan kommentit eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon.
Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään.
Ajoitus
01.08.2022 - 31.07.2023
Laajuus
5 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Opettaja
- Maija Hiltunen
Tavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Oppimateriaalit
Oppimateriaali on saatavilla kurssialustalla
Opetusmenetelmät
Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodlessa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan ajankäyttö opintojaksolla on 135h (= 5 op.) Joka sisältää itsenäisesti sekä pienryhmittäin suoritettavia harjoitustehtäviä verkko-opintoina Moodlessa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa kurssin osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti
Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät, jotka noudattavat niille asetettuja vaatimuksia.
Hylätty:
Opiskelija ei osallistu sovitusti keskusteluihin moodlealustalla. Opiskelijan kommentit eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon.
Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään.
Ilmoittautumisaika
22.11.2021 - 20.02.2022
Ajoitus
21.03.2022 - 15.06.2022
Laajuus
5 op
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Vapaasti valittavat opinnot
Opettaja
- Maija Hiltunen
Tavoitteet
Opiskelija:
- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle
Sisältö
- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle
Oppimateriaalit
Oppimateriaali esitellään ja on saatavilla kurssilta
Opetusmenetelmät
Opiskelu tapahtuu verkko-opiskeluna Moodlessa. Opiskelu sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssin laajuus on 5 op (yht.135h). Opiskelu tapahtuu verkko-opiskeluna Moodlessa. Opiskelu sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.
Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään