Siirry suoraan sisältöön

Kasvutekijät ja kasvin kasvuLaajuus (10 op)

Tunnus: 9A00BW61

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa selosta kasvien toimimisen hiilinieluna ja maaperän hiilivarannot.
Opiskelija osaa selostaa keskeiset kasvien kasvuun vaikuttavat tekijät maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden suhteen ympäristönakökulmat huomioon ottaen. Opiskelija osaa myös kuvailla kasvien atomisia ja –fysiologisia peruskäsitteitä.
Opiskelija osaa kuvailla maaperän syntyyn ja koostumukseen ja sen muutoksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa määritellä maalajit ja niiden ominaisuudet sekä osaa soveltaa tietoja maatalouskäytössä.
Opiskelija osaa selostaa meteorologiset peruskäsitteet ja osaa selittää sääilmiöiden syntyyn vaikuttavat tekijät erityisesti Suomen olosuhteissa. Opiskelija osaa arvioida peltoviljelyn vaatiman kuivatus- ja kastelutarpeen osaa esitellä eri kuivatus- ja kastelumenetelmät.
Opiskelija osaa määrittää maaperätietojen perusteella lannoituksen ja muokkaukset tavoitteet. Hän osaa kuvailla lannoitukseen ja muokkaukseen käytettävien koneiden ja laitteiden rakenteen ja toiminnan sekä osaa määrittää keskeisiä koneen työtehoon vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelija osaa selittää maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden vaikutuksia kasvissa tapahtuviin tekijöihin kuten kasvin kasvuun, yhteyttämiseen, veden ja ravinteiden ottoon sekä lisääntymiseen.

Sisältö

Kasvibiologia: Kasviorganologia; kasvin perusrakenteet ja niiden tehtävät. Kasvianatomia; kasvisolu ja solukot. Kasvifysiologia; yhteyttäminen, kasvin vesi- ja ravinnetalous, lisääntyminen. Maaperämuodostumat ja niiden synty, maalajit ja niiden ominaisuudet, mineraalit ja sekundäärimineraalit, maan orgaaninen aines

Maatalousmeteorologia ja pellon vesitalous: Säähavainnot, ilmasto-vyöhykkeet ja Suomen ilmasto, pien- ja mikroilmasto, maatalouden sääpalvelu, vesitalouden perusteet peltojen kuivatus- ja kastelutavat. Alan tutkimus.

Lannoitus ja muokkaus: Kasvutekijät lannoituksen kannalta, lannoitteet, lannoitus ympäristötukiehtojen mukaan, karjanlanta ja muut eloperäiset lannoitteet, muokkauksen periaatteet ja tavoitteet, lannoitukseen ja muokkauksen käytettävä koneet ja laitteet sekä niiden mitoituksen perusteet, maanäytteiden tulosten tulkinta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa opintojakson perusasiat.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuudet.
Opiskelija tuntee pääpirtein ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy auttavasti arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Pystyy laatimaan ohjatusti manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa kuvailla keskeisten muokkaus- ja lannoituskoneiden rakenteen ja toiminnan.
Opiskelijalla on perustiedot kasvin eri osien tehtävistä sekä tärkeistä kasvin elintoiminnoista.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet ja tuntee kuivatustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa eri maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet.
Opiskelija tuntee ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Hän osaa laatia manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Opiskelija tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa ohjatusti mitoittaa ja valita sopivat muokkaus- ja lannoituskoneet tila
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä kasvin elintoimintoihin vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet, tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla sekä osaa soveltaa jakson ydinainestietoaan käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja eri maalajit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon.
Opiskelijatuntee hyvin ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen eri tilanteissa. Hän osaa laatia manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Hallitsee eri maalajien muokkausmenetelmät ja –tekniikat ja osaa kuvailla koneiden säätöjen vaikutuksen niihin sekä osaa itsenäisesti mitoittaa ja valita tilalle tarpeelliset muokkaus- ja lannoituskoneet.
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa soveltaa tietoa kasvin elintoiminnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön. Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön. Opiskelija hallitsee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet. Pystyy luovasti päättelemään alueen maaperällisten ja mesoilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen kuivatus- ja kastelutarpeeseen sekä tuotantomahdollisuuksiin ja osaa perustella mikroilmastollisten tekijöiden vaikutuksia kasvustossa