Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö (5op)
Toteutuksen tunnus: KC03PTLS05-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.03.2018 - 30.04.2018
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 14.05.2018 - 31.07.2018
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 30
Sisällön jaksotus
Opintojakson sisältö jakautuu seuraavasti:
1. Lainsäädäntö I; elintarvikelainsäädäntöä käytännössä
2. Lainsäädäntö II; elintarvikealaan liittyvä muu lainsäädäntö (pakkausmerkinnät, alkoholi- ja tupakkalaki, terveydensuojelulaki, jätelaki, uusi EU:n luomuasetus)
3. Pakkauksen ja pakkaamisen merkitys
4. Pakkausmateriaalit
5. Pakkausteknologiat
6. Pakkausten arviointi
7. Pakkauksen suunnittelu.
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
-osaa vertailla yleisimpiä pakkausmateriaaleja ja pakkaustekniikoita
-osaa soveltaa pakkauksen ja pakkaamisen suunnittelun menetelmiä.
-osaa keskeisimmät kohdat elintarvikelainsäädännöstä, löytää ja osaa soveltaa laki- ja asetuskokoelmia sekä alan ohjeistusta.
Sisältö
- pakkaamisen merkitys
- pakkausmateriaalit ja -menetelmät
- pakkausmenetelmän valinta
- syöttö- ja annostelulaitteet
- kuljettimet
- pakkausmerkinnät
- pakkaukset ja ympäristö
- elintarvikealan lainsäädäntö ja ohjeistukset
Oppimateriaalit
Elintarvikelait.fi -verkkoportaali
Järvi-Kääriäinen, T. & Ollila, M. (toim.) 2007. Toimiva pakkaus. Pakkusteknologia PTR ry. 313 s.
Opetusmenetelmät
verkko-opinnot; Moodlessa toteutettavat ongelmanratkaisutehtävät, arkitiedon jäsentäminen käsitekarttojen avulla, yhteenvetojen laatiminen ja opetuskeskustelu.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson suorittamiseen kuuluu Moodle-tentti, joka suoritetaan ennen opetuskeskustelua. Moodle-tentti on auki kahden viikon ajan elokuun alussa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojaksolla perehdytään erityisesti elintarvikkeiden pakkaustekniikkaan ja elintarvikealaan liittyvään lainsäädäntöön sekä muuhun alaan läheisesti liittyvään ohjaavaan ohjeistukseen. Suoritukseen kuuluu osallistuminen ainakin yhteen verkkotapaamiseen (järjestetään useita mahdollisuuksia) ja verkkotehtävien tekeminen. Opintojakso toteutetaan Moodle-ympäristössä ja opintojakson lopussa on verkossa toteutettava henkilökohtainen palautekeskustelu.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson toteutus on suunniteltu niin, että toteutus aktivoi seuraamaan arkielämässä pakkaamisen ja pakkausten merkitystä. Kokonaisajankäyttö on 130 tuntia, jonka toteutuminen ei ole sidottu aikaan ja paikkaan.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin elintarvikepakkaamisen peruskäsitteet, materiaalit, laitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin elintarvikepakkaamiseen liittyvät peruskäsitteet, materiaalit, laitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi elintarvikepakkaamiseen liittyvät käsitteet, materiaalit, laitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi sekä tekemään johtopäätöksiä. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Mikrobiologia
Lisätiedot
Opintojaksolla perehdytään erityisesti elintarvikealan pakkaustekniikkaan ja elintarvikealaan liittyvään lainsäädäntöön sekä muuhun alaa ohjaavaan ohjeistukseen. Ohjelmassa on aiheeseen liittyviä verkkotapaamisia ja asiakokonaisuuksiin liittyviä tehtäviä. Opintojakso toteutetaan Moodle-ympäristössä.
Kurssilla oppimiasi tietoja tulet tarvitsemaan työssäsi, liittyipä se sitten oman elintarvikeyrityksen perustamiseen, elintarvikepakkausten suunnitteluun, terveystarkastajan työhön tms. Kurssin tavoite on oppia toimimaan elintarvikelainsäädännön tavoitteiden mukaisesti sekä käyttämään laki- ja asetuskokoelmia ja muita tietolähteitä.
Opintojaksolla hyödynnetään Editan toimittamaa elintarvikelait.fi-palvelua, joka on saatavissa ainakin SeAMK:n korkeakoulukirjaston kautta. Jos palvelu ei ole saatavilla oman korkeakoulusi kirjastosta, niin pyydä tunnukset SeAMK:n kirjastoon opettajalta.