Tilatason suunnittelun perusteet (10op)
Toteutuksen tunnus: 9A00BT30-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 19.04.2021 - 22.08.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 30.08.2021 - 31.12.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 10 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Agrologi (AMK)
- Opettajat
- Samu Palander
- Jori Lahti
- Marjo Latva-Kyyny
- Arja Nykänen
- Opintojakso
- 9A00BT30
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa
• kytkeä tuotannon suunnittelun biologiset, tekniset ja taloudelliset sidonnaisuudet toisiinsa muodostaen niistä yhtenäisen kokonaisuuden
• kerätä lähtötiedot maatalousyrityksen tuotannollisesta tilanteesta ja analysoida maatalousyrityksen tilanteen
• tehdä kasvintuotannon ja kotieläintuotannon tuotantosuunnitelmat ja perustellut kehittämissuunnitelmat näille
• laatia katetuottomenetelmän mukaisen taloussuunnitelman kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskelmineen
Sisältö
Opintojaksoon sisältyy tuotanto- ja taloussuunnitelmiin liittyen maatalousyrityksen resurssien kartoitus, omaisuusosien arvojen arviointi, maatalousyrityksen kasvinviljelyn ja kotieläintalouden tuotantosuunnitelmat, katetuottomenetelmän mukainen taloussuunnitelma kannattavuus- ja maksuvalmiuslaskelmineen sekä tulosten tulkinta.
Oppimateriaalit
Ryhänen ja Sipiläinen (2018): Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittäminen.
Opetusmenetelmät
Yhteistoiminnallinen oppiminen. Kontaktiopetus (luennot, ryhmätyöskentely ja palautteet) ja itsenäinen työskentely.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 270 h sisältäen lähiopetusta ja itsenäistä työskentelyä ryhmissä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijalla on vähäinen käsitys markkinaohjautuvan talouden sääntöjen ja tuotantoympäristön vaikutuksista maatalousyrityksen tuotannon suunnitteluun. Laskelmat ja tulosten yhdistäminen ja ymmärtäminen vaativat runsaasti ohjausta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija ymmärtää markkinaohjautuvan talouden sääntöjen ja tuotantoympäristön merkityksen maatalousyrityksen tuotannon suunnittelussa. Hän osaa laskea melko itsenäisesti ja osaa yhdistää laskelmat ja ymmärtää eri tekijöiden keskinäisen merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa markkinaohjautuvan talouden sääntöjä ja toimintaympäristön mahdollisuuksia maatalousyrityksen tuotannon suunnittelussa ja ymmärtää niiden merkityksen. Hän hallitsee suunnittelun logiikan ja osaa laskea.
Esitietovaatimukset
Yhteiset ammattiopinnot ja maatilaharjoittelu.