Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tietoperustaLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: C-02507-YHE220101
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Satakunnan ammattikorkeakoulu
Osaamistavoitteet
Opiskelija käyttää, soveltaa ja arvioi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitieteistä tietoperustaa sekä terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden kansallisia ja kansainvälisiä strategioita, ohjelmia ja suosituksia. Opiskelija kykenee hyödyntämään suomalaisen väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilastotietoja ja analysoimaan väestön terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä laajasti yhteiskunnassa. Opiskelija tarkastelee, vertailee ja arvioi hyvinvointi- ja terveyspalveluja lähtökohtana hyvinvointi- ja terveyserot, indikaattoritieto, hyvinvointikertomus ja vaikutusten ennakkoarviointi.
Sisältö
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tietoperusta; hyvinvoinnin ja terveyden kansalliset ja globaalit haasteet; väestön hyvinvointi ja terveys; terveyden eriarvoisuus; terveyden ja hyvinvoinnin indikaattorit; kestävä kehitys; hyvinvointikertomus; vaikutusten ennakkoarviointi (IVA/EVA).
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija käyttää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen käsitteitä ja teoriaperustaa pääosin sujuvasti. Opiskelija tunnistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keskeiset kotimaiset ja kansainväliset strategiat ja ohjelmat sekä lähde- ja tilastoaineistot ja käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti ja tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen. Opiskelija arvioi yksilön, väestön ja yhteisön hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija tarkastelee ja vertailee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisia ja kansainvälisiä toimintaympäristön muutoksia kestävän kehityksen näkökulmasta. Opiskelija kuvaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämiskohteita yksilö-, väestö- ja yhteisötasolla sekä kansallisesti että kansainvälisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija käyttää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, käsitteitä ja teoriaperustaa sujuvasti ja osaa kuvata käsitteiden välisiä suhteita. Opiskelija käyttää kriittisesti valittua, luotettavaa kotimaista ja kansainvälistä lähde- ja tilastoaineistoa monipuolisesti ja tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen. Opiskelija kykenee analysoimaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisia ja kansainvälisiä toimintaympäristön muutoksia ja kehittämiskohteita laaja-alaisesti ja vertailemaan erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksia kestävän kehityksen näkökulmasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija käyttää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen käsitteistöä ja laaja-alaista teoriaperustaa asiantuntevasti, systemaattisesti ja johdonmukaisesti. Opiskelija hallitsee syvälliset ja laajat tiedot aiheen tietoperustasta. Opiskelija käyttää ja soveltaa kriittisesti ja analyyttisesti valittua kotimaista ja kansainvälistä lähde- ja tilastoaineistoa asiantuntevasti, monipuolisesti ja tutkimuseettisiä periaatteita noudattaen. Opiskelija vertailee monipuolisesti ja asiantuntevasti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaympäristön muutoksia sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Opiskelija kykenee tuottamaan teoreettisesti perusteltuja ratkaisuehdotuksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämiseksi ja kestävän kehityksen vahvistamiseksi.