Siirry suoraan sisältöön

Tilastoaineiston käsittelyLaajuus (2 op)

Tunnus: KD07BMTI135

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee kvantitatiivisen tutkimuksen eri vaiheet sekä osaa syöttää ja käsitellä tutkimusaineiston SPSS for Windows tilasto-ohjelmaa apuna käyttäen. Lisäksi opiskelija ymmärtää tulosten tulkinnan kannalta tärkeät Tilastollisen päättelyn periaatteet.

Sisältö

- kvantitatiivinen tutkimusprosessi
- SPSS-ohjelman perusteet
- tutkimusaineiston syöttö ja käsittely
- tulosten esittäminen tunnuslukujen taulukoiden ja kuvioiden avulla
- esimerkkejä riippuvuustarkasteluista (korrelaatiot, ristiintaulukointi)
- tulosten tulkinta
- kvantitatiivisen tutkimuksen luotettavuuden arviointi

Esitietovaatimukset

Tilastotieteen perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa syöttää aineiston SPSS-ohjelmistoon ja osaa aineiston käsittelyn perustoimenpiteitä. Osaa esittää tulokset ymmärrettävästi ja osaa perustavat kahden muuttujan välisen riippuvuuden kuvaamiseksi. Osaa tulkita tuloksia ja ymmärtää tilastollisen päättelyn periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa syöttää aineiston SPSS-ohjelmistoon ja osaa hyvin aineiston käsittelyn toimenpiteet. Osaa esittää tulokset havainnollisesti ja osaa perustavat kahden muuttujan välisen riippuvuuden kuvaamiseksi. Osaa tulkita tuloksia ja ymmärtää tilastollisen päättelyn periaatteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa syöttää aineiston SPSS-ohjelmistoon ja osaa erinomaisesti aineiston käsittelyn toimenpiteet. Osaa esittää tulokset havainnollisesti ja osaa perustavat kahden muuttujan välisen riippuvuuden kuvaamiseksi myös tilastollisesti testaamalla. Osaa erinomaisesti soveltaa taitojaan erilaisiin tapauksiin käyttäen SPSS -ohjelmistoa. Hän osaa tulkita tuloksia ja ymmärtää tilastollisen päättelyn ja tilastollisen testaamisen periaatteet.

Oppimateriaalit

- Heikkilä Tarja (2014): Tilastollinen tutkimus.

- opettajan jakama materiaali

Lisätiedot

Opinto tuottaa 3 t&k-pistettä