Ravitsemusfysiologia ja terveysLaajuus (3 op)
Tunnus: CA00CX25
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selittää ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila). Opiskelija osaa perusteet ruokavalion merkityksestä elämäntapasairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Sisältö
Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Lihavuus ja painonhallinta
Esitietovaatimukset
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia. Hän osaa määritellä lihavuuden ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustella ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion merkitystä elämäntapasairauksien ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustella ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion merkitystä elämäntapasairauksien ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä ja kuvailla hoitoon liittyviä haasteita.
Lisätiedot
Opintojakso toteutetaan tarvittaessa englanniksi
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 04.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
- Englanti
Tutkinto-ohjelma
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
- Carolin Kolmeder
Opiskelijaryhmät
-
MRESTO22Restonomi (AMK), monimuotototeutus
-
RESTO21Restonomi (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila). Opiskelija osaa perusteet ruokavalion merkityksestä elämäntapasairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Sisältö
Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Lihavuus ja painonhallinta
Oppimateriaalit
Marja Mutanen, Harri Niinikoski, Ursula Schwab, Matti Uusitupa (toim.) Ravitsemustiede, 8., uudistettu painos 2021, Kustannus OY DUODECIM
Eeva Voutilainen, Mikael Fogelholm, Marja Mutanen; Ravitsemustaito; Sanoma Pro 2015.
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot
Harjoitukset
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia. Hän osaa määritellä lihavuuden ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustella ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion merkitystä elämäntapasairauksien ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustella ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion merkitystä elämäntapasairauksien ja lihavuuden ennaltaehkäisyssä ja kuvailla hoitoon liittyviä haasteita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia ja ravitsemuksen yhteyksiä niihin. Hän osaa määritellä lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustellen kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee laajasti lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteet ja vertailla eri menetelmiä.
Esitietovaatimukset
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot
Lisätiedot
Opintojakso toteutetaan tarvittaessa englanniksi