ErityisruokavaliotLaajuus (2 op)
Tunnus: CA00CX13
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa määritellä tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Opiskelija osaa nimetä ja vertailla erityisruokavaliotuotteita ja valmistaa erityisruokavalioita turvallisesti ja taloudellisesti.
Sisältö
Erityisruokavaliot (maidoton, laktoositon, gluteeniton, viljaton, FODMAP, kananmunaton)
Erityisruokavaliotuotteiden valmistus
Eettiset ja etniset ruokavaliot
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa nimetä erityisruokavalioiden valmistukseen liittyvät turvallisuusnäkökulmat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa käytännössä valmistaa erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa valmistaa ja kehittää erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.
Lisätiedot
Päiväopiskelijoilla yhteinen Elintarvikkeet ja ravitsemus -opintojakson kanssa.
Ilmoittautumisaika
22.11.2021 - 30.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 15.06.2022
Laajuus
2 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
- Leena Arjanne
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Opiskelijaryhmät
-
RAVI22RAVI22, Ravitsemusosaaja, Avoin amk, Ruoka
-
MRESTO22Restonomi (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Opiskelija osaa nimetä ja vertailla erityisruokavaliotuotteita ja valmistaa erityisruokavalioita turvallisesti ja taloudellisesti.
Sisältö
Erityisruokavaliot (maidoton, laktoositon, gluteeniton, viljaton, FODMAP, kananmunaton)
Erityisruokavaliotuotteiden valmistus
Eettiset ja etniset ruokavaliot
Oppimateriaalit
Materiaalit osoitetaan opintojakson Moodle-sivustolla opintojakson alkaessa.
Opetusmenetelmät
Teorialuennot
Oppimistehtävä ruokapalvelussa ja kaupassa
Monivalintatentti
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla tutustutaan ruokapalveluyrityksen ja elintarvikapakkauksen erityisruokavalioihin liittyvään asiakasviestintään.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti tehdään verkossa opintojakson alussa osoitettuna ajanjaksona.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
2 op laajuinen opintojakso vastaa noin 54 tunnin työmäärää. Opintojakso toteutetaan aloitustapaamisen jälkeen kokonaan verkossa.
realization.localizedApproveRejectDescription
Hyväksytty: Opiskelija osoittaa tentissä tietonsa erityisruokavalioista ja ymmärryksensä niiden merkityksestä ruokapalveluiden ja asiakkaan näkökulmasta.
Hylätty: Opiskelija ei osoita osaamistaan yllä mainituissa asioissa.
Sisällön jaksotus
Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus (0,25 op)
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot (0,5 op)
Ruoka-allergiat (0,5 op)
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ja intoleranssiruokavaliot (0,5 op)
Eettiset ja etniset ruokavaliot (0,25 op)
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa nimetä erityisruokavalioiden valmistukseen liittyvät turvallisuusnäkökulmat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa käytännössä valmistaa erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa valmistaa ja kehittää erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Lisätiedot
Päiväopiskelijoilla yhteinen Elintarvikkeet ja ravitsemus -opintojakson kanssa.