Yrittäjyys luonnonvara-alallaLaajuus (3 op)
Tunnus: 9A00DM00
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.
Sisältö
- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
03.03.2025 - 27.04.2025
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (AMK)
Opettaja
- Marjo Latva-Kyyny
Opiskelijaryhmät
-
AGRO24Agrologi (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.
Sisältö
- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Oppimateriaalit
Moodlesta löytyvä materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista
Oheismateriaali & lisälukemista:
- Taivas ja helvetti 2.0
- Urheilijan taivas ja helvetti, paras versio itsestäsi
- Taivas ja helvetti - Riko rajasi
- Aki Hintsa: Voittamisen anatomia
- Holopainen Tuulikki (2022) Yrityksen perustamisopas: käytännön perustamistoimet. E-kirja
Opetusmenetelmät
Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
luonnonvara-alan yritykset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
opinnollistaminen oman yritystoiminnan kautta ( muu kuin maatalousyritys)
aikaisemmat korkeakoulutasoiset vastaavat opinnot
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 tuntia
Sisällön jaksotus
Itsetuntemus ja minäpystyvyys
Työelämän murros
Megatrendit
Arvon tuottaminen
Yrittäjyys ja yhteiskunta
Liikeidea
Business Model Canvas
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
18.03.2024 - 28.04.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (AMK)
Opettaja
- Anu Katila
Opiskelijaryhmät
-
AGRO23Agrologi (AMK)
-
AGRO23AAgrologi (AMK)
-
AGRO23BAgrologi (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.
Sisältö
- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Oppimateriaalit
Moodlesta löytyvä materiaali
Oheismateriaali & lisälukemista:
- Taivas ja helvetti 2.0
- Urheilijan taivas ja helvetti, paras versio itsestäsi
- Taivas ja helvetti - Riko rajasi
- Aki Hintsa: Voittamisen anatomia
- Holopainen Tuulikki (2022) Yrityksen perustamisopas: käytännön perustamistoimet. E-kirja
Opetusmenetelmät
keskustelut, toiminnalliset tehtävät, ryhmätyöt, testit, verkkotentti, yritysvierailu
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
luonnonvara-alan yritykset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
opinnollistaminen oman yritystoiminnan kautta ( muu kuin maatalousyritys)
Aikaisemmat korkeakoulutasoiset vastaavat opinnot
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 tuntia
Sisällön jaksotus
Itsetuntemus ja minäpystyvyys
Työelämän murros
Megatrendit
Arvon tuottaminen
Yrittäjyys ja yhteiskunta
Liikeidea
Business Model Canvas
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.