Siirry suoraan sisältöön

ErityisruokavaliotLaajuus (2 op)

Tunnus: CA00CX13

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Opiskelija osaa nimetä ja vertailla erityisruokavaliotuotteita ja valmistaa erityisruokavalioita turvallisesti ja taloudellisesti.

Sisältö

Erityisruokavaliot (maidoton, laktoositon, gluteeniton, viljaton, FODMAP, kananmunaton)
Erityisruokavaliotuotteiden valmistus
Eettiset ja etniset ruokavaliot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa nimetä erityisruokavalioiden valmistukseen liittyvät turvallisuusnäkökulmat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa käytännössä valmistaa erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa valmistaa ja kehittää erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Lisätiedot

Päiväopiskelijoilla yhteinen Elintarvikkeet ja ravitsemus -opintojakson kanssa.

Ilmoittautumisaika

22.11.2021 - 30.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 15.06.2022

Laajuus

2 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
  • Leena Arjanne
Vastuuhenkilö

Jukka Kauppila

Opiskelijaryhmät
  • RAVI22
    RAVI22, Ravitsemusosaaja, Avoin amk, Ruoka
  • MRESTO22
    Restonomi (AMK), monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa määritellä tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Opiskelija osaa nimetä ja vertailla erityisruokavaliotuotteita ja valmistaa erityisruokavalioita turvallisesti ja taloudellisesti.

Sisältö

Erityisruokavaliot (maidoton, laktoositon, gluteeniton, viljaton, FODMAP, kananmunaton)
Erityisruokavaliotuotteiden valmistus
Eettiset ja etniset ruokavaliot

Oppimateriaalit

Materiaalit osoitetaan opintojakson Moodle-sivustolla opintojakson alkaessa.

Opetusmenetelmät

Teorialuennot
Oppimistehtävä ruokapalvelussa ja kaupassa
Monivalintatentti

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla tutustutaan ruokapalveluyrityksen ja elintarvikapakkauksen erityisruokavalioihin liittyvään asiakasviestintään.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti tehdään verkossa opintojakson alussa osoitettuna ajanjaksona.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

2 op laajuinen opintojakso vastaa noin 54 tunnin työmäärää. Opintojakso toteutetaan aloitustapaamisen jälkeen kokonaan verkossa.

realization.localizedApproveRejectDescription

Hyväksytty: Opiskelija osoittaa tentissä tietonsa erityisruokavalioista ja ymmärryksensä niiden merkityksestä ruokapalveluiden ja asiakkaan näkökulmasta.

Hylätty: Opiskelija ei osoita osaamistaan yllä mainituissa asioissa.

Sisällön jaksotus

Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus (0,25 op)
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot (0,5 op)
Ruoka-allergiat (0,5 op)
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ja intoleranssiruokavaliot (0,5 op)
Eettiset ja etniset ruokavaliot (0,25 op)

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa nimetä erityisruokavalioiden valmistukseen liittyvät turvallisuusnäkökulmat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa käytännössä valmistaa erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot sekä eettiset ja etniset ruokavaliot. Hän tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita. Hän osaa valmistaa ja kehittää erityisruokavaliotuotteita turvallisuusnäkökulmat huomioiden.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti

Lisätiedot

Päiväopiskelijoilla yhteinen Elintarvikkeet ja ravitsemus -opintojakson kanssa.