Siirry suoraan sisältöön

Tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan edistäminen fysioterapiassa 1Laajuus (8 op)

Tunnus: BB00DL39

Osaamistavoitteet

Opiskelija:

- Osaa määritellä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaprosessin pääperiaatteet
- Osaa operatiivisen ja traumatologian kuntoutuksen perusteet
- Osaa selittää biopsykososiaalisen viitekehyksen tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiassa
- Osaa nimetä yläraajan ja niskan fysioterapeuttisessa tutkimisessa käytettäviä lomakkeita, testejä ja mittareita
- Osaa nimetä manuaalisen terapian, fysikaalisten hoitojen ja terapeuttisen harjoittelun mahdollisuuksia yläraajan ja niskavaivojen fysioterapiassa
- Osaa toteuttaa rakenteisen kirjaamisen ft-nimikkeistöä hyödyntäen
- Tietää kivunhoidon lääkkeistä

Sisältö

- Yläraajan ja niskan yleisimmät tule-ongelmat ja niiden kuntoutus
- Haastattelu (lomakkeet), tutkiminen (testit, mittarit, havainnointi), terapeuttinen harjoittelu
- Kirurgia, ortopedia, traumatologia
- Ft-prosessi: ohjaus- ja neuvonta, kivun hoito (manuaalinen terapia, fysikaalinen terapia, lääkitys), terapeuttinen harjoittelu (progressio, kuormitusfysiologia, motorinen oppiminen), apuvälineet, kirjaaminen
- Kipu (fysiologia, harjoittelu)
- Biopsykososiaalinen lähestymistapa
- Lääkehoito

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa määritellä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaprosessin pääperiaatteet ja huomioida biopsykososiaalisen viitekehyksen tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiassa osittain. Opiskelija pystyy hyödyntämään yläraajan ja niskan fysioterapiassa tutkimuslomakkeita, testejä ja mittareita osittain tai tyydyttävästi. Opiskelija pystyy hyödyntämään osittain manuaalisen terapian, fysikaalisten hoitojen ja terapeuttisen harjoittelun keinoja yläraajan ja niskan fysioterapiaprosessissa. Opiskelija osaa tyydyttävästi kirjata fysioterapiaprosessin näkyviin ft-nimikkeistöä hyödyntäen. Opiskelija ymmärtää operatiivisen kuntoutuksen perusteet (verkkokurssin suoritus).

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa määritellä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaprosessin pääperiaatteet ja huomioida biopsykososiaalisen viitekehyksen tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiassa. Opiskelija pystyy hyödyntämään yläraajan ja niskan fysioterapiassa tutkimuslomakkeita, testejä ja mittareita. Opiskelija pystyy hyödyntämään manuaalisen terapian, fysikaalisten hoitojen ja terapeuttisen harjoittelun keinoja yläraajan ja niskan fysioterapiaprosessissa. Opiskelija osaa kirjata fysioterapiaprosessin näkyviin ft-nimikkeistöä hyödyntäen. Opiskelija ymmärtää operatiivisen kuntoutuksen perusteet (verkkokurssin suoritus).

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa määritellä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaprosessin pääperiaatteet ja huomioida biopsykososiaalisen viitekehyksen tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiassa kiitettävästi. Opiskelija pystyy hyödyntämään yläraajan ja niskan fysioterapiassa tutkimuslomakkeita, testejä ja mittareita asianmukaisesti. Opiskelija pystyy hyödyntämään manuaalisen terapian, fysikaalisten hoitojen ja terapeuttisen harjoittelun keinoja yläraajan ja niskan fysioterapiaprosessissa kiitettävästi. Opiskelija osaa kirjata asianmukaisesti fysioterapiaprosessin näkyviin ft-nimikkeistöä hyödyntäen. Opiskelija ymmärtää operatiivisen kuntoutuksen perusteet (verkkokurssin suoritus).

Oppimateriaalit

Kalso, E., Vainio, A. & Haanpää, M. (toim.) 2009. Kipu. 3.uud.p Duodecim, Helsinki. (myös E-kirja)
Luomajoki, H. & al. 2020. Ammattilaisen kipukirja. VK-kustannus Oy.
Tarnanen, S. & Holopainen, R. 2022. Harjoittelu ja tule-terveys. VK-kustannus Oy.