Siirry suoraan sisältöön

TuotantoekonomiaLaajuus (10 op)

Opintojakson tunnus: 9A00BW93

Opintojakson perustiedot


Laajuus
10 op
Opetuskieli
suomi
Vastuuhenkilö
Matti Ryhänen

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee maatalousyrityksen tuotantotoiminnan sekä maatalousyrittämisen moninaisuuden. Hän osaa maatalouden yritystalouden keskeiset lainalaisuudet sekä tuotantoekonomian perusteet. Hän kykenee hakemaan uutta tietoa ja hyödyntämään sitä kasvi- ja kotieläintuotannon taloudellisten ongelmien ratkaisemisessa

Sisältö

Teoria ja reaalimaailma, tuotantoprosessien taloudellinen tarkastelu, tuotantoteknologia ja toimintaympäristö taloudellisen toiminnan rajoitteena, panosten käyttöön liittyvät taloudelliset kysymykset, voiton maksimointi ja kustannusten minimointi, teorioiden hyödyntäminen käytännön kasvintuotannon ja kotieläintuotannon taloudellisessa päätöksenteossa.

Esitietovaatimukset

Maatalouden yritystalouden perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 1: Opiskelija osaa tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja hallitsee tuotantoteorian käsitteet tyydyttävästi. Hän osaa hyödyntää päätöksenteossaan tuotantoekonomiaa ja kykenee soveltamaan tuotantoteoriaa käytäntöön tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Taso 3: Opiskelija osaa tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja hallitsee tuotantoteorian periaatteet. Hän osaa tuotantoteorian käsitteet ja kykenee hyödyntämään tuotantoekonomiaa päätöksenteossaan hyvin. Hän osaa soveltaa tuotantoteoriaa käytäntöön ja kykenee ratkaisemaan käytännön taloudellisia ongelmia hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Taso 5: Opiskelija hallitsee tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja tuotantoteorian periaatteet erinomaisesti. Hän kykenee ratkaisemaan tuotantoteoreettisia optimointitehtäviä sanallisesti, graafisesti ja matemaattisesti. Hän osaa soveltaa tuotantoteoriaa käytäntöön ja kykenee ratkaisemaan käytännön taloudellisia ongelmia syvällisesti.

Oppimateriaalit

Kay, Edwards & Duffy 2019. Farm Management. McGraw-Hill. s. 121-172.
Ryhänen & Sipiläinen (2018). Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittäminen.
Ryhänen ja Laitila (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla : verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisuja B 59.

Siirry alkuun