Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoekonomia (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00BW93-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

01.09.2022 - 07.12.2022

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Jyrki Rajakorpi
  • Matti Ryhänen

Opiskelijaryhmät

  • AGRO20TA
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija tuntee maatalousyrityksen tuotantotoiminnan sekä maatalousyrittämisen moninaisuuden. Hän osaa maatalouden yritystalouden keskeiset lainalaisuudet sekä tuotantoekonomian perusteet. Hän kykenee hakemaan uutta tietoa ja hyödyntämään sitä kasvi- ja kotieläintuotannon taloudellisten ongelmien ratkaisemisessa

Sisältö

Teoria ja reaalimaailma, tuotantoprosessien taloudellinen tarkastelu, tuotantoteknologia ja toimintaympäristö taloudellisen toiminnan rajoitteena, panosten käyttöön liittyvät taloudelliset kysymykset, voiton maksimointi ja kustannusten minimointi, teorioiden hyödyntäminen käytännön kasvintuotannon ja kotieläintuotannon taloudellisessa päätöksenteossa.

Oppimateriaalit

Kay, Edwards & Duffy 2019. Farm Management. McGraw-Hill. s. 121-172. Ryhänen & Sipiläinen (2018). Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittäminen. Ryhänen ja Laitila (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla : verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisuja B 59. Opettajan tuottama ja kokoama materiaali.

Opetusmenetelmät

Kontaktiopetusta, ryhmissä esseen kirjoittamista, PP -alustuksen laadintaa, maatalousyritysvierailuja ja tulosten esittämistä sekä omatoimista oppimista

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson aikana opiskelijat vierailevat erilaisissa maatalousyrityksissä. Opiskelijat haastattelevat maatalousyrittäjiä, miten he johtavat yritystään ja miten he pyrkivät parantamaan yrityksensä kannattavuutta. Yrittäjät kertovat toimintatavoistaan ja ratkaisuistaan.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kolme tenttimahdollisuutta vuoden aikana.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

10*26,7 tuntia = 267 tuntia, josta n. 75 tuntia teoriaopetusta luokkatyöskentelynä ja n. 190 tuntia omatoimista oppimista.

Lisätietoja opiskelijoille

Opetusresurssien mahdollistamissa rajoissa otetaan opiskelijoita opintojaksolle.
Tarvittaessa valinta opintojaksoille tehdään opintomenestyksen mukaisessa järjestyksessä.
Opintomenestys määritetään seuraavien opintojaksojen keskiarvon perusteella:
- Maatalouden yritystalouden perusteet
- Maatilayrityksen verotus
- Maatalouspolitiikka

Lisäksi edellytetään, että agrologi (AMK) kaikille yhteisissä ammattiopinnoissa on edetty opetussuunnitelman mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 1: Opiskelija osaa tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja hallitsee tuotantoteorian käsitteet tyydyttävästi. Hän osaa hyödyntää päätöksenteossaan tuotantoekonomiaa ja kykenee soveltamaan tuotantoteoriaa käytäntöön tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Taso 3: Opiskelija osaa tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja hallitsee tuotantoteorian periaatteet. Hän osaa tuotantoteorian käsitteet ja kykenee hyödyntämään tuotantoekonomiaa päätöksenteossaan hyvin. Hän osaa soveltaa tuotantoteoriaa käytäntöön ja kykenee ratkaisemaan käytännön taloudellisia ongelmia hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Taso 5: Opiskelija hallitsee tuotantoekonomian taloustieteellisen perustan ja tuotantoteorian periaatteet erinomaisesti. Hän kykenee ratkaisemaan tuotantoteoreettisia optimointitehtäviä sanallisesti, graafisesti ja matemaattisesti. Hän osaa soveltaa tuotantoteoriaa käytäntöön ja kykenee ratkaisemaan käytännön taloudellisia ongelmia syvällisesti.

Esitietovaatimukset

Maatalouden yritystalouden perusteet