Siirry suoraan sisältöön

Ammattialan englantiLaajuus (3 op)

Tunnus: 8D00DL26

Osaamistavoitteet

• Opiskelija osaa kuvailla teknistä laitetta, sen ominaisuuksia ja käyttöä.
• Opiskelija osaa kertoa oman alansa yrityksistä.
• Opiskelija osaa kirjoittaa liikekirjeitä.
• Opiskelija osaa laatia tiivistelmiä ja raportteja sekä suullisesti että kirjallisesti.
• Opiskelija ymmärtää oman koulutusalansa laajojakin tekstejä ja niiden sanastoa.
• Opiskelija osaa muodollisen sanaston käytön puheessa ja kirjoittamisessa.

Sisältö

- oman alan tekstien lukeminen ja kirjoittaminen
- tiivistelmän ja raportin laadinta
- muodollinen tyyli
- liikekirjeet
- laitteen kuvailu
- yritysesittely

Esitietovaatimukset

Lähtökohtana lukion oppimäärä tai vastaavat tiedot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1
Ymmärrettävyys:
Teksti muodostuu ymmärrettävistä virkkeistä, jotka eivät usein muodosta loogista kokonaisuutta. Tekstin hajanaisuus, niukkuus ja virheellisyys vaikeuttavat ymmärtämistä. Lukijaa otetaan huomioon jonkin verran.
Sanasto:
Osaa käyttää tyydyttävästi oman alansa ja toimintaympäristönsä perussanastoa. Tarvitsee apuvälineitä ja tukea löytääkseen oikeita ilmaisuja. Sanavalinnoissa esiintyy epätarkkuuksia, jotka eivät yleensä vaikuta pääviestin perillemenoon.
Rakenteet:
Käyttää tavallisimpia rakenteita melko virheettömästi. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Virheistä huolimatta viestin pääsisältö välittyy.
Puhuminen:
Pitää valmistellun yksinkertaisen ja ymmärrettävän esityksen. Ääntää yleensä ymmärrettävästi virheistä huolimatta.


2
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja tarvittaessa yksityiskohtaista, mutta osin epäyhtenäistä. Tekstin sävy ja tyyli eivät aina vastaa tarkoitustaan. Kirjoittajan ilmaisutaito ei rajoita ymmärrettävyyttä.
Sanasto:
Ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hallinta on yleensä riittävä. Tarvitsee apuvälineitä löytääkseen oikeita ilmaisuja. Vaativissa teksteissä esiintyy sanavalinnoissa virheitä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.
Rakenteet:
Hallitsee rakenteet suhteellisen hyvin. Virheet eivät aiheuta väärinkäsityksiä.
Puhuminen:
Puhuu asioista johdonmukaisesti, mutta puheessa voi olla taukoja ja korjauksia. Ääntää ymmärrettävästi, vaikka vierasperäinen korostus on havaittavissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää ja jäsentynyttä ja tyylillisesti asianmukaista. Tekstissä kehitellään argumentteja systemaattisesti ja ymmärrettävästi
Sanasto:
Hallitsee laajalti ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavaa sanastoa. Osaa käyttää korvaavia ilmaisuja. Virheitä voi esiintyä harvinaisimmissa ilmauksissa.
Rakenteet:
Hallitsee useimmat rakenteet hyvin. Satunnaiset rakennevirheet eivät häiritse viestintää.
Puhuminen:
Kuvaa omin sanoin erilaisia asioita selkeästi vaikkakin ajoittain hieman epäröiden. Ääntää selvästi ja luonnollisesti.

4
Ymmärrettävyys:
Teksti on selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston hyvin. Pystyy vaivatta käyttämään idiomaattisia ilmauksia tai löytämään korvaavia ilmaisumuotoja. Kielellinen ilmaisuvarasto on hyvin laaja. Satunnaisia sanaston lipsahduksia saattaa esiintyä.
Rakenteet:
Käyttää vaihtelevia rakenteita ja hallitsee lähes kaikki rakenteet hyvin. Satunnaisia lipsahduksia esiintyy vaativimmissa rakenteissa.
Puhuminen:
Ilmaisee itseään melko vaivattomasti käyttäen tilanteeseen sopivia kielellisiä muotoiluja. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Ymmärrettävyys:
Teksti on hyvin selkeää, täsmällistä ja hyvin jäsentynyttä. Se on kirjoitettu varmalla tyylillä vaativista ja vaihtelevistakin ammattialan aihealueista. Käytetyssä tyylissä otetaan huomioon vastaanottaja ja viestintätarkoitus.
Sanasto:
Hallitsee erittäin laajan ammattialalla ja toimintaympäristössä tarvittavan sanaston. Pystyy käyttämään idiomaattisia ilmauksia oikein ja luontevasti.
Rakenteet:
Käyttää monipuolisia rakenteita ja hallitsee ne erittäin hyvin.
Puhuminen:
Ilmaisee ajatuksiaan spontaanisti, erittäin sujuvasti ja täsmällisesti. Ääntää erittäin luontevasti ja vivahteikkaasti ja käyttää luontevaa ja vaihtelevaa lauserytmiä ja lausepainoa ilmaisemaan merkitysvivahteita.

Oppimateriaalit

- Isaacs, Pesso, Rasimus, Rönkä: Engineer Your English. Edita. Uusin painos tai sähköinen versio.
- Muu kurssilla jaettu materiaali.