Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus- ja kehittämistyö rakennusalallaLaajuus (3 op)

Tunnus: 8D00DI88

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tunnistaa tieteellisen ja arkiajattelun eroja
- ymmärtää kriittisen ajattelun merkityksen tutkivassa ja kehittävässä työotteessa
- tuntee tutkimusprosessin ja raportoinnin vaiheet ja osaa soveltaa niitä omassa työssään
- ymmärtää tutkimusetiikan merkityksen
- osaa laatia tieteellistä tekstiä lähteineen ja viitteineen
- hallitsee rakennusalan keskeisiä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja
- osaa toimia tarkoituksenmukaisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.

Sisältö

- tutkiva ja kehittävä työote
- tieteellinen ajattelu ja arkiajattelu
- tutkimuksen peruskäsitteet ja rakenne sekä keskeisiä tutkimusmenetelmiä
- yleinen tutkimusetiikka
- tutkimusprosessin ja -raportin vaiheet
- tutkimuskirjoittaminen
- sisäinen viestintä rakennusalalla
- rakennushankkeen osapuolten välinen viestintä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee opinnäytetyöprosessin keskeiset vaiheet ja on tehnyt hyväksytysti tutkimussuunnitelman. Opiskelija osaa hakea tietoa, mutta lähteiden valinnassa ja arvioinnissa on puutteita. Opiskelija osaa viestiä lähettäjälähtöisesti: hän ei osaa ottaa tavoitetta, vastaanottajaa tai tilannetta huomioon riittävästi. Opintojaksolla tuotettujen tekstien rakenne on hajanainen ja epälooginen ja argumentointi on yksipuolista ja niukkaa. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä vain viestin lähettäjän näkökulmasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee opinnäytetyöprosessin vaiheet ja osaa tehdä toimivan tutkimussuunnitelman. Opiskelija osaa hakea tietoa ja arvioida sitä kriittisesti. Opiskelija osaa viestinnässään ottaa osittain huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Opintojaksolla tuotettujen tekstien rakenne on pääosin selkeää ja johdonmukaista ja argumentointi on monipuolista ja uskottavaa. Opiskelija osaa arvioida omaa viestintäänsä joiltakin osin ja osittain realistisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee opinnäytetyöprosessin vaiheet. Hän tuntee tutkimuksellisia lähestymistapoja, osaa soveltaa niitä omassa tutkimussuunnitelmassaan ja perustella tekemiään valintoja. Opiskelija osaa hakea omaan työhönsä sopivaa tietoa ja arvioida sen luotettavuutta. Opiskelija osaa viestinnässään ottaa erinomaisesti ja vakuuttavasti huomioon tavoitteen, tilanteen ja vastaanottajan. Viestinnän vuorovaikutus on erittäin taitavaa. Opintojaksolla tuotettujen tekstien rakenne on tekstilajille tyypillinen. Teksti on loogista, selkeää ja sidosteista, ja argumentointi on monipuolista, eri näkökulmia huomioon ottavaa ja vakuuttavaa. Opiskelija osaa arvioida viestintäänsä monipuolisesti ja realistisesti tavoitteen, tarkoituksen, vastaanottajan ja oman ammattialansa kannalta.