Yrittäjyys ruoka-alallaLaajuus (3 op)
Tunnus: 8B00DM08
Osaamistavoitteet
Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• osaa havainnollistaa ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista arvoa matkailu- ja palvelualalla ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja elintarvikealalla
• osaa määritellä elintarvikealan yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa
• osaa havainnollistaa kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• osaa kuvata yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tunnistaa SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen
Sisältö
Yrittäjyysosaaminen
• Arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä elintarvikealalla
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta elintarvikealalla
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• liiketoimintasuunnitelma ja Business Model Canvas liikeidean jäsentämisen työkaluna
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
07.01.2025 - 23.02.2025
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Nina Sillvan
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI24Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• osaa havainnollistaa ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista arvoa matkailu- ja palvelualalla ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja elintarvikealalla
• osaa määritellä elintarvikealan yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa
• osaa havainnollistaa kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• osaa kuvata yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tunnistaa SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen
Sisältö
Yrittäjyysosaaminen
• Arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä elintarvikealalla
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta elintarvikealalla
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• liiketoimintasuunnitelma ja Business Model Canvas liikeidean jäsentämisen työkaluna
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Oppimateriaalit
Moodlen materiaali
Opettajan osoittama materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista.
Opetusmenetelmät
Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h
Luennot 12 h
Yksilötehtävät ja pari/ryhmätehtävät 69 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.
Ilmoittautumisaika
22.04.2024 - 13.10.2024
Ajoitus
21.10.2024 - 18.12.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Nina Sillvan
Opiskelijaryhmät
-
BIELI23Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• osaa havainnollistaa ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista arvoa matkailu- ja palvelualalla ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja elintarvikealalla
• osaa määritellä elintarvikealan yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa
• osaa havainnollistaa kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• osaa kuvata yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tunnistaa SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen
Sisältö
Yrittäjyysosaaminen
• Arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä elintarvikealalla
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta elintarvikealalla
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• liiketoimintasuunnitelma ja Business Model Canvas liikeidean jäsentämisen työkaluna
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
Oppimateriaalit
Moodlen materiaali
Opettajan osoittama materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista.
Opetusmenetelmät
Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h
Luennot 12 h
Yksilötehtävät ja pari/ryhmätehtävät 69 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.