Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjyys ruoka-alalla (3 op)

Toteutuksen tunnus: 8B00DM08-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.04.2025 - 08.10.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
20.10.2025 - 14.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Bieli Nimeämätön
Ryhmät
BIELI24
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Opintojakso
8B00DM08

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• osaa havainnollistaa ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista arvoa matkailu- ja palvelualalla ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja elintarvikealalla
• osaa määritellä elintarvikealan yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa
• osaa havainnollistaa kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• osaa kuvata yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tunnistaa SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen

Sisältö

Yrittäjyysosaaminen
• Arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä elintarvikealalla
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta elintarvikealalla
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• liiketoimintasuunnitelma ja Business Model Canvas liikeidean jäsentämisen työkaluna
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)

Oppimateriaalit

Moodlen materiaali
Opettajan osoittama materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista.

Opetusmenetelmät

Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 81 h
Luennot 12 h
Yksilötehtävät ja pari/ryhmätehtävät 69 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.

Siirry alkuun