Skip to main content

Strategic Management (5cr)

Code: KA33D10-3002

General information


Enrollment
15.04.2018 - 31.01.2019
Registration for the implementation has ended.
Timing
22.10.2018 - 05.05.2019
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
RDI portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Master of Natural Resources, Food Chain Development
Teachers
Matti Ryhänen
Course
KA33D10

Objective

Students will be introduce to the business activities on farms. They have under-standing about strategy process. They have knowledge about outsourcing, co-operation and network-oriented entrepreneurship as an alternative to develop business.

Content

-Strategic thinking and planning: resources, processes
-Cooperation
-Networking

Materials

Niemi, J. & Väre, M. (toim.) 2017. Suomen maa- ja elintarviketalous 2016/20117. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 17/2017. Luonnonvarakeskus, Helsinki.
Olson, K.D. 2004. Farm management: Principles and strategies (osin)
Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59
Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2014. Yhteistyö ja verkostosuhteet. Strateginen tarkastelu maidontuotantoon sovellettuna. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 19: 1-204.
Ryhänen, M. & Nissinen, K. (toim.) 2011. Kilpailukykyä maidontuotantoon. Toimintaympäristön tarkastelu ja ennakointi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 8
Ryhänen, M., Närvä, M., Sipiläinen, T. & Rajakorpi, J. 2015. Yhteisnavetan perustaminen ja johtaminen. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 82: 57-90.
Ryhänen & Sipiläinen 2017. Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittämien – Tuotannon suunnittelu strategisen johtamisen tukena.
Sipiläinen, T. & Ryhänen, M. (toim.) 2015. Tuotannon järjestämisen ja yhteistyön vaikutus tekniseen tehokkuuteen. Yhteistyöllä kilpailukykyä maidontuotantoon –hanke. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 1-84.

Teaching methods

Lectures and assignment

Student workload

Students' work: contact teaching 28 hours, and independent study 105,5.

Assessment criteria, satisfactory (1)

Students who are familiar with the strategic thinking in business activities and are able to describe cooperation and network-oriented entrepreneurship satisfactorily will receive a grade of 1 or 2.

Assessment criteria, good (3)

Students who are familiar with the cooperation in business activities and are able to describe cooperation and network-oriented entrepreneurship well will receive a grade of 3 or 4.

Assessment criteria, excellent (5)

Students who have the strong command of the cooperation in business activities and are able to describe cooperation and network-oriented entrepreneurship clearly, and are able to examine problems in the field from many different points of view will receive a grade of 5.

Qualifications

Changes in Operational Environment and Future Developments

Go back to top of page