Yritystalouden hallinta (3op)
Toteutuksen tunnus: CA00BI43-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.04.2018 - 31.01.2019
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 04.03.2019 - 25.05.2019
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 2 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
- Opettajat
- Ilkka Latomäki
- Opintojakso
- CA00BI43
Tavoitteet
-Opiskelija osaa huomioida ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periatteet
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtävät ja periaatteet
-Opiskelija osaa suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija ymmärtää investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteet toimialalla
Sisältö
- HoReCa-alan ulkoisen laskentatoimen vaatimukset
- Ulkoisen laskentatoimen raportit
- Sisäisen laskentatoimen raportit
- Ulkoisen laskentatoimen perusteet
- Sisäisen laskentatoimen perusteet
- Investointilaskennan perusteet
- Hinnoittelu
Oppimateriaalit
Heikkilä, Pekka, and Timo Saranpää. Hotelli- Ja Ravintola-alan Sisäinen Laskentatoimi. 5. tark. p. Helsinki: Restamark, 2013.
Heikkilä, Pekka. Hotelli- Ja Ravintola-alan Sisäisen Laskentatoimen Harjoituskirja. Kolmas, tarkistettu painos. Helsinki: Restamark, 2013.
Viitala, J. 2006. Yrittäjän taloushallinnon perusteet. Helsinki: Tietosanoma.
Muu materiaali julkaistaan kurssin alussa
Opetusmenetelmät
Luennot
Itsenäinen työskentely
Ryhmätyö
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opiskelijalla on mahdollista opinnollistaa kurssi, jos opiskelija täyttää seuraavat vaatimukset: Opiskelija työskentelee esimiesasemassa
Työnantajalta on mahdollista saada kurssin sisältöön liittyvä kehittämisprojekti
Opiskelija voi suorittaa kurssin tehtävät yritystallissa. Ota yhteys yritystallipäällikköön
Aikaisemman osaamisen tunnistaminen on mahdollista aikaisemmilla korkeakouluopinnoilla
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot 30h
Itsenäinen työskentely 30h
Ryhmätyö 20h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
-Opiskelija tunnistaa ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa nimetä ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija osaa laskea myyntikatteen
-Opiskelija osaa nimetä kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita
-Opiskelija tietää kassavirtalaskelman osat
-Opiskelija käyttää investointilaskentamenetelmää
-Opiskelija osaa laskea ravintolan joitakin keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija tietää hinnoittelun perusteita toimialalla
Arviointikriteerit, hyvä (3)
-Opiskelija ymmärtää ulkoisen laskentatoimen vaatimuksia ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raporttien osia
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periaatteita
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita
-Opiskelija osaa osittain suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija tuntee investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija tuntee ja osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija tunnistaa joitain kohteita miten voi käyttää tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteita toimialalla
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
-Opiskelija osaa huomioida ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periatteet
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtävät ja periaatteet
-Opiskelija osaa suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija ymmärtää investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteet toimialalla