Siirry suoraan sisältöön

Yritystalouden hallinta (3op)

Toteutuksen tunnus: CA00BI43-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.04.2018 - 31.01.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
04.03.2019 - 25.05.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
2 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Ilkka Latomäki
Opintojakso
CA00BI43

Tavoitteet

-Opiskelija osaa huomioida ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periatteet
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtävät ja periaatteet
-Opiskelija osaa suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija ymmärtää investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteet toimialalla

Sisältö

- HoReCa-alan ulkoisen laskentatoimen vaatimukset
- Ulkoisen laskentatoimen raportit
- Sisäisen laskentatoimen raportit
- Ulkoisen laskentatoimen perusteet
- Sisäisen laskentatoimen perusteet
- Investointilaskennan perusteet
- Hinnoittelu

Oppimateriaalit

Heikkilä, Pekka, and Timo Saranpää. Hotelli- Ja Ravintola-alan Sisäinen Laskentatoimi. 5. tark. p. Helsinki: Restamark, 2013.
Heikkilä, Pekka. Hotelli- Ja Ravintola-alan Sisäisen Laskentatoimen Harjoituskirja. Kolmas, tarkistettu painos. Helsinki: Restamark, 2013.
Viitala, J. 2006. Yrittäjän taloushallinnon perusteet. Helsinki: Tietosanoma.
Muu materiaali julkaistaan kurssin alussa

Opetusmenetelmät

Luennot
Itsenäinen työskentely
Ryhmätyö

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opiskelijalla on mahdollista opinnollistaa kurssi, jos opiskelija täyttää seuraavat vaatimukset: Opiskelija työskentelee esimiesasemassa
Työnantajalta on mahdollista saada kurssin sisältöön liittyvä kehittämisprojekti
Opiskelija voi suorittaa kurssin tehtävät yritystallissa. Ota yhteys yritystallipäällikköön
Aikaisemman osaamisen tunnistaminen on mahdollista aikaisemmilla korkeakouluopinnoilla

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 30h
Itsenäinen työskentely 30h
Ryhmätyö 20h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

-Opiskelija tunnistaa ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa nimetä ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija osaa laskea myyntikatteen
-Opiskelija osaa nimetä kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita
-Opiskelija tietää kassavirtalaskelman osat
-Opiskelija käyttää investointilaskentamenetelmää
-Opiskelija osaa laskea ravintolan joitakin keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija tietää hinnoittelun perusteita toimialalla

Arviointikriteerit, hyvä (3)

-Opiskelija ymmärtää ulkoisen laskentatoimen vaatimuksia ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raporttien osia
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periaatteita
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita
-Opiskelija osaa osittain suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija tuntee investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija tuntee ja osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija tunnistaa joitain kohteita miten voi käyttää tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteita toimialalla

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

-Opiskelija osaa huomioida ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa
-Opiskelija osaa lukea ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja
-Opiskelija tuntee katetuottolaskennan periatteet
-Opiskelija tuntee kirjanpidon tehtävät ja periaatteet
-Opiskelija osaa suunnitella kassavirtalaskelman
-Opiskelija ymmärtää investointilaskennan periaatteita
-Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja
-Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä
-Opiskelija tuntee hinnoittelun perusteet toimialalla

Siirry alkuun