Ravitsemuksen erityiskysymykset (5op)
Toteutuksen tunnus: KI15BRPJ017-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 24.02.2017 - 07.05.2017
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 27.03.2017 - 14.05.2017
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 2 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
- Opettajat
- Mari Kinnunen
- Opintojakso
- KI15BRPJ017
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää ravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä. Hän tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Sisältö
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- ravinnonoton säätely
- ravintoaineiden aineenvaihdunta elimistössä
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet
Oppimateriaalit
Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. Duodecim 2012. Osoitetuin kohdin.
Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Osoitetuin kohdin. Uusin painos.
Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. 2010. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki: Edita Prima Oy. Osoitetuin kohdin.
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. 2015. Ravitsemustaito. 1. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
Muu opintojaksolla osoitettava materiaali.
Opetusmenetelmät
- Luennot, harjoitustyöt, oppimistehtävät, verkko-opiskelu, tentti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
135 h, josta
- kontaktiopetusta 24 h
- itsenäinen opiskelu 111 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
5
Opiskelija osaa tulkita energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.
3
Opiskelija ymmärtää energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
1
Opiskelija tunnistaa energiaravintoaineiden rakenteita ja niiden aineenvaihduntaa elimistössä.
Hän osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.
Esitietovaatimukset
Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot, Ruokapalvelujen terveellisyys