Siirry suoraan sisältöön

Tuotantokierron ja hedelmällisyyden tunnusluvut maidontuotannossa (5 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CY16-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.04.2025 - 30.06.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.09.2025 - 31.07.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Agrologi (AMK)
Avoin amk
Opettajat
Teija Rönkä
Ajoitusryhmät
Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 100 . Avoin AMK : 100.)
Ryhmät
MAGRO23
Agrologi (AMK)
AGRO23PR
Agrologi (AMK)
Pienryhmät
Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
Opintojakso
9A00CY16

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa kerätä tietoa maidontuotannossa käytettävien tunnuslukujen laskemista varten. Hän osaa hyödyntää keskeisiä tietolähteitä saadakseen käyttöönsä valmiiksi lasketut tunnusluvut. Hän osaa tarvittaessa muokata tietoja tai valmiita tuloksia tarvitsemaansa muotoon. Hän osaa arvioida tunnuslukujen käyttökelpoisuutta eri tarkoituksiin. Saamansa tiedon perusteella hän osaa seurata, arvioida, suunnitella ja kehittää lypsykarjatilan toimintaa eläinten tuottavuuden, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa resurssitehokkaassa ja kestävässä tuotannossa. Opiskelija pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun maidontuotannossa käytetyistä tunnusluvuista ja mittareista.

Sisältö

Hedelmällisyyden perusteet, tuotannossa ja sen seurannassa Suomessa ja kansainvälisesti käytettävät tietolähteet ja niiden hyödyntäminen, eri lähteistä kerätyt tuotannon tunnusluvut ja niiden tulkinta, tunnuslukujen yhteys tuotannollisiin ja taloudellisiin tuloksiin sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin, tunnuslukujen käyttö mittareina tuotannon seurannassa ja suunnittelussa.

Oppimateriaalit

Hulsen, J. (2008). Fertility: A practical guide to fertility management (2nd ed.). Roodbont.

Hulsen, J., Lam, T. J. G. M., & Tirkkonen, M. (2011). Utareterveys. ProAgria Keskusten Liitto. (soveltuvin osin)

Opetusmenetelmät

Täysin itsenäisesti suoritettava verkko-opinto:

Opinto suoritetaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä. Opinto suoritetaan itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana. Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia eikä pari- tai ryhmätyöskentelyä.

Opiskelija perehtyy teoria-aineistoon ja tekee erityyppisiä verkkotehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Opinto edellyttää itsenäistä työskentelyä ja aikataulun suunnittelua.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

135 h.Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä lypsykarjatilan työtehtävissä keskeiset tietolähteet hedelmällisyyden arvioinnissa ja tuotantokierron keskeisten tapahtumien toteuttamisessa. Hän osaa tehdä perustellun yhteenvedon keskeisistä hyvää hedelmällisyyttä ja karjan tuotannonhallintaa kuvaavista tunnusluvuista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa vertailla ja perustella eri tunnuslukujen ja eri tietolähteiden käyttökelpoisuutta hedelmällisyyden arvioinnissa ja tuotannon suunnitteluvälineinä. Hän osaa analysoida hedelmällisyyden ja tuotantokierron tunnusluvuille asetettavia tavoitteita tuotannon seurannan ja suunnittelun eri tasoilla. Hän osaa arvioida omaa oppimistaan kurssin aikana ja nimetä tulevia oman osaamisensa kehittämistarpeita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa arvioida ja perustella eri tunnuslukujen käyttökelpoisuutta hedelmällisyyden arvioinnissa ja tuotannon suunnitteluvälineinä monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Hän osaa tehdä johtopäätöksiä, millaisia tavoitteita hedelmällisyyden ja tuotantokierron tunnusluvuille voi asettaa eri tilanteissa ja eri näkökulmista katsottuna. Hän osaa ehdottaa mahdollisia uusia tarvittavia tunnuslukuja täydentämään kokonaiskuvaa hedelmällisyyden seurantaa ja tuotannon suunnittelua varten.

Lisätiedot

Ilmoittautumisesi jälkeen opettajan on vielä hyväksyttävä ilmoittautuminen. Tämä tapahtuu viikoittain keskiviikkoisin (poikkeus opetushenkilökunnan vapaajaksot syksyllä 2025 (15.10., 24.12., 31.12.) ja keväällä 2026 (6.5. ja 20.5.)

Kun opettaja on hyväksynyt opiskelijan toteutukselle, SEAMKin ja muiden korkeakoulujen opiskelijat löytävät kurssin SEAMKin Moodlesta viimeistään ilmoittautumisen hyväksymistä seuraavana päivänä.

Avoimen AMK:n opiskelija, jolla ei ole vielä ole SEAMK:in tunnuksia, saa automaattisen viestin, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksista ja muista opintojen käytäntöjen järjestelyistä. Tämän automaattiviestin jälkeen on rajoitetusti (muutama päivä) aikaa käyttäjätunnusten aktivointiin. Käyttäjätunnukset ovat välttämättömät opintojaksolle osallistumiseen.

Opintojakso on tarjolla verkko-opintoina lukuvuoden 2025-2026 ajan. Aloitusajankohta joustava, suoritus tehtävä loppuun 31.7.2026 mennessä. Arviointi kuukauden lopussa.

Edellytyksenä perustiedot maidontuotannosta.

Siirry alkuun