Perheohjaus (4 op)
Toteutuksen tunnus: BE00DC28-3010
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
05.05.2025 - 11.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 10.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- SeAMK Sosionomi ja geronomi
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 12 - 35
- Koulutus
- Sosionomi (AMK)
Arviointiasteikko
1-5
Sisällön jaksotus
Opintojakso alkaa orientoivalla alkutentillä. Se on suoritettava hyväksytysti, ennen kuin voi jatkaa muihin opintojakson osioihin ja tehtäviin.
Opintojakson kaikki tehtävät on oltava palautettuna 10.10.2025 mennessä.
Lisäksi opintojaksolla on lopputentti, joka on palautettava viimeistään 10.10.2025 mennessä. Myöhästyneitä tehtäviä ei oteta vastaan.
Tavoitteet
Opiskelija osaa soveltaa psykososiaalista työotetta ja ammatillisen vuorovaikutuksen menetelmiä. Opiskelija osaa kuvata perheohjauksessa käytettäviä keskeisiä työtapoja sekä menetelmiä ja arvioida niiden soveltuvuutta erilaisissa asiakastilanteissa.
Opiskelija osaa kuvata, millaisissa toimintaympäristöissä perheohjausta on mahdollista toteuttaa. Hän osaa eritellä perheohjauksessa käytettäviä työmenetelmiä ja malleja. Opiskelija ymmärtää systeemisen toimintamallin periaatteet ja monialaisen työotteen merkityksen perheohjauksen kontekstissa. Opiskelija osaa suunnitella tavoitteellisen perheohjauksen prosessin.
Sisältö
-perheohjauksen ja lähikäsitteiden määrittely
-perheohjauksen toimintaympäristöt
-perheohjaajan rooli ja ammatillinen vuorovaikutus perheohjauksessa
-perheohjauksen prosessi, dokumentointi
-systeeminen toimintamalli, monialaisuus
-perheohjauksen keskeiset menetelmät
-oman toiminnan arvioiminen ja kehittäminen
Aika ja paikka
ITSENÄISESTI SUORITETTAVA VERKKO-OPINTO
Opinnot mahdollistavat opintojen suorittamisen oman aikataulun mukaan.
Oppimateriaalit
- Lapsiperheiden ja lastensuojelun sosiaalityö (2024). Kiili, Jaakkola, Anis, Lamponen & Stenvalla (toim.)
- Pulkkinen, Lea (2022). Lapsen hyvinvointi alkaa kodista.
- Klaavu, Juha (2023). Lapsuuden kehityksellinen trauma. Syy arvottomuuteen, häpeään ja syyllisyyteen.
- Traumainformoitu työote (2023). Linner-Matikka, Johanna ja Tiia Hipp (toim.)
- Avola, Pauliina & Viivi Pentikäinen (2019). Kukoistava kasvatus.
- Pöyhönen, Julia & Heidi Livingston (2023) Hyvän vanhemman salaisuus. Teema.
- Trogen, Tiia (2022). Lempeän kasvattajan opas. Aikuisen itsesäätely ja itsemyötätunto.
- Trogen, Tiia (2020). Positiivinen kasvatus.
- Kohtaamisia lapsiperheissä. Menetelmiä perhetyöhön. 2010. Vilen, M., Seppänen, P., Tapio, N. &Toivanen, R. (toim.)
- Perheen parhaaksi: Perhetyön arkea. 2012. Järvinen, R; Lankinen, A; Taajamo,T; Veistilä, M; Virolainen A. (toim.) 2.uud.p. Helsinki: Edita. Luku 6: Perhetyön sisällöt, sivut 112-156.
- Lasten haastattelu lastensuojelussa 2018. Hyvärinen, S. & Pösö T. (toim.).
Opetusmenetelmät
Täysin itsenäisesti suoritettava verkko-opinto:
Opintojakso suoritetaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä. Opinto suoritetaan itsenäisesti omaan tahtiin toteutusaikana. Opinto ei sisällä yhteisiä tapaamisia.
Opiskelija perehtyy teoria-aineistoon, tekee verkkotehtävät ja tentit annettujen ohjeiden mukaisesti. Opinto edellyttää itsenäistä työskentelyä ja aikataulun suunnittelua.
Opintojaksolla on orientoiva alkutentti, joka on läpäistävä opintojaksolla jatkaakseen.
Opintojakson päätteeksi on kokoava lopputentti, jotka arvioidaan asteikolla 1-5.
Verkossa on saatavilla opettajan luentomateriaalit. Opintojakso on jaettu osioihin, joihin liittyy itsenäisiä tehtäviä verkossa. Edellisen osion tehtävät on oltava palautettuna, ennen kuin voi palauttaa uuden osion tehtävät.
Opintojaksolla perehdytään perheohjausta käsittelevään lainsäädäntöön, kirjallisuuteen, internetsivustoihin ja dokumentteihin. Opiskelija tekee yksin (halutessaan mahdollista myös, parin tai pienryhmän kanssa) tutustumiskäynnin perheohjausta toteuttavaan organisaatioon. Mikäli paikan päällä tutustuminen ei ole mahdollista, opiskelija toteuttaa tutustumiskäynnin esim. Teamsia käyttäen.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opiskelija käy tutustumassa perheohjausta toteuttavaan organisaatioon. Opiskelija sopii tutustumiskäynnin itsenäisesti . Tutustumiskäynnin voi toteuttaa myös parin kanssa tai pienryhmässä mahdollisuuksien mukaan. Tutustumiskäynti on mahdollista toteuttaa myös Teams-yhteyksiä hyödyntäen.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson alkuun opiskelija suorittaa orientoivan alkutentin. Materiaali ja tentti ovat Moodlessa. Tentin voi suorittaa opintojaksolla vain kerran ja se on saatava hyväksytysti läpi, jotta voi jatkaa ensimmäiseen osioon ja muihin tehtäviin. Eli orientoivan tentin hyväksytty suorittaminen on edellytys opintojakson jatkamiselle.
Opintojaksolla on viimeisessä osuudessa teoria-aineistoon kohdentuva tentti, joka on Case-tehtävä ja siten tietoa soveltava tentti. Tentin voi tehdä, kun muut osiot tehtävineen ovat suoritettuja, kuitenkin viimeistään opintojakson loppuun mennessä.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 108 h. Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisen perheohjauksen eroavaisuuden. Opiskelija osaa nimetä, millaisissa toimintaympäristöissä perheohjausta on mahdollista toteuttaa. Hän osaa määritellä psykososiaalisen työn perusteet ja ammatillisen vuorovaikutuksen merkityksen perheohjauksessa. Opiskelija osaa nimetä perheohjauksessa käytettäviä työmenetelmiä. Opiskelija osaa tunnistaa tavoitteellisen perheohjauksen prosessin eri vaiheet, osaa tunnistaa systeemisen toimintamallin pääpiirteet ja monialaisuuden periaatteet sekä perheohjaajan roolin perhetyössä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa kuvata sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisen perheohjauksen erot ja merkitykset. Opiskelija osaa määritellä millaisissa toimintaympäristöissä perheohjausta on mahdollista toteuttaa. Hän osaa toimia perheohjauksen asiakastilanteissa ammatillista vuorovaikutusta soveltaen. Opiskelija osaa arvioida perheohjauksellisen työskentelytavan tarvetta lapsiperheiden palveluissa. Hän osaa soveltaa ja analysoida perheohjauksessa käytettäviä menetelmiä. Opiskelija osaa suunnitella tavoitteellisen perheohjauksen prosessin, osaa huomioida monialaisuuden työskentelyssään sekä osaa kuvata systeemisen toimintamallin piirteitä perheohjauksessa. Opiskelija osaa reflektoida toimintatapojaan ammattieettisestä näkökulmasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tarkastella ja analysoida sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisen perheohjauksen eroavaisuuksia ja merkityksiä. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti perheohjauksen tarvetta ja sisältöä lapsiperheiden palveluissa. Opiskelija osaa arvioida omia valmiuksiaan soveltaa psykososiaalista työtä ja ammatillista vuorovaikutusta perheohjauksessa. Hän osaa suunnitella tavoitteellisen perheohjauksen prosessin ja kehittää sitä huomioiden myös monialaisuuden sekä systeemisen toimintamallin. Hän osaa arvioida perheohjauksessa käytettäviä työmenetelmiä ja arvioida ammattieettisesti omaa toimintaansa sekä rooliaan perheohjauksen prosessissa.
Esitietovaatimukset
sosiaalialan tietoperustaopinnot pääosin
Lisätiedot
Tietoperustaopinnot oltava pääosin tehtyinä.
Opintojakso ei vaadi läsnäoloa, eikä opintojaksolle ole määritelty aikaan sidottua verkko-opetusta. Työskentely opintojakson kanssa vaatii itsenäistä syventymistä, sinnikkyyttä sekä työskentelyä verkko-alustalla. Orientoiva tentti on läpäistävä, päästäkseen jatkamaan opintojaksolla. 10.10.2025 jälkeen ei oteta enää tehtäväpalautuksia vastaan.