Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalinen kuntoutus (4 op)

Toteutuksen tunnus: SOSAPS50-3016

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 11.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
16.03.2026 - 22.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
SeAMK Sosionomi ja geronomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
suomi
Paikat
12 - 35
Koulutus
Sosionomi (AMK)
Opettajat
Elina Kangasluoma
Ryhmät
SOS25A
Sosionomi (AMK)
SOS24B
Sosionomi (AMK)
MSOS25K
Sosionomi (AMK), Monimuotototeutus
SOS24C
Sosionomi (AMK)
Opintojakso
SOSAPS50

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa käyttää psykososiaalista työotetta ja ammatillista vuorovaikutusta sosiaalisen kuntoutuksen toteuttamiseen. Opiskelija osaa tunnistaa itsenäisen elämän, arjen hallinnan, yhteisöjen toimintaan osallistumisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden haasteita asiakkaiden erilaisissa elämäntilanteissa ja heidän elämänkaarensa eri vaiheissa. Erityisesti opiskelija osaa tunnistaa ja arvioida kehitysvammaisten henkilöiden, työttömien, riippuvuuskuntoutujien ja mielenterveyskuntoutujien tarpeita ja osallisuuden mahdollisuuksia sosiaalisessa kuntoutuksessa. Opiskelija osaa määritellä sosiaalisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet, tavoitteet ja prosessin. Hän osaa nimetä sosiaalisen kuntoutuksen toteutustapoja, työorientaatioita, menetelmiä ja kansainvälisiä malleja. Opiskelijal osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kuntoutuksen prosessin. Opiskelija osaa selittää kirjaamisen merkityksen sosiaalisessa kuntoutuksessa. Opiskelija osaa soveltaa psykososiaalisen ohjauksen menetelmiä sosiaalisen kuntoutuksen käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa tunnistaa ja arvioida ohjauksellisia taitojaan.

Sisältö

- sosiaalisen kuntoutuksen käsite
- sosiaalisen kuntoutuksen muodot
- sosiaalisen kuntoutuksen tarpeet ja erityispiirteet
- kuntouttava työote
- kuntoutumisprosessi
- sosiaalisen kuntoutuksen toteuttajatahot
- dialogisuus ja voimavaralähtöisyys kuntoutumisprosessissa
- sosiaalisen kuntoutuksen suunnittelu, toteuttaminen ja arvioiminen
- moniammatillinen yhteistyö

Oppimateriaalit

-Autti-Rämö, I., Melkas, S., Rajavaara, M., Salminen, A., Aalto, A., & Seppälä, O. (2022). Kuntoutuminen (2., uudistettu painos.). Kustannus Oy Duodecim.
-Kokko, R-L ja Veistilä, M. (2016). Sosiaalityö ja sosiaalinen kuntoutus yhteistyönä. Teoksessa M. Törrönen, K. Hänninen, P. Jouttimäki, T. Lehto-Lundén, P. Salovaara & M. Veistilä (toim.), Vastavuoroinen sosiaalityö. (s.220-230). Gaudeamus University Press.
-Kostilainen, H. ja Nieminen, A. (2018). (toim.) Sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmia ja mahdollisuuksia. Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja DIAK TYÖELÄMÄ 13. Juvenes Print Oy. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-307-0
-Muu opettajan osoittama ajankohtainen materiaali.

Opetusmenetelmät

- Lähiopetustoteutus: Yksilö- ja ryhmätyöskentely sisältäen itsenäistä työskentelyä, lähiopetusta, esimerkkejä asiakastilanteista, oppimistehtäviä ja pääarviointiperusteen muodostava kirjallinen tehtävä, joka on samalla kirjaamisharjoite.
-Myös yhteistyötä työelämäyhteistyötahojen kanssa yhteisen sosiaalisen kuntoutuksen toteutuksen merkeissä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-Yhtenä opetusmenetelmistä: Työelämäyhteistyönä sosiaalisen kuntoutuksen käytännön toteutus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

108 tuntia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa soveltaa joiltakin osin psykososiaalista työotetta ja ammatillista vuorovaikutusta sosiaalisen kuntoutuksen vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija osaa kuvata erilaisten asiakasryhmien itsenäisen elämän, arjen hallinnan, yhteisöjen toimintaan osallistumisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden haasteita. Opiskelija osaa selittää sosiaalisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet, tavoitteet ja prosessin. Hän osaa tulkita sosiaalisen kuntoutuksen toteutustapoja, työorientaatioita, menetelmiä ja kansainvälisiä malleja. Opiskelija osaa soveltaa asiakkaan tarpeisiin ja hänen sosiaalisen kuntoutuksen tavoitteisiinsa soveltuvia sosiaaliohjauksen menetelmiä sosiaalisen kuntoutuksen käytännön toteutuksessa. Opiskelija osaa selittää kirjaamisen merkityksen sosiaalisen kuntoutuksen prosessissa. Opiskelija osaa tunnistaa ja arvioida omia ohjauksellisia taitojaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa olennaisin osin psykososiaalista työotetta ja ammatillista vuorovaikutusta sosiaalisen kuntoutuksen vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija osaa analysoida erilaisten asiakasryhmien itsenäisen elämän, arjen hallinnan, yhteisöjen toimintaan osallistumisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden tarpeita. Opiskelija osaa jäsentää sosiaalisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet, tavoitteet ja prosessin. Opiskelija osaa analysoida sosiaalisen kuntoutuksen toteutustapoja, työorientaatioita, menetelmiä ja kansainvälisiä malleja. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida tietyiltä osin perustellun kuntoutuksen prosessin. Hän osaa soveltaa perusteltuja ja sekä asiakkaan tarpeiden ja toimintakyvyn kannalta olennaisia ratkaisuja. Opiskelija osaa perustella monipuolisesti kirjaamisen merkityksen sosiaalisen kuntoutuksen prosessissa ja soveltaa kirjaamisen periaatteita. Opiskelija osaa selittää ja arvioida omia ohjauksellisia taitojaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa perustellusti ja monipuolisesti psykososiaalista työotetta ja ammatillista vuorovaikutusta sosiaalisen kuntoutuksen vuorovaikutustilanteissa. Opiskelija osaa arvioida erilaisten asiakasryhmien itsenäisen elämän, arjen hallinnan, yhteisöjen toimintaan osallistumisen ja yhteiskunnallisen osallisuuden tarpeita. Opiskelija osaa monipuolisesti perustellen yhdistää sosiaalisen kuntoutuksen toimintaperiaatteet, tavoitteet ja prosessin. Opiskelija osaa analysoida sosiaalisen kuntoutuksen toteutustapoja, työorientaatioita, menetelmiä ja kansainvälisiä malleja. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida olennaisin osin monipuolisesti perustellun kuntoutuksen prosessin. Opiskelija osaa soveltaa perusteltuja, asiakkaan tarpeisiin ja toimintakykyyn sekä suunniteltujen tavoitteiden saavuttamiseen soveltuvia menetelmiä ja välineitä. Opiskelija osaa arvioida monipuolisesti kirjaamisen merkitystä sosiaalisen kuntoutuksen prosessissa. Opiskelija osaa soveltaa olennaisin osin kirjaamisen periaatteita. Opiskelija osaa analysoida monipuolisesti omia ohjauksellisia taitojaan.

Esitietovaatimukset

opintokokonaisuus Sosiaalialan tietoperusta pääosin

Lisätiedot

Opintojakso on vaihtoehtoinen seuraavien opintojaksojen kanssa
- Opintoihin ja työhön valmentaminen
- Perheohjaus
- Sosiaaliohjaus asumisyhteisöissä
- Sosiaaliohjaus avopalveluissa
- Sosiaalityö moniammatillisissa työyhteisöissä

Siirry alkuun