Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: CA00CX10-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.04.2025 - 03.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
18.08.2025 - 30.04.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
1 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
SeAMK Restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Paula Juurakko
Merja Kyntäjä
Ryhmät
MRESTO25S
Restonomi (AMK)
Opintojakso
CA00CX10

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija tietää mikrobiologian ja hygienian osalta olennaisimmat elintarvikelainsäädännön kohdat. Opiskelija tuntee yleiset elintarvikealan mikrobit ja niiden elinehdot. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa ammattikeittiössä tapahtuvan elintarvikkeiden turvallisen ja hygieenisen varastoinnin, valmistuksen ja tarjoilun. Opiskelija tiedostaa ja ottaa huomioon ruokatuotantoon liittyvät riskit. Hän osaa toimia vastuullisesti ja yrittäjämäisesti. Opiskelija osaa soveltaa ammattikeittiössä puhtaanapidon periaatteita kestävän kehityksen näkökulmasta.

Sisältö

Elintarvikehygienian perusteet ja viranomaisvelvoitteet
Puhtaanapidon perusteet
Mikrobiryhmät, niiden tärkeimmät ominaisuudet ja elinehdot
Laboratoriotyöskentely ja näytteiden käsittely

Aika ja paikka

Suomeksi
Aikataulutetun verkko-opetuksen aikataulut löytyvät lukujärjestyksestä osoitteesta https://lukkarikone.seamk.fi/. Lukujärjestyksiä on julkaistuna kuusi seuraavaa viikkoa. Syksyn 6 ensimmäistä viikkoa julkaistaan juhannukseen mennessä ja kevään 6 ensimmäistä viikkoa jouluun mennessä. Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia.

Oppimateriaalit

Korkeala, H. (toim.). (2007). Elintarvikehygienia: ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia. Helsinki. Elintarvikehygienia.
Hygieniaopas- Elintarvikehygienian perusteet. (Uusin painos). Ympäristökustannus Oy.
Rahkio, M., Suontamo, T., Virtalainen, T., Terimaa, S., Syyrakki, S., & Välikylä, T. (Uusin painos) Pintahygieniaopas - Opas suurtalouksien, elintarviketeollisuuden, elintarvikekaupan, elintarvikealan opetuksen ja terveydensuojelun käyttöön (7. p.). Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy.
Koskinen, M., Kakko, L. & Välikylä, T. (toim.). (Uusin painos). Keittiöiden siivous- ja hygieniaopas. Ympäristökustannus Oy.

Opetusmenetelmät

Etäluennot suoritetaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä.
Opinto edellyttää itsenäistä työskentelyä ja aikataulun suunnittelua.
Käytännön harjoitukset laboratoriossa, läsnäolo pakollinen.
Opetuskertojen tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen tunnistaminen (OT)
Opinnollistaminen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee elintarvikehygienian ja mikrobiologian perusteet ja osaa käyttää niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija tietää ammattikeittiötoimintaan sisältyvät riskit. Hän toimii vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti. Opiskelija pystyy hankkimaan itsenäisesti tietoa elintarvikelainsäädännöstä.?

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin elintarvikehygienian ja mikrobiologian perusteet ja osaa soveltaa niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija tietää ja osaa ottaa huomioon ammattikeittiötoimintaa sisältyvät riskit. Hän toimii vastuullisesti, yrittäjämäisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännöstä ja osaa soveltaa niitä työssään.?

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee ja hallitsee kiitettävästi elintarvikehygienian ja mikrobiologian perusteet ja osaa soveltaa niitä monipuolisesti erilaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija tietää, huomioi ja hallitsee ammattikeittiötoimintaan?sisältyviä riskejä. Hän kykenee toimimaan yrittäjämäisesti ja ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista.

Siirry alkuun