Maatalousyrityksen kustannusten hallinta (5 op)
Toteutuksen tunnus: 9B00DR09-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 19.02.2025
Ajoitus
10.03.2025 - 27.04.2025
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Master School
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen
Opettaja
- Matti Ryhänen
Opiskelijaryhmät
-
YRKK24AAgrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen
-
MAAJOHT24Maatalousyrityksen kokonaisvaltainen johtaminen, YAMK
Tavoitteet
Opiskelija osaa tuottaa kustannustietoa maatalousyrityksen johtamisen tueksi.
Opiskelija osaa analysoida maatalousyrityksen kustannusten muodostumista.
Opiskelija osaa vertailla vaihtoehtoisten toimintatapojen kustannuksia.
Sisältö
- Kustannuslaskenta johtamisen tukena
- Kustannuslaskelmat eri aikavälejä varten
- Kustannuslaskelmien tulkinta
- Kustannusten vertailu
Oppimateriaalit
Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59
Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2014. Yhteistyö ja verkostosuhteet. Strateginen tarkastelu maidontuotantoon sovellettuna. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 19: 1-204.
Ryhänen, M. & Nissinen, K. (toim.) 2011. Kilpailukykyä maidontuotantoon. Toimintaympäristön tarkastelu ja ennakointi. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 8
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31.
Ryhänen, M., Närvä, M., Sipiläinen, T. & Rajakorpi, J. 2015. Yhteisnavetan perustaminen ja johtaminen. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 82: 57-90.
Ryhänen & Sipiläinen 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittämien – Tuotannon suunnittelu strategisen johtamisen tukena.
Sipiläinen, T. & Ryhänen, M. (toim.) 2015. Tuotannon järjestämisen ja yhteistyön vaikutus tekniseen tehokkuuteen. Yhteistyöllä kilpailukykyä maidontuotantoon –hanke. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 81: 1-84.
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2021. Maitotilayrityksen kokonaisvaltaisen johtamisen käsikirja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B161.
Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2021. Maitotilayrityksen kokonaisvaltaisen johtamisen työkirja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja C13.
Ryhänen, M. & Rajakorpi, J. (toim.) 2023. Kustannusten hallinnalla kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 182: 1-142.
Opetusmenetelmät
Kontaktiopetus, omatoiminen oppiminen
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä 135 tuntia, josta kontaktiopetusta 24 h ja itsenäistä opiskelua 111 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tuottaa kustannustietoa maatalousyrityksen johtamisen tueksi tavanomaisissa päätöksentekotilanteissa. Hän osaa analysoida ja vertailla toimintatapojen kustannuksia kohtalaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa tuottaa kustannustietoa maatalousyrityksen johtamisen tueksi. Hän osaa analysoida ja vertailla toimintatapojen kustannuksia monesta eri näkökulmasta.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa tuottaa kustannustietoa maatalousyrityksen johtamisen tueksi erilaisissa päätöksentekotilanteissa. Hän osaa analysoida ja vertailla toimintatapojen kustannuksia monesta eri näkökulmasta. Hän osaa arvioida kustannuslaskelmissa tuotettuja tietoja kriittisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti
Esitietovaatimukset
Maatalousyrityksen kokonaisvaltainen johtaminen tai vastaavat tiedot