Siirry suoraan sisältöön

Maatilan kestävät ravinnekierrot (3 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CZ10-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

17.04.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

22.01.2024 - 05.03.2024

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Samu Palander
  • Juha Tiainen
  • Arja Nykänen

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO22
    Agrologi (AMK)
  • AGRO21PR
    Agrologi (AMK)
  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelijalle on muodostunut kokonaisnäkemys maatilojen kestävästä ravinteiden käytöstä ja hän osaa syventää aiemmin opittua käytännönläheisten tehtävien avulla. Opiskelija hallitsee hiilen, typen ja fosforin kierrot ja osaa soveltaa tietoa kasvinviljelyn, kotieläinten ruokinnan ja metsänhoidon suunnittelussa. Opiskelija osaa optimoida kierrätyslannoitteiden käytön ja hiiliviljelyn menetelmät sekä kotieläinten lannan ja muiden biomassojen nykyaikaiset käsittely-, varastointi ja levitysmenetelmät osana viljelytoimenpiteitä ja maatilan ympäristönhoitoa. Opiskelija tietää, kuinka voidaan vaikuttaa kotieläinten tuottaman lannan ravinnepitoisuuksiin ja märehtijöiden metaanin tuotantoon. Hän osaa tarkastella ravinne- ja metaanipäästöjä eri tavoin määriteltynä sekä lannan käsittelyn yhteyksiä eläinten hyvinvointiin.

Sisältö

Hiilen, typen ja fosforin kierrot luonnossa, pellolla, metsässä ja tilalla
Hiilen, typen ja fosforin ympäristövaikutukset vedessä, maassa ja ilmassa
Käytännön toimet ravinteiden käytön tehostamiseen ja ravinnekiertojen optimointiin kasvin- ja kotieläintuotannossa sekä metsänhoidossa

Oppimateriaalit

Moodlessa osoitettu suomen- ja englanninkielinen sähköinen aineisto

Opetusmenetelmät

Verkko-opetus: sisältää aikaan sidottua verkossa toteutettavaa opetusta, luennot tallennetaan. Itsenäisesti ja pari/ryhmätöinä tehtäviä harjoitustöitä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Moodle-tentti opintojakson alkupuolella. yksi uusintamahdollisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 81 h: verkko-opetus 6 h, lähiohjausmahdollisuus 6 h, harjoitustöiden ja tehtävien itsenäistä tekemistä, ryhmätyö 50 h, itsenäistä opiskelua 16, tentti 2 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvata ravinteiden kierrot ja määritellä ne keinot, joilla ravinteiden käyttöä voidaan tehostaa peltoviljelyssä, kotieläintuotannossa sekä metsänhoidossa. Opiskelija tunnistaa kierrätyslannoitteiden ja ravinnerikkaiden biomassojen käytön reunaehdot ja osaa kuvata hiiliviljelyn keinoja. Opiskelija osaa kuvata ravinteiden ympäristövaikutukset ja viljelytoimenpiteet, joilla nämä vaikutukset minimoidaan. Opiskelija osaa kuvata, kuinka voidaan vaikuttaa kotieläinten tuottaman lannan ravinnepitoisuuksiin ja märehtijöiden metaanin tuotantoon. Hän tunnistaa erilaiset tavat määritellä ravinne- ja metaanipäästöjä sekä lannan käsittelyn yhteyksiä eläinten hyvinvointiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa selittää ravinteiden kierrot ja kuvata ne keinot, joilla ravinteiden käyttöä voidaan tehostaa peltoviljelyssä, kotieläintuotannossa sekä metsänhoidossa. Opiskelija osaa suunnitella kierrätyslannoitteiden ja ravinnerikkaiden biomassojen käyttöä ja hiiliviljelyn keinoja. Opiskelija osaa perustella ravinteiden ympäristövaikutukset ja viljelytoimenpiteet, joilla nämä vaikutukset minimoidaan.
Opiskelija osaa perustella, kuinka voidaan vaikuttaa kotieläinten tuottaman lannan ravinnepitoisuuksiin ja märehtijöiden metaanin tuotantoon. Hän osaa tarkastella ravinne- ja metaanipäästöjä eri tavoin määriteltynä sekä lannan käsittelyn yhteyksiä eläinten hyvinvointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tulkita ravinteiden kierrot ja analysoida ne keinot, joilla ravinteiden käyttöä voidaan tehostaa peltoviljelyssä, kotieläintuotannossa sekä metsänhoidossa. Opiskelija osaa vertailla eri kierrätyslannoitteiden ja ravinnerikkaiden biomassojen käyttöä ja osaa soveltaa käytäntöön hiiliviljelyn keinoja. Opiskelija osaa analysoida ravinteiden ympäristövaikutukset ja viljelytoimenpiteet, joilla nämä vaikutukset minimoidaan. Opiskelija osaa soveltaa tietoaan siitä, kuinka voidaan vaikuttaa kotieläinten tuottaman lannan ravinnepitoisuuksiin ja märehtijöiden metaanin tuotantoon. Hän osaa hyödyntää erilaisia ravinne- ja metaanipäästöjen määrittelytapoja sekä lannan käsittelyn yhteyksiä eläinten hyvinvointiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti 25 %, harjoitustyöt 75 %

Esitietovaatimukset

Kasvituotannon ja kotieläintuotannon yhteiset ammattiopinnot. Muut kiertotalouskokonaisuuden opinnot. Opiskelija ja opinto-ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.