Siirry suoraan sisältöön

Kasvu ja sosialisaatio (5 op)

Toteutuksen tunnus: BE00DK63-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

29.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

04.09.2023 - 27.10.2023

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Sosionomi ja geronomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

12 - 36

Tutkinto-ohjelma

  • Sosionomi (AMK)

Opettaja

  • Pirita Hakoneva
  • Pia-Christine Sainio

Opiskelijaryhmät

  • SOS23C
    Sosionomi (AMK)
  • SOS23B
    Sosionomi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija on omaksunut elinikäiseen kasvuun ja sosialisaatioon liittyvät merkitykset yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta elämänkaaren eri vaiheissa. Opiskelija on perehtynyt erityisesti lapsuus- ja nuoruusiän kehitykseen liittyviin teorioihin, erityisen tuen tarpeisiin sekä lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Opiskelija osaa selittää vanhemmuuden ja kiintymyssuhteen merkityksen kasvussa ja sosialisaatiossa. Opiskelija osaa vertailla erilaisten yhteiskuntarakenteiden ja kulttuurien vaikutusta hyvinvointiin, sosialisaatioon ja perheen merkitykseen lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Opiskelija tunnistaa sosionomin työnkuvan muista lasten ja perheiden kanssa työskentelevistä ammattikunnista.

Sisältö

• sosialisaatio
• keskeiset kehitysteoriat
• varhainen vuorovaikutus
• perhe ja vanhemmuus
• lasten ja perheiden hyvinvointi
• läheisten ihmissuhteiden merkitys, kiintymyssuhde, attraktio
• lapsen ja nuoren erityisen tuen tarpeet
• elämänkulku
• lapsi- ja nuorisokulttuurit

Aika ja paikka

-

Oppimateriaalit

Opettajan esittämä materiaali opintojakson alussa.

Opetusmenetelmät

Lähiopetus, luennot, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöt, tunnilla tehtävät harjoitukset ja tehtävät Moodle-alustalla, mahdollinen vierailija/vierailu sekä kotitentti.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kontaktikurssi tai opinnollistaminen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

133 tuntia

Sisällön jaksotus

-

Lisätietoja opiskelijoille

-

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tunnistaa ja nimetä lapsuus- ja nuoruusikään liittyviä teorioita sekä määritellä vanhemmuuden ja kiintymyssuhteen merkitystä kasvuun ja sosialisaatioon. Opiskelija osaa kuvata elinikäiseen kasvuun ja sosialisaatioon sekä lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä käsitteitä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta elämänkaaren eri vaiheissa. Opiskelija tunnistaa erilaisten yhteiskuntarakenteiden ja kulttuurin sekä erityisen tuen tarpeen vaikutuksia kasvussa ja sosialisaatiossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa kasvuun, sosialisaatioon ja lasten sekä perheiden hyvinvointiin liittyviä käsitteitä ja teorioita. Opiskelija osaa selittää kiintymyssuhteen merkityksen sekä lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä käsitteitä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmasta sekä tuottaa niistä esimerkkejä. Opiskelija osaa jäsentää ja arvioida vanhemmuuden, kiintymyssuhteen ja erityisen tuen merkitystä sosialisaatioprosessissa. Opiskelija osaa selittää erilaisten yhteiskuntarakenteiden ja kulttuurin sekä erityisen tuen tarpeen merkityksiä kasvussa ja sosialisaatiossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa analysoida monipuolisesti elinikäiseen kasvuun, sosialisaatioon sekä lasten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä käsitteitä. Opiskelija osaa tarkastella kriittisesti ja ymmärtää lapsuus ja nuoruusiän kehitykseen liittyviä teorioita sekä analysoida vanhemmuuden ja kiintymyssuhteen sekä erityisen tuen merkitystä sosialisaatioprosessissa. Opiskelija osaa esimerkein eritellä ja yleistää kasvuun ja sosialisaatioon liittyviä näkökulmia laaja-alaisesti yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista. Opiskelija osaa analysoiden vertailla erilaisten yhteiskuntarakenteiden ja kulttuurien vaikutusta lapsiin, perheisiin, hyvinvointiin, sosialisaatioon ja erityisen tuen tarpeisiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen kontaktiopetukseen, tehtävät verkkoalustalla ja tentti. Muut arvioinnin perusteet esitellään opintojakson alussa.