Automaation perusteet (3 op)
Toteutuksen tunnus: KL00CC71-3005
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 15.10.2023
Laajuus
3 op
Yksikkö
SeAMK Konetekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Konetekniikka
Opettaja
- Tommi Ylimäki
Opiskelijaryhmät
-
KONE21Insinööri (AMK), Konetekniikka
Tavoitteet
Opiskelija pystyy erottamaan erilaiset automaatiojärjestelmät ja tunnistaa niissä käytettävät komponentit. Hän tunnistaa automaattisen järjestelmän toiminnan edellytykset. Rele- ja PLC - ohjauksien, yleisimpien antureiden ja toimilaitteiden rakenteen, toiminnan sekä niiden liitynnät. Opiskelija oppii automaatiotekniikassa tarvittavan loogisen ajattelutavan perusteet.
Sisältö
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys. Mitä on automaatio. Ohjaus ja säätö, automaation ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmän komponentit. Anturien ja toimilaitteiden yleisimmät kytkennät ohjelmoitaviin logiikoihin. Kytkentä harjoitukset laboraatiossa. Opintojaksolla tutustutaan käytännössä erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin.
Oppimateriaalit
- Opettajat materiaalit (Moodlessa/linkit Internetiin)
- Luentojen demonstraatiot
- Kotitehtävät
- Tuote- ja ohjelmointiohjekirjat/datalehdet
- Lessons in industrial instrumentation -käsikirja (maksuton PDF-kirja)
Opetusmenetelmät
Lähiopetus (luennot). Luentotallenteet tulevat saataville itseopiskelua varten.
Itsenäinen työskentely (kotitehtävät)
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssi suoritetaan tentillä. Tentti järjestetään toiseksi viimeisellä oppitunnilla. Yksi uusintatentti järjestetään kurssin jälkeen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 tuntia työtä, josta 28 kontaktiopetusta, loput itsenäistä työskentelyä.
Sisällön jaksotus
Automaation ja automaatiotekniikan kehitys, mitä on automaatio. Säätö, automaattiset ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, relepiirit, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmien osat. Yleisimmät yhteydet ohjelmoitavilta logiikoilta antureihin ja toimilaitteisiin. Mahdollisesti vierailu(ja) laboratoriossa. Kurssilla tutustutaan erilaisiin ohjausjärjestelmiin simulaatioympäristössä.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti. Kotitehtävistä saa lisäpisteitä tenttiin.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.