Siirry suoraan sisältöön

Maatalousyrityksen tuotannon suunnittelu (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00BW95-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.11.2023 - 26.04.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
10 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Agrologi (AMK)
Opettajat
Matti Ryhänen
Ryhmät
AGRO21TA
Agrologi (AMK)
Opintojakso
9A00BW95

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija tuntee maatalousyrityksen tuotannon suunnittelun biologiset, tekniset ja taloudelliset sidonnaisuudet. Hän kykenee järjestämään maatalouden yritystoiminnan kokonaisuutena siten, että ennakoitu taloudellinen tulos on paras mahdollinen. Opiskelija kykenee laatimaan maatalousyrityksen taloussuunnitelmia ja osaa hyödyntää niitä maatalousyrityksen johtamisessa. Opiskelija osaa hahmottaa toimintaympäristön muutosten merkityksen ja miten muutokset vaikuttavat taloussuunnitelmien laadintaan, riskien hallintaan ja maatalousyrittäjien valintoihin. Lopputuloksena opiskelija saavuttaa taidon laatia korkeatasoisia taloussuunnitelmia.

Sisältö

Opiskelija asettaa tavoitteet opettajan ja maatalousyrittäjän kanssa. Hän kartoittaa maatalousyrityksen resurssit, arvioi omaisuusosien arvot, tarkastelee tuotantomahdollisuuksia, oppii suunnittelumenetelmien käytön, laatii maatalousyritykselle tuotanto- ja taloussuunnitelmia, määrittää tuotantovaihtoehtojen kannattavuuden ja maksuvalmiuden sekä tulkitsee tulokset. Hän perehtyy myös EU-tukipolitiikan antamiin mahdollisuuksiin ja asettamiin rajoituksiin sekä siihen, miten ne vaikuttavat taloussuunnitelmien laadintaan ja maatalousyrittäjän valintoihin.

Oppimateriaalit

Kay, Edwards & Duffy 2019. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin). Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin). Ryhänen & Laitila 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59. s. 91-151. Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31: 1-178. Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu.

Opetusmenetelmät

Yhteistoiminnallinen oppiminen: Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Opettaja tukee, auttaa ja kannustaa. Jaettu asiantuntijuus on käytössä opettajan ja opiskelijoiden kesken. Opiskelijat ohjataan laatimaan maatalousyrityksestä kirjallinen raportti, joka sisältää tuotantoratkaisut, investoinnit, mahdolliset yhteistyötavat ja toiminnan laadun kuvauksen. Maatalousyrityksen toiminta kuvataan prosessikaavioilla ja kaaviot avataan tiivistetysti kirjoittamalla. Laaditaan katetuottolaskelmat prosessikaavioita hyödyntäen. Laaditaan tuotantosuunnitelmat ja valintaan paras toteutettavaksi. Tuotannon suunnitelman pohjalta laaditaan tulos- ja kannattavuuslaskelmat ja selvitetään maatalousyrityksen toiminnan edellytykset. Selvitetään, miten riskejä hallitaan ja laaditaan herkkyystarkastelut. Lopuksi tulokset tulkitaan ja tehdään johtopäätökset.

Läsnäolo 80% vs. tentti.
Maatalousyrityksen johtaminen opintojakson harjoitustyö pohjana opiskeluun.
Opiskelu tapahtuu 3 – 4 opiskelijan ryhmissä.
Harjoitustyö laaditaan samoilla ohjeilla kuin maatalousyrityksen johtamisen opintojakso.
Harjoitustyöt Teams-ohjauksena (osallistuinen pakollista).

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tuotannon suunnittelu tehdään todellisille maatalousyrittäjille. Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa maatalousyrittäjien kanssa. Opettaja tukee opiskelijoita tässä työssä. Opiskelijat laativat kirjallisen raportin maatalousyrittäjille.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

10*26,7 tuntia = 267 tuntia, josta n. 120 tuntia luokkatyöskentelyä ja n. 150 tuntia omatoimista oppimista.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Arvointi hyväksytty/korjattava. Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Arvioinnissa keskitytään siihen, miten oppija kykenee modifioimaan tietojaan, taitojaan ja suunnitelmaansa siten, että hän kykenee ohjaamaan tuotannollista ja taloudellista toimintaa optimaalisesti. Lisäksi oppimisprosessin aikana arvioidaan reflektoimalla, miten oppijat arvioivat omaa toimintaansa ja oppimistaan.

Esitietovaatimukset

Maatalouden yritystalouden perusteet, Maatalousyrityksen johtaminen, tuotantoekonomia

Lisätiedot

Suomeksi
Opetusresurssien mahdollistamissa rajoissa otetaan opiskelijoita opintojaksolle.
Tarvittaessa valinta opintojaksoille tehdään opintomenestyksen mukaisessa järjestyksessä.
Opintomenestys määritetään seuraavien opintojaksojen keskiarvon perusteella:
- Maatalouden yritystalouden perusteet
- Maatilayrityksen verotus
- Maatalouspolitiikka

Lisäksi edellytetään, että maatalousyrityksen johtaminen ja tuotantoekonomia opintojaksoilla on edetty opetussuunnitelman mukaisesti.

Siirry alkuun