Siirry suoraan sisältöön

Johdanto maatalouteen (10op)

Toteutuksen tunnus: KA01AMAPE02-2

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.01.2016 - 23.04.2016
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
11.01.2016 - 23.05.2016
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Koulutus
Agrologi (AMK)
Opintojakso
KA01AMAPE02

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

1. Kasvituotanto: Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon tärkeimpien pelto-viljelykasvien viljelytekniikoista, osaa ottaa maanäytteet, osaa tulkita niiden tuloksia sekä tutustuu koulutilan toimintaan ja kasvinviljelyn välineistöön.
2. Kotieläintuotanto: Opiskelija osaa määritellä suomalaisen kotieläintuotannon keskeiset tuotannonalat ja niiden laajuuden. Hän tuntee kotieläintilan toimintakokonaisuuden sekä tuotantokiertojen, tuotantohygienian ja ruokinnan perusteet. Hän tuntee kotieläintuotantoon liittyvät keskeiset käsitteet. Hän saa perusvalmiuksia eläinten hoitotöiden suorittamiseen.
3. Kone: Opiskelija osaa kytkeä traktoriin perävaunun ja keskeiset työkoneet sekä osaa käyttää traktoria niiden kanssa oikein ja turvallisesti. Hän löytää konetyöskentelyn keskeiset vaaratekijät ja osaa luetella keskeiset tieliikennemääräykset. Opiskelija osaa varautua etukäteen traktorin ja työkoneiden määräaikais- ja muihin huoltoihin, osaa tehdä ne käyttöohjetta tulkiten oikein ja turvallisesti jätehuoltoa myöten.
4. Ympäristötieto: Opiskelija on selvillä maapallon yhteisistä ympäristöongelmista sekä oman ammattialansa erityisongelmista ja osaa ehkäistä niiden syntyä ja korjata jo syntyneitä vahinkoja. Hän tuntee alan hallinnon ja lainsäädäntöä. Hän tuntee kestävän kehityksen periaatteet ja pyrkii noudattamaan niitä niin ammatissaan kuin vapaa-aikanaankin. Oppilas tuntee luonnon monimuotoisuuden ja tunnistaa maiseman perinnebiotoopit sekä osaa hoitaa niitä.
1, 2 ja 4: Opiskelija osaa käyttää opiskelussaan kirjaston palveluita ja oman alansa tiedonlähteitä.

Sisältö

1. Kasvituotanto: Koulutilan kasvituotanto, kasvituotannon käsitteet, maanäytteiden otto ja tulosten tulkinta, peltokasvien viljelytekniikka.
2. Kotieläintuotanto: Suomalaisen kotieläintuotannon laajuus, tuotantokierrot ja ?tavat, tärkeimmät rehut, tuotantohygienian ja ruokinnan perusteet, kotieläinharjoitukset.
3. Kone: Tutustuminen maatilan keskeisiin maatalouskoneisiin ja laitteisiin, Traktorin käyttötaito perävaunun ja työkoneiden kanssa, työturvallisuusnäkökohdat, maatalouskoneiden huollon perusteet ja huoltotaito, tieliikennelainsäädäntö ja maatalouskoneet.
4. Ympäristötieto: Maapallon laajuiset ympäristöongelmat ja niiden vaikutus maa- ja metsätalouteen, ympäristöhallinto ja -lainsäädäntöä, kestävän kehityksen periaatteet, oman ammattialan erityisongelmat, ympäristön tila Suomessa, perinnebiotoopit ja niiden hoito, rakennetun maiseman hoito, luonnonsuojelu

Toteutustavat

1. Kasvituotanto: Luennot (35%), osallistuminen harjoituksiin (20 %), hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä ja tentti (45 %).
2. Kotieläintuotanto: kontaktiopetus luokkatiloissa 12 h, tilavierailut 6 h, ryhmäopetus kotieläintiloissa 42 h, omatoiminen opiskelu 20 h. Monimuotokoulutuksessa kontaktiopetus luokkatiloissa 12 h, tilavierailut ja ryhmäopetus 8 h, omatoiminen opiskelu 60 h.
3. Kone: Kontaktiopetusta + harjoitukset 60 %, Oppimistehtävä ja muu itsenäinen työskentely 40 %
4. Ympäristötieto: Luennot (50 %), hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät (50 %).

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 1:Opiskelija tuntee pääpiirtein suomalaisen maatilan tuotantojärjestelmät kasvi- ja kotieläintuotannon osalta sekä niitä tukevan tekniikan ja osaa toimia ympäristövastuullisesti ja on selvillä tärkeimmistä ympäristöuhkista.
Taso 3: Opiskelija osa vertailla eri tuotantojärjestelmien toimivuutta ja teknisiä sovelluksia sekä toimia ympäristövastuullisesti tiedostaen keskeiset ympäristöuhkat.
Taso 5: Opiskelija osaa arvioida suomalaisen maatalouden eri tuotantojärjestelmien toimivuutta ja tiedostaa tuotannon vaiku-tusta ympäristölle.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei vaadita.

Siirry alkuun