Siirry suoraan sisältöön

Edistä aivoterveyttä tukemalla terveyden lukutaitoa (5 op)

Toteutuksen tunnus: BJ00DM22-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 30.06.2023

Ajoitus

01.06.2023 - 31.08.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Ikääntymisen asiantuntija

Opettaja

  • Katri Turunen
  • Virpi Salo
  • Merja Hoffrén-Mikkola

Tavoitteet

Opintojakson kuvaus: Opintojaksolla perehdytään terveyden lukutaidon käsitteeseen ja terveyden lukutaitoa määrittäviin tekijöihin yksilö- ja organisaatiotasolla. Opintojaksolla tarkastellaan terveyden lukutaitoa erityisesti aivoterveyden edistämisen näkökulmasta. Perehdytään uusimpaan aivoterveyttä koskevaan tutkimusnäyttöön. Opintojaksolla harjoitellaan arvioimaan aivoterveyteen liittyvän informaation ymmärrettävyyttä, luotettavuutta ja käytettävyyttä. Lisäksi perehdytään siihen millaisilla menetelmillä aivoterveyteen liittyvän informaation ymmärtämistä ja käyttöönottoa sekä aivoterveyttä edistäviä käyttäytymisen muutosprosesseja voidaan tukea elämäntapaohjauksella. Opintojaksolla tarkastellaan aivoterveyttä edistävän ja muistiystävällisen toiminnan hyödyntämistä asiakaslähtöisten palvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja kehittämisessä.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa

- määritellä mitä terveyden lukutaito tarkoittaa ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen
- arvioida sitä, kuinka organisaatio edistää terveyden lukutaitoa sekä esittää keinoja, joilla organisaatio voi edistää terveyden lukutaitoa
- määrittelee tunnetut aivoterveyttä edistävät tekijät ja toimet
- selittää terveyden lukutaidon yhteyttä aivoterveyteen
- arvioida kriittisesti kirjallisen, suullisen ja verkossa olevan aivoterveyteen liittyvän informaation ymmärrettävyyttä, luotettavuutta ja käytettävyyttä
- selittää, millaisilla menetelmillä voidaan arvioida, ymmärtääkö yksilö aivoterveyteen liittyvää informaatiota
- selittää millaisilla keinoilla voidaan tukea informaation ymmärtämistä ja hyödyntämistä aivoterveyden edistämisessä
- hyödyntää motivoivan haastattelun periaatteita aivoterveyttä edistävässä elämäntapaohjauksessa
- toimia aivoterveyden edistämisen asiantuntijana osallistuen asiakaslähtöisten, aivoterveyttä edistävien ja muistiystävällisten palvelujen suunnitteluun, toteutukseen ja kehittämiseen.

Sisältö

- Terveyden lukutaito yksilön ja yhteisön/organisaation resurssina
- Aivoterveyttä edistävät tekijät viimeisimmän tutkimusnäytön perusteella
- Aivoterveyteen liittyvän informaation arviointi terveyden lukutaidon näkökulmasta
- Terveyden lukutaidon tukeminen
- Aivoterveyttä edistävä elämäntapaohjaus
- Aivoterveyttä edistävien ja muistiystävällisten palvelujen kehittäminen

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä. Ohjaaminen ja palautteen anto tapahtuu verkko-oppimisympäristössä. Opiskelu koostuu itsenäisestä opiskelusta ja oppimistehtävistä verkossa. Opintojaksolla on osana itsenäistä opiskelua nauhoitettuja verkkoluentoja, joihin liittyy oppimistehtäviä. Lisäksi opintojaksolla tehdään kirjallinen oppimistehtävä, jossa käytetään tutkimuskirjallisuutta ja noudatetaan tieteellisen kirjoittamisen ohjeita. Yhdessä oppimista edistetään verkkokeskusteluilla.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osoitat osaavasi määritellä terveyden lukutaidon ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä antaa esimerkkejä terveyden lukutaidon ilmenemisestä käytännössä.
Osoitat osaavasi nimetä aivoterveyteen vaikuttavia tekijöitä, etsiä uusinta aiheeseen liittyvää tutkimustietoa sekä kuvata terveyden lukutaidon yhteyttä aivoterveyteen.
Osoitat osaavasi arvioida kriittisesti aivoterveyteen liittyvän informaation luotettavuutta, ymmärrettävyyttä ja käytettävyyttä.
Osoitat osaavasi selittää miten aivoterveyteen liittyvä informaation ymmärtämistä ja hyödyntämistä voidaan tukea.
Osoitat tuntevasti motivoivan haastattelun periaatteet ja kykyä soveltaa niitä aivoterveyttä edistävässä elämäntapaohjauksessa.
Osoitat osaavasi arvioida aivoterveyttä edistävän ja muistiystävällisen toiminnan käyttöönottoon ja kehittämiseen liittyviä tekijöitä