Siirry suoraan sisältöön

Agroteknologia (10 op)

Toteutuksen tunnus: KA00BW81-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 30.09.2022

Ajoitus

26.09.2022 - 31.12.2022

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Juha Tiainen
  • Roni Kuru
  • Jori Lahti

Opiskelijaryhmät

  • AGRO21B
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää käytännössä, teoriassa ja fysiikan ongelmanratkaisutaitojen avulla traktorin ja moottoroitujen työkoneiden moottorin ominaisuuksiin, ajoneuvon etenemiseen, maan tiivistävään vaikutukseen sekä vetovoimaan ja vetokykyyn liittyvät keskeiset tekijät. Opiskelija osaa myös selittää traktoreissa ja työkoneissa tarvittavien hydrauliikka- ja sähköjärjestelmien sekä hallintalaitteiden perusrakenteet ja keskeiset ominaisuudet. Hän osaa laskea niihin liittyviä keskeisiä suureita ja ominaisuuksia.
Opiskelija osaa selittää mitä uusia kehityssuuntia, esimerkiksi vaihtoehtoiset polttoaineet ja robotisaatio, agroteknologiassa on lähitulevaisuudessa.
Opiskelija osaa esitellä keskeiset maatilalle sopivat palamiseen perustuvat lämmitysteknologiat, lämpöpumpputeknologian, tuulienergian ja aurinkoenergian ja kykenee hyödyntämään maatilalle laadittua energiasuunnitelmaa. Opiskelija osaa laskea keskeisten energiamuotojen tehoon, energiankäyttöön ja hyötysuhteeseen liittyviä ominaisuuksia.
Opiskelija osaa ottaa huomioon turvallisuuteen liittyvät tekijät,myös kyberturvallisuuden.

Sisältö

- moottorin, voimansiirron, akselistojen, renkaiden, hydrauliikan, sähkölaitteiden ja hallintalaitteiden toiminta.
- kinematiikka, Newtonin lait, työ, teho, energia, liikemäärä, impulssi, pyörimisliike, olomuotojen mekaniikka, sähköopin perusteet
- keskeiset maatilan energialähteet, lämmityskattilatyypit, maalämpölaitteet, tuulivoimalan rakenne, aurinkosähköjärjestelmät

Oppimateriaalit

- Bell, B. 2008. Farm Machinery (5. painos)
- Tiainen, R. (toim.) 2005. Maatilatalouden teknologia
- Hautala, M. & Peltonen, H. 2016. Insinöörin (AMK) fysiikka
- Opettajan osoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- Kontaktiopetus 50 %
- Oppimistehtävät ja muu itsenäinen työskentely 50 %

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 268 h, johon sisältyy lähiopetusta sekä itsenäisiä harjoitustehtäviä

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla muutamia traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusominaisuuksia sekä osaa suorittaa yksinkertaisia niiden perussuureisiin sekä vetokykyyn liittyviä laskutoimituksia. Hän osaa kuvailla ajoneuvojen keskeisen sähkötekniikan, hallinta- ja säätölaitteiston sekä osaa luetella niihin liittyviä käsitteitä ja vaatimuksia. Opiskelija osaa kuvailla muutaman keskeisen maatiloille sopivan lämmönlähteen toiminnan sekä tuntee niiden toiminnan fysikaalisen perustan. Opiskelija osallistuu tehtäväohjauksiin ja suorittaa opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee keskeiset traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisut keskeisine ominaisuuksineen sekä osaa soveltaa fysiikan taitoja niiden ominaisuuksien arviointiin. Hän osaa kuvailla traktorien keskeisen sähkötekniikan, hallinta- ja säätölaitteiston keskeiset rakenteet ja toiminnan sekä niihin liittyvät käsitteet ja vaatimukset. Hän osaa kuvailla muutamia tarkennetussa viljelyssä tarvittavia teknisiä ratkaisuja. Opiskelija osaa kuvailla keskeiset maatiloille sopivien lämmönlähteiden toiminnan sekä tuntee niiden toiminnan fysikaalisen perustan. Opiskelijalla on aktiivinen rooli opinnon eri vaiheissa ja hän suorittaa opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa analysoida traktoreissa ja työkoneissa käytettävien moottorien, voimansiirtolaitteiden, akselistojen, renkaiden ja hydrauliikan perusratkaisuja niiden keskeisine ominaisuuksineen ja osaa perustella näkemyksiään myös fysikaalisien laskelmien avulla. Hän osaa arvottaa keskeiset ajoneuvojen sähkötekniikkaan ja hallintalaitteistoon liittyvät rakenteet ja toiminnan, laitteisiin liittyvät käsitteet ja vaatimukset sekä osaa kuvailla säätötekniikan liittyviä teknisiä järjestelmiä. Opiskelija osaa kuvailla keskeiset maatiloille sopivien lämmönlähteiden toiminnan sekä tuntee niiden toiminnan fysikaalisen perustan. Opiskelijalla on oma-aloitteinen ja analyyttinen opintojaksoon kuuluvissa keskusteluissa ja tehtävien suorittamisessa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Aktiivinen osallistuminen opetukseen 10 %
- Oppimistehtävien suorittaminen hyväksyttävästi 90 %
- Laboratorioharjoitukset ovat pakollisia.