Siirry suoraan sisältöön

Naudanlihantuotanto (5 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CD81-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 12.10.2022

Ajoitus

10.10.2022 - 31.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Teija Rönkä

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO20
    Agrologi (AMK)
  • AGRO20PR
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija tuntee naudanlihantuotannon toimintakentän. Opiskelija osaa seurata, arvioida, suunnitella ja kehittää vasikkakasvattamon, lihanauta- tai emolehmätilan toimintaa eläinten tuottavuuden, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa resurssitehokkaassa tuotannossa. Opiskelija pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun naudanlihantuotannosta.

Sisältö

Naudanlihan tuotantoketju ja uudet tuotantomuodot, ajankohtaiset teuraaksi kasvatettavien nautojen ja emolehmien ravitsemuksen ja hoidon erityiskysymykset, tuotannossa ja sen seurannassa käytettävät digitaaliset tietolähteet ja teknologiset ratkaisuvaihtoehdot, eri lähteistä kerätyt tuotannon tunnusluvut ja niiden tulkinta, naudanlihan tuottajahinnan muodostuminen, syventävä tieto naudanlihan laatutekijöistä, mahdollisuudet vaikuttaa keskeisiin tuotantokustannuksiin, eläinaineksen kehittämisen perusteet emolehmätilalla, ajankohtaiset terveydenhoitoasiat ja terveydenhuoltoon liittyvä kartoitus ja suunnittelu sekä näissä esiin tulevien seikkojen merkitys eläimille, tuotannon ympäristövaikutukset, tavallisimpien sairauksien synty ja ennaltaehkäisy

Oppimateriaalit

Tauriainen, S. (toim) 2006. Naudanlihantuotanto. Gummerus kirjapaino Oy,
Opettajan osoittamat suomen - , englannin- ja ruotsinkieliset tutkimukset ja muut ajankohtaiset julkaisut.

Opetusmenetelmät

Luennot, pääosin verkossa
Oppimistehtävät
Itsenäinen opiskelu osin verkossa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Asia sovitaan tarkemmin opettajan kanssa opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 135 h. Kontaktiopetus kaikille 25 h ja päiväopiskelijoille tämän lisäksi 32 h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa seurata tuotantoa, eläinten terveyttä ja hyvinvointia päivittäisellä tasolla, laatia ohjatusti lypsykarjatilan eläinryhmien ruokintasuunnitelmia ja kartoittaa terveydenhuollon suunnittelun edellyttämiä tietoja. Hän osaa määritellä tuottajahintaan vaikuttavat asiat ja nimetä keinoja vaikuttaa tuotantokustannuksiin. Hän osaa kuvailla ja vertailla ajanmukaisia teknologisia ratkaisuja

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa seurata ja suunnitella tuotantoa itsenäisesti ja pidemmällä aikavälillä. Hän osaa laatia itsenäisesti eri eläinryhmien ruokintasuunnitelmia. Hän osaa arvioida ja selittää eläinaineksen kehittämisen ja eläinten terveydenhuollon keinoja sekä tuotantoketjun eri osien merkitystä. Opiskelija osaa tunnistaa ruokinnan, hoidon ja tuotantoympäristön vaikutuksen tuotantoon, tuotteiden laatuun, terveyteen, ympäristöön ja kustannuksiin. Hän osaa perustellusti valita ruokinnallisia ja teknologisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa ottaa huomioon ja soveltaa ravitsemus- ja tuotantobiologisia yksityiskohtia suunnitelmia laatiessaan. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät eläinten hyvinvoinnin ja tuottavuuden, tuotteiden laadun, teknologisten valintojen ja resurssitehokkuuden näkökulma sekä tuotantoketjun eri osatekijöiden keskinäinen vaikutus.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut tehtävät
Aktiivinen osallistuminen
Tentti

Esitietovaatimukset

Kotieläintuotannon yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot.

Lisätiedot

Opiskelija voi suunnata opintojaan joko teuraseläinten kasvatukseen tai emolehmätuotantoon.