Siirry suoraan sisältöön

Maidontuotanto (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CD80-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 16.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 30.04.2023

Laajuus

5 - 10

Virtuaaliosuus (op)

6 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Jori Lahti
  • Teija Rönkä

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO20
    Agrologi (AMK)
  • AGRO20PR
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa seurata, arvioida, suunnitella ja kehittää lypsykarjatilan toimintaa eläinten tuottavuuden, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa resurssitehokkaassa tuotannossa. Opiskelija pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun maidontuotannosta.

Sisältö

Ajankohtaiset lypsylehmien ja lypsykarjan uudistukseen käytettävän nuorkarjan ravitsemuksen ja hoidon erityiskysymykset, tuotannossa ja sen seurannassa käytettävät digitaaliset tietolähteet ja teknologiset ratkaisuvaihtoehdot, eri lähteistä kerätyt tuotannon tunnusluvut ja niiden tulkinta, maidon tuottajahinnan muodostuminen, mahdollisuudet vaikuttaa keskeisiin tuotantokustannuksiin, eläinaineksen kehittämisen perusteet, ajankohtaiset terveydenhoitoasiat ja terveydenhuoltoon liittyvä kartoitus ja suunnittelu sekä näissä esiin tulevien seikkojen merkitys eläimille, tuotannon ympäristövaikutukset, tyypillisten tuotantosairauksien synty ja ennaltaehkäisy

Oppimateriaalit

Kyntäjä, J., Teräväinen, H., Harmoinen, T. & ellä, A. 2010. Lypsylehmän ruokinta.
Opettajan osoittamat suomen - , englannin- ja ruotsinkieliset tutkimukset ja muut ajankohtaiset julkaisut.

Opetusmenetelmät

Luennot, suurimmaksi osaksi verkossa
Verkossa suoritettavat tehtävät
Demonstraatiot
Opintoretket

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Asia sovitaan tarkemmin opettajan kanssa opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 135 h.

Lisätietoja opiskelijoille

Monimuoto-opiskelijoiden lähiviikoille sijoitettuja tunteja viikoilla 2 ja 6 on mahdollisuus seurata etänä/ luentomaiset osuudet nauhoitetaan.
Viikkojen 11 ja 16 aikana suositellaan läsnäoloa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa seurata tuotantoa, eläinten terveyttä ja hyvinvointia päivittäisellä tasolla, laatia ohjatusti lypsykarjatilan eläinryhmien ruokintasuunnitelmia ja kartoittaa terveydenhuollon suunnittelun edellyttämiä tietoja. Hän osaa määritellä tuottajahintaan vaikuttavat asiat ja nimetä keinoja vaikuttaa tuotantokustannuksiin. Hän osaa kuvailla ja vertailla ajanmukaisia teknologisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa seurata ja suunnitella tuotantoa itsenäisesti ja pidemmällä aikavälillä. Hän osaa laatia itsenäisesti eri eläinryhmien ruokintasuunnitelmia. Hän osaa arvioida ja selittää eläinaineksen kehittämisen ja eläinten terveydenhuollon keinoja. Opiskelija osaa tunnistaa ruokinnan, hoidon ja tuotantoympäristön vaikutuksen tuotantoon, terveyteen, ympäristöön ja kustannuksiin. Hän osaa perustellusti valita ruokinnallisia ja teknologisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa ottaa huomioon ja soveltaa ravitsemus- ja tuotantobiologisia yksityiskohtia suunnitelmia laatiessaan. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät eläinten hyvinvoinnin ja tuottavuuden, teknologisten valintojen ja resurssitehokkuuden näkökulma.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät.
Aktiivinen osallistuminen
Lopun yhteenvetopäivä tai tämän vaihtoehtona tentti.

Esitietovaatimukset

Yhteiset kotieläintuotannon ammatiopinnot tai vastaavat tiedot.

Lisätiedot

Opiskelija voi suorittaa joko koko 10 op kokonaisuuden tai valita 5 op kokonaisuuden painottuen joko tuotannon suunnitteluun tai tuotannon seurantaa ja organisointiin