Siirry suoraan sisältöön

Kasvutekijät ja kasvin kasvu (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00BW61-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.04.2021 - 05.09.2021

Ajoitus

13.09.2021 - 17.12.2021

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Ruoka, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)
  • Avoin amk

Opettaja

  • Jussi-Matti Kallio
  • Juha Tiainen
  • Sanna Ekström
  • Anna Tall
  • Jori Lahti
  • Arja Nykänen

Vastuuhenkilö

Jukka Kauppila

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 10. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 12. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 4 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)

Koulutusryhmat

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • Pienryhmä 4

Tavoitteet

Opiskelija osaa selosta kasvien toimimisen hiilinieluna ja maaperän hiilivarannot.
Opiskelija osaa selostaa keskeiset kasvien kasvuun vaikuttavat tekijät maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden suhteen ympäristönakökulmat huomioon ottaen. Opiskelija osaa myös kuvailla kasvien atomisia ja –fysiologisia peruskäsitteitä.
Opiskelija osaa kuvailla maaperän syntyyn ja koostumukseen ja sen muutoksiin liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa määritellä maalajit ja niiden ominaisuudet sekä osaa soveltaa tietoja maatalouskäytössä.
Opiskelija osaa selostaa meteorologiset peruskäsitteet ja osaa selittää sääilmiöiden syntyyn vaikuttavat tekijät erityisesti Suomen olosuhteissa. Opiskelija osaa arvioida peltoviljelyn vaatiman kuivatus- ja kastelutarpeen osaa esitellä eri kuivatus- ja kastelumenetelmät.
Opiskelija osaa määrittää maaperätietojen perusteella lannoituksen ja muokkaukset tavoitteet. Hän osaa kuvailla lannoitukseen ja muokkaukseen käytettävien koneiden ja laitteiden rakenteen ja toiminnan sekä osaa määrittää keskeisiä koneen työtehoon vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelija osaa selittää maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden vaikutuksia kasvissa tapahtuviin tekijöihin kuten kasvin kasvuun, yhteyttämiseen, veden ja ravinteiden ottoon sekä lisääntymiseen.

Sisältö

Kasvibiologia: Kasviorganologia; kasvin perusrakenteet ja niiden tehtävät. Kasvianatomia; kasvisolu ja solukot. Kasvifysiologia; yhteyttäminen, kasvin vesi- ja ravinnetalous, lisääntyminen. Maaperämuodostumat ja niiden synty, maalajit ja niiden ominaisuudet, mineraalit ja sekundäärimineraalit, maan orgaaninen aines

Maatalousmeteorologia ja pellon vesitalous: Säähavainnot, ilmasto-vyöhykkeet ja Suomen ilmasto, pien- ja mikroilmasto, maatalouden sääpalvelu, vesitalouden perusteet peltojen kuivatus- ja kastelutavat. Alan tutkimus.

Lannoitus ja muokkaus: Kasvutekijät lannoituksen kannalta, lannoitteet, lannoitus ympäristötukiehtojen mukaan, karjanlanta ja muut eloperäiset lannoitteet, muokkauksen periaatteet ja tavoitteet, lannoitukseen ja muokkauksen käytettävä koneet ja laitteet sekä niiden mitoituksen perusteet, maanäytteiden tulosten tulkinta

Oppimateriaalit

Pankakoski 1997. Puutarhurin kasvioppi tai
Fagerstedt ym. 2008. Kasvioppi, siemenestä satoon
Heinonen yms. (toim.) 1992. Maa, viljely ja ympäristö. Luvut 1,2,3,4. WSOY.
Maan vesi- ja ravinnetalous Ojitus, kastelu ja ympäristö, http://salaojayhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/05/web_maanvesijaravinnetalous_B5_2016.pdf
Kalkitusopas. Kalkitusyhdistys; Alakukku yms. 2002.
Maan rakenteen hoito. Tieto tuottamaan 98. Maaseutukeskusten liitto;
Ravinteet kasvintuotannossa, Tieto tuottamaan 127;
Elomaa ym. 1988. Sää ja maatalous. Maaseutukeskusten liitto.
Saavalainen (toim.) 1981. Salaojittajan käsikirja, osa 1a. Suomen olosuhteet kuivatusta silmällä pitäen. Salaojituksenkannatusyhdistys
Pajula ja Triipponen (toim.) Selvitys Suomen kastelutilanteesta. Suomen ympäristö 629.
Pajula ja Järvenpää (toim.), 2007 Maankuivatuksen ja kastelun suunnittelu. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 23/2007, 187 s. Julkaisu on saatavana vain verkkojulkaisuna.
Saatavuus: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/39840/SYKEra_23_2007.pdf sequence=1
Peltomaa 1999. Salaojien kunnossapito-opas (myös verkko-julkaisu), Salaojakeskus, Salaojituksen tukisäätiö ja Tekninen korkeakoulu.
Tiainen Risto (toim.) 2005. Maatilatalouden teknologia
Muut jaettavat materiaalit ja Moodlen materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot (sis. laboratoriotyöt ja peltohavainnot) 20 %, etätehtävät 25 %, oppimistehtävät 30 %, tentit 25 %, joissa paneudutaan oppisisältöjen ja opiskelijoiden omasta viitekehyksestä nousevaan tiedonhankintaan ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijaa kohden
Kasvibiologia 81h: Luennot 15h, oppimistehtävät 24 h, itsenäinen opiskelu ja tentti 45 h
Maatalousmeteorologia 27h: luennot 5h, oppimistehtävä 15h, tentti 7h
Muokkaus ja pellon vesitalous 12 h: Luennot 24 h, oppimistehtävä 28 h, tentti 17 h
Maaperä ja lannoitus 108h: 10 h teoriaa ja 10 h harjoitustöitä ja käytäntöä, oppimistehtäviä 50h, itsenäinen opiskelu ja tentti 38h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa opintojakson perusasiat.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuudet.
Opiskelija tuntee pääpirtein ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy auttavasti arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Pystyy laatimaan ohjatusti manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa kuvailla keskeisten muokkaus- ja lannoituskoneiden rakenteen ja toiminnan.
Opiskelijalla on perustiedot kasvin eri osien tehtävistä sekä tärkeistä kasvin elintoiminnoista.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet ja tuntee kuivatustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen perusteet ja tunnistaa eri maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet.
Opiskelija tuntee ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Hän osaa laatia manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Opiskelija tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa ohjatusti mitoittaa ja valita sopivat muokkaus- ja lannoituskoneet tila
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä kasvin elintoimintoihin vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet, tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla sekä osaa soveltaa jakson ydinainestietoaan käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja eri maalajit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon.
Opiskelijatuntee hyvin ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen eri tilanteissa. Hän osaa laatia manuaalisesti lannoitussuunnitelman. Hallitsee eri maalajien muokkausmenetelmät ja –tekniikat ja osaa kuvailla koneiden säätöjen vaikutuksen niihin sekä osaa itsenäisesti mitoittaa ja valita tilalle tarpeelliset muokkaus- ja lannoituskoneet.
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa soveltaa tietoa kasvin elintoiminnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön. Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön. Opiskelija hallitsee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet. Pystyy luovasti päättelemään alueen maaperällisten ja mesoilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen kuivatus- ja kastelutarpeeseen sekä tuotantomahdollisuuksiin ja osaa perustella mikroilmastollisten tekijöiden vaikutuksia kasvustossa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tenttit, tehtävät ja aktiivinen osallistuminen harjoitustöihin.
Harjoitustöissä läsnäolo pakollinen.